Arctica Winter 1999/2000

In 1625 kajakten Groenlanders in de Hofvijver van Den Haag. We hadden graag een herhaling willen organiseren in 1999. Dat is helaas niet gelukt. De laatste poging werd gedwarsboomd door Rembrandt Zelf. De tijdgenoot van de kajakkers van toen zit nu het project dwars met een tentoonstelling van zijn zelfportretten in het Mauritshuis. Wellicht heeft Rembrandt het kajakken in 1625 wel gezien of gehoord. Hij was toen 19 jaar en woonde in Leiden. Wij zien nu van dit plan af.

In de campagne voor 1999 van Arctic Peoples Alert stonden de Groenlanders centraal. Met de publieksmanifestatie PODIUM GROENLAND op 28 november sluiten wij deze campagne af. In 2000 zullen wij ons in hoofdzaak richten op de inheemse volken van het Russische Noorden en Siberië.

Arctic Peoples Alert werd deze zomer door de VPRO-radio uitgenodigd om mee te reizen naar Groenland voor het radioprogramma OVT. Het was indrukwekkend te constateren hoeveel invloed de Nederlanders hebben gehad op de Groenlandse cultuur, voordat de Denen tot kolonisatie overgingen.

De ijsbeer kreeg een week lang aandacht met de campagne van het Wereld Natuur Fonds Laat de Noordpool niet smelten... Ga voor groene energie!. WNF heeft daar de reclame van de Groenlandse bank voor gebruikt. De gevolgen van de opwarming van de aarde zullen niet alleen de ijsbeer treffen, maar ook de bewoners rond de poolcirkel. Op zich is het een goede zaak dat het WNF oproept tot het gebruik van duurzame energie en eens een keer niet louter zoekt naar meer donateurs. Een dergelijke campagne, met daarin het beeld van het zielige ijsbeertje, doet echter wel wat al te nadrukkelijk een appèl op de aaibaarheidsfactor. Los van het feit dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zo min mogelijk gebruik van energie, is het ons inziens in de eerste plaats de taak van de commerciële energiebedrijven zelf om, te zamen met de overheid, mensen ertoe te stimuleren duurzame energie te gebruiken. Door meer groene energie worden de ijsbeertjes niet echt gered.

Naar aanleiding van de uitgave van de Groenland Special van Arctica waren wij met de vormgeving van het vorige nummer iets te enthousiast, zo blijkt nu. De hogere kosten dwingen ons ertoe ditmaal af te zien van de extra kaft. De nieuwe layout van de voorpagina is ons echter wel bevallen.

In dit nummer:

Val! Val! VPRO/OVT
Politieke aandacht voor zeehondenjacht met Kamervragen
Nunatsiavut Landclaim Labrador Inuit
Eskimo's: Rauw-vleeseters?
Innu Update
Kort
Rendieradoptie
Poolkoorts

Bij deze Arctica treft u een acceptgiro. Voor 2000 willen wij de minimale bijdrage voor het donateurschap verhogen naar 2000 cent (9 ). Het financieel verslag over 1998 is op aanvraag beschikbaar.

ARCTIC PEOPLES ALERT
Govert de Groot