logo
Sleepboot BURLY

English version

 

zijaanzicht De BURLY is een motorsleepboot van het Amsterdamse type. Deze boten zijn bestemd om zolderschuiten e.d. door de Amsterdamse grachten te slepen. Daarom zijn ze laag gebouwd (ca. 2,4 m) Door het neerklappen van de stuurhut kunnen ze nog meer verlaagd worden. De mast is door een touw en contragewicht vanuit de stuurhut te strijken en te zetten. De stuurhut staat achter de machinekamer. Tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw waren vele van dergelijke boten in en rond Amsterdam actief.


Van de geschiedenis van de Burly is weinig bekend. Van voor 1948 zijn weinig gegevens beschikbaar. De boot is in 1921 in Alkmaar als "BATO" gebouwd, waarschijnlijk bij "de Volharding". Hij is 15,30 m lang en 3,79 m breed bij een diepgang van 1,45 m.

Sinds 1984 is de boot in het bezit van R. Groenen in Leiden. Er zijn reizen gemaakt naar o.a. Parijs, Berlijn (via de DDR) en de Moezel. Ook worden regelmatig evenementen van de VDMS (vereniging de Motorsleepboot) bezocht.

In de VDMS zijn eigenaren van oude sleepboten verenigd om deze varende monumenten voor het nageslacht te bewaren. Tijdens de evenementen zijn vele juweeltjes van sleepboten te bewonderen.

vooraanzicht


motor: KAELBLE diesel

logo KAELBLE

De boot is sinds 1967 voorzien van een Duits fabrikaat KAELBLE 6-cilinder dieselmotor van 1959. Deze levert een vermogen van 180 pk bij 1600 omw/min. In 2005 is deze vervangen door een gereviseerde motor van hetzelfde type uit 1954. Voor een impressie van de grotendeels zelf uitgevoerde revisie klik hier.

 Via een REINTJES keerkoppeling met een vertraging van 3:1 wordt een 4-blads schroef van 40" (1 m) aangedreven. Dit levert een paaltrek van 1,7 ton op.

De eerste motor was vermoedelijk een 40 pk KROMHOUT 1-cilinder gloeikop-diesel, type M3. Daarna volgden twee  80 pk KROMHOUT 2-cilinder diesels, type 2H3.


Ondanks het feit dat de boot modern is uitgerust is het authentieke karakter behouden gebleven.

 

 

Klik hier voor de gegevens op een rijtje.

dashboard

animatie burly


   

Sites van sleepboten:

 

HYLKE 

HYLKE

 

 

     

 

 

     
 

 

 

 

Aan de sleeptros...

 

 

Nauticlink

Vaart!

Weekblad Schuttevaer

The Mother of All Maritime Links

Motorspits "PICARO"

Luxe motor "IJSSELSTROOM"

sleep coaster KOBRU     Reis naar Parijs 1981     

    De Machinekamer 

    Kromhoutarchief

     Kotug

     Lekstroom Transport

     Muller Dordrecht

     Shipmate vlaggen

     Scheepsmodelbouw (ANSF)

    

Bezoek ook eens het  Scheepspraet-forum 
VDMS

Vereniging De MotorSleepboot

 

FONV

Federatie Oudnederlandse Vaartuigen

 

Sleep- en Duwvaart

Sleep- & Duwvaart 

Reacties naar: Richard Groenen burly@wxs.nl