Woordherhaling

Het oudste voorbeeld dat ik ken over woordherhaling is de zin: Wat Kan kan kan Kan alleen. Kan was een juwelier in Amsterdam. Vier keer hetzelfde woord, waarbij in dit voorbeeld gebruik gemaakt wordt van een eigennaam.

Er is meer mogelijk. Een ander min of meer bekend voorbeeld is: Als achter vliegen vliegen vliegen, vliegen vliegen vliegen achterna. Of: Als graven graven graven, graven graven graven." De truc is hierbij de herhaling van een zinsdeel door gebruik te maken van het woordje als en het woordje dan weg te laten.

Wanneer we als links laten liggen, zijn er toch nog vijf dezelfde woorden achtereen mogelijk. Wel is enige fantasie nodig: Zeven zeven zeven zeven zeven. Nog nooit heb ik een zeef een andere zeef zien zeven, maar theoretisch is zoiets mogelijk als je 56 zeven hebt, zeven grote en 49 kleine. Deze zin werd mij aangereikt door Arjan de Graaf uit Waarder.

Maar: ook op de zeven-zin kun je de als-truc toepassen: Als zeven zeven zeven zeven zeven, zeven zeven zeven zeven zeven. Tien gelijke woorden achter elkaar!

Marlies Tulp zond iets fraais in met veel bergen: Als bergen bergen bergen bergen bergen, bergen bergen bergen bergen bergen. Dat zijn er ook tien.


Er zijn ook woorden waarin herhalingen optreden: cha-cha-cha en toi toi toi zijn voorbeelden waarin drie keer hetzelfde woorddeel wordt gebezigd. Woorden waarin dit twee keer gebeurt zijn in ruime mate te vinden, vooral dankzij het Maleis, het Chinees en het Japans.

agar-agar
alang-alang
aloen-aloen
ani-ani
baba
bale-bale
balletje-balletje
bébé
berber
beriberi
blabla
blauwblauw
bobo
boemboe-boemboe
bonbon
bush-bush
cancan
chow-chow
coco
couscous
dada
dingding
dividivi
dodo
doedoe
enen
fifty-fifty
frou-frou
gado gado
gaga
genegene
goena-goena
gogo
gri-gri
haha
hèhè
hihi
inging
Isis
jojo
kankan
kerker
kiele-kiele
kira-kira
kiskis
klopklop
koeskoes
korakora
kweekwee
lala
links-links
mama
mimi
papa
pili-pili
ping-ping
planplan
pompom
poto-poto
rara
renderende
samsam
shabu-shabu
taai-taai
takki-takki
tak tak
tamtam
tartar
tata
tenten
testes
tête
timtim
toi toi
toktok
tong-tong
toto
tseetsee
tsjoektsjoek
tuftuf
tumtum
tutu
uche uche
usus
verver
wau-wau
wouwou
ylang-ylang
zozo

Startpagina
Opmerkingen?