Agaven

 

Verzorging

De agaven verdienen meer verzorging dan de Opuntia’s. Zij zijn veel gevoeliger voor vocht en hebben dus ook minder weerstand tegen ons klimaat. De voorbereiding en verzorging van de agaven dient dan ook optimaal te zijn (Cactussen & succulenten)!

agaven en cactussen

De beschreven agaven zijn veel kleiner dan de bekende agaven (Agave americana), die in kuipen worden gekweekt, maar ze zijn zeker de moeite van proberen waard.

Planten zijn moeilijk te verkrijgen maar gelukkig kunnen ze gemakkelijk worden vermeerderd uit zaad of door het afnemen van uitlopers. Wacht  met uitplanten totdat de plantjes een redelijk formaat hebben. Deze agaven hebben voor zover mij bekend nog geen zaden gemaakt in Nederland, trouwens als ze gaan bloeien dan sterft de bloeiende plant af. De uitlopers blijven wel leven.

Agaven, die aanmerking komen:

Agave utahensis afkomstig uit Nevada, Arizona, CaliforniŽ en Utah (V.S.), de bladeren zijn 2 Š 3 cm. breed en de rozet wordt ongeveer 30 cm. in doorsnede. Gedrongen groei, vooral bij Agave u. utahensis. Er zijn nog een paar ondersoorten: Agave u. eborsipina, Agave u. kaibabensis, Agave u. nevadensis.

wpe88572.gif (25400 bytes)

Agave utahensis

Agave parryi heeft korte brede bladeren eindigend in een scherpe bruine stekel. Ook deze mooie plant groeit compact. Ook hier zijn een aantal ondersoorten: Agave p. couesii, Agave p. huachucensis, Agave p. parryi, Agave p. trunctata.

Nog een paar mooie agaven, die het proberen waard zijn: Agave toumeyana, Agave schottii.

 

Voor optimale verzorging, zie: Cactussen & succulenten

terug