"Ik
ben voor kort en goed"
Richard Minne
in boeken en periodieken
Een
bibliografie
Copyright © 2000 Marco Daane, Pijnacker
INHOUD
VERANTWOORDING
Een bibliografie van publicaties
Publicatievormen
Tijdvak
Titelbeschrijving
Genres
BIBLIOGRAFIE VAN PUBLICATIES VAN RICHARD MINNE
I. De boeken van Richard Minne
a. Contemporaine eerste publicaties
b. Eerste publicaties na 1965
c.
Contemporaine herpublicaties
d.
Herpublicaties na 1965
II. Publicaties in periodieken
a. Contemporaine eerste publicaties
b.
Eerste publicaties na 1965
c. Contemporaine
herpublicaties
d.
Herpublicaties na 1965
III. Overige verspreide publicaties
a. Contemporaine eerste publicaties
b.
Eerste publicaties na 1965
c.
Herpublicaties die een eerste publicatie in boekvorm zijn
IV. Vertalingen van werken van Minne
a. In het Duits
b. In het Engels
c. In het Frans
d. In het Spaans
e. In het Italiaans
f. In het Portugees
g. In het Bulgaars
h. In
het Hongaars
i. In
het Roemeens
j. In het Servokroatisch
k. In
het Tsjechisch
l. In het Nieuw-Grieks
m. In het Esperanto
V. Bijzondere uitgaven
a. Facsimilés van manuscripten
b. Bibliofiele uitgaven
c. Geluidsbewerkingen en -opnamen
ENIGE AANVULLENDE BIBLIOGRAFISCHE NOTITIES
I. Richard Minne als student/actievoerder en journalist
a. De publicaties van de 'malkontente'
b. De publicaties van de 'hoekjesschrijver'
II. De bedriegers en de gekke invallen
BRONNEN
VERANTWOORDING
Een bibliografie van publicaties
Deze bibliografie omvat een overzicht van afzonderlijke in druk verschenen publicaties van Richard Minne. Die publicaties kunnen verschillende werken (zelfstandige teksten) bevatten.
De publicatie 'Verzen' in De Gids, jaargang 105 (1941), nr. 2 (februari), p. 101-105 is daar een goed voorbeeld van. Hierin zijn vijf aparte werken opgenomen: de gedichten 'Art poétique', 'Verweer tegen den winter', 'Ook ruiters', 'Ontwaken' en 'De dichter zwijgt'. In de hier voorliggende bibliografie is deze publicatie onder de feitelijke naam, 'Verzen', opgenomen en komt de inhoud ervan (de vijf gedichten) in de toelichting bij het lemma aan de orde. Afwijkende versies die elders gepubliceerd zijn, worden eveneens vermeld.
Publicatievormen
De verschillende verschijningswijzen van de publicaties zijn als volgt gecategoriseerd:
A. boeken op naam van Minne;
B. publicaties in periodieken (jaarboeken, almanakken en tijdschriften);
C. overige verspreide publicaties (in verzamelwerken e.d.);
D. vertalingen van werk van Minne;
E. bijzondere uitgaven.
Bij de eerste drie categorieën wordt steeds onderscheid gemaakt tussen eerste publicaties en herpublicaties. Ook contemporaine en latere publicaties (meestal na Minnes overlijden) worden gescheiden gepresenteerd. Deze gegevens kunnen van belang zijn bij het traceren van Minnes betrokkenheid bij publicaties.
Deze bibliografie beschrijft geen publicaties in dag- of weekbladen, maar alleen in boeken of (letterkundige) periodieken. De 'Aanvullende bibliografische notities' bevatten wel een overzicht van de dag- en weekbladen en Minnes duizenden bijdragen daarin. Het gaat om cursiefjes (vooral de dagelijkse 'In 20 lijnen', 1944-1957) en beeldverhalen (de 'Brief van Pierken', 1931-1940, 1945-1965) en ander journalistiek werk: beschouwingen, kritieken, feuilletons, etc.
Deze bibliografie gaat ook voorbij aan publicaties in de meeste bloemlezingen. Het doel van deze bibliografie is Minnes boeken, zijn eerste publicaties in periodieken en andere verzamelwerken en de herpublicaties met wijzigingen te inventariseren; kortom, de publicaties met oorspronkelijkheidswaarde en met waarde voor de reconstructie van Minnes œuvre.
Vermeld in deze bibliografie zijn:
a) de boeken op naam van Minne;
b) verspreide publicaties van oorspronkelijk, niet eerder door Minne gepubliceerd werk;
c) eerste publicaties in boekvorm;
d) bewerkingen van werk van Minne.
Een publicatie in een bloemlezing is en blijft een afgeleide. Om die redenen is daaraan voorbijgegaan. Dat geldt dus ook voor het door François Closset samengestelde Die van 't Fonteintje (Brussel, A. Manteau, [1948]; Museion, Nederlandse reeks 3). Dit boek biedt een goed overzicht van het werk van de ‘Fonteiniers’ (inclusief hun latere werk), maar publiceert of bundelt geen werk van Minne voor het eerst.
Tijdvak
Deze bibliografie beschrijft Minnes publicaties beginnend met zijn bijdragen in het letterkundige tijdschrift Regenboog (1917-'18[1]); het verhaal en de gedichten waarmee hij zijn feitelijke literaire loopbaan startte.
Vóór die publicaties schreef Minne vooral socialistische teksten, strijdpoëzie, epigonistisch werk en andere probeersels en imitatio's. Men heeft er wel de invloed van Gorter, Henriëtte Roland Holst en Van de Woestijne in aangewezen. Biografisch gezien is een en ander interessant, maar literair is Minnes jeugdwerk van weinig waarde en compleet anders dan zijn latere werk. Tijdens zijn leven is dit werk verder nooit meer gepubliceerd of gebundeld.[2] Minne heeft daar zelf ook niet naar gestreefd en later nauwelijks meer over deze werken gerept.
Vanuit dat oogpunt is het 'jeugdwerk' van vóór de Regenboog-publicaties niet opgenomen in deze bibliografie. Ook latere (her)publicaties van dat vroege werk zijn, om misverstanden te voorkomen, niet opgenomen.[3] Een globaal overzicht van Minnes werk vóór Regenboog staat in de 'Aanvullende bibliografische notities'.[4]
Bij het samenstellen van deze bibliografie zijn de publicatiedata het uitgangspunt geweest voor de chronologische volgorde, niet de data waarop Minne werken schreef. Het gaat hier immers over een bibliografie van publicaties.
Titelbeschrijving
Met betrekking tot de lemma's verdienen de volgende aspecten aantekening:
1. Minne als auteur wordt niet steeds vermeld. Alleen in geval van een gezamenlijke publicatie vangt het lemma met de auteursnamen aan.
--> Herreman, Raymond en Minne, Richard.
2. Titels van publicaties staan in donkerblauw, vet.
--> De arme en de
rijke dagen
Titels van zelfstandige publicaties zijn bovendien gecursiveerd. Onder- of subtitels staan niet vet.
--> Gelijk alles plezierig en weemoedig is in 't leven. Brieven van Richard Minne
Titelloze publicaties die in de uitgave wel een aanduiding hebben gekregen - bijvoorbeeld door een redacteur, door nummering of in een inhoudsopgave - staan tussen rechte haken.
--> [Feestrede]
Ontbreekt ook zo'n aanduiding, dan fungeert de eerste zin of versregel van Minnes tekst als titel; deze staat dan tussen rechte haken, weergegeven tussen enkele aanhalingstekens en gevolgd door een beletselteken.
--> ['Wij hebben
Breughel ...']
Periodieken en verzameluitgaven waar werk van Minne in opgenomen is, staan in rood gecursiveerd. De schrijfwijze van titels van periodieken is zoveel mogelijk conform hun titelbladen of omslagen of verwijzingen in de periodieken zelf.
--> Snoeck's groote Almanak
Zijn dergelijke referentiepunten niet voorhanden, dan volgt deze bibliografie het editiewetenschappelijke gebruik om louter het eerste woord van de titel en eigennamen met een kapitaal te beginnen.
--> Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze
3. Jaargangen van periodieken staan niet in Romeinse cijfers vermeld, maar volgens het hedendaagse gebruik in gewone Arabische cijfers.
--> Groot Nederland 27 (1929) 6 (juni), p. 612-618.
4. Eventuele aanvullende gegevens over de aard van de publicatie (oorspronkelijkheid, deel van een reeks, etc.) staan in het lemma zelf.
--> Boon, Louis Paul, Memoires van Boontje. Bezorgd door Jos Muyres en Bert Vanheste. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1988, fotokatern p. 112/113. (Privé-domein 138.) Fotografische overdruk.
Na het eigenlijke lemma volgen, in kleiner lettercorps, aanvullende bibliografische en tekstinhoudelijke gegevens:
- Als eerste, voorafgegaan door een asterisk: het genre waartoe de publicatie gerekend kan worden (voor een toelichting zie verderop in deze verantwoording onder 'Genres').
--> * Gedicht.
- Daaronder volgen eventuele gegevens over de inhoud van de publicatie, tussen rechte haken.
--> [Bevat de fragmenten Inleiding en Hebben de eugenisten....?]
- Bij de verspreide publicaties (II en III) is steeds, voorafgegaan door twee asterisken, vermeld of deze ook in gebundelde vorm, dus in één van Minnes boeken, gepubliceerd zijn of niet, en zo ja waarin. Een toelichting hierop gaat aan de delen II en III vooraf.
--> ** Gebundeld in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
- Ook vermeldingen van eventuele andere (eerdere of latere, soms gewijzigde) publicatie(s) ontbreken niet, tussen rechte haken.
--> [Gewijzigde versie gepubliceerd in: Groot Nederland 30 (1932) 12 (december), p. 497-499 en gebundeld in: Verzamelde verhalen.]
- Ten slotte kunnen nog toelichtende of aanvullende gegevens volgen met betrekking tot de publicatie, dan wel het verzamelwerk of periodiek waarin de publicatie is opgenomen; ook tussen rechte haken.
--> [In de Voetlicht-publicatie zijn de derde versregel van de eerste strofe en de eerste versregel van de tweede strofe, vermoedelijk ten gevolge van een zetfout, verwisseld.]
Bij een latere gelegenheid zal een commentaargedeelte worden toegevoegd over de
merkwaardige uitgevers- en druktechnische aspecten rond een aantal
Minne-boeken. Vooral voor bibliofielen zeer interessant!
Genres
De publicaties zijn bij de genre-aanduidingen. als volgt gecategoriseerd:
• poëzie;
• verhalend proza (voor het onderscheid aangeduid met 'verhaal', 'beeldverhaal' of 'roman');
• brieven en dialogen;
• journalistiek proza (voor het onderscheid aangeduid met 'cursiefje' of 'dagbladartikel');
• overig proza (voor het onderscheid aangeduid met 'essay' of, indien van toepassing, het minder beladen 'beschouwing').
'Overig proza' is een wat oneerbiedige verzamelnaam voor alles wat aan prozateksten overblijft na het beschrijven van de verhalen, brieven en het journalistieke werk. De tot deze categorie behorende teksten zijn vooral beschouwend van aard; in sommige gevallen essayistisch.
In deze categorie bevindt zich een aantal teksten van Minne over literaire of culturele onderwerpen, waaronder andere schrijvers: Boon, Elsschot, Herckenrath, Roelants, Streuvels, Teirlinck, Van de Woestijne, Van Nijlen, Vermeylen, Zielens. De gebruikte vlag 'beschouwing' dekt in deze gevallen de lading meestal beter dan het zwaardere 'essay'.
BIBLIOGRAFIE
VAN PUBLICATIES VAN RICHARD MINNE
I. De boeken van
Richard Minne
I a. Contemporaine eerste publicaties van boeken
In den zoeten inval
Brussel, R. Herreman, 1926, 64 p.
* Poëzie.
In den zoeten inval
Brussel, Reimond Herreman en Maurice Roelants, 1927, 94 p.
* Poëzie.
[Geheel herziene, opnieuw samengestelde, gezette, gedrukte en gebonden
eerste druk.]
Heineke Vos en zijn biograaf
Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1933, 132 p.
* Novelle.
Wolfijzers en schietgeweren. Een nieuwe verzameling
verzen van Richard Minne, den dichter van In den zoeten inval; verder eenige
verhalen, benevens een serie epistelen over den nood en de nijdigheden, de
hoop en de zoetheid, de wijsheid en de argeloosheden van den dichter en den
mensch
Samenstelling R. Herreman en M. Roelants. Met een inleiding [door M. Roelants] en een bloemlezing. Brussel, A. Manteau / Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1942, 184 p. (Documenten 1.)
* Brieffragmenten, poëzie en verhalen.
Herreman, Raymond en Minne, Richard, Album
1944
Brussel, A. Manteau, 1944, 192 p.
* Dialogen en essays.
In 20 lijnen
Gent, Het Licht, 1946, 48 p. (Germinal-reeks 13, nr. 8.)
* Cursiefjes uit het dagblad Vooruit.
In 20 lijnen
Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1955, 190 p.
* Cursiefjes uit het dagblad Vooruit.
In den zoeten inval en andere gedichten
Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1955, 180 p.
* Poëzie.
Cyriel Buysse
Brussel, Ministerie van Openbaar Onderwijs / A. Manteau, 1959, 40 p. (Monografieën over Vlaamse letterkunde 15.)
* Essay.
I b. Eerste publicaties van boeken na 1965
Malve en erica
Verzameld en ingeleid door Karel Jonckheere. Hasselt, Heideland, 1967, 80 p. (Vlaamse pockets, Poëtisch Erfdeel der Nederlanden P 58.) Bloemlezing.
* Poëzie.
Gelijk alles plezierig en weemoedig is in 't
leven. Brieven van Richard Minne
Samenstelling Paul Luyten en Yves T'Sjoen. Gent, Boekhandel Walry, 1994, 29 p.
* Brieven.
[Relatiegeschenk (ter gelegenheid van de jaarwisseling 1994/1995) in
beperkte oplage; niet in de handel gebracht.]
Verzamelde verhalen
Redactie Marco Daane en Yves T'Sjoen. Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1996, 168 p.
* Verhalen.
Van den Berghe, Frits en Minne, Richard, Stripverhalen
1931-1935
Redactie Anne Marie Musschoot, Yves T'Sjoen en Joost de Geest. Brussel, Gemeentekrediet / Snoeck-Ducaju & Zoon, 1996, 128 p. (Monografieën over moderne kunst.)
* Beeldverhalen 'Brief van Pierken' en 'De bladzijde van Pierken'
uit het weekblad Koekoek.
[Samengesteld naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in
het Stadhuis van Gent tijdens de Gentse Feesten, 19 - 28 juli 1996.]
I c. Contemporaine herpublicaties van boeken
In den zoeten inval
[Tweede druk.] Brugge, De Garve-A. van Acker, 1936, 64 p. (Eerste reeks, nr. 2.)
* Poëzie.
Heineke Vos en zijn biograaf
Brussel, A. Manteau, [1939] (1933), 132 p.
* Novelle.
[Restant van de eerste druk (Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1933)
met nieuw omslag met imprint Manteau.]
Wolfijzers en schietgeweren. Een nieuwe verzameling
verzen van Richard Minne, den dichter van In den zoeten inval; verder eenige
verhalen, benevens een serie epistelen over den nood en de nijdigheden, de
hoop en de zoetheid, de wijsheid en de argeloosheden van den dichter en den
mensch
Tweede druk. Samenstelling R. Herreman en
M. Roelants. Met een inleiding [door M. Roelants] en een bloemlezing.
Brussel, A. Manteau, 1947, 160
p. (Documenten 1.)
* Brieffragmenten, poëzie en verhalen.
Heineke Vos en zijn biograaf
Tweede druk. 's-Gravenhage / Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, [1962], 112 p. (Nimmer Dralend Reeks 78.)
* Novelle.
I d. Herpublicaties van boeken na 1965
In den zoeten inval en andere gedichten
Tweede druk. Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1978, 180 p.
* Poëzie.
Wolfijzers en schietgeweren. Een nieuwe
verzameling verzen van Richard Minne, de dichter van In den zoeten inval;
verder enige verhalen, benevens een serie epistelen over de nood en de nijdigheden,
de hoop en de zoetheid, de wijsheid en de argeloosheden van de dichter en de
mens
Derde druk. Samenstelling R. Herreman en M. Roelants. Met een inleiding [door M. Roelants], een bloemlezing en een voorbericht door Gaston Durnez. Antwerpen, A. Manteau, 1988, 280 p. (Bouwstenen.)
* Brieffragmenten, poëzie en verhalen.
Toelichting bij II en III
(verspreide publicaties)
De volgende twee delen van deze bibliografie omvatten de publicaties in periodieken (II) en de overige verspreide publicaties (in verzamelwerken en boeken van derden, III). Sommige ervan zijn ook gebundeld in de boeken van Minne; of verwerkt in Minnes enige roman, Heineke Vos en zijn biograaf. Indien zo'n gebundelde of romanversie bestaat, wordt dit na twee asterisken aangegeven. De daarbij vermelde titels verwijzen naar de volgende, onder A vermelde, boeken van Minne:
• In den
zoeten inval
= In den zoeten inval. Brussel, R. Herreman, 1926.
– Id. Brussel, R. Herreman en M. Roelants, 19271b.
– Id. Brugge, De Garve-A. van Acker, 19362.
• Heineke
Vos en zijn biograaf
= Heineke Vos en zijn biograaf. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1933.
– Id. Brussel, A. Manteau, 19391b.
– Id. 's-Gravenhage / Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 19632.
• Wolfijzers en schietgeweren
= Wolfijzers en schietgeweren. Brussel, A. Manteau / Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1942.
– Id. Brussel, A. Manteau, 19472.
– Id. Antwerpen / Amsterdam, A. Manteau, 19883.
• In den zoeten inval en andere gedichten
= In den zoeten inval en andere gedichten. Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1955 (19782).
• Malve en erica
= Malve en erica. Hasselt, Heideland, 1967.
• Verzamelde verhalen
= Verzamelde verhalen. Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1996.
• Stripverhalen 1931-1935
= Frits Van den Berghe en Richard Minne, Stripverhalen 1931-1935. Brussel, Gemeentekrediet / Snoeck-Ducaju & Zoon, 1996.
Komt een gebundelde tekst alleen in een bepaalde druk van een boek voor, dan wordt dat aangegeven. "In den zoeten inval (19261a)" wil dus zeggen dat de genoemde tekst alleen in de druk van dat boek uit 1926 voorkomt, niet in de drukken uit 1927 en 1936.
Bij de vermelding van gebundelde uitgaven en van eerdere of latere uitgaven in andere periodieken of boeken zijn tekstwijzigingen of -afwijkingen zoveel mogelijk aangeduid. Een 'wijziging' is een duidelijk aanwijsbare ingreep in de tekst (verandering in woorden, zinsbouw of volgorde). Kleinere ingrepen, zoals in de interpunctie of de schrijfwijze van woorden, alsmede vermoedelijke correcties heten dan 'afwijkingen'.
De meeste tijdschriften in deze bibliografie zullen bekend zijn. Van een select aantal waarvoor dat wellicht niet direct geldt (kleinere, vergeten, of voor Noord-Nederlanders minder bekende Vlaamse tijdschriften), volgen hieronder de ondertitels en, indien van toepassing, de uitgevers.
• Kreatief. Literair- en kunstkritisch tijdschrift. Wevelgem, 1966-.
• Nu. Tijdschrift voor kunst en wetenschappen. Gent, Gebr. Hussein, 1945.
• Pan. Oostvlaams bulletin voor letteren en kunst. Gent, Pan, Kring van Oostvlaamse Letterkundigen, 1953-1975
• Regenboog. Gent, Plantijn, 1918.
• Vandaag. Vlaamsche halfmaandelijksche kroniek. Brussel, Helmar Putman, 1929-1930.
• Variétés. Revue mensuelle illustrée de l'esprit contemporain. Brussel, 1928-1930.
• Vlaamsche arbeid. Tweemaandelijks tijdschrift voor Vlaamsche letterkunde. Antwerpen, Bouchery, 1905-1914 en 1919-1930.
• Voetlicht. Tweemaandelijksch tijdschrift gewijd aan letterkunde, toneel en film. Oostende, Vrienden van het Nederlandsch Tooneel, 1930-1939.
II. Publicaties in periodieken
In deze bibliografie komen in de eerste plaats oorspronkelijke publicaties aan de orde. Ook herpublicaties van teksten in andere periodieken zijn echter opgenomen, voor zover zij tijdens Minnes leven verschenen. De reden daarvoor zal tijdens het doornemen van dat gedeelte van deze bibliografie snel duidelijk worden. Minne (maar ook anderen!) sleutelde nogal eens aan zijn werk. Met name in zijn her en der gepubliceerde gedichten komen interessante en belangrijke varianten voor. Om die reden is het van belang alle verschillende publicaties van een tekst in periodieken te onderscheiden.* Dergelijke verschillen kunnen we overigens ook constateren bij vergelijking met versies in Minnes bundels (In den zoeten inval,Wolfijzers en schietgeweren, Malve en erica, In den zoeten inval en andere gedichten en Verzamelde verhalen).
Ook na Minnes dood zijn in periodieken teksten gepubliceerd; merendeels nieuwe. Herpublicaties van teksten die reeds tijdens Minnes leven gepubliceerd én gebundeld waren komen in dit overzicht niet voor. Zij fungeren in dergelijke gevallen feitelijk als bloemlezing; soms ook als illustratie bij een artikel (zie bijvoorbeeld de gedichten bij A.L. Sötemanns 'Het pluimgewicht in deze wereld. Over Richard Minne' in Ons Erfdeel 32 (1989) 1 (januari/februari), p. 39-44). Ook andere 'naadloos' overgenomen herpublicaties staan niet in deze bibliografie; is er echter sprake van publicaties van variante, gewijzigde of corrupte versies, dan worden deze belangrijk genoeg geacht voor vermelding.
Herpublicaties van teksten die eerder alleen in dag- of weekbladen verschenen zijn daarentegen wel in de bibliografie opgenomen. Het gaat daarbij veelal om fotografische overdrukken, die vaak natuurlijk ook slechts als illustratie fungeren. Het 'archeologische' belang van het opdiepen van die dag- of weekbladpublicatie - en dan vooral van het opnieuw aan de buitenwereld prijsgeven ervan - mag echter niet onderschat worden. De teksten worden zo opnieuw toegankelijk, of toegankelijker.
Voor de duidelijkheid zij erop gewezen dat
publicaties in jaarboeken en almanakken ook in dit gedeelte zijn opgenomen.
II a. Contemporaine eerste publicaties in periodieken
Het
gestoorde feest
Regenboog 1 (1918) 1, p. 17-19.
* Verhaal.
** Gebundeld, met correcties, in: Verzamelde verhalen.
[Gewijzigde versie
gepubliceerd in: Groot Nederland 30
(1932) 12 (december), p. 497-499 en met correcties gebundeld in: Verzamelde verhalen.]
Drie
liedjes aan den wandelaar
Regenboog 1 (1918) 1, p. 21-23.
* Poëzie.
** Met een vierde gedicht, als Liedjes aan den wandelaar, met afwijking(en)
gebundeld in: In den zoeten inval,
Wolfijzers en schietgeweren, In den
zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[De eerste twee gedichten verschenen ook, als Liedjes aan den
wandelaar,
in: De dichters van 't Fonteintje. Een
keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten
& Stols, 1924, p. 71-72. (De Schatkamer 6.) Handschrift van het derde
gedicht afgedrukt op achterzijde omslag van Malve
en erica.
Nihil
't Fonteintje 1 (1921/1922) 1 (juni 1921), p. 10.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
[Ook gepubliceerd in: Het jonge Vlaanderen. Bloemlezing uit het werk der jongere Vlaamsche dichters. Samengesteld door A.W. Grauls. Met eene inleiding van Jozef Muls. Antwerpen, De Ronde Tafel, 1923, p. 69.]
Inscriptie
voor een meisjesboek
't Fonteintje 1 (1921/1922) 1 (juni 1921), p. 10-11.
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijzigingen, in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en andere gedichten.
Gebed
voor de galg
't Fonteintje 1 (1921/1922) 1 (juni 1921), p. 12-14.
* Poëzie.
** Gebundeld, met enkele tekstuele afwijkingen, in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en
andere gedichten, Malve en erica.
[Ook, met enkele tekstuele afwijkingen, gepubliceerd in: De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit
hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten &
Stols, 1924, p. 89-91. (De Schatkamer 6.)]
De
eerste roman van Heineke Vos
't Fonteintje 1 (1921/1922) 1 (juni 1921),
p. 14-18.
* Romanfragment.
** Gewijzigde versie, als Epos, verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf.
[Gewijzigde versie, als Epos, ook verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf, Forum 1 (1931/1932) 11 (november 1932),
p. 738-740.]
Van op
de hooge brug
't Fonteintje 1 (1921/1922) 2 (september 1921),
p. 50-51.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval (19261a) en met afwijking in: In den
zoeten inval (19271b, 19362), Wolfijzers
en schietgeweren, In den zoeten inval
en andere gedichten, Malve en erica.
[Ook gepubliceerd in: Het jonge
Vlaanderen. Bloemlezing uit het werk der jongere Vlaamsche dichters.
Samengesteld door A.W. Grauls. Met eene inleiding van Jozef Muls. Antwerpen, De
Ronde Tafel, 1923, p. 70.; en met afwijking in: Voetlicht 7 (1937) 2, p. 30.]
De
zeer eerbiedige rozenkrans
't Fonteintje 1 (1921/1922) 2 (september 1921),
p. 51-54.
* Poëzie.
** Licht gewijzigde versie, als Rozenkrans, gebundeld in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
[Ook gepubliceerd in: De dichters
van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van
Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 80-84. (De Schatkamer
6.)]
Villegiatuur
't Fonteintje 1 (1921/1922) 3 (december 1921), p. 84-86.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval, Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[Ook gepubliceerd in: De dichters
van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van
Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 92-93. (De Schatkamer
6.)]
De
amazone
't Fonteintje 1 (1921/1922) 3 (december 1921), p. 86-87.
* Verhaal.
** Gebundeld in: Verzamelde
verhalen.
Tovaritsj
wereldburger
't Fonteintje 1 (1921/1922) 3 (december 1921), p. 88-90.
* Verhaal.
** Gebundeld, met correctie, in: Verzamelde
verhalen.
['Wij
hebben Breughel ...']
Vlaamsche arbeid 12 (1922) 1, p. 27.
[De tekst is onderdeel van de gelegenheidscompilatie 'In hulde aan
Streuvels'.]
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
Heineke Vos ab ovo
't Fonteintje 1 (1921/1922) 4 (maart 1922),
p. 113-120.
* Romanfragment.
** Gewijzigde versie, als Ab ovo, verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf.
[Gewijzigde versie, als Ab ovo, ook verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf, Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932),
p. 616-620.]
De
arme en de rijke dagen
't Fonteintje 2 (1922/1923) 1 (juni 1922), p. 4-7.
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijzigingen, in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
[Deel IV ook, met één tekstuele afwijking, gepubliceerd in: Het jonge Vlaanderen. Bloemlezing uit het
werk der jongere Vlaamsche dichters. Samengesteld door A.W. Grauls. Met
eene inleiding van Jozef Muls. Antwerpen, De Ronde Tafel, 1923, p. 71. Als
geheel ook gepubliceerd in: De dichters
van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van
Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 85-88. (De Schatkamer
6.)]
Mr. H.S.
't Fonteintje 2 (1922/1923) 1 (juni 1922), p. 8-10.
* Verhaal.
** Gebundeld, met correctie, in: Verzamelde
verhalen.
[Gewijzigde versie, samen met Mr. C.H. als 'Twee portretten', gepubliceerd in: Nieuw Vlaams Tijdschrift 18 (1965) 5/6,
p. 437-438.]
Mr. C.H.
't Fonteintje 2 (1922/1923) 1 (juni 1922), p. 11.
* Romanfragment.
** Gewijzigde versie, als "een
ontwerp van doodsanctje", verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf. Abusievelijk gebundeld in: Verzamelde verhalen.
[Gewijzigde versie, samen met Mr. H.S. als 'Twee portretten', gepubliceerd in: Nieuw Vlaams Tijdschrift 18 (1965) 5/6,
p. 437-438.]
Polderland
't Fonteintje 2 (1922/1923) 2, p. 51-57.
* Verhaal.
** Gebundeld, met correcties, in: Verzamelde verhalen.
[In voltooide vorm, met wijzigingen, gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren en, tevens met correcties, in: Verzamelde verhalen.]
Ode
aan den eenzame
't Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 69.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval, Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[Ook gepubliceerd in: De dichters
van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van
Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 73. (De Schatkamer 6.);
en, met verwisseling van de derde en vierde versregels, in: Voetlicht 7 (1937) 2, p. 30.]
Gedicht
't Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 70.
* Poëzie.
** Als Haat-rijm gebundeld in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
Einde
goed, alles goed
't Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 71.
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijziging in de slotregel, in: In den zoeten inval, Wolfijzers en
schietgeweren, In den zoeten inval en
andere gedichten, Malve en erica.
Noë
't Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 72-77.
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijzigingen, in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
[Ook, met één afwijking (correctie), gepubliceerd in: De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit
hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten &
Stols, 1924, p. 74-78. (De Schatkamer 6.)]
Augustus
't Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 77-79.
* Romanfragment.
** Aangevulde en gewijzigde versie, als Herinneringen, verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf.
[Aangevulde en gewijzigde versie, als Herinneringen, ook verwerkt in: Heineke Vos en
zijn biograaf, Forum 1
(1931/1932) 12 (december 1932), p. 784-785.]
De paradijsslang
't Fonteintje 2 (1922/1923) 4, p. 101-112.
* Romanfragment.
** Ingekorte en gewijzigde versie, als Genesis, verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf.
[Ingekorte en gewijzigde versie, als Genesis, ook verwerkt in: Heineke Vos en
zijn biograaf, Forum 1
(1931/1932) 12 (december 1932), p. 777-780.]
Utopia
't Fonteintje 2 (1922/1923) 5/6, p. 174-175.
* Poëzie.
** Gebundeld, met tekstuele afwijkingen, in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
[Ook, met afwijkingen, gepubliceerd in: De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten.
Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924,
p. 94-95. (De Schatkamer 6.)]
Oude
prent
't Fonteintje 2 (1922/1923) 5/6, p. 176-177.
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijzigingen en afwijkingen, in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en
andere gedichten, Malve en erica.
Gij
zijt niet meer, gelijk weleer
't Fonteintje 2 (1922/1923) 5/6, p. 177-179.
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
Aan Tristan Derème
't Fonteintje 2 (1922/1923) 5/6, p. 179-180.
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijziging en afwijking, in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
[Ook gepubliceerd in: De dichters
van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van
Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 96. (De Schatkamer 6.)]
Officieele
en private Vlaamsche critiek: I. Rond een verslag
't Fonteintje 3 (1924) 1 (januari), p. 33-37.
* Essay.
** Niet gebundeld.
Internationale
treinen
't Fonteintje 3 (1924) 2 (maart), p. 65-66.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
Winterkwatrijnen
't Fonteintje 3 (1924) 2 (maart), p. 66.
* Poëzie.
** Gebundeld (met nummering in Romeinse cijfers) in: In den zoeten inval, Wolfijzers en
schietgeweren, In den zoeten inval en
andere gedichten.
Dialoog
uit Heineke Vos
't Fonteintje 3 (1924) 2 (maart), p. 67-69.
* Romanfragment.
** Gewijzigde versie, als Dialoog, verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf.
[Gewijzigde versie, als Dialoog, ook verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf, Forum 1 (1931/1932) 11 (november 1932),
p. 726-727.]
[VI]
De witte mier 1 (1924) 10 (15 december), p. 483-484.
[De tekst is onderdeel van de gelegenheidscompilatie 'Getuigenissen',
p. 476-488.]
* Beschouwing.
[Over Jan van Nijlen.]
** Niet gebundeld.
Mei
Erts Almanak 1926. Amsterdam, S.L. van Looy, 1925, p. 117.
* Romanfragment.
** Gewijzigde versie, als Droomproef, verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf.
[Gewijzigde versie, als Droomproef, ook verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf, Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932),
p. 624.]
Beevaart
naar Sint Franciscus
De witte mier 3 (1926) 5 (15 juli), p. 225.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval (19261a). Gewijzigde versie gebundeld in: In
den zoeten inval (19271b en 19362), In
den zoeten inval en andere gedichten.
Medaljons
aan Galathea (II)
De witte mier 3 (1926) 5 (15 juli), p. 225.
* Poëzie.
** Als Medaljons voor Galathea (II) gebundeld in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en
andere gedichten, Malve en erica.
De man
met de wrat
Erts. Letterkundige almanak voor het jaar 1927. Amsterdam, S.L. van Looy, 1926, p. 32-38.
* Verhaal.
** Gebundeld, met correcties, in: Verzamelde verhalen.
Idylle
Ontwikkeling. Maandelijksch tijdschrift voor Arbeidersopvoeding 9 (1927) 2 (15 februari), p. 43.
[Opgenomen in: Reimond Herreman, 'Richard Minne. Een fantaisist', p.
41-44.]
* Brieffragment.
** Niet gebundeld.
['Hier
ligt Euroop ...']
Ontwikkeling. Maandelijksch tijdschrift voor Arbeidersopvoeding 9 (1927) 2 (15 februari), p. 43.
[Opgenomen in: Reimond Herreman, 'Richard Minne. Een fantaisist', p.
41-44.]
* Gedicht.
** Niet gebundeld.
Dagen
Nu 1 (1927) 2 (november), p. 180-181.
* Poëzie.
** Gewijzigde versie gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
Uitkijk
De vrije bladen 4 (1927) 11 (november), p. 314.
* Poëzie.
** Gewijzigde versie gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten.
Waarom?
De vrije bladen 4 (1927) 11 (november), p. 315.
* Poëzie.
** Gewijzigde versie gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten.
Aan Gérard de Nerval
De vrije bladen 4 (1927) 11 (november), p. 316.
* Poëzie.
** Gebundeld, met één wijziging, in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
Twee
fragmenten uit "Heineke Vos"
Erts. Letterkundige almanak [1929]. Amsterdam, A.J.G. Strengholt, 1928, p. 181-183.
* Romanfragmenten.
[Bevat de fragmenten Inleiding en Hebben de eugenisten....?]
** Gewijzigde versies van beide verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf.
[Gewijzigde versies van beide ook verwerkt in: Heineke Vos en zijn biograaf, Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932),
respectievelijk p. 609-613 en p. 625-626.]
De
neef uit Kongo
Groot Nederland 27 (1929) 6 (juni), p. 612-618.
* Verhaal.
** Gebundeld in: Wolfijzers en
schietgeweren (met wijzigingen) en Verzamelde
verhalen (met correcties)
[Ook, met wijzigingen, gepubliceerd in: Duizend en één avond. Groot verhalenboek voor den Nederlandschen lezer.
Onder redactie van Emmy van Lokhorst en C.J. Kelk. Eerste reeks.
Amsterdam, Contact, [1940], p. 55-61.]
[Richard
Minne]
Vandaag 1 (1929) 15 (15 september), p. 329.
[De tekst is onderdeel van de gelegenheidscompilatie 'Hoe Vlamingen
Cyriel Buysse bewonderen', p. 328-330.]
* Brief.
[Aan Maurice Roelants, d.d. 6 juli 1929.]
** Niet gebundeld.
28
augustus laatstleden
Vandaag 1 (1929) 17 (20 oktober), p. 384.
* Beschouwing.
[Naar aanleiding van het overlijden van Karel van de Woestijne.]
** Niet gebundeld.
Onoplettendheid
gestraft
Erts 1930. Letterkundig jaarboek. Amsterdam, A.J.G. Strengholt, 1930, p. 61.
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
Moe
Erts 1930. Letterkundig jaarboek. Amsterdam, A.J.G. Strengholt, 1930, p. 61.
* Poëzie.
** Gewijzigde versie, als Nacht, gebundeld in: In den zoeten inval en andere gedichten.
[Gewijzigde versie, als Nacht, ook gepubliceerd in: Gedichten, Groot Nederland 40 (1942) 11 (november), p. 203.]
Brieven
Letterkundige Almanak voor Vlaanderen 1930. Mechelen, Het Kompas / Amsterdam, De Spieghel, 1930, p. 84-87.
* Romanfragment.
** Gewijzigde versie, als Brieven aan de geëmancipeerde vrouw, verwerkt in:
Heineke Vos en zijn biograaf.
[Gewijzigde versie, als Brieven aan de geëmancipeerde vrouw, ook verwerkt
in: Heineke Vos
en zijn biograaf, Forum 1
(1931/1932) 12 (november 1932), p. 785-789.]
Kantteekeningen
bij het werk van Charles René Callewaert
Kunst. Maandblad voor oude en jonge kunst 1 (1930) 3 (maart), p. 57-68.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
De
lijkrede
Groot Nederland 28 (1930) 11 (november), p. 468-472.
* Verhaal.
** Gebundeld in: Wolfijzers en
schietgeweren (met wijzigingen) en Verzamelde
verhalen (met correcties).
De gorilla
Het boek in Vlaanderen. Jaarboek van de Vereeniging van letterkundigen en de Vereeniging ter bevordering van het Vlaamsche boekwezen 1931. Brussel, Boek- en muziekhandel "Gudrun", 1931, p. 21.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
[De hier vermelde boekhandel lijkt als uitgever van dit jaarboek op de
titelpagina te staan, maar de feitelijke uitgevers waren de Vereeniging van
letterkundigen en de Vereeniging ter bevordering van het Vlaamsche boekwezen
zelf. Klaarblijkelijk kon de wederverkoper een partij met eigen imprint inkopen.
Zo vermeldt een ander exemplaar 'Brugge, De Centrale Boekhandel' als zodanig.
Misplaatste
hulde
De Gids 95 (1931) 1 (januari), p. 12-15.
* Verhaal.
** Gebundeld in: Verzamelde
verhalen.
Gogol
Helikon 1 (1931) 1 (januari), p. 10.
* Poëzie.
** Gebundeld in: Wolfijzers en
schietgeweren, In den zoeten inval en
andere gedichten, Malve en erica.
De
dichter zwijgt
Helikon 1 (1931) 1 (januari), p. 12.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval en andere gedichten.
[Ook gepubliceerd in: De Gids
105 (1941) 2 (februari), p. 101-105.]
'k Ben
eenzaam
Helikon 1 (1931) 5 (mei), p. 69.
* Poëzie.
** Zeer licht gewijzigde versie, als Brief, gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten.
[Licht gewijzigde versie, als Brief, ook gepubliceerd in: Forum 3 (1934) 1 (januari), p. 45. De achter ** vermelde
gebundelde versie is het gedicht zoals dat in mei 1931 in Helikon verscheen, met enkele marginale wijzigingen. De Forum-versie vertoont één forsere
wijziging ten opzichte van de Helikon-versie
en is als zodanig niet gebundeld.]
Dag
van schoonheid
Helikon 1 (1931) 7 (september/oktober), p. 117.
* Poëzie.
** Gewijzigde versie gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
Vademecum
voor den dichter
Forum 1 (1931/1932) 1 (11 november 1931), p. 23.
* Poëzie.
** Met één wijziging en één afwijking gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
Vaarwel
Forum 1 (1931/1932) 1 (11 november 1931), p. 24.
* Poëzie.
** Met gewijzigde achtste versregel als Adieu gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
Critiek
Helikon 2 (1932) 1 (januari), p. 13.
* Poëzie.
** Met tekstuele afwijkingen gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten.
Verordening
Forum 1 (1931/1932) 2 (januari/februari 1932), p. 102.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval en andere gedichten.
Geslacht
ligt dieper dan cultuur
Forum 1 (1931/1932) 2 (januari/februari 1932), p. 103.
* Poëzie.
** Gewijzigde versie gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten.
Mijn
vers
Helikon 2 (1932) 4 (april), p. 52.
* Poëzie.
** Als Gezelliana II, met enkele afwijkingen, gebundeld
in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
Melancholie
Helikon 2 (1932) 4 (april), p. 52.
* Poëzie.
** Met één afwijking gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten.
Leve
't leven
Helikon 2 (1932) 4 (april), p. 52.
* Poëzie.
** Gebundeld in: Wolfijzers en
schietgeweren. (opgenomen in een brief van 3 februari 1927; 19421: p. 81; 19472: p. 78; 19883: p. 152).
** Als Op den boer XI gebundeld in: In den zoeten inval en andere gedichten. (opgenomen in Rijmen en verzen
(uit brieven), p. 133).
De
verre zekerheid
Helikon 2 (1932) 4 (april), p. 53.
* Poëzie.
** Gewijzigde versie gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
Gezelliana
Helikon 2 (1932) 4 (april), p. 53.
* Poëzie.
** Als Gezelliana I gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[Gewijzigde versie, als Tegenzang, ook gepubliceerd in: Forum 3 (1934) 2 (februari),
p. 106.
De achter ** vermelde gebundelde versie is het gedicht zoals dat in
april 1932 in Helikon verscheen, met
enkele afwijkingen. De Forum-versie
vertoont één forse wijziging ten opzichte van de Helikon-versie en is als zodanig niet gebundeld.]
Heineke
Vos en zijn biograaf
Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932), p. 609-626.
* Romanfragment.
** Met wijzigingen en samen met de fragmenten uit Forum 1 (1931/1932) 11 (november 1932),
p. 724-740 en 12 (december 1932), p. 775-797, gebundeld tot integrale
boekuitgave in: Heineke Vos en zijn
biograaf.
Heineke
Vos en zijn biograaf
Forum 1 (1931/1932) 11 (november 1932), p. 724-740.
* Romanfragment.
[In de inhoudsopgave vermeld als Heineke Vos en zijn biograaf (2).]
** Met wijzigingen en samen met de fragmenten uit Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932),
p. 609-626 en 12 (december 1932), p. 775-797, gebundeld tot integrale
boekuitgave in: Heineke Vos en zijn biograaf.
Heineke
Vos en zijn biograaf
Forum 1 (1931/1932) 12 (december 1932), p. 775-797.
* Romanfragment.
[In de inhoudsopgave vermeld als Heineke Vos en zijn biograaf (3).]
** Met wijzigingen en samen met de fragmenten uit Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932),
p. 609-626 en 11 (november 1932), p. 724-740, gebundeld tot integrale
boekuitgave in: Heineke Vos en zijn
biograaf.
[Dagklapper]
Vooruit's almanak 53 (1933). Gent, Het Licht, [1932], p. 9-55.
* Beeldverhalen.
[Bevat twaalf 'Brieven van Pierken', getiteld Zanewarie (p. 9), Febrewarie
(p. 13), Maart
(p. 17), April
(p. 21), Mei
(p. 25), junie
(p. 29), juulie
(p. 33), Ogustus
(p. 39), September
(p. 43), Oktoober
(p. 47), Noovember
(p. 51) en Deesember
(p. 55). De overkoepelende titel Dagklapper staat alleen in de inhoudsopgave
vermeld.]
** Niet gebundeld.
[Dagklapper]
Vooruit's almanak 54 (1934). Gent, Het Licht, [1933], p. 101-112.
* Beeldverhalen.
[Bevat twaalf 'Brieven van Pierken', getiteld Zanuwarie (p. 101), Feebrewarie
(p. 102), Maart
(p. 103), April
(p. 104), Mei
(p. 105), Zunie
(p. 106), Zulie
(p. 107), Ogustus
(p. 108), September
(p. 109), Oktoober
(p. 110), Noovember
(p. 111) en Deesember (p. 112). De overkoepelende titel Dagklapper
staat alleen in de inhoudsopgave vermeld.]
** Niet gebundeld.
Hoveniersgedicht
Forum 3 (1934) 2 (februari), p. 107.
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
Heineke
Vos
Forum 3 (1934) 2 (februari), p. 108.
* Poëzie.
** Gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren (opgenomen in een brief van 16 oktober 1930; 19421: p. 85-86; 19472: p. 82; 19883: p. 158). Als Bij een roman III gebundeld in: In den zoeten inval en andere gedichten (opgenomen in Rijmen en verzen (uit brieven), p. 158).
Anti-Amerikaansch
Forum 3 (1934) 2 (februari), p. 108.
* Poëzie.
** Met één kleine afwijking gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren (opgenomen in Spreuken, aforismen en rijmregels;
19421:
p. 100; 19472: p. 96; 19883: p. 180]); en in In den zoeten inval en andere gedichten (als II opgenomen in Berijmde spreuken,
p. 172).
Doodensantje
Forum 3 (1934) 2 (februari), p. 108.
* Poëzie.
** Met wijziging gebundeld in: Wolfijzers
en schietgeweren (opgenomen in Spreuken, aforismen en rijmregels; 19421: p. 101; 19472: p. 97; 19883: p. 183); en in In den zoeten inval en andere gedichten
(als VIII opgenomen in Berijmde spreuken, p. 173). De versregels
van dit tweeregelige gedicht zijn hier omgedraaid ten opzichte van de eerste
publicatie in Forum!!
Bij
den dood van Pijper, handelsreiziger
Forum 3 (1934) 4 (april), p. 303.
* Poëzie.
** Gewijzigde versie, als Afscheid van Pijper, commis-voyageur, gebundeld
in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten.
Twee
liedjes
Groot Nederland 33 (1935) 1 (januari), p. 84-85.
* Poëzie.
[Bevat twee gedichten, aangeduid met 'I' en 'II'.]
** I
als Grindelwald,
met één afwijking, gebundeld in: Wolfijzers
en schietgeweren, In den zoeten inval
en andere gedichten.
** Gewijzigde versie van II, als Herinnering, gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[Ook, met correcties in II, gepubliceerd in: Groot Nederland 38 (1940) 9 (september), p. 758-759.
Facsimilé van het handschrift van de versies uit Groot Nederland 1935 gepubliceerd in: Rondom Richard Minne. Samenstelling Daniël van Ryssel.
's-Gravenhage-Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar / Brugge, Sonneville, 1971,
p. 28 en 30.]
Op
zoek naar een onderwerp
Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze 8 (1941). Deinze, Kunst- en Oudheidkundige Kring Deinze, 1941, p. 49-52.
* Essay.
** Niet gebundeld.
Verzen
De Gids 105 (1941) 2 (februari), p. 101-105.
* Poëzie.
[Bevat de gedichten Art poétique, Verweer tegen den winter, Ook ruiters,
Ontwaken
en De dichter
zwijgt.]
** Art
poétique, Verweer tegen den winter en Ook ruiters, met wijzigingen,
gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren,
In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
** Ontwaken
en De dichter
zwijgt gebundeld in: In den
zoeten inval en andere gedichten.
Verslag over den A. Beernaertprijs (14e Tijdvak 1938-39)
Verslagen en mededeelingen der Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde 1941, p. 382-383.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
[Minne schreef de bijdrage als Secretaris van de Jury. De andere juryleden
waren Frank Lateur (Stijn Streuvels), F.V. Toussaint Van Boelaere, A. Cornette
en Emmanuel De Bom.]
Gedichten
Groot Nederland 40 (1942) 11 (november), p. 203.
* Poëzie.
[Bevat de gedichten Nacht, Twijfel en Schietgebed.]
** Nacht
en Schietgebed
gebundeld in: In den zoeten inval en
andere gedichten.
** Twijfel
niet gebundeld.
Kwart
na zeven
Snoeck's groote Almanak 19 (1943). Gent, Snoeck-Ducaju en Zoon, [1943], p. 129-134. Met bio-/bibliografische inleiding, p. 128.
* Verhaal.
** Gebundeld, met correcties, in: Verzamelde verhalen.
Nota's
voor een kliene voordracht over den grooten Elsschot
Nu 1 (1945), p. 31-32.
* Essay.
[Zetfout; 'kliene' dient men als 'kleine' te lezen.]
** Niet gebundeld.
[Gewijzigde versie, als Voor Willem Elsschot, gepubliceerd in: Vooruit, 8 mei 1952.]
Afdeeling
God
De Vlaamsche Gids 30 (1946) 3 (februari), p. 129-130.
* Essay.
** Niet gebundeld.
De
alpacamuts
Nieuw Vlaamsch Tijdschrift 1 (1946/1947) 2 (mei 1946), p. 137-148.
* Verhaal.
** Gebundeld, met correcties, in: Verzamelde verhalen.
Geschiedenis
van een bolhoed
Snoeck’s grote Almanak 30 (1954). Gent, Snoeck-Ducaju en Zoon, 1953, p. 97-102.
* Verhaal.
** Niet gebundeld.
Beknopte
inleiding tot een optimistisch roman
De Vlaamse Gids 37 (1953) 12 (december), p. 722.
* Essay.
** Niet gebundeld.
"De
wonderbare wereld"
Nieuw Vlaams Tijdschrift 8 (1954) Gelegenheidsnummer Herman Teirlinck vijf en zeventig jaar, p. 27.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
[5]
Nieuw Vlaams Tijdschrift 11 (1957) 11, p. 1197-1198.
[De tekst is onderdeel van de gelegenheidscompilatie 'Over het lezen',
p. 1192-1203.]
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
Inleiding
tot een onvoltooide roman
Vandaag 5 (1958). Nieuw werk van Nederlandse en Vlaamse schrijvers bijeengebracht door Frans de Bruyn en Jaap Romijn; waarin opgenomen Literair Akkoord, een keuze uit bijdragen verschenen in de Zuid- en Noordnederlandse letterkundige tijdschriften van het jaar 1956, bijeengebracht door Pierre H. Dubois, Hubert van Herreweghen, Karel Jonckheere en Garmt Stuiveling. Utrecht, Bruna, 1958, p. 360-361. (Zwarte Beertjes 125/126.)
* Essay.
** Niet gebundeld.
Herinneringen
aan Dolf
Pan 5 (1958) 3 (november), p. 5-6.
* Beschouwing.
[Over Adolf Herckenrath.]
** Niet gebundeld.
Alfons
de Ridder
Nieuw Vlaams Tijdschrift 14 (1960/1961) 3, p. 331-332.
[De tekst is onderdeel van de gelegenheidscompilatie 'Bij Elsschots
uitvaart', p. 310-337.]
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
II b. Eerste publicaties in periodieken na 1965
Uit de
brieven van Richard Minne
Nieuw Vlaams Tijdschrift 18 (1965) 12, p. 1003-1014.
* Brieven, brieffragmenten en gedichten.
[Bevat achtereenvolgens: brieven van 15 december 1943 en eind november
1952, de gedichten Verzen op bestelling en Mobilisatiebevel tot de muze uit
oktober 1962, een aantal ongedateerde brieffragmenten en de Franstalige
gedichten Par
le trou de la serrure en Notice nécrologique.]
** Niet gebundeld.
[Verzen
op bestelling en Mobilisatiebevel tot de muze verschenen eerder
(met tekstuele afwijkingen), als Verzen (sic) op bestelling en Mobilisatiebriefje
tot de muze, in: Uit het nest
geroofd. Ongebundelde poëzie. Bijeengebracht en tweemaal ingeleid door
Karel Jonckheere. Amsterdam, De Bezige Bij / Antwerpen, De Ontwikkeling, 1962,
p. 10. (Literaire Pocketserie 91.)
Nagelaten
verzen
Nieuw Vlaams Tijdschrift 19 (1966) 6 (juli/augustus), p. 521-544.
* Poëzie.
[Bevat 23 ongedateerde gedichten, te weten Discipline, Organisatie, Solidariteit en 20 titelloze
gedichten; bezorgd door Raymond Herreman en Karel Leroux.]
** Niet gebundeld.
['De
avonden heb ik ontsloten als een deur ...',
'En was 't maar om datgene wat ik heb verzocht ...' en '– Ruste vandaag,
zei iemand in 't voorbijgaan. 't Was ...' ook gepubliceerd in De
Haes, Jos en Hubert Van Herreweghen (red.), Gedichten
1966. Leuven, Davidsfonds, 1967, p. 36-37.]
[Van het laatste titelloze gedicht, met de beginregel "Een avond is een oponthoud" (p. 544), verscheen een facsimilé van een handschrift (met tekstuele afwijkingen) in: Vlaamsche bloei II. De Nederlandsche letterkunde in beeld en schrift. Een verzameling origineele portretten en handschriften van hedendaagsche Vlaamsche schrijvers, met levensbericht en volledige opgave hunner werken. Verzameld en ingeleid door Bert Ranke. Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, 1942, t.o. p. 75. (De Seizoenen, extra nummer.)]
Uit de
correspondentie met Raymond Herreman
Nieuw Vlaams Tijdschrift 19 (1966) 9 (november), p. 916-929.
* Brieven.
[Bevat brieven van 15 maart 1944, 14 oktober 1948, 4, 5 en 6 juni 1949,
12 september 1953, 14 en 28 januari 1954, 15 maart 1955, Pinkstermaandag 1955,
15, 16 en 17 juni 1960, 16 juli 1960.]
** Niet gebundeld.
Nog
nagelaten verzen van Richard Minne (I)
Nieuw Vlaams Tijdschrift 20 (1967) 1 (januari), p. 47-59.
* Poëzie.
[Bevat de gedichten Van onder en van boven, Voor haar, Marie, De paters, De lente komt, Galathea en de minnaar en drie
titelloze gedichten; bezorgd door Raymond Herreman en Karel Leroux.]
** Niet gebundeld.
** De zevende en voorlaatste strofe van Marie werd, als Marine(s)
en met wijzigingen, gebundeld in: In den
zoeten inval.]
[Marie ook,
met afwijkingen, gepubliceerd in: Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van
de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 98. (Bibliotheek voor
literatuurwetenschap.)]
[‘Gelijk
Herodes soldeniers...’ ook gepubliceerd in: De Haes, Jos en Hubert
Van Herreweghen (red.), Gedichten 1967.
Leuven, Davidsfonds, 1968, p. 28.]
Nog
nagelaten verzen van Richard Minne (slot)
Nieuw Vlaams Tijdschrift 20 (1967) 2, p. 136-148.
* Poëzie.
[Bevat de gedichten Ballade der Maagdaleentjes, Eldorado, Morgen, Voor één mei 1916, De academie, Aan
een krantje, Wij vechten, Het grote ogenblik, De krant en één titelloos
gedicht; bezorgd door Raymond Herreman en Karel Leroux.]
** Niet gebundeld.
Twee
gedichten
Nieuw Vlaams Tijdschrift 20 (1967) 5/6, p. 440-441.
* Poëzie.
[Bevat een titelloos gedicht en Op reis.]
** Niet gebundeld.
[Brief
aan G.P. Baert]
Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde 38 (1971). Deinze, Kunst- en Oudheidkundige Kring Deinze, 1971, p. 12-13.
[Opgenomen in Herman Maes' 'Ter inleiding' bij: G. P. Baert, 'Brieven
uit het Leieland', p. 5-242.]
* Brief.
** Niet gebundeld.
Van
Hoogten en Laagten of Opdracht aan Cyriel Buysse
Mededelingen van het Cyriel Buysse Genootschap 10 (1994). Gent, Cyriel Buysse Genootschap, 1994, p. 12-13.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, 'Van hoogten en
laagten. Over Richard Minne en Cyriel Buysse', p. 7-30.]
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
['Mijn
beste, ...']
Maatstaf 43 (1995) 5 (mei), p. 13.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, '"De
overdadigheid dier geneugten". Joris Vriamont en Richard Minne, 'cavaliers
seuls' in Vlaanderen', p. 5-26.]
* Brief aan Jan van Krimpen, d.d. 6 juli 1955.
** Niet gebundeld.
Richard
Minne aan Joris Vriamont, ongedateerd
Maatstaf 43 (1995) 5 (mei), p. 23.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, '"De
overdadigheid dier geneugten". Joris Vriamont en Richard Minne, 'cavaliers
seuls' in Vlaanderen', p. 5-26.]
* Brief, AMVC, dossier M 656/B, nr. 132991/5.
** Niet gebundeld.
Richard
Minne aan Joris Vriamont, ongedateerd
Maatstaf 43 (1995) 5 (mei), p. 24.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, '"De
overdadigheid dier geneugten". Joris Vriamont en Richard Minne, 'cavaliers
seuls' in Vlaanderen', p. 5-26.]
* Brief, AMVC, dossier M 656/B, nr. 132997/1.
** Niet gebundeld.
Richard
Minne aan Joris Vriamont, ongedateerd
Maatstaf 43 (1995) 5 (mei), p. 24.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, '"De
overdadigheid dier geneugten". Joris Vriamont en Richard Minne, 'cavaliers
seuls' in Vlaanderen', p. 5-26.]
* Brief, AMVC, dossier M 656/B, nr. 132997/2.
** Niet gebundeld.
II c. Contemporaine herpublicaties in periodieken
Heineke
Vos en zijn biograaf
Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932), p. 609-626.
* Romanfragment.
** Met wijzigingen en samen met de fragmenten uit Forum 1 (1931/1932) 11 (november 1932),
p. 724-740 en 12 (december 1932), p. 775-797, gebundeld tot integrale
boekuitgave in: Heineke Vos en zijn
biograaf.
[Eerdere publicaties van fragmenten:
• Eerdere versie van Ab ovo, p. 616-620, gepubliceerd als Heineke Vos ab ovo
in: 't Fonteintje 1
(1921/1922) 4 (maart 1922), p. 113-120.
• Eerdere versie van Droomproef,
p. 623, gepubliceerd als Mei in: Erts
Almanak 1926. Amsterdam, S.L. van Looy, 1925, p. 117.
• Eerdere versies van Inleiding en Hebben de eugenisten...?, respectievelijk
p. 609-613 en p. 625-626, gepubliceerd als Twee fragmenten uit "Heineke Vos":
Inleiding
/ Hebben de
eugenisten....? in: Erts.
Letterkundige almanak [1929]. Amsterdam, A.J.G. Strengholt, 1928,
p. 181-183.]
Heineke
Vos en zijn biograaf
Forum 1 (1931/1932) 11 (november 1932), p. 724-740.
* Romanfragment.
[In de inhoudsopgave vermeld als Heineke Vos en zijn biograaf (2).]
** Met wijzigingen en samen met de fragmenten uit Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932),
p. 609-626 en 12 (december 1932), p. 775-797, gebundeld tot integrale
boekuitgave in: Heineke Vos en zijn
biograaf.
[Eerdere publicaties van fragmenten:
• Eerdere versie van Epos, p. 738-740, gepubliceerd als De eerste roman
van Heineke Vos in: 't Fonteintje
1 (1921/1922) 1 (juni 1921), p. 14-18.
• Eerdere versie van Dialoog, p. 726-727, gepubliceerd als Dialoog uit
Heineke Vos in: 't Fonteintje
3 (1924) 2 (maart), p. 67-69.]
Heineke
Vos en zijn biograaf
Forum 1 (1931/1932) 12 (december 1932), p. 775-797.
* Romanfragment.
[In de inhoudsopgave vermeld als Heineke Vos en zijn biograaf (3).]
** Met wijzigingen en samen met de fragmenten uit Forum 1 (1931/1932) 10 (oktober 1932),
p. 609-626 en 11 (november 1932), p. 724-740, gebundeld tot integrale
boekuitgave in: Heineke Vos en zijn
biograaf.
[Eerdere publicaties van fragmenten:
• Eerdere en kortere versie van Herinneringen, p. 784-785,
gepubliceerd als Augustus in: 't
Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 77-79.
• Eerdere en langere versie van Genesis, p. 777-780, gepubliceerd
als De
paradijsslang in: 't
Fonteintje 2 (1922/1923) 4, p. 101-112.
• Eerdere versie van Brieven aan de geëmancipeerde vrouw,
p. 785-789, gepubliceerd als Brieven in: Letterkundige
Almanak voor Vlaanderen 1930. Mechelen, Het Kompas / Amsterdam, De
Spieghel, 1930, p. 84-87.]
Het
gestoorde feest
Groot Nederland 30 (1932) 12 (december), p. 497-499.
* Verhaal.
** Gebundeld, met correcties, in: Verzamelde verhalen.
[Eerdere versie gepubliceerd in: Regenboog
1 (1918) 1, p. 17-19 en gebundeld, met correcties, in: Verzamelde verhalen.]
Brief
Forum 3 (1934) 1 (januari), p. 45.
* Poëzie.
** Gebundeld in: Wolfijzers en
schietgeweren, In den zoeten inval en
andere gedichten.
[Licht gewijzigde versie van 'k Ben eenzaam, eerder gepubliceerd in: Helikon 1 (1931) 5 (mei), p. 69. De
achter ** vermelde gebundelde versie is het gedicht zoals dat in mei 1931 in Helikon verscheen, met enkele marginale
wijzigingen. De hier vermelde Forum-versie
vertoont één forsere wijziging ten opzichte van de Helikon-versie en is als zodanig niet gebundeld.]
Tegenzang
Forum 3 (1934) 2 (februari), p. 106.
* Poëzie.
[Voorafgegaan door: R. Herreman, 'Over Gezelle. Zang', p. 105; in
de inhoudsopgave is Minnes gedicht aangeduid als Over Gezelle. Tegenzang.]
** Gewijzigde versie als Gezelliana I gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[Gewijzigde versie van Gezelliana, eerder gepubliceerd in: Helikon 2 (1932) 4 (april), p. 53.
De achter ** vermelde gebundelde versie is het gedicht zoals dat in
april 1932 in Helikon verscheen, met
enkele afwijkingen. De Forum-versie,
met één wijziging ten opzichte van de Helikon-versie,
is als zodanig niet gebundeld.]
Ode
aan den eenzame
Voetlicht 7 (1937) 2 (januari), p. 30.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval, Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[Eerder gepubliceerd in: 't
Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 69; en in: De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten.
Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924,
p. 73. (De Schatkamer 6.)]
[In de Voetlicht-publicatie
zijn de derde versregel van de eerste strofe en de eerste versregel van de
tweede strofe, vermoedelijk ten gevolge van een zetfout, verwisseld.]
Van op
de hooge brug
Voetlicht 7 (1937) 2 (januari), p. 30.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval (19261a: afwijking), Wolfijzers en
schietgeweren, In den zoeten inval en
andere gedichten, Malve en erica.
[Eerder, met afwijking, gepubliceerd in: 't Fonteintje 1 (1921/1922) 2 (september 1921), p. 69; en in:
Het jonge Vlaanderen. Bloemlezing uit het
werk der jongere Vlaamsche dichters. Samengesteld door A.W. Grauls. Met
eene inleiding van Jozef Muls. Antwerpen, De Ronde Tafel, 1923, p. 70.]
Twee
liedjes
Groot Nederland 38 (1940) 9 (september), p. 758-759.
* Poëzie.
[Bevat twee gedichten, aangeduid met 'I' en 'II'.]
** I als Grindelwald, met één afwijking, gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten.
** Gewijzigde versie van II, als Herinnering, gebundeld in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
[Eerder, met afwijkingen in II, gepubliceerd in: Groot Nederland 33 (1935) 1 (januari), p. 84-85. Facsimilé van
het handschrift van de versies uit Groot
Nederland 1935 gepubliceerd in: Rondom
Richard Minne. Samenstelling Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam,
Nijgh & Van Ditmar / Brugge, Sonneville, 1971, p. 28 en 30.]
Verzen
De Gids 105 (1941) 2 (februari), p. 101-105.
* Poëzie.
[Bevat de gedichten Art poétique, Verweer tegen den winter, Ook ruiters,
Ontwaken
en De dichter
zwijgt.]
** Art
poétique, Verweer tegen den winter en Ook ruiters, met wijzigingen, gebundeld
in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
** Ontwaken
en De dichter
zwijgt gebundeld in: In den
zoeten inval en andere gedichten.
[De
dichter zwijgt eerder gepubliceerd in: Helikon 1 (1931) 1 (januari), p. 12.]
Gedichten
Groot Nederland 40 (1942) 11 (november), p. 203.
* Poëzie.
[Bevat de gedichten Nacht, Twijfel en Schietgebed.]
** Nacht
en Schietgebed
gebundeld in: In den zoeten inval en
andere gedichten.
** Twijfel
niet gebundeld.
[Nacht is een gewijzigde versie
van Moe,
eerder gepubliceerd in: Erts 1930.
Letterkundig jaarboek. Amsterdam, A.J.G. Strengholt, 1930, p. 61.]
II d. Herpublicaties in periodieken na 1965
Uit de
nalatenschap van Richard Minne: Twee portretten
Nieuw Vlaams Tijdschrift 18 (1965) 5/6, p. 436-438.
* Verhalen.
[Bevat de prozaschetsen Mr. C.H. en Mr. H.S.]
** Niet gebundeld.
[Eerdere versies, in omgekeerde volgorde, gepubliceerd in: 't Fonteintje 2 (1922/1923) 1 (juni
1922), p. 8-11 en gebundeld in: Verzamelde
verhalen.]
Nog
nagelaten verzen van Richard Minne (I)
Nieuw Vlaams Tijdschrift 20 (1967) 1 (januari), p. 47-59.
* Poëzie.
[Bevat de gedichten Van onder en van boven, Voor haar, Marie, De paters, De lente komt, Galathea en de minnaar en drie
titelloze gedichten; bezorgd door Raymond Herreman en Karel Leroux.]
** Niet gebundeld.
** De zevende en voorlaatste strofe van Marie werd eerder, met wijzigingen,
als Marine(s)
gepubliceerd en gebundeld in: In den
zoeten inval.]
Nog
nagelaten verzen van Richard Minne (slot)
Nieuw Vlaams Tijdschrift 20 (1967) 2, p. 136-148.
* Poëzie.
[Bevat de gedichten Ballade der Maagdaleentjes, Eldorado, Morgen, Voor één mei 1916, De academie, Aan
een krantje, Wij vechten, Het grote ogenblik, De krant en één
titelloos gedicht; bezorgd door Raymond Herreman en Karel Leroux.]
** Niet gebundeld.
[Morgen
(als 'Al zijn ...') eerder gepubliceerd in: Zondagsblad
Vooruit 1 (1915-1916) 42 (2 januari 1916), p. 333. Voor één mei 1916
eerder gepubliceerd in: Zondagsblad
Vooruit 2 (1916-1917) 1 (30 april 1916), p. 4.]
In 20
lijnen: Over purisme en puristen
Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde 58 (1991). Deinze, Kunst- en Oudheidkundige Kring Deinze, 1991, p. 144-145.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: De Groote, Stefaan, 'Richard
Minne (1891-1965)', p. 119-158.]
* Cursiefje.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in het dagblad Vooruit.]
Brief
van Pierken: In de klas
Kreatief 27 (1993) 5 (december), p. 59. Fotografische overdruk.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, 'Richard Minne,
Frits Van den Berghe en de "beeldekens"', p. 48-69.]
* Beeldverhaal.
** Gebundeld in: Stripverhalen
1931-1935.
[Eerder gepubliceerd in: Koekoek.
Humoristisch weekblad van 'Vooruit' 1 (1931/1932) 6 (18 juni
1931), p. 12.]
Brief
van Pierken: De winterschge vreugden agter tvuur
Kreatief 27 (1993) 5 (december), p. 60. Fotografische overdruk.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, 'Richard Minne,
Frits Van den Berghe en de "beeldekens"', p. 48-69.]
* Beeldverhaal.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in: Koekoek.
Humoristisch weekblad van 'Vooruit' 2 (1932/1933) 5 (2 februari
1933), p. 10 (het artikel vermeldt als publicatiedatum abusievelijk 5 mei
1932).]
Atmosfeer
1910-1914: De goeje, ouwe tijd (I)
Kreatief 27 (1993) 5 (december), p. 68. Gedeeltelijke fotografische overdruk.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, 'Richard Minne,
Frits Van den Berghe en de "beeldekens"', p. 48-69.]
* Dagbladartikel.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in: Vooruit,
21 januari 1936, onder de noemer 'Vooruit's groote reportages en onderzoeken'.]
Atmosfeer
1910-1914: De goeje, ouwe tijd (III)
Kreatief 27 (1993) 5 (december), p. 69. Gedeeltelijke fotografische overdruk.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, 'Richard Minne,
Frits Van den Berghe en de "beeldekens"', p. 48-69.]
* Dagbladartikel.
** Niet gebundeld. Wel, ook als gedeeltelijke fotografische overdruk,
afgedrukt in: Stripverhalen 1931-1935,
p. 15.]
[Eerder gepubliceerd in: Vooruit,
23 januari 1936, onder de noemer 'Vooruit's groote reportages en onderzoeken'.]
De wraak van Meneer Lucace
Tirade 370 = 41 (1997) 4 (september), p. 333-338.
* Verhaal.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in het
weekblad ABC, 5 november 1944.]
III. Overige
verspreide publicaties
Dit gedeelte omvat de publicaties van Minne, die niet als boek van hemzelf of in periodieken verschenen. Om het verschil in ontstaans- en drukgeschiedenis duidelijk te maken is dit gedeelte in drie categorieën gesplitst. Onder a volgen contemporaine eerste publicaties van teksten van Minne. Het zijn voor de gelegenheid of op verzoek geschreven bijdragen; in een enkel geval gaat het om bestaand oorspronkelijk werk dat Minne voor de gelegenheid bewerkt en geleverd heeft. In alle gevallen zijn het publicaties die Minne zelf meegemaakt heeft. Het zijn:
• gedenkboeken;
• thematische uitgaven;
• gelegenheidsuitgaven;
• vriendenboeken;
• boeken van of over derden.
De tweede categorie, onder b, beschrijft latere eerste publicaties.
Deel c omvat herpublicaties die een eerste publicatie in boekvorm zijn. Tot die laatste categorie behoren ook bloemlezingen die aan dat criterium voldoen (zie ook de toelichting hierop in de verantwoording, onder 'Publicatievormen', p. ).
III a. Verspreide contemporaine eerste publicaties
Drie
redenen, onder meer
Gedenkboek A. Vermeylen. ['s-Gravenhage, Martinus Nijhoff], 1932, p. 104.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
[In sommige exemplaren zit het ingeplakte strookje met de uitgeversnaam
niet meer en is slechts sprake van een te Brugge zetelend 'Uitvoerend Comité'.]
"Vooruit!" Lied uitgegeven ter
gelegenheid van het 50e verjaringsfeest van het blad Vooruit
Brussel, Georges Vriamont, 1934, 5 p.
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Op 2 september 1934 uitgevoerd tijdens een feestmanifestatie.]
[Ook afgedrukt ("Vooruit." Nieuw socialistisch marchlied ter gelegenheid
der 50e verjaring van het blad Vooruit) in: Rondom Richard Minne. Samenstelling Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam,
Nijgh & Van Ditmar / Brugge, Sonneville, 1971, p. 29.]
Aantekeningen
van een Gentenaar
"Vlaandren, o welig Huis". Zooals Vlaamsche schrijvers hun land zien. Redactie Emmanuel de Bom. Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1939, p. 71-91.
* Essay.
** Niet gebundeld.
[Eerdere versies van gedeelten uit deze tekst werden, in een andere
volgorde en met andere toevoegingen, reeds gepubliceerd in Atmosfeer 1910-1914: De goeje, ouwe tijd;
in vijf genummerde afleveringen van 'Vooruit's groote reportages en onderzoeken'
verschenen in het dagblad Vooruit,
21-23 januari en 25-26 januari 1936.]
Solidariteit
Gedenkboek Lode Zielens 1901-1944. Brussel / Amsterdam, Elsevier, [z.j.; 1945], p. 22.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
Het
standpunt van de dichter
Herreman, Raymond, Minne, Richard, e.a., Standpunten in de literatuur. Gent, Leesclub Boekuil, 1948, p. 32-41.
* Essay.
[Tekst van een spreekbeurt voor Leesclub Boekuil d.d. 20 december
1947.]
** Niet gebundeld.
X
Herreman, Raymond, Van Hoogenbemt, Albert, e.a., Veertien anoniem. Gent, Leesclub Boekuil, [1951], p. 47-49.
* Essay.
** Niet gebundeld.
[Niet in de handel gebracht. Besloten uitgave, als premie, voor leden
van de Leesclub Boekuil.]
Herreman, Raymond en Minne, Richard, Proeve van gesprek met Richard Minne
Richard Minne. Een vriendenboek samengesteld ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag (1891-1951). Gent, Leesclub Boekuil, 1951, p. 5-15.
* Dialoog.
** Niet gebundeld.
[Voorwoord]
De Valckenaere, Julien, Zonneburg. Antwerpen, De Pen, 1954, p. 5.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
Anno
1500
Familiealbum. Vlaamse auteurs schrijven over hun voorouders. Antwerpen, Ontwikkeling, 1955, p. 59-61.
* Essay.
** Niet gebundeld.
Maurice Roelants en Gent
Van Duinkerken, Anton, Gijsen, Marnix,
e.a., Van
en over Maurice Roelants. Brussel, A. Manteau, 1956, p. 41.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
Geluk
en ongeluk van het lezen
Over het geluk van het lezen. Verzamelde gedachten van auteur, lezer en uitgever. Den Haag, Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij / Antwerpen, De Nederlandse Boekhandel, 1957, p. 45-47. (Zilveren Zuid, Cultuurserie.)
* Essay.
** Niet gebundeld.
Vriendschap
en solidariteit
Liber amicorum gouverneur Richard Declerck. Antwerpen, Ontwikkeling, 1960, p. 117.
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
Verzen (sic) op bestelling / Mobilisatiebriefje tot de muze
Uit het nest geroofd. Ongebundelde poëzie. Bijeengebracht en tweemaal ingeleid door Karel Jonckheere. Amsterdam, De Bezige Bij / Antwerpen, De Ontwikkeling, 1962, p. 10. (Literaire Pocketserie 91.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Gewijzigde versies, als Verzen op bestelling en Mobilisatiebevel tot de muze, gepubliceerd in: Nieuw Vlaams Tijdschrift 18 (1965) 12,
p. 1003-1014.]
III b. Verspreide eerste publicaties na 1965
[‘Als
de aarde een tuil is...’]
Jos De Haes, Hubert Van Herreweghen
(red.), Gedichten
1965. Leuven, Davidsfonds,
1966, p. ...
* Gedichten.
** Niet gebundeld.
[Feestrede]
Rondom Richard Minne. Samenstelling Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar / Brugge, Sonneville, 1971, p. 68-71.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: De Pauw, Jeroom, 'Een boek
voor Minne. Herinneringen aan het huldebetoon Richard Minne: 60 jaar, op 2
december 1951', p. 65-71.]
* Beschouwing.
** Niet gebundeld.
Portret
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 78-79. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Vroege schets voor het gedicht Portret zoals dat verscheen in In den zoeten inval.]
Inleidend
portret / Portret / Voor hun
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 79-80. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Vroege schets voor het gedicht Portret zoals dat verscheen in In den zoeten inval.]
Portret
II
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 81. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Vroege schets voor het gedicht Portret zoals dat verscheen in In den zoeten inval.]
[Medaljons
voor Galathea]
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 90-92. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Vroege titelloze schets (dialoog tussen 'Hij' en 'Zij') voor het
gedicht Medaljons
voor Galathea zoals dat verscheen in In den
zoeten inval.]
Romanzero
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 95. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Vroege schets voor het gedicht Einde goed, alles goed zoals dat verscheen in In den zoeten inval.]
Nacht
te Grindelwald
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 99-100. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Vroege versie van het gedicht Grindelwald zoals dat verscheen (als 'I' van Twee liedjes)
in Groot Nederland 33 (1935) 1
(januari), p. 84.]
Fantazie
op occarina
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 119. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
['Wierook
onder, wierook boven, ...']
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 153. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[In het handschrift als derde luik aan Gezelliana I en II
toegevoegd.]
Liedjes
aan den wandelaar IV
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 223. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Vroege schets voor het vierde gedicht van Liedjes aan den wandelaar zoals dat verscheen in In den zoeten inval.]
Brief
1146. Sint-Martens-Latem, 18 juli 1957: Richard Minne aan A. de Ridder
Elsschot, Willem, Brieven. Verzameld en toegelicht door Vic van de Reijt met medewerking van Lidewijde Paris. Amsterdam, Em. Querido, 1993, p. 973-974.
* Brief.
** Niet gebundeld.
Brief
1165. Sint-Martens-Latem, ± 15 november 1957: Richard Minne aan Willem Elsschot
Elsschot, Willem, Brieven. Verzameld en toegelicht door Vic van de Reijt met medewerking van Lidewijde Paris. Amsterdam, Em. Querido, 1993, p. 986.
* Brief.
** Niet gebundeld.
III c. Herpublicaties die een eerste publicatie in boekvorm zijn
Nihil
Het jonge Vlaanderen. Bloemlezing uit het werk der jongere Vlaamsche dichters. Samengesteld door A.W. Grauls. Met eene inleiding van Jozef Muls. Antwerpen, De Ronde Tafel, 1923, p. 69.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
[Eerder gepubliceerd in: 't
Fonteintje 1 (1921/1922) 1 (juni 1921), p. 10.]
Van op
de hooge brug
Het jonge Vlaanderen. Bloemlezing uit het werk der jongere Vlaamsche dichters. Samengesteld door A.W. Grauls. Met eene inleiding van Jozef Muls. Antwerpen, De Ronde Tafel, 1923, p. 70.
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval (19261a) en met afwijking in: In den
zoeten inval (19271b, 19362), Wolfijzers
en schietgeweren, In den zoeten inval
en andere gedichten, Malve en erica.
[Eerder gepubliceerd in: 't
Fonteintje 1 (1921/1922) 2 (september 1921), p. 69. Ook, met
afwijking, gepubliceerd in: Voetlicht
7 (1937) 2, p. 30.]
De
arme en de rijke dagen IV
Het jonge Vlaanderen. Bloemlezing uit het werk der jongere Vlaamsche dichters. Samengesteld door A.W. Grauls. Met eene inleiding van Jozef Muls. Antwerpen, De Ronde Tafel, 1923, p. 71.
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijzigingen, in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
[Eerder, met afwijking, gepubliceerd in: 't Fonteintje 2 (1922/1923) 1 (juni 1922), p. 4-7. Ook, samen
met de andere drie delen van de cyclus, met afwijking gepubliceerd in: De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit
hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten &
Stols, 1924, p. 85-88. (De Schatkamer 6.)]
Liedjes
aan den wandelaar
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 71-72. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie; twee delen van een cyclus van vier.
** De complete cyclus gebundeld in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
[Met een derde gedicht, als Drie liedjes aan den wandelaar, eerder
gepubliceerd in: Regenboog 1 (1918)
1, p. 21-23.]
Ode
aan den eenzame
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 73. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval, Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[Eerder gepubliceerd in: 't
Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 69. Ook, met verwisseling van derde en
vierde versregel, gepubliceerd in: Voetlicht
7 (1937) 2, p. 30.]
Noë
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 74-78. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijzigingen, in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
[Eerder, met afwijking, gepubliceerd in: 't Fonteintje 2 (1922/1923) 3, p. 72-77.]
De
zeer eerbiedige rozenkrans
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 80-84. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie.
** Licht gewijzigde versie, als Rozenkrans, gebundeld in: In
den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
[Eerder gepubliceerd in: 't
Fonteintje 1 (1921/1922) 2 (september 1921), p. 51-54.]
De
arme en de rijke dagen
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 85-88. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijzigingen, in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
[Eerder gepubliceerd in: 't
Fonteintje 2 (1922/1923) 1 (juni 1922), p. 4-7. Eerste volledige
publicatie van deze cyclus in boekvorm. Het
jonge Vlaanderen (samenst. A.W. Grauls) nam in 1923 alleen deel IV op (zie
p. 53).]
Gebed
voor de galg
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 89-91. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie.
** Gebundeld, met enkele tekstuele afwijkingen, in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en andere
gedichten, Malve en erica.
[Eerder, met enkele tekstuele afwijkinge, gepubliceerd in: 't Fonteintje 1 (1921/1922) 1 (juni
1921), p. 12-14.]
Villegiatuur
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 92-93. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie.
** Gebundeld in: In den zoeten
inval, Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
[Eerder gepubliceerd in: 't
Fonteintje 1 (1921/1922) 3 (december 1921), p. 84-86.]
Utopia
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 94-95. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie.
** Gebundeld, met enkele tekstuele afwijkingen, in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en
andere gedichten, Malve en erica.
[Eerder, met afwijkingen, gepubliceerd in: 't Fonteintje 2 (1922/1923) 5/6, p. 174-175.]
Aan
Tristan Dereme
De dichters van 't Fonteintje. Een keur uit hun gedichten. Inleiding door Jan van Nijlen. Maastricht, Boosten & Stols, 1924, p. 96. (De Schatkamer 6.)
* Poëzie.
** Gebundeld, met wijziging en afwijking, in: In den zoeten inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
[Eerder gepubliceerd in: 't
Fonteintje 2 (1922/1923) 5/6, p. 179-180.]
De
neef uit Kongo
Duizend en één avond. Groot verhalenboek voor den Nederlandschen lezer. Onder redactie van Emmy van Lokhorst en C.J. Kelk. Eerste reeks. Amsterdam, Contact, [1940], p. 55-61.
* Verhaal.
** Gebundeld in: Wolfijzers en
schietgeweren (met wijzigingen) en Verzamelde
verhalen (met correcties).
[Eerder, met afwijkingen, gepubliceerd in: Groot Nederland 27 (1929) 6 (juni), p. 612-618.]
[Richard
Minne]
Schrijversdebuten Met een voorwoord door Pierre Dubois en een inleiding door Karel Jonckheere. 's-Gravenhage, Het Vaderland / A.A.M. Stols-J.P. Barth, 1960, p. 132-134. (De Blauwe Distel.) .
* Essay.
** Niet gebundeld.
[Eerder als Hoe men tot schrijven komt gepubliceerd in: Het Vaderland, 5 oktober 1957.]
[‘Toen
was het uit...’]
Jos De Haes, Hubert Van Herreweghen
(red.), Gedichten
1965. Leuven,
Davidsfonds, 1966, p. ...
* Gedichten.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in Nieuw Vlaams Tijdschrift 18 (1965) 12
(december), p. 1005.]
['De
avonden heb ik ontsloten als een deur ...'[ / ['En was 't maar om datgene wat
ik heb verzocht ...'] / ['– Ruste vandaag, zei iemand in 't voorbijgaan. 't Was
...']
Jos De Haes, Hubert Van Herreweghen
(red.), Gedichten
1966. Leuven,
Davidsfonds, 1967, p. 36-37.
* Gedichten.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in Nieuw Vlaams Tijdschrift 19 (1966) 6
(juli/augustus), p. 533, 530 en 525.]
[‘Gelijk
Herodes soldeniers...’]
Jos De Haes, Hubert Van Herreweghen
(red.), Gedichten
1967. Leuven,
Davidsfonds, 1968, p. 28.
* Gedicht.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in Nieuw Vlaams Tijdschrift 20 (1967) 1
(januari), p. 57.]
"Vooruit."
Nieuw socialistisch marchlied ter gelegenheid der 50e verjaring van het blad
Vooruit
Rondom Richard Minne. Samenstelling Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar / Brugge, Sonneville, 1971, p. 29.
* Poëzie. Muziek van Léon Torck.
** Niet gebundeld.
[Eerder afzonderlijk uitgegeven (”Vooruit!"
Lied uitgegeven ter gelegenheid van het 50e verjaringsfeest van het blad
Vooruit) ter gelegenheid van vijftig jaar Vooruit.
Brussel, Georges Vriamont, 1934.]
In 20
lijnen: Boontje
Weverbergh, Julien, en Leus, Herwig, Boonboek. Gesprekken
met Louis Paul Boon en de spoken van zijn Kapellekensbaan, alsook documenten,
brieven, tekeningen, commentaren en ongepubliceerd proza van Boontje.
[Z.pl.], Paris / Manteau, 1972,
p. 125-126.
* Cursiefje.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in: Vooruit,
18 mei 1947.]
Marie
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie. Hasselt, Heideland-Orbis, 1975, p. 98. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
* Poëzie.
** Niet gebundeld.
[Eerder, met afwijkingen, gepubliceerd in: Nieuw Vlaams Tijdschrift 20 (1967) 1 (januari), p. 51-52. De
zevende en voorlaatste strofe werd, als Marine(s) en met wijzigingen, gepubliceerd in In den zoeten inval.]
In 20
lijnen: Statistieken
Durnez, Gaston, Vlaamse schrijvers. Vijfentwintig portretten. Antwerpen / Amsterdam, Manteau, 1982, p. 104. Fotografische overdruk.
* Cursiefje.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in Vooruit,
29 juli 1955.]
In 20
lijnen: Optimisme in aktie
Boon, Louis Paul, Memoires van Boontje. Bezorgd door Jos Muyres en Bert Vanheste. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1988, fotokatern p. 112/113. (Privé-domein 138.) Fotografische overdruk.
* Cursiefje.
** Niet gebundeld.
[Eerder gepubliceerd in: Vooruit,
9 september 1944.]
Brief
van Pierken: Staatkundige en fierloozefiekschge beschgouwingen oover het
ongeluk in Tsinbaafs
Interbellum in Gent 1919-1939. Gent, Stad Gent / Stadsarchief / Museum Arnold Vander Haeghen, 1995, p. 156. Fotografische overdruk.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: Musschoot, Anne Marie en
T'Sjoen, Yves, '"Gent, kop en hart, ge zijt een schone stad". De
literatuur en het Vlaamse Volkstoneel', p. 153-165.]
* Beeldverhaal.
** Gebundeld in: Stripverhalen
1931-1935.
[Eerder gepubliceerd in: Koekoek.
Humoristisch weekblad van 'Vooruit' 3 (1933/1934) 52 (26 april
1934), p. 10-11.]
IV. Vertalingen van werken van
Minne
IV a. Vertalingen in het Duits
Nocturne
/ Der Liebende / Ende gut, alles gut / Die Welt ist eine Flöte ... / Eldorado:
Süd-Flandern
Niederland. Ein Buch junger Flämischer und Holländischer Dichtung. Übertragen von Rudolf Lonnes. Duisburg, Deutscher Brücke, 1930, p. 32-34. (Dichtung Deutscher Landschaften 1.)
* Poëzie.
[Duitse vertalingen door Rudolf Lonnes van Nocturne, Medaljons voor Galathea II, Einde goed, alles
goed, De arme en de rijke dagen IV en Eldorado: Zuid-Vlaanderen.]
Zweifel
/ Stossgebet
Der vlämische Spiegel. Die vlämische Dichtung von Guido Gezelle bis zur Gegenwart. Eingeleitet und übertragen von Wolfgang Cordan. Amsterdam / Leipzig, Tiefland, 1943, p. 108-111.
* Poëzie.
[Duitse vertalingen door Wolfgang Cordan van Twijfel en Schietgebed.]
[Tweetalige uitgave.]
Die
ferne Wahrheit / Ode an den Einsamen
Niederländische Gedichte aus neun Jahrhunderten. Übersetzt und herausgegeben von Jérôme Decroos. Freiburg / Basel / Wien, Herder, cop. 1960, p. 275-276.
* Poëzie.
[Duitse vertalingen door Jérôme Decroos van De verre zekerheid en Ode aan den
eenzame.]
[Ode an den
einsamen ook
gepubliceerd in: Ons Erfdeel 10
(1966/1967) 4 (juni 1967), p. 102.]
Alte
Münzen / Das Korn zum Schnitt bereit ...
Flämische Lyrik. Flämisch-Deutsch. Herausgegeben von Heinz Graef, J.L. de Belder und Jan Vercammen. München, Max Hueber, 1960, p. 38-41. (Schriftenreihen des Instituts für Auslandsbeziehungen in Stuttgart. Literarisch-künstlerische Reihe 4.)
* Poëzie.
[Duitse vertalingen door Heinz Graef van Oude munten en De arme en de rijke dagen I (gepresenteerd als 'Het
koren al gemijt ...').]
[Tweetalige uitgave.]
Die
Welt ist eine Flöte / Zuweilen zwischen Tulpen / Vade-mecum für den Dichter
Blüten aus Flandern. Flämische Poesie vom dreizehnten Jahrhundert bis zur Gegenwart. Ausgewählt und ins Deutsche übertragen von Karl Hermann Schwarz-Vanwakeren. Wien, Bergland, cop. 1961, p. 76-77.
* Poëzie.
[Duitse vertalingen door Karl Hermann Schwarz-Vanwakeren van De arme en de
rijke dagen IV, Drieluik II en Vademecum voor den dichter.]
Wallfahrt
zu Sankt Franziskus
Der Abend und die Rose. Flämische Gedichte. Ausgewählt und übertragen von Georg Hermanowski. Starnberg, Josef Keller, cop. 1962, p. 22.
* Poëzie.
[Duitse vertaling door Georg Hermanowski van Beevaart naar Sint-Franciscus.]
[Ook gepubliceerd in: Gedichte
aus Flandern 1920-1970. In deutscher Nachdichtung van Georg Hermanowski.
Starnberg, Josef Keller, 1970, p. 34.]
Ode an
den Einsamen
Ons Erfdeel 10 (1966/1967) 4 (juni 1967), p. 102.
* Poëzie.
[Duitse vertaling door Jérôme Decroos van Ode aan den eenzame.]
[Ook gepubliceerd in: Niederländische
Gedichte aus neun Jahrhunderten. Übersetzt und herausgegeben von Jérôme
Decroos. Freiburg / Basel / Wien, Herder, cop. 1960, p. 276.]
Die
Welt ist eine Flöte / Ich bin zu arm / Ode an den Einsamen / Rosenkranz
Flämische Lyrik. Auswählung, Übertragung und Einführung von Paul Wimmer. Wien, Österreichische Verlagsanstalt, cop. 1970, p. 34-36.
* Poëzie.
[Duitse vertalingen door Paul Wimmer van De arme en de rijke dagen I, een
titelloos gedicht met de beginregel "Ik
ben te arm" [zie Nieuw Vlaams
Tijdschrift 20 (1967) 1 (januari), p. 56], Ode aan den eenzame en Rozenkrans.]
Wallfahrt zu St. Franziskus
Gedichte aus Flandern 1920-1970. In deutscher Nachdichtung von Georg Hermanowski. Starnberg, Josef Keller, 1970, p. 34.
* Poëzie.
[Duitse vertaling door Georg Hermanowski van Beevaart naar Sint-Franciscus.]
[Ook gepubliceerd in: Der Abend
und die Rose. Flämische Gedichte. Ausgewählt und übertragen von Georg
Hermanowski. Starnberg, Josef Keller, cop. 1962, p. 22.]
IV b. Vertalingen in het Engels
['You are like a bourn ...']
De Backer, Franz, Contemporary Flemish literature. A brief survey. Brussels, Flemish P.E.N. Centre, 1934,
p. 43.
* Poëzie.
[Titelloze Engelse vertaling door Franz de Backer van Ode aan den
eenzame.]
The world is a many mouthed flute
Coming after. An anthology
of poetry from the Low Countries. By Adriaan J. Barnouw. New Brunswick, Rutgers University Press, 1948,
p. 248.
* Poëzie.
[Engelse vertaling door Adriaan J. Barnouw van De arme en de rijke dagen IV.]
[Met toelichtende notitie, p. 247.]
Days poor and rich (IV)
The Low Countries. Arts
and society in Flanders and the Netherlands. A yearbook 1995-96. Rekkem, Flemish-Netherlands
Foundation 'Stichting Ons Erfdeel', p. 70.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: Korteweg, Anton, en Niessen,
Frits, 'Hardy perennials of Dutch and Flemish poetry', p. 68-75.]
* Poëzie.
[Engelse vertaling door Tanis Guest van De arme en de rijke dagen IV.]
IV c. Vertalingen in het Frans
Poèmes (traduit du flamand)
Variétés 1 (1928) 8 (15 december),
p. 420-421.
* Poëzie.
[Bevat Rêve, L'amour sur la glace, Marine en Portrait,
Franse vertalingen van respectievelijk Hoveniersgedichten V, Winterkwatrijnen III, Marine
en Portret.
Vertaler onbekend.]
['Il n'y a au monde rien, mon Dieu, ...']
Herreman, R., La Flandre littéraire. [Bruxelles], Vlaamsche P.E.N. Club, 1931, p. 27.
* Poëzie.
[Franse vertaling door Raymond Herreman van Drieluik III.]
[Ook gepubliceerd in: Herreman,
Raymond, La littérature Flamande
contemporaine. Bruxelles, Exposition Universelle et Internationale (Salon
de la littérature), 1935, p. 13.]
['Il n'y a au monde rien, mon Dieu, ...']
Herreman, Raymond, La littérature Flamande contemporaine. Bruxelles,
Exposition Universelle et Internationale (Salon de la littérature), 1935,
p. 13.
* Poëzie.
[Franse vertaling door Raymond Herreman van Drieluik III.]
[Ook gepubliceerd in: Herreman,
R., La Flandre littéraire.
[Bruxelles], Vlaamsche P.E.N. Club, 1931, p. 27.]
Ode au solitaire
Brulez, Raymond, Écrivains flamands d'aujourd'hui. Bruxelles,
Nouvelle Société d'Editions, 1938, p. 165. (Essais et mémoires.)
* Poëzie.
[Franse vertaling door Raymond Brulez van Ode aan den eenzame.]
[Ook gepubliceerd in: Rondom
Richard Minne. Samenstelling Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam,
Nijgh & Van Ditmar / Brugge, J. Sonneville, 1971, p. 156.]
Les jours pauvres et riches
René
J. Seghers, Anthologie
de poètes flamands (1920 à 1942). Bruxelles, Les Cahiers du Journal
des Poètes, 1942, p. 31. (Série Anthologie Collection 93.)
* Poëzie.
[Franse vertaling door René Seghers van De arme en de rijke dagen IV.]
Vieille estampe
Van de Moortel, A., Oude prent / Vieille estampe. Voor 2 kinderstemmen
met: klavier- of orkestbegeleiding of vierhandig klavier met slagwerk (ad
lib.). Pour 2 voix d'enfants avec:
accompagnement de piano ou d'orchestre ou piano à 4 mains avec percussion. Op. 16. Gedicht: Richard Minne. Poème: M. Van de
Moortel (vrij naar R. Minne). Bruxelles,
Maurer, cop. 1959, 4 p. Partituur.
* Poëzie.
Ode au solitaire / Du haut du pont / Les jours
pauvres et les jours riches (IV)
Ons Erfdeel 7 (1964) 4 (juni), p. 23-27.
* Poëzie.
[Franse vertalingen door André Piot van Ode aan den eenzame, Van op de hooge
brug en De arme en de rijke dagen (IV).]
[Tweetalige publicatie.]
Poèmes
Traduits par Henry Fagne. Bruxelles, Henry Fagne, [1965], 16 p. (Poètes
Néerlandais.)
* Poëzie.
[Franse vertalingen door Henry Fagne.]
Ode au
solitaire
Ons Erfdeel 10 (1966/1967) 4 (juni 1967), p. 102.
* Poëzie.
[Franse vertaling door Henry Fagne van Ode aan den eenzame.]
[Ook gepubliceerd in: Minne, Richard, Poèmes. Traduits par Henry Fagne. Bruxelles, Henry Fagne,
[1965], p. 3. (Poètes Néerlandais.)]
[Ook gepubliceerd in: Anthologie de la poésie néerlandaise de 1850
à 1945. Présentation et traduction Henry Fagne. Paris, Jean-Pierre Delarge,
cop. 1975, p. 113.]
Les jours pauvres et les jours riches / Le blé en
tas déjà ... / Défense contre l'hiver / Jour de beauté
Anthologie de la poésie
néerlandaise. Belgique 1830-1966. Choix de textes en traductions par Maurice Carême. Paris,
Aubier-Montaigne, 1967, p. 88-95. (Collection bilingue des classiques
étrangers.)
* Poëzie.
[Franse vertalingen door Maurice Carême van De arme en de rijke dagen IV en I (de
laatste met als titelvermelding 'Het koren al gemijt ...'), Verweer tegen den
winter en Dag van schoonheid.]
[Tweetalige publicatie.]
Prière a la potence
La poésie contemporaine. Bruxelles, Institut Belge d'Information
et de Documentation, 1968, p. 90-91. (Cahiers de Belgique.)
* Poëzie.
[Franse vertaling van Gebed voor de galg. Vertaler onbekend.]
[Dit is een andere vertaling
dan die van Henry Fagne in: Poèmes. Bruxelles, Henry Fagne, [1965], p. 3; en in: Anthologie de la poésie néerlandaise de 1850 à 1945. Paris,
Jean-Pierre Delarge, cop. 1975, p. 113-115.]
Ode au solitaire / Prière a la potence / Vieille
estampe / Rimes d'amour / Lointaine certitude
Anthologie de la poésie
néerlandaise de 1850 à 1945. Présentation et traduction Henry Fagne. Paris, Jean-Pierre Delarge, cop.
1975, p. 113-118.
* Poëzie.
[Franse vertalingen door Henry Fagne van Ode aan den eenzame, Gebed voor de galg,
Oude prent,
Liefde-rijm
en De verre
zekerheid.]
[Met toelichtende notitie, p. 112.]
[Alles ook gepubliceerd in: Poèmes.
Traduits par Henry Fagne. Bruxelles, Henry Fagne, [1965].
(Poètes
néerlandais.)]
[Ode au solitaire ook gepubliceerd in: Ons Erfdeel 10 (1966/1967) 4 (juni 1967), p. 102.]
IV d. Vertalingen in het Spaans
Rosario I +
II / Recuerdo / Triptico (II + III) / Oda al solitario
Poesia belga contemporanea
francesa y neerlandesa.
Seleccion y nota preliminar de Edmond Vandercammen y Karel Jonckheere.
Traducción del neerlandés par Francisco Carrasquer. Madrid, Aguilar, 1966, p. 229-232.
* Poëzie.
[Spaanse vertalingen door Francisco Carrasquer van Rozenkrans I en II, Herinnering,
Drieluik II
en III
en Ode aan den
eenzame.]
Dias pobres y ricos III / En un hermoso dia /
Monedas antiguas / El trigo ya en gavillas
Poesía moderna Flamenca. Selección, versión y prólogo de Francisco
Carrasquer. Bruselas, A. Manteau / Barcelona, Miguel Arimany, [z.j.; 1964], p.
46-48.
* Poëzie.
[Spaanse vertalingen door Francisco Carrasquer van De arme en de rijke dagen III, Dag van schoonheid,
Dagen I
('Oude munten') en De arme en de rijke dagen I ('Het koren al gemijt
...')]
Días pobres y
ricos. IV / En un hermoso día / Monedas antiguas / El trigo ya en gavillas / Rosario
(I + II) / Oda al solitario
Antología de la poesía neerlandesa moderna (edición bilingüe). Barcelona, El Bardo, 1971, p. 328-331. (Colección de poesía, serie especial 5.)
* Poëzie.
[Spaanse vertalingen door Francisco Carrasquer van De arme en de rijke dagen IV, Dag van schoonheid,
Dagen I
('Oude munten'), De arme en de rijke dagen I ('Het koren al gemijt ...'), Rozenkrans
I en II en Ode
aan den eenzame.]
[Tweetalige editie; Nederlandse versies op p. 704-709.]
[Deels ook gepubliceerd in de twee andere uitgaven op deze pagina.]
IV e. Vertalingen in het Italiaans
[Io non sono, o signore.....] / [La mia vita, o
signore.....] / [Calma è la mia mano.....]
De witte mier 2 (1925) 10 (december), p. 476.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: 'Vertalingen van Nederlandsche
lyriek in het Italiaansch door dr. Giacomo Prampolini (Viareggio)',
p. 457-476.]
* Poëzie.
[Italiaanse vertalingen door Giacomo Prampolini van Rozenkrans
I, II en IV.]
[In de publicatie zijn drie aparte titels aangegeven, maar de delen van
Rozenkrans
dragen oorspronkelijk geen titels.]
Ode al
solitario
Poeti fiamminghi. Versioni di Giacomo Prampolini.
Milano, Vanni Scheiwiller, 1957, p. 11. (Strenna del Pesce d'Oro.)
* Poëzie.
[Italiaanse vertaling door Giacomo Prampolini van Ode aan den eenzame.]
IV f. Vertalingen in het Portugees
Noite / Vade-mécum para o poeta
Antologia da literatura
flamenga. Apresentaçao,
selecçao e traduçao de Fernanda Botelho. Amadora, Livraria Bertrand, [z.j.;
1972].
* Poëzie.
[Portugese vertalingen door Fernanda Botelho van Nacht en Vademecum voor den dichter.]
IV g. Vertalingen in het Bulgaars
Za dnite mizjerni iza dnite blestjásjtsji
Savremenna belgijska poezija. Frenska i
flamandska. Sast.: Aleksandar
Muratov [i] Fernan Verezen [= Fernand Verhesen]. Sofija, Narodna Kultura, 1969,
p. 154-155.
* Poëzie.
[Bulgaarse vertaling door Padou Panov van De arme en de rijke dagen.]
IV h. Vertalingen in het Hongaars
Szegény és gazdag napok / Óda a magånyoshoz / A levelekból /
Nyárilak
Flamand lírai antológia. Budapest, Magvetó Könyvkiadó, 1969,
p. 169-174.
* Poëzie.
[Hongaarse vertalingen door Orbán Ottó van De arme en de rijke dagen, Ode aan den eenzame, Op den boer IX en XI (met als Nederlandse titelvermelding 'Uit brieven') en Villegiatuur.]
IV i. Vertalingen in het Roemeens
Indoiala / Tînguire / Bogate si sarace zile / Epitaf
/ Oda singuraticului / Creste cîteodata
Poeti flamanzi. Bucuresti, Editura pentru Literatura
Universala, 1965, p. 151-158.
* Poëzie.
[Roemeense vertalingen door Gellu Naum van De verre zekerheid, Schietgebed,
De arme en de
rijke dagen IV, Grafschriften II, Ode aan den eenzame en Drieluik II.]
[Oda
singuraticului ook gepubliceerd in: Ons Erfdeel 10 (1966/1967) 4 (juni 1967), p. 103.]
Oda
singuraticului
Ons Erfdeel 10 (1966/1967) 4 (juni 1967), p. 103.
* Poëzie.
[Roemeense vertaling door Gellu Naum van Ode aan den eenzame.]
[Ook gepubliceerd in: Poeti
flamanzi. Bucuresti, Editura pentru Literatura Universala,
1965, p. 157.]
IV j. Vertalingen in het Servokroatisch
Divan
dan
Flamanska poezija. Izbor i prevod Dragoslav Andric. Beograd, Nolit, 1965, p. 29-31. (Mala Knjiga 86.)
* Poëzie.
[Servokroatische vertaling van Dag van schoonheid.]
IV k. Vertalingen in het Tsjechisch
Vosy a
jabloñ / Óda na samotáre / Utopie / Modlitba pod sibenicÍ / Nokturno /
Mezinárodní vlaky / Rymy lásky / Dny chudé a dny bohaté / Nekdy jsou mezi
tulipány ... / Na cihadle / Dny / Proc? / Gezelliana / Vzdálená pravda / Oni
Vlámská lyrika. Vybor. Prelozil Jindrich Pokorny. Praha, Státní nakladatelsvtí krásné literatury a umení, 1963, p. 165-189 (Svetová cetba 306).
* Poëzie.
[Tsjechische vertalingen door Jindrich Pokorny van De wespen en de appelaar, Ode aan den
eenzame, Utopia, Gebed voor de galg, Nocturne, Internationale treinen, Liefde-rijm,
De arme en de
rijke dagen, Drieluik II ('Soms tussen tulpen ...'), Uitkijk,
Dagen,
Waarom?,
Gezelliana I,
De verre zekerheid
en Zij.]
[Óda na
samotáre ook gepubliceerd in: Ons
Erfdeel 10 (1966/1967) 4 (juni 1967), p. 103.]
Óda na
samotáre
Ons Erfdeel 10 (1966/1967) 4 (juni 1967), p. 103.
* Poëzie.
[Tsjechische vertaling door Jindrich Pokorny van Ode aan den eenzame.]
[Ook gepubliceerd in: Vlámská
lyrika. Vybor. Prelozil Jindrich Pokorny. Praha, Státní nakladatelsvtí krásné
literatury a umení, 1963, p. 169 (Svetová cetba 306).]
IV l. Vertalingen in het Nieuw-Grieks
Nucta / Xupnhma / Ston Gerard de
Nerval / Anamnhsh / Makrunh bebaiothta / Monacikos anemos /
Erwtikoi sticoi
Nuxta
/ Xurnema / Ston Gerard de Nerval / Anamneses / Makrunes bebaiotesta /
Monaxikos anemos / Erotikoi stixoi)
Arh
Diktaiou, Anqologia Belgwn poihtwn. II.
Oi Flamandoi. Prologos Ares Diktaios. Aqhnai, Ekdoseis G. Fexh, 1970, p.
92-95. (Ares Diktaios, Anthologia Belgõ poietõn. II. Hoi flamandoi. Prologos Ares Diktaios. Athenai,
Ekdoseis G. Fexes, 1970, p. 92-95.)
* Poëzie.
[Nieuw-Griekse
vertalingen van Nacht,
Ontwaken,
Aan Gerard de
Nerval, Herinnering, De verre zekerheid, Eenzame wind en Liefde-rijm.]
IV m. Vertalingen in het Esperanto
La mondo estas fluto
Literatura Mondo 2e periode, 5 (1935) 4 (mei), p. 82.
* Poëzie.
[Esperanto-vertaling door Hector Vermuyten van De arme en de rijke dagen IV.]
V. Bijzondere
publicaties
Naast bibliofiele en andere bijzondere uitgaven van of met werk van Minne, zijn ook facsimilés van manuscripten onder dit kopje gevat. Na de titelbeschrijving van de facsimilé volgt, achter de enkelvoudige asterisk, de genre-aanduiding. Achter de dubbele asterisk staat informatie over de eventuele publicatie van de onderhavige tekst.
V a. Facsimilés van manuscripten
['We zouden er wat stille liedjes zingen ...']
J. Kuypers en Th. de Ronde, Onze literatuur in beeld. Antwerpen, De Sikkel / Groningen, P. Noordhoff, s.d. [1935], hoofdstuk X, nr. 33. Handschrift.
* Brieffragment met poëzie.
[Met tekeningen. Bevat een fragment van een gedicht over 'de heuvels om
Oudenaarde' en Eldorado:
Zuid-Vlaanderen.]
** Gedicht over 'de heuvels om Oudenaarde', met weglatingen,
gepubliceerd in: Wolfijzers en
schietgeweren (19421: p. 70; 19472: p. 67; 19883: p. 136) en als In Zuid-Vlaanderen
in: In den zoeten inval en andere
gedichten.
** Eldorado:
Zuid-Vlaanderen gepubliceerd in: In
den zoeten inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
** Fragment brieftekst 'Ik zou kennis willen maken met ...'
gepubliceerd in: Wolfijzers en
schietgeweren (19421: p. 65; 19472: p. 62; 19883: p. 127).
[Ook opgenomen in: Richard Minne.
Een vriendenboek samengesteld ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag
(1891-1951). Gent, Leesclub Boekuil, 1951, p. 130.]
['De
avond is het oponthoud, ...']
Vlaamsche bloei II. De Nederlandsche letterkunde in beeld en schrift. Een verzameling origineele portretten en handschriften van hedendaagsche Vlaamsche schrijvers, met levensbericht en volledige opgave hunner werken. Verzameld en ingeleid door Bert Ranke. Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, 1942, t.o. p. 75. (De Seizoenen, extra nummer.) Handschrift.
* Poëzie.
** Gepubliceerd, met wijzigingen, in: Nagelaten verzen, in: Nieuw Vlaams Tijdschrift 19 (1966) 6
(juli/augustus), p. 544.
['Mijn beste Reimond, ...']
Richard Minne. Een vriendenboek samengesteld ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag (1891-1951). Gent, Leesclub Boekuil, 1951, p. 129-130. Handschrift.
* Brieffragment met poëzie.
[Aan Raymond Herreman, ca. 1926. Met tekeningen. Bevat een gedicht over
'de heuvels om Oudenaarde' en Eldorado: Zuid-Vlaanderen.]
** Eerste pagina brief, met weglatingen, gepubliceerd in: Wolfijzers en schietgeweren (19421: p. 70; 19472: p. 67; 19883: p. 136).
** Gedicht over 'de heuvels om Oudenaarde', met weglatingen,
gepubliceerd in: Wolfijzers en
schietgeweren (19421: p. 70; 19472: p. 67; 19883: p. 136) en als In Zuid-Vlaanderen
in: In den zoeten inval en andere
gedichten.
** Eldorado:
Zuid-Vlaanderen gepubliceerd in: In
den zoeten inval, In den zoeten inval en andere gedichten, Malve en erica.
** Fragment brieftekst 'Ik zou kennis willen maken met ...'
gepubliceerd in: Wolfijzers en
schietgeweren (19421: p. 65; 19472: p. 62; 19883: p. 127).
[Facsimilé van eerste pagina van brief ook, als Brief Minne aan Herreman,
opgenomen in: T'Sjoen, Yves, 'Richard Minne, Frits Van den Berghe en de
"beeldekens"', in: Kreatief
27 (1993) 5 (december), p. 48-69 (p. 67). Facsimilé van tweede pagina
van brief gedeeltelijk ook opgenomen in: J. Kuypers en Th. de Ronde, Onze literatuur in beeld. Antwerpen, De
Sikkel / Groningen, P. Noordhoff, s.d., hoofdstuk X, nr. 33.]
['All
right! Een vacantie in 't Zuiden! ...']
Richard Minne. Een vriendenboek samengesteld ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag (1891-1951). Gent, Leesclub Boekuil, 1951, p. 131. Handschrift.
* Brieffragment met poëzie.
[Aan Raymond Herreman. Met tekeningen. O.a. over het eiland Comacina.]
** Gepubliceerd (op enkele regels na) in: Wolfijzers en schietgeweren (19421: p. 51; 19472: p. 50; 19883: p. 106-107), In den zoeten inval en andere gedichten
(Rijmen en verzen
uit brieven, p. 138-140).
['Reimond,
/ Heil Ons Boktand! ...']
Richard Minne. Een vriendenboek samengesteld ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag (1891-1951). Gent, Leesclub Boekuil, 1951, p. 132. Handschrift.
* Brieffragment.
[Aan Raymond Herreman. Met tekeningen. O.a. over de Boktand en de uitgave van een 'versbundel'.]
** Niet gepubliceerd.
Handschrift
van Richard Minne
De Haes, Jos, Richard Minne. De dichter. Brussel, Ministerie van Openbaar Onderwijs / Manteau, 1956, [z.p.; laatste pagina fotokatern]. (Monografieën over Vlaamse letterkunde 4.) Handschrift.
* Poëzie.
[Titelloos; gericht aan Raymond Herreman: 'Reimond, je zwijgt en
zwijgt'.]
** Niet gepubliceerd.
[Facsimilé ook afgedrukt in: Ons
Erfdeel 7 (1964) 4 (juni), p. 18.]
[Handschrift
van Richard Minne]
Ons Erfdeel 7 (1964) 4 (juni), p. 18. Handschrift.
* Poëzie.
[Titelloos; gericht aan Raymond Herreman: 'Reimond, je zwijgt en
zwijgt'.]
** Niet gepubliceerd.
[Facsimilé ook afgedrukt in: De Haes, Jos, Richard Minne. De dichter. Brussel, Ministerie van Openbaar
Onderwijs / Manteau, 1956, [z.p.; laatste pagina fotokatern]. (Monografieën
over Vlaamse letterkunde 4.)]
Liedjes
aan den wandelaar III
Malve en erica. Verzameld en ingeleid door Karel Jonckheere. Hasselt, Heideland, 1967, achterzijde omslag. (Vlaamse pockets, Poëtisch Erfdeel der Nederlanden P 58.) Handschrift.
* Poëzie.
** Als derde van Drie liedjes aan den wandelaar gepubliceerd in:
Regenboog 1 (1918) 1, p. 21-23.
De complete cyclus (vier gedichten) gepubliceerd in: In den zoeten inval, Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten,
Malve en erica.
Twee
liedjes
Rondom Richard Minne. Samenstelling Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar / Brugge, Sonneville, 1971, p. 28 en 30. Handschrift.
* Poëzie.
** Aangeduid met 'I' en 'II'. Gepubliceerd in: Groot Nederland 33 (1935) 1 (januari), p. 84-85; Groot Nederland 38 (1940) 9 (september),
p. 758-759; I, met één wijziging en als Grindelwald, in: Wolfijzers en schietgeweren, In den zoeten inval en andere gedichten;
II, met wijzigingen en als Herinnering, in: Wolfijzers en schietgeweren, In
den zoeten inval en andere gedichten, Malve
en erica.
In 20
lijnen: De trein
Rondom Richard Minne. Samenstelling Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar / Brugge, Sonneville, 1971, p. 31. Typoscript.
* Cursiefje.
** Gepubliceerd in: Vooruit,
8 september 1949.
Brief
van Richard Minne
Florquin, Joos, Ten huize van... 2. Tweede, gewijzigde druk. [Z.pl.], Orion - Desclée De Brouwer, 1971, p. 26. Typoscript.
* Brief.
[Aan Joos Florquin.]
** Niet gepubliceerd.
['Mijn
beste Georges, ...']
Jonckheere, Karel, Toon mij hoe je schrijft. 50 auteurs grafologisch ontleed. Tielt / Utrecht, Lannoo, 1972, p. 122. Handschrift (gedeeltelijk afgedrukt).
* Brieffragment.
[Waarschijnlijk aan Joris Vriamont. Illustratie bij: 'Richard Minne. De
stoere intimist', p. 121/123-124.]
** Niet gepubliceerd.
Kinderrijmpjes:
Het Parlement
Durnez, Gaston, Vlaamse schrijvers. Vijfentwintig portretten. Antwerpen / Amsterdam, Manteau, 1982, p. 105. Handschrift.
* Poëzie.
** Niet gepubliceerd.
['Reimond,
/ Ik droom dat ...']
Willekens, Em. en Bert Decorte (samenst.), Schrijvenderwijs. Vijfenzeventig jaar Vereniging van Vlaamse Letterkundigen 1907-1982. Een documentatie. Z. pl., VVL / Soethoudt, 1982, p. 177-178. Handschrift.
* Brief.
[Aan Raymond Herreman.]
** Gepubliceerd in: Gelijk
alles plezierig en weemoedig is in 't leven (Gent, Boekhandel Walry, 1994,
nr. 1) en gedeeltelijk in: Wolfijzers en
schietgeweren (19421: p. 87; 19472: p. 83; 19883: p. 160).
Herinneringen
van een hansworst in geschriften
Pretiosa neerlandica. Schatten uit de Nederlandse taal- en letterkunde in de Gentse universiteit. Gent, Rijksuniversiteit, 1988, t.o. p. 204. Handschrift (eerste pagina). Met beschrijving en toelichting van A.M. Musschoot.
* Verhaal- of romanfragment.
** Niet gepubliceerd.
[Catalogus tentoonstelling ingericht in de Centrale Bibliotheek van de
Rijksuniversiteit te Gent, 30 augustus - 14 oktober 1988.]
[Uitgever
voor Holland]
Kreatief 27 (1993) 5 (december), p. 63. Handschrift.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, 'Richard Minne,
Frits Van den Berghe en de "beeldekens"', p. 48-69.]
* Brieffragment.
[Aan Raymond Herreman, d.d. 11 september 1926. Met tekeningen.]
** Niet gepubliceerd.
['...
het hier nog een of twee jaar uithoudt.']
Kreatief 27 (1993) 5 (december), p. 64. Handschrift.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, 'Richard Minne,
Frits Van den Berghe en de "beeldekens"', p. 48-69.]
* Brieffragmenten.
[Aan Raymond Herreman, ongedateerd. Met tekeningen.]
** Alleen het vierregelige gedicht met de beginregel 'Ik droom van
Polen', met verwisseling van de derde en vierde versregels, gepubliceerd in: Wolfijzers en schietgeweren (19421: p. 55; 19472: p. 53; 19883: p. 113) en in In den zoeten inval en andere gedichten
(Rijmen en
verzen uit brieven, p. 141).
[Brief
Minne aan Herreman]
Kreatief 27 (1993) 5 (december), p. 67. Handschrift.
[De tekst is opgenomen in de publicatie: T'Sjoen, Yves, 'Richard Minne,
Frits Van den Berghe en de "beeldekens"', p. 48-69.]
* Brieffragment.
[Aan Raymond Herreman, ca 1926. Met tekeningen. O.a. over De Vlaamsche Ardennen van Omer Wattez en
de uitgave van In den zoeten inval.]
** Gepubliceerd, met weglatingen, in: Wolfijzers en schietgeweren (19421: p. 70; 19472: p. 67; 19883: p. 136).
[Ook afgedrukt in: Richard Minne.
Een vriendenboek samengesteld ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag
(1891-1951). Gent, Leesclub Boekuil, 1951, p. 129.]
V b. Bibliofiele uitgaven
Van op de hooge brug
Haarlem, Joh. Enschedé en zonen, [1928].
Rijmprent. Met houtsnede van A. van der Vossen. [Rijmprenten no. 5.]
* Poëzie.
Vademecum voor den dichter
Groningen, Directie Cultuur, 1987. Affiche.
* Poëzie.
Ode aan den eenzame
Gent, Richard Minne Genootschap, 1991. Prent.
* Poëzie.
Voor de gelegenheid I
Eindhoven, Stichting Plint, 1992. Affiche. Met beeltenis van Hewald Jongenelis.
* Poëzie.
Voor de gelegenheid I
Eindhoven, Stichting Plint, 1992. Poëziekaart. Met beeltenis van Hewald Jongenelis.
* Poëzie.
De wespen en de appelaar
Leiden, Pers no. 14 Leiden, 1995, 5 p. [Woordendoos.] Bibliofiele uitgave. Met illustraties van Jan van Banning.
* Poëzie.
V c. Geluidsbewerkingen en -opnamen
"Vooruit!" Lied uitgegeven ter
gelegenheid van het 50e verjaringsfeest van het blad Vooruit
Woorden van Richard Minne. Muziek van Léon Torck. Brussel, Georges Vriamont, 1934, 5 p. Partituur.
* Poëzie.
[Op 2 september 1934 uitgevoerd tijdens een feestmanifestatie.]
[Tekst ook afgedrukt ("Vooruit." Nieuw socialistisch marchlied ter
gelegenheid der 50e verjaring van het blad Vooruit) in: Rondom Richard Minne. Samenstelling
Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar / Brugge,
Sonneville, 1971, p. 29.]
Van de Moortel, A., Oude prent /
Vieille estampe. Voor 2 kinderstemmen met: klavier- of orkestbegeleiding of
vierhandig klavier met slagwerk (ad lib.). Pour 2 voix
d'enfants avec: accompagnement de piano ou d'orchestre ou piano à 4 mains avec
percussion (ad lib.). Op. 16
Gedicht: Richard Minne. Poème: M. Van de
Moortel (vrij naar R. Minne). Bruxelles,
Maurer, cop. 1959, 4 p. Partituur.
* Poëzie.
Het
was een schoone tijd
Brussel, Boekhandel De Standaard, z.j. (Het Vlaamsche Lied 6.) Partituur.
* Gedicht.
De dichters van 't Fonteintje
Gent, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen / Studio Arena, 1978. Audiocassette.
* Poëzie.
Veertien Oostvlaamse kursiefjes
Gent, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen / Studio Arena, z.j. [1983]. Audiocassette.
* De cursiefjes 'Schrijf', 'Carrière maken' en 'Diskussie'.
Van op de hoge brug. Dirk van Esbroeck
zingt Richard Minne en Jan van Nijlen
Brussel, BRTN Radio 1, 1992. (Myron Lam 1009.) Compact disc.
* Poëzie.
ENIGE AANVULLENDE BIBLIOGRAFISCHE NOTITIES
I. Richard Minne als
student/actievoerder en journalist
In de 'Verantwoording' is reeds gemotiveerd, waarom Minnes publicaties van vóór Regenboog (1917-'18) en zijn (overwegend journalistieke) bijdragen aan dag- en weekbladen niet in deze bibliografie figureren. Onderstaande gegevens vullen deze leemte enigszins op met een algemeen beeld van Minnes desbetreffende werk.
a. De publicaties van de 'malkontente'
Van vóór Regenboog (1917-'18) zijn van Richard Minne praktisch alleen publicaties bekend in diverse dag-, week- en maandbladen en almanakken; nu bijna onvindbare organen met vaak zeer poëtische namen. Als student en sympathisant van links publiceerde hij vanaf 1908 gedichten, maar ook kritieken, beschouwingen en verhalen.
Ook in onderstaand beknopt overzicht vermelden we alle jaartallen waarin Minne meewerkte, maar verder alleen de eerste publicaties van zijn werk (een aantal teksten werd meermalen gepubliceerd). Ook niet gesigneerde bijdragen komen in dit lijstje niet voor. Bij redacteurschap worden Minnes redactionele bijdragen slechts als groep genoemd en niet nader aangeduid. Rubrieken worden apart vermeld.
• Jonge krachten. Vlaamsch maandschrift voor jonge elementen. Nieuwe reeks[5] (Gent; 1908-1908 en 1912)
- 'n Ontmoeting (verhaal) en Oproerlied (gedicht), nr. 3, 1908
- Vers. Gedicht, nr. 4, 1908.
- Heenleven. Verhaal, nr. 5, 1909.
- Het Volk en 'Kom laat ons gaan'. Gedichten, nr. 6, 1909.
- O juich nu niet .... Gedicht, nr. 1, 1912.
• De Goedendag. Studentenblad (Antwerpen, Algemeen Verbond der Vlaamschgezinde studenten van middelbaar onderwijs; 1909)
- Vóórzang. Gedicht, jg. 16 (1909), nr. 4 (april), p. 4-5.
• Vlaamsche zonen (Gent; 1909)
- Dante. Gedicht, jg. 2 (1909), nr. 6 (mei)
- Fragment uit ‘Kermis’. Verhaal, jg. 2 (1909), nr. 6 (mei)
• Volksalmanak Vooruit (Gent, Het Licht; 1908-1913 en 1915)
- Vrijheid (gedicht) en 'n Leven (verhaal), 1909 (uitgave 1908).
- Sooi (verhaal) en Over onze nieuwe Litteratuur (beschouwing), 1910 (uitgave 1909).
- Eene dood. Verhaal, 1912 (uitgave 1911).
- De zonnige Lente. Beschouwing, 1913 (uitgave 1912).
- Een à-propos. Beschouwing, 1914 (uitgave 1913).
- Een liedje voor morgen. Gedicht, 1916 (uitgave 1915).
• Ons bijblad. Bijvoegsel van Vooruit en de Werker (Gent, Het Licht; 1911 en 1913)
- Verhuizing, Liefdadigheid en Vlindertje. Verhalen, 17 maart en 11 september 1911.
• De jonge socialist (Gent, Socialistische Jonge Wachten; 1912-1914)
- Verspreide (politieke) redactionele publicaties, 1912-1914.
- Verzen: Dit is een kleine herinnering. Gedicht, jg. 4 (1914), nr. 8 (augustus).
• De tribune. Sociaal-democratisch weekblad (Sociaal-Democratische Partij [van Nederland, MD], Amsterdam; 1913).
- Belgische brief. Politieke beschouwing, 1 november 1913.
• Vooruit. Orgaan van de Belgische Werkliedenpartij (Gent, Het Licht; 1911, 1912 en 1914.
- Droombeeld. Verhaal, 1 mei 1911.
- De koöperaties van voortbrengst. Politieke beschouwing, 11 januari 1914.
• Zondagsblad Vooruit (Gent, Het Licht; 1915-1917).
- Brieven aan Lou: de Brief van het Herdenken. Verhaal, 27 juni 1915.
- Enkele kanttekeningen over kunst. Beschouwing, 7 november 1915.
- Indrukken. Verhalen, 14 november, 12 en 19 december 1915, 9 en 30 januari 1916.
- 'Al zijn ...' Gedicht, 2 januari 1916.
- Een gemeenschapslied en Een socialistisch vers. Gedichten, 16 januari 1916.
- Voor één mei 1916. Gedicht, 30 april 1916.
- Nog maar socialistische kunst. Beschouwing, 28 mei 1916.
- Nog een Gemeenschapslied en Kom. Gedichten, 11 juni 1916.
- Moderne Tryptiek (Organisatie / Discipline / Solidariteit). Gedichten, 10 september 1916.
- Dankbaarheden ('Geef mij uw handen', 'De twijfel en het slordig kleed' en 'Meisje mijner ...'). Gedichten, 18 maart 1917.
• Roode Jeugd (Gent, Socialistische Jonge Wacht / Vredesgroep der Socialistische Partij; 1917-1919)
- Verspreide (politieke) redactionele publicaties.
- Rubriek:
[De] Vredesbeweging.
- De wereld danst en Werkloozenliedje. Gedichten, nr. 16, januari 1919.
• Ons standpunt. Het standpunt van de Vredesgroep der Socialistische Partij (Gent, Roode Jeugd; 1918)
Minne tekende, met Karel Hutse en Maurice Machtelynck, voor deze gezamenlijke brochure van Roode Jeugd en de Vredesgroep der Socialistische Partij.
Collega's, vrienden en de kritiek hebben zich slechts zelden met dit vroege werk beziggehouden. Vier keer, om precies te zijn, zijn enkele gedichten opnieuw gepubliceerd:
- Herreman en Leroux hebben er
bij de publicatie van Minnes nalatenschap in het Nieuw Vlaams Tijdschrift
(1966-1967) een aantal geopenbaard.
- Karel Jonckheere nam er enkele
op in de bloemlezing Malve en
erica (1967).
- Daniël van Ryssel publiceerde
er vijf uit 1916 in Rondom
Richard Minne (1971).
- Dina van Berlaer-Hellemans ten
slotte nam ook enkele gedichten op in haar studie De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie (1975).
b. De publicaties van de 'hoekjesschrijver'
Vooruitlopend op een eventuele bibliografie, hier in elk geval een indruk van werk van Minne dat van 1931 (het jaar dat hij als journalist aan de slag ging) tot 1965 in dag- en weekbladen werd gepubliceerd. De vele redactionele bijdragen worden niet nader aangeduid, rubrieken wel.
DAGBLADEN
• Vooruit. Orgaan van de Belgische Werkliedenpartij (Gent, Het Licht; 8 maart 1933 – 5 mei 1940 en 9 september 1944 – 29/30 mei 1965)
- Verspreide redactionele publicaties.
- Rubrieken:
Wat de tijdschriften ons brengen
Brief van Pierken
Buitenlandse kroniek
In 20 lijnen
Album
Over de Franse letterkunde. Brieven aan
een lezeres
Panorama van de letteren
Met het potloodstompje
De oneerbiedige pen
Pro en contra
• Het Vaderland ('s-Gravenhage; 1957 en 1961)
- Hoe men tot schrijven komt (Schrijvers over hun debuut). Beschouwing, 5 oktober 1957. (Zie ook onder Schrijversdebuten.)
- Schrijvers over hun lectuur. Beschouwing, 28 oktober 1961.
WEEKBLADEN
• Koekoek. Humoristisch weekblad van Vooruit (Gent, Het Licht; 14 mei 1931 - 25 april 1935)
- Verspreide redactionele publicaties.
- Rubriek:
Brief van Pierken (later: De bladzijde van Pierken)
Aan Koekoek zijn tot op heden geen studies gewijd. Het grote probleem bij Koekoek is, dat de bijdragen niet of met een dwaas pseudoniem getekend werden. A. van Elslander trachtte in Yang (1982) de aflevering van de rubriek 'Onze galerij van beroemde en beruchte mannen' van 17 september 1931, gewijd aan Cyriel Buysse, te analyseren en aan Minne toe te schrijven. Paul Huys schrijft in zijn Albert Saverys-monografie een door ‘Diapason’ gesigneerde bijdrage over deze kunstschilder aan Minne toe. Het bewijs voor deze stellingen zal waarschijnlijk nooit vindbaar zijn.
• De Groene Amsterdammer (Amsterdam; 14 maart 1936 - 11 september 1937)
- Rubriek:
Uit het dagboek van Pierken (later: Uit Pierkens dagboek)
- Brussels[e] verkiezingsstrijd. Degrelle contra Van Zeeland. Reportage, 3 april 1937.
Op 27 maart schreef de redactiesecretaris van De Groene, Foppema, een spoedbrief aan Minne met het verzoek "een leutige reportage (...), die toch niet alléén humor is" over de komende Belgische verkiezingsstrijd te leveren. De voorkeur ging uit naar een reportage van ca. 1500 woorden met enige foto's. De reportage zouden zij liefst op woensdag 31 maart in hun bezit hebben, aangezien zij deze anders pas op de 9e april zouden kunnen plaatsen. De bijdrage kwam er snel en verscheen als 'De reportage van de week'. Erboven staat: "Van een bijzonderen correspondent"; het artikel is gesigneerd: "M."[6]
• Bravo! Het groote weekblad voor jongeren (Brussel, J. Meuwissen; december 1940 - maart 1947)
- Rubrieken:
Het opstel van Fonske
Wist gij?
De amuzante vertelling dezer week
Ons verhaal
'Het opstel van Fonske' verscheen anoniem. Ook de rubrieken 'Wist gij?' en 'De amuzante vertelling dezer week' verschenen anoniem of gesigneerd met 'Han Cyclo'. De briefwisseling van Minne met de redactie van Bravo! bevestigt dat hij deze rubrieken schreef. Volgens Henri Bossaert geldt dat ook voor 'Ons verhaal'.
• ABC. Geïllustreerd weekblad (Gent, Het Licht / Antwerpen, Ontwikkeling; 1944-?)
- De wraak van Meneer Lucace. Verhaal, 13e jaargang, 1944, 5 november.
Minne was redacteur van ABC was. Of het kort verhaal 'Ontmoeting bij de laatste tram' (14e jaargang, 1945, nr. 17, 25 maart, p. 10-11), door ene 'R.M.', ook van Minne is, is niet met zekerheid vast te stellen.
• Zondagspost (Brussel, Manteau; 7 januari - 11 maart 1945)
- Rubriek:
Kroniek van den boktand
• Vrij Nederland (Amsterdam, 1954)
- Karel van de Woestijne nog altijd ‘bruikbaar’, Beschouwing, 21 augustus 1954.
• Elseviers weekblad (Amsterdam, Elsevier; 1963)
- Brief aan Joris Vriamont, eind februari 1961. Maurice Roelants publiceerde de brief op een pagina, die geheel gewijd was aan Vriamont (16 november 1963).
II. De bedriegers en de gekke invallen
Gebed voor Laathem
In het tweewekelijks verschijnende tijdschrift Reinaert verscheen op 29 maart 1930 (eerste jaargang, nr. 7, p. 105) het gedicht 'Gebed voor Laathem' door 'Richard M...' Het werd in 1971, met één tekstuele afwijking, opnieuw gepubliceerd in het herinneringsboek Rondom Richard Minne (p. 26-27). In 1975 kreeg het een plaats in de 'officiële' bibliografie in Van Berlaers studie De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie.
'Gebed voor Laathem' is echter geen gedicht van Minne, maar een satire. Reinaert was een Vlaams-nationalistisch 'veertiendaagsch satiriek tijdschrift', gesticht, uitgegeven en vervaardigd door Firmin Parasie. Parasie en Minne waren geen onbekenden van elkaar: zij waren beiden betrokken bij de redactie van Regenboog (1917-'18), waar Minne in debuteerde. Zeer waarschijnlijk kwam 'Gebed voor Laathem' rechtstreeks van Parasies hand.[7]
'Gebed voor Laathem' is het beste en geslaagdste - want als zodanig bedoelde - voorbeeld van een verschijnsel dat zich rond Minne vaker voordoet: de literaire hoax. In de literatuur over en rond Minne doken en duiken hier en daar titels van werken op, die aan Minne worden toegeschreven; meestal onbedoeld, of door een samenloop van omstandigheden. In dit korte, chronologische overzicht gaan ze alle definitief naar het rijk der fabelen.
De Heremans'Zonen
In de eerste aan Minne gewijde monografie met biografische informatie, Henri Bossaerts Richard Minne uit de 'Ontmoetingen'-reeks, noemt de auteur (p. 14) een aantal studententijdschriften waar Minne rond 1908-'09 aan meegewerkt heeft. Het gaat met name om Jonge krachten, Vlaamsche zonen en De Heremans'Zonen.
De eerste twee zijn voorhanden. Jonge krachten bevindt zich in de Gentse Universiteitsbibliotheek, uit Vlaamsche zonen heeft Karel Jonckheere gebloemleesd in Malve en erica. Van De Heremans'zonen is nooit iets boven water gekomen, behalve Minnes lidmaatschap van het - niet onbekende - studentengenootschap met dezelfde naam.
In de literatuur over Minne is dit gegeven overgeleverd. In alle belangrijke publicaties - Dina Van Berlaer-Hellemans, Stefaan De Groote, de toelichting in de Verzamelde verhalen - figureert het tijdschrift De Heremans'zonen. Het heeft echter nooit bestaan.
In 1936 verscheen een gedenkboek ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Taalminnend Leerlingen Genootschap 'De Heremans'Zonen' - het reeds genoemde studentengenootschap. Daarin verzorgde Paul De Keyser, tijdgenoot van Minne, mede-redactielid van hem bij Jonge krachten en inmiddels hoogleraar, een uitgebreide historiek. Hij beschreef gedetailleerd de diverse pogingen van De Heremans'Zonen om tot letterkundige edities te komen, uitmondend in een 'Letterkundige bundel' in 1897, de kortstondige uitgave van het blad Jong Leven (1903-'04) en de prozabundel Eigen zicht (1905-'06, redactie Paul Kenis en Reimond Kimpe). Later gaf het genootschap een almanak uit. Een eigen blad hebben De Heremans'Zonen voor of na Jong Leven echter nooit meer uitgegeven.
Veel eerder kunnen we De Goedendag aanmerken als "het tijdschrift van De Heremans'Zonen". Een groot aantal studentenkringen en -genootschappen uit geheel België steunde dit blad, was erop geabonneerd en droeg eraan bij. Gedurende Minnes lidmaatschap van De Heremans'Zonen (ca. 1905/'06-1909) was de medewerking aan De Goedendag de belangrijkste literaire activiteit van dit genootschap.
Vermoedelijk is Henri Bossaert op het verkeerde been gezet door een uitspraak van Minne in het interview voor Ten huize van... 2: "De Vlaamse leerlingen hadden een schoolkrant en daarin schreef ik prozastukjes en gedichten. Ik was natuurlijk ook lid van de Heremanszonen en ik heb in die kring mijn eerste voordracht gehouden over Stijn Streuvels."
Maurice Minne
In de door A.W. Grauls verzorgde bloemlezing Het jonge Vlaanderen (1923), het eerste boek waarin werk van Minne verscheen, staat onder Minnes naam de toelichting: "Werk: Eros. z.j. en zonder uitgever." (p. 67). Ook August Van Cauwelaert schrijft in zijn bloemlezing De Vlaamsche jongeren van gisteren en heden (1927) "Eros (poëzie, 1914)" aan Richard Minne toe, alsmede "Verwachtingen (proza, 1916)". De beschrijving van 'Leven en werk' op p. 152 vermeldt hem als auteur ervan samen met "R. Herremans [sic] en M. Roelants". Bij het aan Herreman gewijde lemma enkele regels verder keert deze vermelding terug.
De waarheid is, dat Eros en Verwachtingen werken zijn van het duo Ray Vere en Maurice Minne - noms de plûme van Minnes latere beschermengelen Raymond Herreman en Maurice Roelants. Curieus genoeg staan deze gegevens bij Van Cauwelaert op dezelfde pagina vermeld, bij het aan Roelants gewijde lemma. Correcte en incorrecte interpretatie van de onbedoelde mystificatie gaan hier dus hand in hand.
Minne was de eerste om Van Cauwelaert erover aan te schieten. Op 25 juli 1927, kort na de verschijning van De Vlaamsche jongeren van gisteren en heden, schreef hij hem: "Het gaat hier echter om een homoniem. Vóór Den Zoeten heb ik nooit iets in bundel uitgegeven. / Deze inlichtingen kunnen u wellicht van nut zijn bij een eventueele tweede uitgave." Die is er echter nooit gekomen. De onjuiste toeschrijving heeft school gemaakt; in diverse overzichtswerken is hij terug te vinden.
Ons ghenaket die
avondstar
In Brinkman's catalogus van boeken, plaat- en kaartwerken en tijdschriften die gedurende 1926/1930 in Nederland en België het licht zagen staat een vermelding van een uitgave uit 1929: "Minne (Richard), Ons genaket die avondstar. [Kerstgedicht, in hout gesneden en met de hand ingekleurd]. Mechelen, Het Kompas, Amsterdam, De Spieghel, 1929, fol. (6 bladen). 50 ex. op papier Van Gelder, in map ƒ 17,50 of in linnen portef. ƒ 21,-."
Deze vermelding betreft echter een bibliofiele uitgave van een zeer oud, middelnederlands Kerstgedicht, met versieringen van Joris Minne. Ook hier heeft het homoniem, van houtsnedekunstenaar en dichter, de verwarring vermoedelijk in de hand gewerkt.[8]
'Kerkhof van de
Vlaamse literatuur'
Feitelijk geen hoax, want min of meer duidelijk vermeld, is Minnes participatie in 'Kerkhof van de Vlaamse literatuur', verschenen in Dietsche Warande en Belfort 52 (1952), p. 243-245. Deze publicatie omvat zestien quasi-grafschriften op evenzovele auteurs. Het literaire kerkhof werd "aangelegd en met passende grafschriften versierd door drie doodgravers". De grafschriften zijn soms in de stijl van de desbetreffende auteur gegoten, refereren soms inhoudelijk of naar de vorm naar diens werk of persoon. Wie p. 245 opslaat, zou in de verleiding kunnen komen een onbekend gedicht van Minne aan te treffen, maar diens 'grafschrift' is dus geen werk van zijn hand.
Azijn en vitriool
In Gaston Durnez' Vlaamse schrijvers staat op p. 103 een verder niet becommentarieerde afbeelding van de aankondiging van een theaterprogramma. Het betreft een voorstelling van "Satiriek Theater De Koperen Haan", dat onder regie van Bob Löwenstein "Azijn en vitriool van Richard Minne" zal opvoeren. De voorstelling omvat "plezante scetches, humoristische teksten, hekelliedjes".
Volgens Stefaan De Groote zouden zich in het AMVC "enkele uitgaven van 'azijn en vitriool' plezante sketches" bevinden, "een verzameling humoristische teksten en hekelliedjes, door Minne omschreven als mic-mac-magazine, kabaret tegen de welweters, de schijnheiligaards, de bedriegers en de mannen van de natte vinger". De Groote spreekt zelfs van "het toneelstuk".
De aangehaalde omschrijvingen zijn echter niet van Minne, maar citaten uit het vervolg van de aankondiging. In het AMVC bevinden zich originelen van die aankondiging, maar geen "uitgaven" van Azijn en vitriool.
Azijn en vitriool was geen toneelstuk, zelfs geen oorspronkelijk of apart werk van Minne, al lijkt de bij Durnez afgebeelde aankondiging daarop te duiden. Het was een bewerking van zijn werk ("verzen, brieven, uitspraken en gekke invallen", aldus de pers) door Frans Buyens, directeur van De Koperen Haan. De première vond plaats op 6 december 1953.[9]
Vandaag
In Bijdragen tot de geschiedenis
der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde 52 (1985), een uitgave
van de Kunst- en Oudheidkundige Kring Deinze, staan op p. 220 en 221
fotografische overdrukken van twee afleveringen van ‘Vandaag’, een cursiefje uit het dagblad Vooruit. Ze zijn getiteld
‘Enkele vakantie-indrukken (VIII)’ en ‘Enkele vakantie-indrukken (X)’ en worden
toegeschreven aan Minne.
‘Vandaag’ was echter een cursiefje van Minnes collega Gaston Crommen. Deze afleveringen dateren van 26 en 28 augustus 1936. Op 25 augustus, in ‘Enkele vakantie-indrukken VII’, schreef Crommen dat hij op de Deinse kermis was geweest met “mijn vriend Richard”. Ook in nr. IX, op 27 augustus, figureerde Minne in een stukje over hun gezamenlijke bezoek aan een affichetentoonstelling.
BRONNEN
Archieven
Archief Richard Minne, Archief en Museum voor Vlaams Cultuurleven, Antwerpen (M656H)
Archief Richard Minne, Rijksuniversiteit Gent
Catalogi
Bibliotheek Universitaire Faculteit Sint-Ignatius, Stad Antwerpen
Catalogus 111
Antiquariaat De Librije, Antwerpen, 1994.
De Jong, Dirk, Brinkman's catalogus van boeken en tijdschriften verschenen in Nederland en Vlaanderen etc.
Leiden, A.W. Sijthoff, 1971.
Koninklijke Bibliotheek, 's Gravenhage
Koninklijke Bibliotheek Albert I, Brussel
Plint
poëzieposters, -kaarten, - boeken 1994~1995
Eindhoven, Stichting Plint, 1994.
Richard Minne.
Een collectie
Antwerpen, Boekhandel De Slegte, [1995].
Stadsbibliotheek en Tijdschriftenleeszaal, Stad Antwerpen
Universiteitsbibliotheek, Rijksuniversiteit Gent
Universiteitsbibliotheek, Rijksuniversiteit Leiden
Van der Lek, G.J., Brinkman's catalogus van boeken, plaat- en kaartwerken en tijdschriften die gedurende 1926/1930 in Nederland en België het licht zagen enz.
Leiden, A.W. Sijthoff, [1932].
Van der Lek, G.J., Brinkman's catalogus van boeken en tijdschriften die gedurende 1931 tot en met 1935 in Nederland en Vlaanderen zijn uitgegeven of herdrukt enz.
Leiden, A.W. Sijthoff, [1937].
Van der Lek, G.J., Brinkman's catalogus van boeken die gedurende 1936 tot en met 1940 in Nederland en Vlaanderen zijn uitgegeven of herdrukt enz.
Leiden, A.W. Sijthoff, [1942].
Van der Lek, G.J. en De Jong, Dirk, Brinkman's catalogus van boeken en tijdschriften die gedurende 1941 tot en met 1945 in Nederland en Vlaanderen zijn uitgegeven enz.
Leiden, A.W. Sijthoff, [1950].
Bibliografieën
Arents, Prosper, De
Vlaamse schrijvers in het Engels vertaald 1481-1949
Gent, Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde, 1950.
Belgische bibliografie
Bibliografie van de Nederlandse Taal- en Letterkunde
's-Gravenhage / Brussel, Bureau voor de Bibliografie van de Neerlandistiek, 1970 - 1995.
Bibliografie van de Vlaamse tijdschriften
Samenstelling Rob. Roemans en Hilda van Assche. Hasselt, Heideland, 1960-1969.
Van Assche, Hilda, en Baeyens, Richard, Bibliografie Ons Erfdeel 1957-1977
Rekkem, Stichting 'Ons Erfdeel', 1980.
Van Raan, E. (samenst.), Het Nederlandse boek in vertaling. Bibliografie van vertalingen van Noord- en Zuidnederlandse werken 1958-1967.
's-Gravenhage, Koninklijke Bibliotheek, 1974.
Van Raan, E. (samenst.), Het Nederlandse boek in vertaling. Bibliografie van vertalingen van Noord- en Zuidnederlandse werken 1968-1972.
's-Gravenhage, Koninklijke Bibliotheek, 1975.
Van Uffelen, Herbert, Bibliographie der modernen niederländischen Literatur in Deutscher
Übersetzung 1830-1990
Münster / Hamburg, Zentrum für Niederlande-Studien, 1993. (Niederlande-Studien 7.)
Compendio de la
literatura flamenca y neerlandesa.
Redactie Annette van Soest en Rudi Wester. Amsterdam / Brussel, Liber '95, 1995.
Overige publicaties
Boon, Louis Paul, Memoires
van Boontje
Bezorgd door Jos Muyres en Bert Vanheste. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1988. (Privé-domein 138.)
Bossaert, Henri, Richard
Minne
[Z.pl.], Desclée de Brouwer, 1968. (Ontmoetingen 73.)
Brouwers, Jeroen, 'De troost van het eigen lied. Richard Minne: een hidalgo met geknakte veren op zijn hoed.'
Vrij Nederland Boekenbijlage 25 maart 1989 (12), p. 1-4.
[Ook als: 'Het eeuwig verbeiden. Portret van Richard Minne.' In: Het vliegenboek. Kladboek 3. Amsterdam,
De Arbeiderspers, 1991, p. 187-200; en in: Vlaamse leeuwen. Amsterdam / Antwerpen, De Arbeiderspers, 1994,
p. 229-239.]
Charcor, 'Toen beet God in zijn kaak. De literaire vrienschap tussen Karel Jonckheere en Richard Minne.'
De Morgen, 23 december 1993, p. 25.
Contemporary literature in Belgium. A
brief survey of French Belgian and Flemish authors
New
York (World Fair), Commissariat General of the Belgian Government, 1939.
De Groote, Stefaan, 'Richard Minne (1891-1965).'
Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het het land aan Leie en Schelde 58 (1991). Deinze, Kunst- en Oudheidkundige Kring Deinze, 1991, p. 119-158.
De Haes, Jos, Richard
Minne. De dichter
Brussel, Ministerie van Openbaar Onderwijs / Manteau, 1956. (Monografieën over Vlaamse letterkunde 4.)
De Keyser, Paul, 'Proeve van geschiedenis van het Taalminnend Leerlingen Genootschap 'De Heremans'Zonen' 1985-1935.'
Gedenkboek
uitgegeven ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het T.L.G. De
Heremans' Zonen - Gent, 1885-1935. Feestcomité, Gent, 1936, p. 27-102.
Demedts,
André, '"'t Fonteintje".'
Oostvlaamse Literaire Monografieën. Dl. 1. Gent, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, 1977, p. 1-47. (Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen. Nieuwe Reeks 3.)
Demedts, André, Richard
Minne
Antwerpen / Brussel / Gent / Leuven, Standaard-Boekhandel, 1946. (Hedendaagsche Dichters.)
De Wit, Victor, Richard Minne. Een monografie.
Licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, faculteit Wijsbegeerte en Letteren, 1961.
Durnez, Gaston, 'Richard Minne: Ik floot een zacht lawijt.'
Vlaamse schrijvers. Vijfentwintig portretten. Antwerpen / Amsterdam, Manteau, 1982, p. 101-105.
Durnez, Gaston, 'Toen de jury gelijk had. De ontvangst van een boek en van zijn Staatsprijs.'
[Voorbericht.] In: Minne, Richard, Wolfijzers en schietgeweren. Derde druk. Antwerpen, A. Manteau, 1988, p. 5-37.
Encyclopedie van de Vlaamse Beweging.
Tielt/Amsterdam, Lannoo, 1975.
Florquin, Joos, 'Richard Minne, Eikeldreef 16, Sint-Martens-Latem.'
Ten huize
van... 2. Tweede, gewijzigde druk. [Z.pl.], Orion - Desclée De Brouwer, 1971, p. 27-61.
Paul Huys, Albert Saverys. Een kunstenaarsleven.
Tielt/Bussum, Lannoo, 1983.
Paul Huys, Charles-Rene Callewaert
Kunstmonografie. Gent, Vyncke, 1964.
Jonckheere, Karel, 'Herman Teirlinck, de geestrijke.'
Vraag me geen leugens. Antwerpen, Manteau, 1986, p. 251-283.
Kuipers, Reinold, [Zonder titel.]
Gerezen wit. Notities bij boekvormelijks en zo. Amsterdam, Querido, 1990, p. 47-51.
[Eerder in: Het Oog in 't Zeil
5 (1988) 6 (augustus), p. 16-17.]
Mooijman, Willem, Forum.
Brieven, citaten, documenten en knipsels
Inleiding door L. Mosheuvel. 's-Gravenhage / Rotterdam, Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum / Nijgh & Van Ditmar, 1969.
Oostvlaamse Literaire Monografieën. Deel VI. Gent, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, 1983. (Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen. Nieuwe Reeks 22.)
Rondom Richard
Minne
Samenstelling Daniël van Ryssel. 's-Gravenhage–Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar / Brugge, J. Sonneville, 1971.
Sötemann, A.L., 'Het pluimgewicht in deze wereld. Over de dichter Richard Minne.'
Ons Erfdeel 32 (1989) 1 (januari/februari), p. 30-44.
[Ook gepubliceerd in: Van nu
& toen. Staalkaart van artikelen uit Ons Erfdeel. Rekkem, Stichting
'Ons Erfdeel', 1990, p. 47-60.]
T'Sjoen, Yves, 'Nuchtere dronkaards. Over Richard Minne en Willem Elsschot.'
Ons Erfdeel 36 (1993) 3 (mei/juni), p. 379-389.
T'Sjoen, Yves, 'De drukgeschiedenis van Richard Minnes debuutbundel "In den zoeten inval" (1926/1927).'
Spiegel der Letteren 35 (1993) 3-4, p. 227-254.
Van Berlaer-Hellemans, Dina, De poëzie van Richard Minne in het licht van de ironie
Hasselt, Heideland-Orbis, 1975. (Bibliotheek voor literatuurwetenschap.)
Van den Berghe, Frits en Minne, Richard, Stripverhalen 1931-1935
Redactie Anne Marie Musschoot, Yves T'Sjoen en Joost de Geest. Brussel, Gemeentekrediet / Snoeck-Ducaju & Zoon, 1996. (Monografieën over moderne kunst.)
Van Elslander, Antonin, ‘Een nonconformistische visie op Cyriel Buysse.’
Yang 18 (1982) 106 (juni), p. 22-27.
Vanschoenbeek, Guy, 'Richard Julius Minne en de avondlandstemming van de jonge avantgarde ronde de Eerste Wereldoorlog.'
AMSAB-Tijdingen 14 (winter 1992), p. 23.
Villerius, Jan C., 'Elsschot als lezer en als briefschrijver.'
Bzzletin 5 (1977) 45 (april), p. 40-47.
Vlaamsche bloei
II. De Nederlandsche letterkunde in beeld en schrift
Een verzameling origineele portretten en handschriften van hedendaagsche Vlaamsche schrijvers, met levensbericht en volledige opgave hunner werken. Verzameld en ingeleid door Bert Ranke. Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, 1942. (De Seizoenen, extra nummer.)
Dankbetuiging
Het bijna achteloze geduld van
een groot aantal bibliotheek- en archiefmedewerkers bij het bijstaan van
vakidioten zoals schrijver dezes vind ik elke keer weer een verbazende
verademing. Vooral het personeel van de Stadsbibliotheek en
Tijdschriftenleeszaal in Antwerpen heeft mij het werken niet alleen lichter,
maar ook tot een genoegen gemaakt. Ik vind dat dat wel eens gezegd mag worden.
Bij deze dus.
Daarnaast mag de aparte
vermelding van de naam van Yves T'Sjoen (RU Gent) hier niet ontbreken. Zijn
hulp en informatie is mij bij de totstandkoming van deze bibliografie tot
grote steun geweest.
Stefan Brijs (Genk-Bokrijk)
leverde mij enkele uiterst waardevolle referenties.
Reinold Kuipers (Amstelveen)
verschafte aanvullende gegevens over typografische eigenaardigheden.
Reacties:
[1] De enig bekende editie van dit
studententijdschrift verscheen voorjaar 1918. De samenstelling ervan vond
echter reeds gedurende 1917 plaats. De prospectus verscheen in juli 1917. De redactie
kreeg van de bezettingsmacht echter niet eerder dan 1918 toelating om uit te
geven. Zie ook: Marco Daane, ‘Een papieren kaartenhuis. De geschiedenis van Regenboog,
Gents ‘oorlogs’-tijdschrift’, in: Revolver
103 = 26 (1999) 2 (oktober), p.
5-44.
[2] Bij een eerste opzet van In den zoeten inval waren nog enkele 'overgangsverzen' en vroege redacties van later bekend geworden gedichten in het geding. In de beide versies van Minnes debuutbundel (Brussel, 1926 en 1927) zijn ze echter geen van alle opgenomen.
[3] In enkele publicaties staan teksten van vóór en na Regenboog door elkaar. Een dergelijke publicatie is uiteraard een entiteit, een integraal geheel, en wordt dan wel volledig beschreven.
[4] Minnes publicaties in Roode Jeugd liepen nog enige tijd door (tot begin 1919) na het verschijnen van Regenboog. Ze dragen echter hetzelfde, politieke karakter als het werk dat ervoor reeds in Roode Jeugd verscheen. Minnes werk aan Roode Jeugd vormt een ondeelbaar geheel, dat door de verschijning van Regenboog niet werd of kan worden gesplitst. Vandaar dat de 'post-Regenboog'-publicaties uit Roode Jeugd ook in de 'Aanvullende bibliografische notities' vermeld zijn.
* In enkele gevallen maken herpublicaties van teksten met wijzigingen deel uit van een 'overkoepelende' tekst, die in die vorm echter voor het eerst gepubliceerd wordt (Heineke Vos, enkele groepen gedichten). De 'overkoepelende' tekst staat dan onder a als eerste publicatie, maar tevens onder b als herpublicatie van de eerder verschenen fragmenten.
[5] Een eerdere groep met de naam 'Jonge krachten' was enkele jaren daarvoor opgeheven; vandaar de aanduiding 'Nieuwe reeks'. Brieven Achilles Petitjean, De Heremans'Zonen, aan René De Bock, administrateur van De Goedendag, 10 januari en 9 februari 1906 (AMVC).
[6] Brief Foppema (De Groene Amsterdammer) aan Richard Minne, 27 maart 1937 (Richard Minne-archief, RU Gent, Hs. 3882).
[7] Marco Daane, 'Gebonden aan klaver noch koe. Demasqué van Richard Minnes 'Gebed voor Laathem'.' In: De Parelduiker 2 (1997) 2 (mei), p. 14-24.
[8] Tot in onze tijd komt dat verschijnsel overigens voor. NRC Handelsblad van 19 november 1992 meldde in de Agenda de tentoonstelling in Gent rond Les Vingt, de Brusselse kring van avantgarde-kunstenaars. Volgens de krant was er werk te zien van "o.a. Fernand Khnopff, James Ensor en Richard Minne". Dat moest natuurlijk George zijn, de beeldhouwer.
[9] Archief De Koperen Haan, AMVC. Gazet van Antwerpen, 5/6 december 1953; Volksgazet, 7 december 1953; Het Toneel, 11 december 1953.