Loch Ness

Schotland is zo'n 500 miljoen jaar geleden ontstaan. Het lag toen op het zuidelijk halfrond. Door de continentale drift is het opgeschoven naar de plaats waar het nu ligt en in die tijd zijn de kolossale bergen door wind en regen geërodeerd tot wat er nu nog van over is. Loch Ness is ontstaan door een latere fout in de aardkorst die Schotland openspleet en de "Great Glen" creëerde. Gletsjers sleten het nog dieper uit tot op de huidige maximale diepte van 220 meter. Het is 23 mijl lang en 1 mijl breed.

Loch Ness

Achtereenvolgens komen aan de orde Inverness, Drumnadrochit en Urquhart Castle, Fort Augustus en de zuidzijde van Loch Ness en het monster van Loch Ness.

Inverness.

Inverness is de grootste stad in de Highlands, het telt ongeveer 50.000 inwoners en bloeit als nooit tevoren. Gelegen aan de Moray Firth, vinden steeds meer industriën hier de gewenste ruimte en mensen. Vanaf Inverness is een groot deel van de Highlands redelijk snel te bereiken; vlakbij Inverness is onder meer het slachtveld bij Culloden te zien, waar de Engelsen in 1746 de opstandige Schotten vernietigend versloegen. Overigens vochten bij de Engelsen ook vele Highlanders mee (dit horen de Schotten van tegenwoordig niet zo graag)! Conflicterende belangen (geld en macht) tussen verschillende clans waren hier schuld aan.
Veel whiskydistilleerderijen in de buurt en ook Aberdeen, Balmoral Castle (zomerverblijf van de Royal Family) zijn goed bereikbaar.

St. Andrew's Cathedral


Terug naar inhoud.

Drumnadrochit en Urquhart Castle.

Halverwege de noordoever van Loch Ness ligt het plaatsje Drumnadrochit (omgevingskaart), waar de tentoonstelling over het monster van Loch Ness is gevestigd. Vooral in de zomer erg druk, maar een bezoekje zeker waard.

De ruïne van Urquhart Castle behoort met Eilean Donan Castle tot de bekendste kastelen van Schotland.
Terug naar inhoud.

Fort Augustus en de zuidzijde van Loch Ness.

De rit langs de zuidelijk oever van Loch Ness is veel mooier dan die langs de noordzijde, die vlak langs het loch loopt en weinig hoogteverschillen kent.

Loch Ness vanaf Fort Augustus

Startplaats is Fort Augustus, een fort gesticht in 1715 om, na de Jacobitische opstand, een garnizoen te huisvesten. Later is er een abdij van gemaakt. Er ligt een hele rij van sluizen om snel hoogte te winnen in het Caledonische Kanaal.

De weg gaat omhoog om bij Foyers terug te keren naar de oever.the falls of Foyers
Tot aan Inverness is er vrijwel steeds uitzicht op Loch Ness.
Terug naar inhoud.

Het monster van Loch Ness.

De hoeveelheid water in Loch Ness is gigantisch, wat ruimte genoeg biedt aan fantasieën over wat zich daar allemaal in zou kunnen bevinden. Volgens de overlevering zag Sint Columba, stichter van het klooster op Iona, al een "waterpaard" in Loch Ness. Later zijn er diverse waarnemingen en foto's bekend geworden, zonder ooit een echt bewijs voor het bestaan van "Nessie" te leveren. Over het algemeen worden boomstronken en waterrimpelingen of golven aangezien voor een monster. Het aardigste voorbeeld van foute interpretatie vond plaats, toen er pootafdrukken van een groot monster bij de oever werden gevonden. Deze bleken afkomstig van een paraplubak, vervaardigd uit een nijlpaardpoot. In de jaren '70 is Loch Ness zeer uitgebreid met sonar onderzocht, echter zonder resultaat.

"Nep-sie"

Terug naar inhoud.

Voor meer informatie is er de officiële monster-site.

Voor opmerkingen en reacties: kees.beekman@wxs.nl

© 1998-2001 Teun Kees
Alle rechten voorbehouden; behalve voor particulier gebruik, is alle gebruik van tekst of foto's van deze homepage verboden, tenzij toestemming van de auteur is verkregen.