Peter de Grote

Peter de Grote

De Russische tsaar Peter de Grote werd op 30 mei 1672 in Moskou geboren als zoon uit het tweede huwelijk van zijn vader tsaar Aleksej Michajlovitsj met Natalje Kirrllovna Narysjkina. Al op tienjarige leeftijd werd Peter tsaar, omdat na de dood van zijn vader in 1676, zijn halfbroer Fjodor Alekejevitsj slechts kort regeerde tot april 1682. Omdat Peter nog zo jong was, waren er mensen in Rusland die probeerden de macht te grijpen. Dat gebeurde op 15 mei van datzelfde jaar. Het gevolg hiervan was dat er een driemanschap werd ingesteld, waarbij Peter de macht moest delen met zijn halfbroer Ivan en diens zus Sofia. Deze plotselinge verandering maakte grote indruk op de jonge Peter en zorgde ervoor dat Peter een grote hekel kreeg aan Moskou en het Kremlin.

Toen Peter 17 jaar oud was, wist hij zich te ontdoen van de macht van zijn tegenstanders en kon hij zich gaan voorbereiden op een leven als tsaar, waarin alleen hij zou bepalen hoe Rusland bestuurd zou worden. Met Peter aan het roer volgde een periode van veel veranderingen in Rusland. Dat gebeurde bewust. Peter de Grote wilde Rusland moderniseren en hervormen volgens Westers model. Om dat goed te kunnen doen, ondernam hij diverse reizen naar West-Europa. Op 20 maart 1697 vertrok Peter met een heel gezelschap vanuit Moskou westwaarts, waardoor hij op zondag 18 augustus 1697 aankwam in Zaandam. Daar wilde hij op de hoogte worden gebracht van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. De Republiek was in die tijd namelijk een van de toonaangevende landen in Europa, zowel op het gebied van de handel als op het gebied van de wetenschap.

In Zaandam bekeek hij een scheepswerf, maar bleef hij niet lang, omdat hij steeds werd belaagd door nieuwsgierige mensen. Dat was ook niet echt vreemd, want Peter de Grote was een opvallende persoonlijkheid. Niemand kon om hem heen, ook letterlijk gezien niet, want Peter was zon twee meter lang en stak met kop en schouders boven iedereen uit. Na zijn bezoek aan Zaandam ging Peter naar Amsterdam, waar hij werd ontvangen op het stadhuis. In Amsterdam kwam Peter de Grote wel aan zijn trekken, want hij kon rustig rondkijken en meewerken op de werf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Al de dingen die hij de Republiek en ook later in andere Europese landen leerde kennen, onthield hij goed en wilde hij op de een of andere manier in Rusland ook gaan invoeren.

Sint Petersburg anno 1717

Eenmaal terug in Rusland begon Peter de Grote met hervormen om Rusland groot en machtig te maken. Voor een groot en machtig rijk was een goed georganiseerd leger nodig dat altijd sterk was. Peter de Grote voerde daarom de dienstplicht in en haalde de discipline bij de soldaten aan. Maar niet alleen het leger werd hervormd, maar ook het bestuur in Rusland. Er kwamen ambtenaren om het bestuur goed te laten verlopen en nieuwe bestuursstructuren. Bovendien kreeg Peter de Grote ook de macht over de kerk in handen.

Veel mensen kennen Peter de Grote echter van een andere verandering, namelijk de verplaatsing van de hoofdstad van Moskou naar een nieuwe stad die in 1703 gebouwd werd: Sint-Petersburg. Deze stad werd niet naar Peter de Grote zelf genoemd, maar naar de beschermheilige van de tsaar, de apostel Petrus en zorgde ervoor dat Rusland een geheel nieuw aanzicht kreeg. In 1712 was de bouw van de stad zover gevorderd, dat de hoofdstad van Rusland werd verplaatst naar Sint-Petersburg.

 

 

Hoofdmenu

Lodewijk XIV

Maria-Theresia

Willem III

Peter de Grote

Links & informatie

Versailles

Schönbrunn

Het Loo

Peterhof

Toetsbank

Muziek Lodewijk XIV

Muziek Maria-Theresia

Muziek Willem III

Muziek Peter de Grote