De pagina is opgedeeld in Iona en Staffa. Beiden zijn zichtbaar op de omgevingskaart.

Iona.


Het eilandje Iona is al sinds lange tijd een bedevaartsoort en het wordt jaarlijks door zo'n 200.000 mensen bezocht. Dat alles is begonnen met St. Columba, die vanuit Ierland in de 6e eeuw n. Chr. het Christendom naar Schotland en Engeland verbreidde. Hij bouwde op Iona het eerste (houten) klooster, dat tussen 800 en 1000 maar liefst zes keer werd verwoest door de vikingen met de nodige moorden op monniken. Het werd in 1200 herbouwd en in 1500 opnieuw verwoest. Op deze puinhopen werd eind 19e eeuw het huidige klooster gebouwd.

Er zijn vele Schotse, Franse en Viking-koningen op het eiland begraven. Keltische herdenkingskruizen zijn er verscheidene. In de kerk bevindt zich St. Columba's grafkamer, met daarin een eenvoudig houten altaar. Op de begraafplaats liggen grafzerken, die tot de oudste van Groot-Brittanie horen.
Er zijn veel wandelroutes (en dat voor een eiland van 3 bij 2 mijl), in de gesloten marmergroeve is een kleine tentoonstelling ingericht en er is een oude "Dun", oude resten van een verdedigingstoren van rond het jaar nul.

het dorp Iona

Iona heeft ongeveer 80 inwoners die hoofdzakelijk van landbouw en toerisme leven. Eind 1998 verdronken drie jonge mannen, wat voor de toekomst ten aanzien van crofting niet veel goeds betekende. Inmiddels zijn er twee gezinnen met jonge kinderen van het vasteland naar Iona verhuisd (een steeds terugkerend probleem voor de kleine eilanden: op Muck wonen 28 mensen, waaronder drie kinderen, te weinig om er zelf een school op na te houden. Het succes van het TV-programma Castaway 2000 levert misschien nieuwe bewoners op, maar de vraag blijft hoelang ze het volhouden).
Om de echte rust van het eiland te leren kennen is het het beste een of meer overnachtingen te boeken bij de B&B's of in een van de twee hotels.
Iona is bereikbaar met een ferry vanaf Fionnphort, geen auto's toegestaan (behalve voor eilandbewoners).

Voor meer informatie over Iona: Iona

Staffa.

De Noorse naam Staffa betekent "Pilareneiland" en wordt ingegeven door de vreemde, zeskantige pilaarstructuren van basalt, die een groot deel van het eiland vormen. Deze kolommen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkanische erupties. Buiten Staffa zijn deze kolommen ook te vinden op Mull, Skye en in Noord-Ierland ("the Giant's Causeway"). De zeskantige pilaren zijn een overblijfsel van lang geleden, toen magma vanuit het midden van de aarde in plaats van naar boven zich een horizontale weg baande door zwak kalkgesteente en daarna verticaal kristalliseerde. Daarna is de toplaag weggeërodeerd tot op de basaltpilaren. Staffa komt van het oud-Noors ("Staffr") en betekent "pilaar".

In Staffa zelf heeft de zee drie grotten uitgesleten, waarvan "Fingal's Cave" (70 meter diep en 20 meter hoog) de bekendste is.

Naar verluidt is deze grot inspiratiebron geweest voor Mendelssohn bij het schrijven van zijn "Ouverture van de Hebriden". De beste tijd om foto's te maken is 's morgens, dan schijnt de zon in de grot.

Vanaf april nestelen er voornamelijk papegaaienduikers (puffins) op Staffa. Bij helder weer zijn er prachtige uitzichten op de omringende eilanden. Staffa is bereikbaar vanaf Fionnphort, Calgary, Ulva Ferry en Oban (dagtrip).

Voor meer informatie over Staffa: Staffa

Terug naar boven.

Voor opmerkingen en reacties: kees.beekman@wxs.nl

© 1998-2001 Teun Kees
Alle rechten voorbehouden; behalve voor particulier gebruik, is alle gebruik van tekst of foto's van deze homepage verboden, tenzij toestemming van de auteur is verkregen.