Met de Franse slag!

Europa in de 17e eeuw

In de zeventiende en achttiende eeuw was Frankrijk het machtigste land van Europa. Het probeerde in deze periode zelfs een paar keer in heel Europa de macht te grijpen. Dit lukte niet, maar Frankrijk bepaalde wèl in grote mate het culturele leven in Europa. In de loop van de zeventiende eeuw was de Franse cultuur ook doorgedrongen tot de verschillende vorstenhoven in Europa en werden veel dingen uit Frankrijk overgenomen.

Tijdens de regering van de Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) was de culturele macht van Frankrijk het grootst. Het was onder andere zichtbaar op het gebied van architectuur en muziek.

Op deze internetsite kun je het hofleven van Lodewijk XIV vergelijken met drie andere Europese vorstenhoven, te weten die van keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk, koning-stadhouder Willem III van Engeland en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en tsaar Peter de Grote van Rusland. Van de genoemde personen is algemene informatie op te zoeken, zijn er feiten over hun paleizen en kun je dingen te weten te komen over de muziek uit hun tijd. Zo kun je zelf bepalen hoe groot de invloed van Lodewijk XIV is geweest op het Europese hofleven.

Veel plezier op je rondreis door het Europa van de Zonnekoning!

Hoofdmenu

Lodewijk XIV

Maria-Theresia

Willem III

Peter de Grote

Links & informatie

Versailles

Schönbrunn

Het Loo

Peterhof

Toetsbank

Muziek Lodewijk XIV

Muziek Maria-Theresia

Muziek Willem III

Muziek Peter de Grote