Digitaal "Gehucht" Termunterzijl

Leste moal biewaarkt op: 26 feberwoarie 2001

Inhoud


Recreatie


Noord-Oost Groningen in het algemeen, en het Oldambt in het bijzonder, is bij uitstek geschikt als recreatiegebied. Het is een gebied waar nog rust en ruimte is te vinden in het hier zo specifieke open landschap. Termunterzijl ligt aan de Eems-Dollardroute en aan de Groene Kustroute, fiets/wandelroutes met een zeer afwisselend karakter. U kunt hier genieten van kleine stranden, open landschappen, kapitale boerderijen, kwelders, karakteristieke oude dorpen, kleine stukken bos, oude borgen en schitterende oude kerken. Met name deze oude kerken en de dorpskernen zijn vaak gelegen op terpen of wierden. U bevindt zich hier letterlijk en figuurlijk op het randje van Nederland.

In en bij ons mooie dorpje vindt u de volgende faciliteiten:

Pension Zandstrand Zwembad Campings Jachthaven Museum

Pension 't Viskerhoes

Sinds kort gevestigd in Termunterzijl pension 't Viskerhoes

Het pension is gelegen aan de M. Coendersbuurt 27. De verbouwing is afgerond en er zijn nu 3 tweepersoonskamers en 1 vierpersoonskamer beschikbaar. In twee van de kamers bevindt zich een ouderwetse bedstee. Alle kamers zijn voorzien van een wastafel met warm en koud water en een zithoek. Er zijn 2 toiletten en 2 douches voor algemeen gebruik. Verder is er een gezellige huiskamer met televisie en audio installatie. Op het zuiden bevindt zich een tuin met oude fruitbomen.

U kunt hier terecht voor een of meerdere overnachtingen met ontbijt.

Voor inlichtingen of reserveringen kunt U contact opnemen met:

Martha Zwarberg, M. Coendersbuurt 35, 9948 PN Termunterzijl, 0596-601863 of 06-23673483  viskerhoes@hetnet.nl

Zandstrand

Achter de zeedijk bevindt zich een opgespoten zandstrand waar het s' zomers goed toeven is. Het strand is onbewaakt, maar afgebakend met boeien die de veilige zwemzone aangeven. De maximale waterdiepte is ± 2 meter ter hoogte van de boeien. Aan het strand is de waterdiepte ± 20 cm, wat het zeer geschikt maakt voor gebruik door kleine kinderen.

Indien u een dag aan het strand wilt doorbrengen is het verstandig om de waterstanden na te kijken, bij eb ligt het wad namelijk droog.

Zwembad

Zwembad "De Eems"
Dit is een natuurzwembad met zoetwater en dateert reeds uit 1933. Het bad is gedurende de zomermaanden geopend en in geval van eb een goed alternatief om een frisse duik te nemen. Tijdens de openingsuren is er een badmeester aanwezig. De waterkwaliteit is goed en wordt regelmatig gemeten. Binnenkort wordt het zwembad, i.v.m. de bouw van een nieuw gemaal, een stuk verplaatst, vergroot en worden voorzien van een strand en bospartijen. Tevens zal er een visvijver worden aangelegd.

Campings

Camping Zeestrand Eems-Dollard

Inl.:
Fam. Golé , Schepperbuurt 4-a, 9948PP Termunterzijl, Tel. 0596 - 601443 Fax. 0596 - 601209

Mini camping Country
Inl.:
Fam. Schreck, Schepperbuurt 37, 9948PS Termunterzijl, Tel. 0596 - 601998

Jachthaven
De voormalige vissershaven is, door het wegvallen van de vissersvloot, langzamerhand veranderd in een jachthaven. Er zijn momenteel nog 3 vissers die gebruik maken van een ligplaats, de rest van de haven is voorzien van faciliteiten voor het aanleggen van pleziervaartuigen. In verband met de gevolgen van de bodemdaling zal de haven medio '98 opnieuw worden ingedeeld en komen er een aantal passantenplaatsen bij. De huidige steiger zal worden vervangen door een drijvende steiger, zodat de bemanningen van de boten geen hinder meer ondervinden van eb en vloed. In de haven bevindt zich een restaurant, een havenkantoor, een klein museum, 4 trekkershutten en een chemisch afvaldepot. Dagelijks beheer:
havenmeester, Havenkantoor, Plankpad 1, 9948 PK, Termunterzijl, tel 0596 - 602168 of 601891
Inl.: omtrent aanvragen voor vaste ligplaatsen etc.: bij de afdeling Zorg en Veiligheid,
tel.: 0596 - 639303

Museum

Expositie Golden Zieltje
Maritiem - Historisch - Kunstzinnig
Plankpad 5, Termunterzijl