homepage
reacties
De stamboom van Samson
This website is also available in english. Just click here


De geschiedenis begint in 1695. In dat jaar trouwen Leeffert Hendriks en Greetjen Jacobs in de gemeente Hellendoorn. Leeffert Hendriks behoort tot de eerste generatie in de rechte mannelijke lijn van de familie Samson. Het echtpaar gaat wonen op het Hancate te Rhaan. De generaties die volgen blijven (tot 1899) allemaal wonen en werken als boerenwerkers en knechten in en om Hellendoorn (Overijssel) in het dal van de Regge.

Na 1899 verplaatst het decor zich naar het Notterveen. Tussen Wierden en Nijverdal, achter de Eversberg, bewonen drie generaties Samson een boerderij aan de Veeningslaan (thans Schanshekweg).


Stamreeks (gezinsbladen)

In dit onderdeel is de stamreeks in de rechte lijn van acht generaties Samson (1695-1914) opgenomen. Van elke generatie zijn zoveel mogelijk gegevens verzameld, zoals geboorte- en sterfdata, huwelijk en kinderen.
Tevens zijn de gegevens van de afstammelingen in de mannelijke rechte lijn aanwezig.


Familiegeschiedenis in twee delen

In en om Hellendoorn (deel 1)

De familie Samson woonde van 1700 tot 1900 in het dal van de Regge op boerenerven. Deze boerenerven Imhof, Vonkers op den Kerkdijk en Olde Sams behoorden allemaal tot havezaten. Havezaten waren adelijke huizen waarvan de bewoners speciale rechten hadden. Voorbeelden daarvan zijn Huize Eversberg, Huis den Dam, Schuilenburg, Katenhorst en Huis Egede.

In het Notterveen (deel 2)

In 1892 verhuist Hendrik Samson samen met vrouw en twee kinderen naar een boerderij in het Notterveen tussen Wierden en Nijverdal, achter de Eversberg.


Het ontstaan van de naam Samson

Op deze web-site is verder informatie te lezen over het onstaan van de naam Samson en een kaartje te bekijken van het gebied rond Hellendoorn.


Getuigen bij geboorte, huwelijk en overlijden

Tijdens de belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Samson's zijn vele noabers getuigen geweest. Er is een overzicht gemaakt van de namen van de getuigen bij de geboorte, het huwelijk en het overlijden.


Het onderzoek

Dankzij uitgebreid onderzoek in stoffige archieven en van duistere microfiches door Niels Samson is over de geschiedenis van Samson reeds veel bekend. Veel informatie is afkomstig van het Rijksarchief Overijssel te Zwolle. Wie meer wil weten, meer weet (het beter weet) of vragen heeft, kan altijd via e-mail reageren.

Aanbevolen links

 • Den Ham site
 • Landgoed Schuilenburg


  Foto Album

  Neem ook eens een kijkje in het fotoboek, met plaatjes uit de oude doos.


  Gastenboek

  Reacties over deze site, of andere opmerkingen over Samson, en het leven in en om Hellendoorn kunt u kwijt in het gastenboek.
 • laatste wijziging: juni 2001.


  Weer terug naar het begin van de pagina klik hier