Muziek aan het hof van Lodewijk XIV

Lodewijk XIV danstMuziek was voor Lodewijk XIV erg belangrijk. Hij nodigde daarom veel componisten uit op zijn paleis om voor hem te spelen en muziekstukken te schrijven. Een aantal keer per week vonden er verschillende soorten uitvoeringen plaats. Zo werd er aan ballet gedaan, toneelstukken gespeeld en concerten gegeven. Vaak deed de koning daar zelf ook aan mee. In opdracht van Lodewijk XIV veranderde Lully de Italiaanse opera in een Franse versie. Dit type opera bestond uit een samenvoeging van de traditionele ‘ballet de court’ (hofballet) met recitatief (gesproken zang). Verder kende de opera de vaste indeling van een proloog, waarin de lofzang werd gezongen op Lodewijk XIV, gevolgd door de daadwerkelijke tragedie, die doorgaans in een opera werd verbeeld en ten gehore gebracht. Tussen de zang door werd veel aandacht besteed aan dansstukken, zoals het menuet, de sarabande en de gavotte, die overigens alleen instrumentaal werden begeleid.

Jean Baptiste LullyJean-Baptiste Lully (1632-1687) was vanaf 1656 Compositeur de la Musique (hofcomponist) van Lodewijk XIV. Bovendien was hij ook een vriend van de zonnekoning. Ze hebben zelfs samen gedanst op de klanken van Ballet de la Nuit. Lully werd met zijn werk voor Lodewijk XIV zeer beroemd in de Franse muziekwereld.

De muziek werd vaak uitgevoerd door muziekensembles, waarin violen en clavecimbels een belangrijke plaats innamen.

Aan het hof van Versailles werden op feestavonden veel van deze dansstukken samengevoegd tot op zichzelf staande orkestsuites, waarop het hof en de koning dansten.

Om wat muziek uit die tijd te horen, klik hier:

 

 

 

 

 

Hoofdmenu

Lodewijk XIV

Maria-Theresia

Willem III

Peter de Grote

Links & informatie

Versailles

Schönbrunn

Het Loo

Peterhof

Toetsbank

Muziek Lodewijk XIV

Muziek Maria-Theresia

Muziek Willem III

Muziek Peter de Grote