Letterstapel

Het bekendste voorbeeld van een letterstapel is het woord jazzzangeres. De drie z's staan bij elkaar. Is dit ook voor de andere letters van het alfabet mogelijk?
Als eerste denk ik aan koninklijke voertuigen, die een speciaal kenteken hebben: AA-auto's. Verder zijn er nog na-aapster, diana-aap, astma-aanval, media-aanbod, opera-aanbod, media-aandacht, valuta-aankoop en guerrilla-aanval.
Beatrice Webb was een Brits publiciste en politica. Zij schreef Webb-boeken.
Christelijke Kerken hebben een wereldraad, de ICCC (International Council of Christian Churches). Ze vergaderen wel eens op een ICCC-conferentie.
De bekende hardloopster uit Zuid-Afrika, Zola Budd, liep soms hard weg van haar concurrenten. Ze plaatste een Budd-demarrage.
Een zee van mogelijkheden: zee-eend, twee-eenheid, zee-eenhoorn, mee-eet. In de spelling van 1955 kon men de eer van een ree schrijven als reeŽŽer. De spelling van 1995 laat dit niet meer toe, maar bij een volgende spellingshervorming zal men ongetwijfeld terugkomen op de malle tussen-n-regel.
Fabrieken van naaimachines staan nogal eens in Duitsland. Bijvoorbeeld de Pfaff-fabrieken.
Gaan te veel mensen naar het Riagg (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg)? Heet dat de Riagg-gekte?
Het hebben van bezigheden buitenshuis wordt in advertenties afgekort tot bbhh. Als dit vaak voorkomt spreekt men wel van een bbhh.-hausse.
In het Latijn is het meervoud van woorden eindigend op -ius vaak -ii, zoals in novitius - novitii. Een profielijzer met I-vormige doorsnede heet een I-ijzer. Onlangs zijn novitii waargenomen met I-ijzers, de novitii-I-ijzers.
Jammer dat ik met deze letter niet goed uit de voeten kan. Slechts twee j's bij elkaar in woorden als rijjool, vrijjaar, jijjouwen, pijjekker, partijjargon en voorbijjagen.
Kan een afkorting als g.k.k. (goed kunnende koken) in advertenties nog wel door de beugel? Een merkwaardige eis die vermoedelijk alleen smulpapen durven te gebruiken. Die gkk-kreet moet maar eens afgeschaft worden.
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyr-ndrobwllllandysiliogogogoch is de naam van een dorpje en voormalig spoorwegstation op het Britse eiland Angelesey. Het betekent: de plaats van de kerk van de H. Maria in een bos van witte hazelaars bij een draaikolk en bij de kerk van de H. Tysylio dicht bij een rode grot. Laten wij het hier maar houden bij de Churchilllaan. Of een steppe waar gegild mag worden: de yell-llano.
Men kan een speciaal soort bezinksel, schlamm, meten met een schlamm-meter.
Niet zo'n bekend woord: djinn. Het betekent goede of boze geest, gesitueerd tussen mensen en engelen. Daar is een boek over geschreven, een djinn-novelle. Zeer toepasselijk sinds de nieuwe spelling van 1995: tussen-n-narigheid (met dank aan Berend Jan van der Zwaag).
Over een brood- of een suikeroorlog is reeds veel geschreven. Maar tot een shampoo-oorlog is het nog niet gekomen.
Pistolen worden o.a. gemaakt door de firma Krupp, een Duits industrieel (staal-)concern. Dat zijn dus Krupp-pistolen.
Qua afkortingen is q.q. een mooie, het staat voor qualitate qua, ambtshalve. Wie die afkorting zoekt gebruike een qq-query.
Recepten worden door talrijke instanties gegeven. Ook Knorr doet dat met zijn Knorr-recepten. En Van Dale 2008 heeft een antiterrreurtsaar geÔntroduceerd.
Schijnen velen last van te hebben: stresssymptomen in stresssituaties bij een crossselling.
Tegenwoordig heeft men al gigawatt-transformatoren.
Uiteraard mogen de bureau-uurtjes niet ontbreken.
Voor een goed gedocumenteerde reis: haal eerst een VVV-vlugschrift.
Wat de www-waan ons allemaal niet brengt...
Xylografen zijn houtsnijders, ik kan hier niets maken wat hout snijdt.
Yoga is goed voor hockey-yuppen.
Zo zie ik liever een jazzzangeres dan een showbizzzeurpiet!

Startpagina

Opmerkingen?