1998

  1 september dinsdag
Goed geslapen. Wel vaak wakker geweest, 3x eruit.
Naar papa en mama geweest voor verjaardag. Heb zelf gereden. Het was erg druk, veel visite en dus druk praten. Ook weer zelf teruggereden. Thuis bijna te moe om op een stoel te blijven zitten en erg warm, zweterig.
Na het eten even in de luie stoel. Verder rustig wat tv gekeken.

  2 september woensdag
Goed geslapen. Wel en paar keer wakker, 2x eruit. Heb pijn in rechterschouder en arm. Spierpijn.
Er zit een blauwe plek op mijn bovenarm (?).
's Avonds toch nog wel erg moe en druk in mijn hoofd. Allerlei gedachten blijven malen. Ik vraag me af of ik blijf zoals ik me nu voel, wel moe maar geen pijn, of dat ik nog verder kan herstellen, zodat ik weer een flink eind kan fietsen en wandelen en zwemmen. Afwachten maar.

  3 september donderdag
Onrustig geslapen. Pijn in rechterarm. Opgeblazen buik. Nog wel moe.
Het heeft de hele dag geregend. Toen het even droog was heb ik de kerkkrantjes rondgebracht, lopend. Toen ik terugkwam was ik doodmoe en helemaal bezweet. Het is zwoel warm.
's Avonds naar tv gekeken, maar ik viel steeds in slaap. Vervelend, want als ik in bed lig slaap ik niet.
Ik heb vandaag niet geknoopt omdat mijn arm zeer doet. Die wil ik rust gunnen.

  4 september vrijdag
Weer pijn in rechterarm, oksel. 2x eruit. Wel geslapen. Als ik opgerold heb gelegen en ik strek me uit dan steken in buik. Vandaag doe ik een heel oude (zwarte) bh aan. Kijken of de pijn in mijn arm over gaat. Misschien komt de pijn van de soft bh die nogal hoog in de oksel aansluit.
Potten en planten voor de tuin gekocht. Zelf de vuilnisbak leeggemaakt en de zak weggebracht. Planten in potten gedaan. TV gekeken, gelezen en gepuzzeld.
Beetje droge keel. Ik word toch niet verkouden hè? Af en toe heb ik het zeer warm, dan staat het zweet op mijn hoofd. Opvliegers?
Nog steeds last van arm, maar het wordt geloof ik al minder.

  5 september zaterdag
Vannacht wakker geworden van pijn in buik rechtsonder (blindedarm?). Dat maakt mij toch angstig. 3x eruit.
Temp. 17.00 uur 37,36.
Na ontlasting was buikpijn over. Na eten (saté en ananas) pijn in maag, maar dat ging ook over.
's Avonds hevige opvliegers.

  6 september zondag
Vannacht weer wat pijn in ribben rechts. Vanmorgen pijn in buik rechtsonder, maar ik moest ook naar de wc. Pijn in ribben kan ook spierpijn zijn door nieuwe prothese en oude bh. Vandaag doe ik weer een witte bh aan. Toch maar eens kijken voor nieuwe.
Gewandeld 30 à 40 minuten.
's Avonds weer wat last van ribben. Ik maak me toch zorgen hierover. Als de hormoontherapie niet helpt heb ik me voor niets laten opereren en heb ik nu voor niets steeds opvliegers. Afwachten maar. Nog 2 weken, dan hoop ik meer te weten. Morgen naar de tandarts en mijn kies doet zo'n zeer als ik tanden poets.

  7 september maandag
Weer een tijd wakker gelegen doordat ik naar gedroomd heb.
Vanmorgen kon ik er maar moeilijk uitkomen. Ik ben nog moe en heb nog slaap. Bovendien heb ik vandaag niet veel bijzonders te doen. Vanmiddag moet ik naar de tandarts en het regent.
De tandarts heeft niets gedaan. Het tandvlees moet vanzelf weer terugtrekken over de kies. Eventueel poetsen met speciale tandpasta tegen gevoelig tandvlees.
Vanavond naar een uitzending gekeken over kanker. Mensen die na een therapie (bestraling en/of chemo kuur) "genezen" waren, maar ook 2 mensen met baarmoederhalskanker waar geen hoop meer voor is. Dan word je toch wel weer op jezelf teruggeworpen. Ook bij mij kan het steeds terugkomen en kan er een moment komen dat er geen therapie meer voor is. Toch blijf ik hopen dat dat moment nog heel ver weg is. En misschien wordt er in die tijd nog wel weer een nieuwe therapie ontdekt. Voorlopig geniet ik van elke dag dat het goed gaat. Vanmiddag hebben we lekker nog even in de zon in de tuin kunnen zitten. Heerlijk toch!
Morgen zien of ik energie genoeg heb om naar de markt te gaan. Ik wil graag weer iets gaan naaien.

  8 september dinsdag
Goed geslapen. Naar de markt geweest. Stof gekocht voor twee broeken.
Ik voelde me vanmiddag zo euforisch dat ik had kunnen weten dat er een migraineaanval aankwam.
's Avonds na het eten dus. Ik kreeg steeds meer hoofdpijn links. Om 21.00 uur mijn Nolvadex ingenomen en om 21.30 uur 2 paracetamol met coffeïne. Toen begon de hoofdpijn iets te zakken.
O ja, ik heb vanmiddag ook weer voor het eerst gefietst. Naar de brievenbus en de bibliotheek. Dat ging goed.

  9 september woensdag
Niet zo goed geslapen en met barstende hoofdpijn wakker geworden. Om 6.00 uur nog een keer 2 paracetamol. Tot 8.15 uur blijven liggen. Voelde me slap op de benen en vervelend in darmen en maag. Toch maar met patronen aan de slag gegaan. Daar kon ik niet mee verder omdat eerst de lap stof gewassen moest worden. Dan maar kleed knopen.

10 september donderdag
Goed, maar te kort geslapen. 5.13 uur wakker en toen lag ik te piekeren dat Rens niets van zich laat horen. Hij belt niet eens of stuurt een kaartje of komt zelf eens langs. De mensen van mijn werk laten meer merken dat ze meeleven dan Rens. Jammer toch. Gelukkig dat we via Sheila nog horen hoe het met hem gaat.
Vanmorgen 1 uur gewandeld in het bos. Daarna geknoopt, patronen doorgeslagen, gepuzzeld en tv gekeken.
Om 16.00 uur 2 paracetamol wegens hoofdpijn. Steken in mijn hoofd, vnl. rechts. Onweer of toch teveel in een keer gedaan?
23.00 uur naar bed.
Ik heb nu vrijwel alle dagen last van opvliegers. Dan begin ik te transpireren en krijg ik het zeer warm. Vervelend is dat. Maar als ik daarmee, met die hormoon tabletten en de operatie, de kanker tegen kan houden dan ...... .
Ik word ook weer wat zwaarder. Zit alweer boven de 55 kg. Ik eet ook weer beter. Wat me wel zorgen geeft is het kraken en knappen van mijn ruggewervel en mijn sleutelbeenderen. Af en toe ben ik bang dat er iets zal breken of verschuiven.

11 september vrijdag
Redelijk geslapen. Erg vroeg wakker. Weer hoofdpijn, nu rechts. ercycoff. genomen.
Geheel onverwachts naar Utrecht gegaan omdat mijn zus belde dat ze de "bakjes" niet bij de stand had. Toch fijn dat dat weer kan en om mensen van patiëntenorganisaties te spreken. Enkele organisaties gevraagd hoe zij alles georganiseerd hebben. De telefonische bereikbaarheid en kantoorruimte enz. Om 15.00 uur weer naar huis gegaan.
's Avonds pannekoeken gegeten, aan kleed geknoopt, onderwijl geluisterd naar TV over borstkanker. Morgen is er een symposium over borstkanker. Misschien ga ik er wel even kijken/luisteren. Ik denk niet dat ze me veel nieuws kunnen vertellen.

12 september zaterdag
Vandaag is het smerig weer en koud. Potten voor de tuin gekocht. Veel te lang gestaan. Daardoor kreeg ik pijn in rug en heupen. Thuis eerst een half uur in stoel geslapen. Alles knoerpt en kraakt in mijn schouders en ruggewervel.
Vanavond heeft een mevrouw mij teruggebeld. Zij heeft ook kanker in de wervels en loopt bij een Nederlandse arts in Duitsland die haar een middel voorschrijft om de afweer tegen kanker te vergroten. Zij heeft sinds 1979 borstkanker en vorige jaar zijn haar borsten geamputeerd. Zij heeft al een rolstoel maar probeert daar zolang mogelijk uit te blijven. Is een rolstoel ook mijn toekomst? Ik probeer daar nog maar niet aan te denken.
We hebben vanavond postelein gegeten al was het zaterdag, maar gisteren hebben we brood en 's avonds pannekoeken gegeten. Dus nu weer gezond.

13 september zondag
Goed geslapen, 3x er uit. Wel wat meer pijn in rechterschouder en in buik. Mogelijk doordat ik naar de wc moest voor ontlasting. Beetje geïrriteerde keel. Teken van vermoeidheid. Ik moet toch proberen wat rustiger aan te doen.
Vandaag in een sombere stemming. Ik ben toch geschrokken van de opmerking van die mevrouw, dat de rolstoel klaar staat, maar dat ze daar zo lang mogelijk uit wil blijven. Ze gebruikt nu 10 jaar biologische afweermiddelen tegen kanker. Heeft ook uitzaaiingen in de wervels.
Ik vraag me af of ik minder pijn heb doordat ik weinig doe (beweeg) of echt doordat de therapie aanslaat.
Afleiding gezocht door de stapel ingekomen post weg te werken. Alles doorgelezen. Vanaf volgende week ga ik weer zelf de post ophalen en verzorgen. Ik hoop tenminste dat de oncoloog goede berichten voor me heeft.

14 september maandag
Redelijk geslapen, 3x eruit. Als ik op rechterzij lig krijg ik pijn in de buurt van mijn blindedarm, en als ik op een vouw lig in mijn ribben. Ik weet niet of deze pijn erger wordt, of dat ik er te veel aan denk.
Vandaag gewinkeld. Ik was wel moe toen ik thuiskwam en had pijn in mijn linker zitbot. Nu gaat dat wel weer. Een soort zadelpijn.

15 september dinsdag
Goed geslapen, wat kort, vroeg wakker, 3x eruit. Geen pijn, wel warm.
Met stofzuigen toch wat pijn in ribben. Later steken in buik en maag.
's Morgens broek genaaid. 's Middags eindje gewandeld. 's Avonds wat gevoelige heupen en pijn linksonder in de buik. Ik heb het idee dat het daar ook wel wat dik is, onder het litteken. Ik voel me steeds nerveuzer worden voor maandag (21 sept.).
's Avonds wat minder trek in eten.

16 september woensdag
Vannacht een tijd wakker gelegen doordat ik het zo warm had. Nadat ik even met mijn armen boven het dekbed had gelegen had een mug mij gestoken. Ik was in een verdrietige sombere bui en kon niet in slaap komen.
Kennelijk toch in slaap gevallen en om 7.40 uur wakker geworden.
Vanmorgen heb ik mij voorgenomen om geen dropjes meer te eten. Volgens mij krijg ik door de dropjes meer pijn in mijn borst en buik.
Vandaag broek afgemaakt. De dominee is geweest en vanavond is de voorzitter van de muziekvereniging geweest. Weer mooie bloemen gekregen. Ik heb, met pijn in 't hart, de klarinet meegegeven en gezegd dat ik niet meer de moed heb om opnieuw klarinet te leren spelen. Misschien is het dom, want ontspanning heb ik toch nodig. Maar ik hoop binnenkort weer te gaan zwemmen. En echt ontspanning was het niet voor mij. Op de repetities had ik het gevoel er voor Jan Joker bij te zitten en thuis zonk me ook de moed meermalen in de schoenen.
Ik had vandaag af en toe pijn in mijn ribben rechts, en nu vanavond weer een beetje in mijn buik links onder. Alsof er een bult in de weg zit bij het litteken. Ik heb geen dropjes gegeten.

17 september donderdag
Onrustig geslapen. Lichte pijn rechtsonder in buik/lies. Dat ging over nadat ik naar wc was geweest.
Hele dag verder geen pijn. Ik voel mijn ribben wel.
Boodschappen gedaan op de fiets. Patroon getekend en opgespeld en doorgeslagen. Kleed geknoopt. Alleen gewandeld. Rob voelde zich de hele dag niet lekker. Griep? Ik hoop dat hij maandag beter is en mij niet aansteekt. Ik ben best wel zenuwachtig voor maandag.
Ik had vandaag erg veel opvliegers. Zo om de drie kwartier.

18 september vrijdag
Vannacht een tijdje wakker gelegen, verder goed geslapen, 1x eruit.
Vandaag broek genaaid, geknoopt en gewandeld.
Voor het naar bed gaan steken in buik en maag en ribben (?). Zeker teveel druiven gegeten.
Sheila belde vanavond dat Rens op de zolder slaapt.

19 september zaterdag
Vannacht 3x eruit. Ik word moe van die opvliegers. Ook een keer wakker door mug.
Ik dacht dat het mooi weer zou worden en dat ik in de tuin kon werken, maar het heeft zo'n beetje de hele dag geregend.
Af en toe voel ik mijn ribben en heb ik steken in mijn maag (?), net onder mijn middenrif.
Ik had iets minder last van opvliegers dan gisteren. Ik ben wat onrustig over Rens.

20 september zondag
Onrustig geslapen. Toen ik naar bed ging deden mijn ribben rechts behoorlijk zeer. Net of ik een spier verrekt heb of dat de ribben dwars zitten. Komt dat nu van het knopen? Zit ik dan in een verkeerde houding? Moet ik daar dan mee stoppen? Wat kan ik dan wel voor hobby doen?
Toch maar geknoopt. Weinig klachten. Alleen opvliegers, maar niet zo erg als vrijdag.

21 september maandag
Onrustig geslapen. Bij het gaan liggen deden mijn ribben rechts weer zeer. Dat trekt weg als ik me ontspan. Op mijn linkerzij liggen gaat moeizaam. Dan doet mijn rechterschouder achter zeer. Mijn rechterbovenkaak tintelt. Ben benieuwd wat ik vandaag te horen krijg van de artsen.
11.00 uur oncoloog.
13.30 uur functieafdeling apd-infuus.
15.10 uur gynaecoloog.
Ik mag stoppen met de tabletten Nolvadex. Ik ben wel geschrokken van de foto's van de botscan waarop wel erg veel hotspots zaten. Ook zijn we geschrokken van de mededeling van de gynaecoloog dat er ook tumorcellen in de eierstok waren gevonden. Ik heb momenteel wat meer pijn in de buik en ribben, maar dat komt misschien doordat de lange broek wat strak zit. Morgen maar iets "wijders" aan doen.

22 september dinsdag
Onrustig geslapen, 2x eruit. Vannacht aardig pijn in ribben aan voorkant. Is dat suggestie omdat ik nu die beelden heb gezien? Of komt dat doordat ik gisteren en nogal strakke broek aan had? Of is hier meer aan de hand?
Nu heb ik een beetje hoofdpijn.
Heb de hele dag lichte pijn in mijn hoofd, buik en ribben gehad.

23 september woensdag
Redelijk geslapen, 1x eruit. Nadat ik eruit geweest ben, ben ik op mijn linkerzij in slaap gevallen. Na 1 uur werd ik wakker van een naar gevoel in mijn rechterzij en ribben. Na verloop van tijd toch weer in slaap gevallen (op mijn rug). Ik troostte mezelf met de gedachte dat de pijn die ik nu voel een teken is van heling van de botten door de apd.
Toen ik vanmiddag de tuin ging schoffelen kreeg ik behoorlijk pijn in de buik en ribben, vnl. rechts. Op mijn hurken of knieën met het tuinharkje ging wel. Wel het gevoel of er iets in de weg zit.
Erg geschrokken van het bericht dat onze oud-voorzitter is overleden aan een hersentumor. Het besef hoe snel het kan gaan maakt me bang en verdrietig. Ik wil verder leven! Nog minstens 15 jaar. Ik probeer me te concentreren op leuke dingen, zoals een reisje naar Londen.
Ik ben nu erg moe en ga maar gauw slapen, 23.15 uur.

24 september donderdag
Vandaag ging het heel goed. Ik heb de ramen gezeemd.
Vanavond naar een vergadering geweest en nu is het bijna 2.00 uur. Dit komt door een breuk in de bovenleiding van de trein waardoor er vertraging ontstond. En het was al zo laat doordat de vergadering zo uitliep.

25 september vrijdag
Redelijk geslapen. Vannacht een poosje wakker gelegen. Geen klachten. Nog wel moe bij het opstaan.
Ik voelde me vandaag boven verwachting goed. Wel moe. Vanmiddag een uur in de stoel zitten slapen. Nu, bij het naar bed gaan, voel ik een lichte pijn in mijn ribben rechts, maar ik heb ook een andere bh aan. Rustig aan gedaan. Veel gelezen voor de vereniging. Wat post weggewerkt.

26 september zaterdag
Redelijk geslapen, 2x eruit. Paar keer wakker doordat ik het zo warm had. Beetje gevoelige ribben en buik rechts.
Ribben zijn de hele dag wat gevoelig gebleven. Ik was nog steeds moe. Wel lekker even buiten gezeten. Zal wel de laatste keer zijn geweest van deze zomer.
Vanavond weer wat gymnastiek geprobeerd.

27 september zondag
Zeer onrustig geslapen, veel te warm, 2x eruit. Dekbed eraf, dekbed erop.
Ik maak me zorgen over Rob. Kan hij het wel aan om naar de begrafenis te gaan? Hij reageerde gisteren al zo emotioneel op een film!
Vandaag ging het ook goed. Vrijwel geen klachten. Ik begin me alleen wat ongerust te maken over mijn buik. Die wordt steeds dikker, terwijl ik toch niet zoveel snoep. Ik heb al weer een hele week geen dropjes gegeten.
Vanavond weer oefeningen gedaan. Als ik dat voorzichtig doe gaat het best.
Morgen ga ik zwemmen. Ik hoop dat ik daardoor geen pijn krijg. Proberen maar.

28 september maandag
Onrustig geslapen. Rob was erg onrustig, die lag geen moment stil en ik had weer last van mijn rechterkant, ribben en buik. Doordat ik weer oefeningen doe?
Vandaag wezen zwemmen. Dat viel niet mee na zo'n lange tijd. Zal ik morgen wel spierpijn hebben.
Vanmiddag naar de begrafenis geweest. Dat was wel emotioneel. Vooral toen na afloop enkele mensen van de vereniging naar ons toekwamen. Het was een mooie dienst met veel muziek. We zijn niet meer meegegaan naar het samen zijn. Dat werd ons teveel.
Ontlasting: 2x normaal, 1x diarree.

29 september dinsdag
Redelijk geslapen. 's Morgens vroeg een uur wakker gelegen. Beetje rillerig (temp 36.4). 1x eruit. Geen klachten. Bij het opstaan spierpijn door zwemmen, maar dat was te verwachten.
Vandaag veel papieren opgeruimd. Ook gebeld naar het Integraal Kanker Centrum met de vraag of ik nu wel of niet Nolvadex moet gebruiken. Ze zullen terugbellen.
We hebben de reis naar Londen gereserveerd. Lang weekend tijdens jaarwisseling.
Vanmiddag op de fiets boodschappen gedaan. Het was nog mooi weer.
Nu ben ik moe. Vanavond nog geknoopt.
Af en toe wat pijn in de ribben, soms links maar meestal rechts.

30 september woensdag
Goed geslapen, 2x eruit. Beetje last van winderigheid (door bruine bonen?). Geen pijn.
Vandaag geen pijn in ribben gehad. Wel migraine, met alle toeters en bellen, lichtflitsen links, zwarte vlekken rechts, darmen van streek. Die waren de hele dag al aan 't pruttelen. Door bruine bonen of muesli?
2 paracetamol tegen de hoofdpijn genomen, maar die hielpen niets.


1998

  1 oktober donderdag
Uit mijn eerste slaap gehaald door een paar malloten die vuurwerk in de groencontainers gooiden. 3x eruit. De hoofdpijn werd eerder erger dan minder.
's Morgens nog een poosje blijven liggen met een Motilium tegen de misselijkheid en 2 paracetamol. Dat hielp allemaal niet veel. Ik was verdrietig omdat ik nu geen pijn in de ribben had maar wel in die rot kop.
Om 9.15 uur opgestaan. Wat gegeten (geen muesli) en maar wat rondgelummeld.
's Middags om 15.00 uur ging de hoofdpijn weg.
Het IKC gebeld maar kreeg steeds opnieuw het antwoordbandje. Toen belde ze mij. Er is geen consensus over wel of niet doorgaan met Nolvadex. Ik moest maar mijn eigen specialist bellen. Dat heb ik gedaan. De assistente zou het navragen en dan wordt ik teruggebeld.
Vanavond nog wat geknoopt en tv gekeken.
Ontlasting: 2x beetje. Nog steeds "pruttelig" in de darmen.

  2 oktober vrijdag
Goed geslapen, 2x eruit. Beetje stijve rechterschouder. Te lang op gelegen? Verder geen klachten.
Bij het ontbijt valt er een kies uit elkaar, 2 grote vullingen er uit. Tandarts gebeld. Eigen tandarts is er niet. Om 11.00 uur naar tandarts. Die heeft er een composiet vulling ingeplakt. Hopelijk blijft dat zitten. In ieder geval tot na het dineetje morgenavond.
Kerkboekjes rondgebracht (lopend). Het is koud buiten, 8o.
's Avonds geknoopt, tv gekeken, krant gelezen. Geen klachten. De secretaresse van de oncoloog heeft teruggebeld. Ik moet maandag om 16.10 uur langskomen. Hij wil het liever niet door de telefoon bespreken (?).

  3 oktober zaterdag
Toen ik naar bed ging had ik het gevoel of de migraine weer terugkwam. Mijn maag/darmen waren aan het pruttelen en ik had steeds kippevel. Ook ijskoude voeten. Na een opvlieger waren die wel warm. 2x eruit geweest. Kon moeilijk weer in slaap komen. Lag te piekeren of die rillingen kwamen door hoofdpijn, vermoeidheid of ...... uitzaaiingen in de darmen of lever. Ja, ik haal me van alles in het hoofd. Ik denk dat ik toch wat rustiger aan moet doen.
Eerst kon ik niet op mijn linkerzij liggen doordat mijn rechterschouder en borst dan zeer deden en ik het benauwd kreeg. Later in de nacht ging het weer wel. Uiteindelijk toch wel redelijk goed geslapen en om 8.00 uur wakker geworden. Nu geen hoofdpijn meer. Een moe gevoel in rechterarm.
's Avonds dineetje.
Het is vandaag allemaal erg goed gegaan. Ik ben nu wel doodmoe (2.13 uur). Nu voel ik ook mijn ribben wel maar dat zal vermoeidheid zijn en het lopen op andere schoenen. Ik ga nu gauw slapen. Ben blij dat ik thuis in mijn eigen bed slaap.

  4 oktober zondag
Goed geslapen, 2x eruit. Toen ik gisteravond (vannacht) in bed lag had ik het gevoel of mijn ribbenkast gloeide. Dat kan natuurlijk vermoeidheid zijn. Het was uiteindelijk een lange vermoeiende dag. Vanmorgen redelijk uitgerust en zonder klachten opgestaan (9.15 uur).
Vandaag heel rustig aan gedaan. Ik wilde bewust niets doen voor de vereniging. Toch nog even bezig geweest met zoeken naar papieren. Verder wat gelezen in boekje over honden, wat gepuzzeld, geknoopt. Wel een beetje stijf, vooral mijn bovenbenen en erg moeien kuiten. Dat zal wel door de andere schoenen komen.
Af en toe loop ik te niezen en mijn slijmvliezen van mijn neus zijn wat geïrriteerd. Verkouden?

  5 oktober maandag
Goed geslapen, wel gedroomd, 2x eruit. Wel wat meer last van mijn ribben.
Wezen zwemmen. Beetje gewerkt.
16.10 uur naar oncoloog geweest. Die heeft uitgelegd dat hier in de regio het beleid zo is: niet meteen al je kruit verschieten. Kijken hoelang het goed gaat. Wordt het weer minder, dus wordt de tumor weer actief dan weer aan de Nolvadex. Geen reden voor extra bezorgdheid wegens de tumorcellen in de eierstok. Als het al vier jaar goed ging dan is er een redelijke kans dat het nu ook langere tijd goed gaat, maar hoe lang is niet te voorspellen. Afwachten dus en goed in de gaten houden.
Het ging vandaag trouwens ook wel goed. Wel iets meer gevoeligheid in de ribben, maar dat komt denk ik door vermoeidheid en andere schoenen. Vanmiddag kreeg ik ook een beetje hoofdpijn. 2 paracetamollen hielpen niet echt. Nu maar vroeg naar bed (22.15 uur).

  6 oktober dinsdag
's nachts migraine, Ercycof.
Zeer, zeer slecht geslapen. 3x eruit om te plassen + 1x voor ontlasting en 1x om een Ercycof te pakken, waar ik erg naar van werd. Heb de klok nog half vijf horen slaan.
Mijn hoofdpijn is wel over nu. Ik ga het toch maar proberen om naar de cursus efficiënt vergaderen te gaan. Ik kan altijd nog naar huis terug gaan, toch?
Dat was een lange vermoeiende dag. De cursus was wel nuttig. Als het bestuur zich tenminste houdt aan wat we daar geleerd hebben. Ik was om 20.20 uur thuis. Doodmoe. Ik voel mijn ribben goed en de bobbel (vetbult?) op mijn buik is rood en doet zeer. Moet ik daar echt mee naar de dokter? Ik ben bang.

  7 oktober woensdag
De bult op mijn buik doet nog wel een beetje zeer, alleen als je er op drukt. Ook mijn ribben rechts zijn nog gevoelig, vooral als ik er op lig, het gevoel of je op een bobbel ligt. Verder nog wel moe. Vandaag maar rustig aan doen. Zondag komt Sheila, daar verheug ik me op.
Vandaag de hele dag gevoelige ribben rechts, en de bult op mijn buik voelt gekneusd aan. Verder was ik nog wel erg moe vandaag. Vanmiddag even geslapen in de luie stoel. Veel voor de vereniging bezig geweest. Vanavond toch nog even geknoopt. Appelmoes gemaakt.

  8 oktober donderdag
Vanmorgen erg verdrietig omdat vrijen zoals ik het wil niet gaat. Mijn lichaam heeft me al twee keer in de steek gelaten en het vrijen wordt beheerst door piekeren over van alles en nog wat. Het meeste over het werk van de vereniging. Moeten we daar misschien toch wat meer afstand van nemen? Hoe?
Vandaag keihard gewerkt. Te hard. Ik ben doodmoe. Morgen doe ik niets voor de vereniging. Dan ga ik stoffen en stofzuigen en misschien en eindje wandelen of fietsen. De bult op mijn buik is weer erg rood. Zit me toch niet lekker. Misschien ga ik toch wel naar de dokter morgen. Ik heb ook wat meer pijn nu.

  9 oktober vrijdag
Goed geslapen. Weer een beetje uitgerust. De bobbel is nog steeds rood en een beetje pijnlijk als je er op drukt. Rob heeft een afspraak voor me gemaakt bij de dokter.
11.35 uur naar huisarts wegens bult op buik.
Gelukkig niets ernstigs. Een vetbult die ontstoken is. De dokter heeft het open gesneden en er wat vuil uitgedrukt. Dat was niet prettig. Nu zit er een grote pleister op mijn buik.
Vanmiddag een regenton en planten gehaald. Gestofzuigd, de vloeren gedweild, wat tv gekeken. Niet echt veel gedaan vandaag, maar ik ben toch moe. Ook een beetje spanning die wegvalt wegens die bult op mijn buik.
Om 22.30 uur naar bed. Beetje pijn in buik.

10 oktober zaterdag
Goed geslapen. De druk op mijn bult is al minder.
Na het douchen en aankleden voel ik het wondje van de bult wel weer. Maar nu drukken mijn kleren er ook weer op en heb ik even in elkaar gezeten om mijn nagels te knippen van mijn tenen. Dadelijk even nieuwe pleisters en gaasjes halen. Ik houd het gaasje nat.
Vandaag goed gegaan. Ben nu wel moe na een dagje Utrecht vanwege een jubileum.
Vanmiddag wel pijn in de nek en schouders door de ongelukkige collegebanken, maar daar hadden meer mensen last van.

11 oktober zondag
Goed geslapen, zonder pijn.
Goede dag met weinig klachten. Fijn dat Sheila en Erik kwamen.
Ik ben nu wel moe. 22.45 uur naar bed.
Vanmorgen kwam er toch wel wat etter uit de bult. Ik houd hem zoveel mogelijk nat.

12 oktober maandag
Beetje onrustig geslapen en ben nog en beetje moe van het weekend. Heb ook een beetje pijn in buik en ribben rechts, maar bedacht dat ik weer een andere bh aan heb. Dat zo'n kleine verandering direct zo'n reactie geeft! Ik ben ook een beetje ongerust doordat Rob gelezen heeft dat een vetbultje ook te maken kan hebben met een tumor. Dat bultje zit trouwens ook rechts op mijn buik!
Wat gewerkt voor de vereniging. Ik ben vrij moe. Vanmiddag even gewandeld (boekje van de kerk weggebracht). Na het eten pijn in de maagstreek, stekende pijn.
's Avonds tv gekeken. Rob voelde zich gelukkig om bij mij te zitten, maar vroeg zich af hoe lang dat nog zou kunnen. Waarom vragen we ons dat af? Iedereen weet toch dat 'ie een keer dood gaat? Nu leef je bewuster en geniet je intenser van de fijne momenten.

13 oktober dinsdag
Goed geslapen, 2x eruit. Een rib rechts blijft gevoelig. Alsof er een kledingstuk te strak zit.
Naar stad geweest. Leuk geslaagd, wel vermoeiend. Af en toe steken in buik en maag. Ook hele periodes dat ik nergens last van heb.

15 oktober donderdag
Redelijk geslapen, 2x eruit. Als ik op mijn rug lag pijn rechts onder in buik. Als ik op mijn linkerzij lig nog steeds pijn in rechterschouder. Alsof het hele schouderblad en sleutelbeen "op slot zit". Dus eigenlijk niet echt pijn.
Nu, bij het opstaan geen klachten.
Rustig aan gedaan vandaag. Vanmiddag nog even geslapen in stoel i.v.m. vergadering vanavond.
Deze was snel afgelopen, om 23.00 uur was ik weer thuis.
Af en toe steken in mijn buik/maag. Ontlasting: normaal.
24.00 uur naar bed, zonder plaatje in mijn mond i.v.m. knappen kaak.

16 oktober vrijdag
Slecht geslapen, maar 4 uurtjes. Daarna wakker gelegen. Veel te druk in mijn hoofd: werk, bult op buik, kaak, mijn ziekte. Alles tolde door mijn hoofd.
Vanmorgen wat gespannen omdat ik naar de dokter moest (11.20 uur) voor controle vanwege de bult op mijn buik. Met hem ook even over Rens gesproken en over Rob. Of die het wel kan verwerken. Hij vroeg of hij mij wel gerust had kunnen stellen dat het echt om een onschuldige vetbult ging. Ja, ik vertrouw op zijn deskundigheid. Als ik dat niet doe heb ik helemaal geen leven meer.
Nog wat gewerkt vandaag. Verder ging als heel goed, geen klachten. Ik was wel erg moe, maar ik had ook slecht geslapen en gisteravond die vergadering.

17 oktober zaterdag
Goed geslapen. Geen klachten.
Goed gegaan vandaag. Vanmiddag hoofdpijn. 2 paracetamol hielpen niet. Nou ja, even. Vanavond voor het eten 1 Advil, toen ging hoofdpijn over.
Nu voel ik me weer goed. Wel moe.
Jammer dat Rob mij niet begreep toen ik zei dat ik angst had voor tumorcellen in mijn lever. Hij zei:"Die kans heeft iedereen". Maar ik bedoelde dat ik bang was dat er ook uitzaaiingen in mijn lever of darmen zouden zitten die niet ontdekt zijn met de echo's, net zoals de uitzaaiingen in mijn eierstok. Dit naar aanleiding van de discussie over wel of geen donorcodicil invullen in een tv-programma.

19 oktober maandag
Onrustig geslapen en gedroomd. Geen klachten.
13.30 uur functie afdeling apd infuus gehaald. Alleen. En het ging prima. Toch een opluchting toen het klaar was.
Sheila belde, ze raakt weer steeds meer gestresst.
Met mij gaat het goed. Geen klachten. Oppassen dat ik nu niet overmoedig word.

20 oktober dinsdag
Onrustig geslapen, 2x eruit. Beetje hoofdpijn.
Hoofdpijn ging in de loop van de dag weg, maar kwam vanavond weer in lichte mate terug. Vanmorgen was ik erg moe.
Vanmiddag even geslapen en toen een eindje gefietst. Niet te lang. Sheila belde. Ze is bij de dokter geweest en heeft nu een verwijskaart voor een psychologe. Rens heeft misschien morgen woonruimte. Wat zou dat fijn zijn als hij morgen belde en ook nog woonruimte zou hebben!
Rob heeft weer last van zijn darmen. Hij maakt zich zorgen. Waarschijnlijk komt het allemaal van de stress. Stress over het werk voor de vereniging en over het GAK waar hij donderdag heen moet.
Ontlasting: 1x half dun.

21 oktober woensdag
Redelijk geslapen. Wakker geworden met pijn achter in de benen en billen. Toch een teken dat ik te weinig beweging heb als ik direct na een eindje fietsen zo'n spierpijn heb. Hetzelfde geldt voor Rob. Heeft 'ie even iets zwaars getild, heeft hij meteen last van zijn heup. Slechte conditie dus.
Verder goed gegaan vandaag. De pijn in mijn benen wordt al minder.
Vrijwel de hele dag bezig geweest voor de vereniging. Wel even geslapen in stoel vanmiddag. Vanavond naar tv-programma gekeken over nieuw medicijn tegen kanker: Antisense. Dat is hoopgevend. Vanmorgen ook een film gezien die Rob gisteravond had opgenomen over hetzelfde onderwerp. Vanavond komt nog een vervolg maar dat is veel te laat.
Er kwam net veel "vet" uit mijn vetbult op mijn buik en nu bloed het.
Ik word geloof ik verkouden.

22 oktober donderdag
Onrustig geslapen. Veel gedroomd. Vroeg wakker door Rob. Gisteren op slofjes gelopen. Nu weer op huisschoentjes met zooltjes. Dat voel ik in mijn benen!
Vanaf dat Rob terugkwam van de verzekeringsarts voel ik me depressief en paniekerig. Ik weet niet waarom of waarvoor ik bang ben.
Ik ben ook erg moe. Vanmiddag wilde ik nog een eindje fietsen om de spanning van me af te fietsen maar toen strandde ik in de modder. Was dus ook al geen succes.
Morgen gaan we weg, dan zijn we er weer even uit. Nu kan het nog.
Ontlasting: vrij dun.

23 oktober vrijdag
Onrustig geslapen. Veel liggen dromen, angst dromen. Vanmorgen wakker geworden door pijn in mijn buik rechts (blindedarm?). Nadat ik naar de wc was geweest en veel gas was kwijtgeraakt, was de pijn in de buik over.
Vandaag op visite geweest. Bij vader en moeder was een mineurstemming. Hierdoor raakten we wat emotioneel geladen.
Om 23.45 uur thuis, doodmoe. Meteen naar bed.

24 oktober zaterdag
Goed geslapen. Wel gedroomd. Nog moe bij het opstaan.
De hele dag moe en depri. Ik zie erg tegen de bespreking van vrijdag a.s. op, omdat deze bespreking mij dwingt na te denken over wat ik wel en niet wil doen voor de vereniging. Ik weet dat helemaal niet. Ik weet toch niet wat ik over drie maanden kan en wat niet? Als ik daar over na ga denken krijg ik het helemaal benauwd. Als ik dan zie hoe hulpbehoevend mijn moeder is en bedenk dat dat misschien ook mijn voorland is ..... !!
Vanavond heb ik maar een borreltje genomen voordat ik naar bed ga (Whisky), 22.50 uur. Ontlasting normaal maar het gevoel dat er meer moet komen. Wel winderig. Het waait buiten ook erg hard. Vannacht duurt de nacht en uur langer, de klok wordt teruggezet.

25 oktober zondag
Goed geslapen, 1x eruit. Wel hoofdpijn (door de Whisky of door de storm)?
  6.00 uur 1 paracetamol, hielp niet.
10.00 uur 2 paracetamol, hielp nauwelijks.
14.30 uur 1 Aleve, dat hielp.
Heel rustig gedaan. 2 brieven geschreven, geknoopt, gepuzzeld, geslapen. Ik voel me wel een stuk rustiger.
Rens belde vanmiddag. Hij moet een huurdersverklaring hebben, dan krijgt hij misschien een woning. Maar hij heeft weer geen werk meer. Nou ja, dat is zijn probleem. Ik ben wel blij dat hem weer eens gesproken heb.
Het is nu half elf en ik ga slapen.

26 oktober maandag
Redelijk geslapen met tussenpozen van wakker liggen, 2x eruit.
Gesprek met mijn zus o.a. over extern kantoor. Ik heb het idee dat ik vrijdag alleen sta met mijn ideeën over dit kantoor. Zelfs mijn zus is er voor, ondanks de oplossing die ze moet zoeken voor de hond. Ik baal hier wel van.
Rens belde nog een keer over de verhuurdersverklaring. Ik kon de vorige verhuurder niet te pakken krijgen. Die zit in het buitenland. Nu heb ik die verklaring zelf maar ingevuld. Ik hoop dat Rens de woning krijgt en op tijd zijn huur betaald. Moet 'ie eerst weer werk hebben.
Ontlasting: normaal. Wel veel last van winderigheid, waardoor af en toe steken in maag of buik. Ook een lichte pijn in ruggewervels. Door het knopen? Toch proberen meer te wandelen of te fietsen.

27 oktober dinsdag
Goed geslapen, 2x eruit. Ik kraak en knap aan alle kanten. Verder geen klachten.
Van 9.00-13.00 uur gewerkt.
Vanmiddag had ik weer pijn in mijn maag. Gistermiddag ook al even.
Nu is het over.
Ontlasting: klein beetje, wel winderig.

28 oktober woensdag
Goed geslapen. Wel en keer wakker geweest, een poosje wakker gelegen met pijn in de buik rechts (blindedarm?). Dat was vanmorgen weer over. Ik moest wel naar de wc. Na de ontlasting waren alle klachten weg.
Vanmorgen gewerkt. Rob was naar arbeidsbureau. Rens belde. Hij krijgt de woning niet! Ik heb de woningbouwvereniging nog gebeld maar kreeg geen poot aan de grond bij die haaiepin. Ik maak me zorgen om Rens. Hij kan geen kant uit. Geen werk, geen woonruimte, verveling, drugsgebruik, geen werk, geen enz., enz.. Ik ben weer bang dat Rens zichzelf iets aandoet als niemand hem een kans geeft. Vanavond sprak ik die angst uit tegen Rob. Ik ben bang om verder te leven. Bang om nog meer ellende over ons uitgestort te krijgen op een moment dat Rob niet thuis is. Bang voor mijn eigen toekomst. Rob stelt voor om Rens weer thuis te nemen, de schat. Ik ben bang dat dat niet de goede oplossing is. Ik moet daar een nachtje over slapen. Zelf denk ik dat wij beter een woning voor hem kunnen huren en hem onder financieel bewind stellen.
Het is inmiddels 0.30 uur ik ga proberen te slapen.

29 oktober donderdag
Goed geslapen. 2x eruit, de 2e keer pijn in buik rechts. Maar dat trok al weer snel weg. Beetje hoofdpijn.
11.00 uur 2 paracetamol genomen. Hielp. Boekjes van de kerk weggebracht. Lopend. Veel wind, regen, zon.
's Middags regen, onweer, 's avonds plensbuien.
's Avonds Sheila gebeld. Zij raadt het af om Rens weer in huis te nemen.
Waarom heb ik steeds pijn in mijn maag en af en toe in mijn buik? Zenuwen? Soms is het even helemaal weg. Na het boekjes rondbrengen was ik ineens heel duizelig.
Ik heb nog steeds veel last van winderigheid. Ontlasting: normaal.

30 oktober vrijdag
Goed geslapen, wel kort. Vroeg wakker, liggen malen, 2x eruit geweest.
De werkbespreking van vanmiddag is zeer teleurstellend verlopen. Er wordt maar op aangedrongen dat er een extern bureau gehuurd moet worden. Ik wil dat niet. Niet voor mezelf maar ook niet voor de leden. Wat schieten ze daarmee op? Worden ze daar iets wijzer van? Ik voel me onder druk gezet. Alsof mijn hele toekomst afgepakt wordt. En dat allemaal door die rot ziekte.
Rob wordt ook al onder druk gezet door het GAK. Hij wordt meteen weer bedolven onder de formulieren. Waarom laten ze ons niet met RUST!? Waarom gunnen ze ons niet de tijd om alles een plaats te geven in ons leven? Ik krijg hier pijn in mijn maag van en word er moe van. Zo vreselijk moe.

31 oktober zaterdag
Onrustig geslapen. Veel gedroomd, heel chaotisch. 2x eruit.
Gefietst om boekje van kerk weg te brengen. Post verwerkt. Veel lopen piekeren over extern kantoor.
Emmie belde. Alles aan haar verteld van Rens en het kantoor. Dat lucht toch wel op. Woensdag of donderdag willen we naar een hobbybeurs. Ik hoop dat het lukt.
Een programma gekeken op Duitsland over kanker. Hier werd nu eens diep ingegaan op de emotionele aspecten van patiënt, maar ook van partner. Ik moet eens kijken of ze het boek:'Het oordeel' van Hildegard Kneff bij de bieb hebben.
Vanavond tv gekeken, glaasje wijn gedronken en wat nootjes geknabbeld. 23.00 uur naar bed.
Ontlasting: normaal, nog steeds veel gassen.
Soms voel ik mijn nekwervels of mijn ribben.


1998

  1 november zondag
Zeer slecht geslapen. Ook nog midden in de nacht wakker geworden van de telefoon om 5.17 uur! Ik stond te trillen op mijn benen. 3x eruit.
Vandaag toch weer iedere keer heel verdrietig wegens dat gedoe van dat externe bureau.
Vader gebeld, daar werd ik ook niet vrolijker van.
Ontlasting normaal, veel winderigheid.
23.00 uur naar bed, na glaasje wijn.

  2 november maandag
Weer de hele nacht wakker gelegen. Piekeren over de slechte samenwerking op mijn werk. De verwijten van familie over onze houding. De angst om Rens en Rob. Ik ben zo bang dat het laatste wat ik heb ook weg zal vallen. Op zich is daar geen reden voor en ik weet ook niet waar die angst vandaan komt. Waarschijnlijk is alles me gewoon te veel.
Vandaag (veel te) hard gewerkt. De hele dag bezig geweest en me geërgerd aan allerlei zaken in de vereniging.
Vanavond doodmoe naar tv gekeken.
Ik kreeg vanmiddag de ene opvlieger na de andere. Zou dat komen doordat ik me te druk maak? Morgen moet ik er ook nog even flink tegenaan. Woensdag heb ik een dag voor mezelf, dan ga ik met Emmie naar een hobbybeurs.

  3 november dinsdag
Redelijk geslapen. Nog wel veel wakker gelegen.
Ook vandaag weer behoorlijk doorgewerkt, van 8.30 - 15.30 uur. Toen vond ik het welletjes.
Vanavond nog een paar keer naar boven gelopen omdat er een eindeloze stroom faxen binnenkwam. Die lees ik donderdag wel of misschien morgenavond. Ik ga nu naar bed (23.30 uur) en morgen ga ik met Emmie naar die hobbybeurs.
Ik heb wat pijn stijfheid in de rug en ribben en vanmiddag had ik hoofdpijn, maar die ging over met 2 paracetamol.
Sheila belde nog over Rens. Die heeft geen geld, geen werk, geen woonruimte, geen eten. Hij komt vrijdag met Rob mee en blijft tot/met zondag.

  4 november woensdag
Onrustig geslapen. Dan weer vreselijk warm, dan weer koud, rillerig. Bang dat ik weer koorts heb. Maar ik ga toch naar die beurs, met of zonder koorts.
's Morgens temperatuur opgenomen. Geen koorts (36.8).
Naar de beurs geweest. Erg leuk. Fijn om een dagje eruit te zijn. Wel vermoeiend en iedere keer die opvliegers. Om 16.00 uur begin ik een beetje pijn in mijn ruggewervels te krijgen. Om 17.00 uur nog wat gedronken en toen ging de tent dicht.
Om 20.00 uur thuis. Nog wat gewerkt, het is erg druk.
Om 24.00 uur naar bed. Moe maar voldaan.
Ontlasting: aan de dunne kant.

  5 november donderdag
Vroeg wakker. Weer die opvliegers. Beetje stijf van gisteren, vnl. linkerheup.
Vandaag best wel druk geweest met kopiëren. Beetje pijn in de ruggewervel. Erg moe nog van gisteren.
Mijn schoonzus belde en zei dat mama zo hard achteruit gaat. Mijn zus bevestigde dat. Misschien ga ik daar dinsdag wel weer even heen. Ik ben ook een beetje gespannen omdat ik morgen de hele dag alleen thuis ben. Tot 's avonds heel laat. Dan komt Rens met Rob mee en blijft hier een paar dagen. Maar wat nu als hij niet meer weg wil? We moeten hem zondag weer de straat op sturen. Best moeilijk. Nou ja, eerst maar slapen, 23.00 uur.

  6 november vrijdag
Redelijk geslapen. Erg stijf bij het opstaan.
Vandaag de hele dag alleen. Emmie belde 's middags en Rob, de schat, belde om te horen hoe het ging. Nog even bij de buurvrouw gebuurt. 's Avonds tv gekeken, maar er was niets leuks. Bovendien was ik moe en had ik pijn in schouders en een beetje in de ribben. Vermoeidheid, spanning of ....... ?
Daarom ga ik nu toch maar naar bed. Ik heb nog een druk weekend voor de boeg. Morgen boodschappen doen en stofzuigen. Zondag visite wegens verjaardag Rob. Als het goed is komt Rens straks met Rob mee, maar het zal me niet verbazen als hij er niet is.

  7 november zaterdag
Ze kwamen dus om 2.45 uur thuis. Ik was net een poosje wakker en dacht: het wordt wel erg laat. Ik ging liggen luisteren en toen kwamen ze er aan. Een poosje uit bed geweest. Toen ik er weer in lag had ik pijn in de bovenste wervels. Na ontspanningsoefeningen in slaap gevallen. Onrustig geslapen.
Ik word een beetje ongerust, want ik krijg steeds meer pijn in de ribben en in de nek of bovenste wervels. Vervelend. Is dat nog van vermoeidheid van die beurs of werk ik te veel uren? Ik hoop toch dat ik niet eerder terug hoef naar de oncoloog. Misschien toch maar proberen wat rustiger aan te doen. Kan natuurlijk ook allemaal spanning zijn. Ik weet niet zo goed waar ik over moet praten met Rens. Gelukkig gaat het met moeder weer wat beter.

8 november zondag
Goed geslapen. Nog steeds gevoelige rib rechts en mijn bovenste ruggewervels.
Vermoeiende dag. Rens vroeg of ik zijn haar wilde knippen. De dode punten eruit. Dat heb ik gedaan. Ik zei dat ik het zo jammer vind dat we zo uit elkaar zijn gegroeid dat ik niet meer weet waar ik met hem over moet praten zonder hem te betuttelen. Hij reageerde met stilzwijgen. Daarvoor had ik al wel uit hem gekregen wat hij wil: lassen, vuilnisman of sloper. Ik vond het moeilijk om hem 's avonds weer gewoon te laten gaan. Hij heeft zijn brommer meegenomen. Op een of andere illegale wijze weet hij aan geld te komen. Ik weet niet hoe. Het zal me dus niet verbazen als hij eerdaags weer opgepakt wordt.
's Avonds, toen iedereen weg was, was ik doodmoe. 22.30 uur naar bed.
Af en toe pijn in bovenste wervels en rechterrib. Niet echt erge pijn maar wel vervelend (3).

9 november maandag
Vannacht weer pijn in buik (blindedarm?). Onrustig geslapen. Vanmorgen weer erg warm.
De hele dag nog moe. Vanmiddag een eind gewandeld, alleen. Rob was bezig. Beetje zere ruggewervels ter hoogte van taille. Vanavond telefonische vergadering vereniging. Beetje gepuzzeld.
23.15 uur naar bed. Moe, warm.
Overdag beetje hoofdpijn, 2 paracetamol.

10 november dinsdag
Redelijk geslapen. Vannacht wakker geschrokken van een bons. Ik weet niet wat of waar dat was. Ik zat meteen rechtop in bed. Rob was weg (zat dus op de wc), 2x eruit geweest.
Soms maak ik een beweging waarbij mijn rib zeer doet. Verder ben ik als maar moe. Ik doe vandaag maar rustig aan. Uiteindelijk is het mijn vrije dag.
Alleen de post verwerkt, uurtje werk. Om 12.00 uur eind gaan wandelen. Een buurvrouw tegen gekomen. Tijd mee staan praten terwijl het goot. Drijfnat thuisgekomen.
Ik heb de hele dag al pijn onder mijn rechtersleutelbeen. Dat maakt me angstig. Wat is dit nu weer? Spierpijn? Waarvan? Wanneer is pijn nu een alarm? Moet ik naar de dokter? Welke? Huisarts of oncoloog? Ik zit steeds vol vragen en onzekerheden. Dat hoort erbij, denk ik. Morgen moet ik naar de bedrijfsarts.
Om 16.30 uur half uurtje geslapen. Vanavond nog even geknoopt. Bij de bieb het boek "Leven met borstkanker" gehaald en het boek "Het oordeel" van Hildegard Kneff aangevraagd.
's Avonds kreeg ik hoofdpijn, 2 paracetamol genomen. Dat helpt wel enigszins. Ook tegen de pijn in schouder.
Ik word doodmoe van de opvliegers.

11 november woensdag
Redelijk geslapen, 2x eruit. Paar keer erg warm. Vanmorgen pijn in buik (blindedarm). Werd minder nadat ik naar de wc was geweest om te plassen. Op het moment is de pijn onder mijn sleutelbeen weg.
Het is nu 13.45 uur. Ik probeer even te slapen maar dat lukt niet. Ik kan alleen maar huilen.
Vanmorgen kwam er een fax van mijn zus met een voorstel voor een extern bureau. Ze bedoelt het echt wel goed en is bereid te reizen zodat ik niet hoef te reizen. Echt hartstikke lief.
Waarom ben ik dan zo verdrietig? Omdat ik het gevoel heb dat alles me wordt afgenomen:
- mijn geloof ben ik al en tijd kwijt,
- Rens moet ik loslaten,
- vertrouwen in mijn eigen lichaam heb ik niet,
- en nu moet ik ook mijn werk loslaten,
- mijn ouders heb ik ook niet veel steun meer aan. Die hebben al zelf al genoeg zorgen aan hun hoofd.
IK KAN HET NIET ACCEPTEREN!! dat ik kanker heb en daardoor veel stappen terug moet doen.

Ik moet meer kijken naar de dingen die ik wel heb en daar van genieten:

Ik heb een hele tijd lopen huilen. Toen ben ik met Rob even weg geweest. De tranen zitten nog wel hoog maar het gaat alweer wat beter. Ik heb een briefje naar mijn zus en Jeannette gefaxt dat ik het even niet meer zie zitten.
In het boek "Leven met borstkanker" las ik iets heel herkenbaars. Ik werd pas bang en onrustig toen men over een extern bureau begon. Toen werd ik pas bang dat ik misschien wel heel ziek word of zelfs wel dood kan gaan. Ik wil daar helemaal niet aan denken. Struisvogel? Nee, ik wil genieten van elke dag dat het goed gaat en dat Rob en ik elkaar hebben. Samen vechten voor de toekomst.

12 november donderdag
Onrustig geslapen, 2x er uit. Wakker geworden met hoofdpijn (spanning). Het heeft vannacht gevroren.
Hele dag geworsteld met hoofdpijn. Vanmorgen 2 paracetamol, om 13.00 uur 1 Aleve, om 17.00 uur weer 2 paracetamol. Toen ging de hoofdpijn eindelijk weg. Verder voelde ik me beter dan gisteren.

13 november vrijdag
Goed geslapen, 1x eruit. Als ik op linkerzij lig gaat rechterarm slapen, als ik op rechterzij lig is mijn rib gevoelig en als ik terugdraai op mijn rug dan is dat in mijn linkerlies een trekkend (spierpijn) gevoel. Alles knoerpt, knarst en kraakt aan me.
Vandaag ruim 8 uur gewerkt. Ik ga dus morgen niet naar Amersfoort. Dan heb ik geen tijd meer om boodschappen te doen voor het weekend. Ik ben moe en heb geen zin om het hele weekend ook nog te lopen rennen en vliegen voor de vereniging. Ik ga wat meer aan mezelf denken.
Ik heb wat last van mijn rib.

14 november zaterdag
Onrustig geslapen, 2x eruit. Opgestaan met weer hoofdpijn. 's Nachts steeds afwisselend rillerig en warm.
Ik probeer nu maar zonder pijnstillers (tegen de hoofdpijn) de dag door te komen, anders heb ik straks nog een pijnstillerafhankelijke hoofdpijn ook.
Het is gelukt! De hoofdpijn is overgegaan zonder medicijnen. Ik heb mama gesproken (zij belde). Vanavond tv gekeken. Na het strijken toch meer pijn in ribben, rug en buik. Ik heb het gevoel, of het angstige vermoeden, dat de kanker stiekem verder gaat. Ik ga denk ik maandag maar eens met de huisarts praten, vragen of hij een verwijskaart geeft voor een psycholoog. Misschien dat ik met hulp wat beter de zorgen, die mij bezighouden, kan verwerken. Dat kan alleen maar ten goede komen aan mijn gezondheid.

15 november zondag
Goed geslapen. Wel een tijd wakker gelegen en liggen draaien, 2x eruit.
Weer een beetje hoofdpijn, maar dat gaat hopelijk wel over als ik heb gegeten.
Hoofdpijn is inderdaad over gegaan.
Vanmorgen nog een poosje gewerkt, al is het zondag, dan kan ik morgen wat rustiger aan doen. Morgenmiddag moet ik naar Bussum en het zal wel laat worden voor ik thuis ben.
Vanmiddag een poosje geslapen ( uurtje), geknoopt, en eindje gewandeld, gepuzzeld. Vanmiddag Sheila gebeld, die heeft nog steeds pijn in haar maag en buik. Rens vraagt steeds om geld voor zijn tv. Hij vertikt het om een uitkering aan te vragen bij de soc.dienst. Wat moeten we daarmee aan? Ik ga geloof ik toch maar hulp inschakelen om te leren Rens los te laten. Ik kan er steeds minder goed tegen en dat is weer slecht voor mijn gezondheid.

16 november maandag
Veel wakker gelegen. Toen begon ik weer te piekeren over Rens en over mezelf en mijn werk en Sheila.
Als ik op mijn rug lig voel ik me rillerig. Als ik op mijn zij lig krijg ik zo'n "moe" gevoel in heupen en ribben.
Vanmorgen gewerkt, papieren opgeruimd, even een uurtje gezeten, omgekleed en naar Bussum vertrokken. Was daar erg druk. Leuke lezingen. Lekker eten.
Om 0.15 uur thuis. 0.40 uur naar bed met kruik. Koude voeten. Het gaat vannacht vriezen.
Ik zag een UFO (?) toen ik thuiskwam. Iets wat horizontaal en met zeer grote snelheid voortbewoog, met een lichtende staart.

17 november dinsdag
Onrustig geslapen. Paar keer wakker geschrokken. Een keer door soort kramp in de maag. Net of die ineens samentrok (zonder pijn, meer met een schok). Daarna rillerig. Ook een keer wakker door kramp (pijnlijk) in linkervoet. Toen weer omdat ik lag te dromen. Ik dacht dat Rob riep, maar toen ik wakker werd was alles stil.
Hele dag gewerkt om post weg te krijgen. Is gelukt.
De hele dag pijn in mijn maag. Echt felle snijdende pijn en dan is het weer even weg. Moet ik tussentijds contact opnemen met de oncoloog? Of moet ik gewoon weer een paar dagen kalm aan doen met werk?
Ik ben moe. Het is nu 23.15 uur.
Ik krijg weer een opvlieger. Dat gaat ook maar door.

18 november woensdag
Redelijk geslapen. Wel paar keer wakker, 1x eruit. Bij het opstaan al pijn in de ribbenboog. De pijn was best wel heftig. Eenmaal aan 't werk heb ik er minder last van. Vanavond op de bank gingen mijn bovenste ruggewervels weer wat gevoelig worden en mijn rib rechts. Tegen de tijd dat ik naar bed ga heb ik weer behoorlijk pijn in mijn ribbenboog . Ik doe vanavond maar even geen oefeningen.

19 november donderdag
Goed geslapen. Wel paar keer wakker, 2x eruit. Bij opstaan lichte pijn in ribbenboog (3).
13.30 uur functie afdeling apd infuus gehaald.
Vanavond weer behoorlijk pijn in ribbenboog.
Toen ik vanmiddag een bh ging kopen zag ik dat een moedervlek op mijn buik wat raar begint te doen. Moet ik morgen de oncoloog bellen of eerst naar de huisarts. Ik maak me ongerust zorgen. Ben er helemaal niet gerust op. Ik maak me ook zorgen over Rens.
Het wordt vannacht -8o.
Had vanmiddag ineens hoofdpijn. 2 paracetamol hielpen wel.

20 november vrijdag
Goed geslapen. Paar keer wakker, 1x eruit. Ik weet nog steeds niet wat ik moet doen, wel of niet de oncoloog bellen. De pijn is er nog steeds.
Vandaag maar tot 11.00 uur gewerkt. Veel minder klachten. Die scherpe pijn in mijn ribben, alsof ze met snijbranders bezig zijn, is weg. Vanmiddag een eindje gewandeld. Het was mooi weer, zonnig vriesweer. Toen ik terugkwam liep ik met mijn schouder tegen de deurpost. Helemaal niet hard, maar het deed zeer in mijn ruggewervel, net boven mijn schouderbladen. Die pijn is gebleven.

21 november zaterdag
Goed geslapen, 2x eruit. Vannacht pijn in (de spieren? van) mijn benen (4), achter buitenkant van kuiten en bovenbenen. Beetje hoofdpijn (2). Mijn ruggewervel voel ik ook nog steeds (3). Af en toe kreeg ik weer een half uurtje pijn in mijn benen.
Mijn hoofdpijn werd na het avondeten erger. Toen ik in mijn nek zat wrijven vanwege de hoofdpijn ontdekte ik ineens een knobbeltje. Gelijk paniek dus.
Om 22.00 uur 1 Aleve tegen de hoofdpijn (7).
Rob heeft Sheila gebeld en afgesproken dat we maandag om 10.00 uur bij haar zijn om Rens te helpen.
Hoe kan ik nou ontspannen en Rens loslaten als ik steeds pijn heb en knobbeltjes ontdek en Rens toch steeds weer bij het handje moet pakken? Maar ja, je kan zo'n jongen toch ook niet dood laten vriezen op een zoldertje? Ik hoop tenminste dat hij nog leeft maandag.
22.45 uur naar bed. Rob weet ook niet wat voor knobeltje dat is.
Ontlasting normaal. Nu last van gas, maar we hebben erwtensoep gegeten.

22 november zondag
Het is nu 10.00 uur. Ik heb goed geslapen en de hoofdpijn is over gegaan. Ook de andere pijnen.
Toen ik gisteravond ging slapen deed mijn rib behoorlijk zeer (8).
Nu begint de pijn in mijn benen en mijn rib weer ietsje (2). Ook mijn hoofd is niet helemaal pijnvrij (1).
Ik ben bezig met kerstkaartjes, dat is leuk en ontspannend.
Gewandeld, geknoopt, gepuzzeld. Weinig pijn (1). Hoofdpijn is ook helemaal weggegaan.
Even dacht ik dat het knobbeltje in mijn hals weg was, maar helaas het zit er nog.
Emmie belde. Met haar broer gaat het niet goed. Nog een paar weken misschien? Triest hoor.
Ontlasting geen, wel veel wind door erwtensoep.

23 november maandag
Zeer slecht geslapen. Koud, gespannen spieren, daardoor ga je piekeren. Weer een beetje hoofdpijn. Moet naar de wc, maar kan nog niet.
Naar Rens geweest. Hem nergens kunnen vinden, maar in ieder geval gerust gesteld dat hij het niet zo vreselijk koud heeft op de zolder. Voor Sheila en Rens wat boodschappen gedaan.
Ik ben steeds zo stijf als ik even heb gezeten of auto gereden.

24 november dinsdag
Heb redelijk geslapen. Alleen als ik 's nachts wakker word weet ik niet hoe ik moet liggen. Ik lig maar te draaien en krijg steeds spanning in de heupen. Het knobbeltje in mijn nek zit er nog steeds en ik weet niet of ik naar de dokter zal gaan of dat het daar hoort.
Vanmorgen bij het opstaan voor het eerst pijn onder mijn linkerknie, aan de binnenkant van mijn been. De pijn in mijn ribben is bijna over, meer een stijf gevoel. Ook mijn ruggewervel gaat beter, al knoerpt en knapt die nog steeds.
Emotionele dag. Eerst kwam er een mevrouw van het GAK. Toen bespreking met penningmeester en mijn zus over bureau. Rens belde. Hij wil met ons praten. Morgen maar weer naar hem toe.
Ik ben moe. 22.30 uur naar bed.
Geen pijn, alleen stijf.

25 november woensdag
Weer een tijd wakker gelegen en liggen draaien. Ook weer vroeg wakker. Toen ik naar bed ging deed mijn rib behoorlijk zeer. Op het moment dat ik ga liggen dus. Dat trekt wel weer weg, maar is toch vervelend. Het heeft vannacht gesneeuwd.
Naar Rens geweest. Met Rens naar het Arbeidsbureau, uitzendbureau, GAK (was al gesloten) en bank. We hebben hem een mobiele telefoon gegeven zodat hij bereikbaar is voor het uitzendbureau als ze werk voor hem hebben.
Om 16.30 uur thuis om 17.15 uur weer weg naar een vergadering van de vereniging. Ik was doodmoe en zou liever thuis zijn gebleven en vroeg naar bed zijn gegaan, maar ik was bang dat er toch andere dingen gezegd en besloten zouden worden dan dat er gisteren zijn afgesproken aangaande het externe kantoor. Bovendien vond ik dat ik moest gaan om Jeannette te ondersteunen.
0.15 uur thuis. 0.45 uur naar bed, na glaasje sap met beetje Whisky.

26 november donderdag
Redelijk geslapen. Paar keer wakker. Ik had een kussentje onder mijn knieën gelegd, dat ligt toch wel lekkerder. Ik had gisteravond behoorlijk pijn in mijn schouders. Ik denk doordat ik op platte schoenen heb gelopen wegens sneeuw en gladheid. Het zijn ook meer spieren die zeer doen, niet mijn botten. Dat gaat redelijk goed.
Vandaag doe ik een paar kleine werkjes en verder rustig aan. Ik probeer dalijk de maatschappelijk werkster te bellen.
Het was trouwens een vreselijke vergadering.
Een uur geslapen in de stoel.
Vanavond wat gelezen en tv gekeken. Voor maandagmiddag een afspraak gemaakt met de maatschappelijk werkster.
22.30 uur naar bed. Erg moe, maar weinig pijn.

27 november vrijdag
Goed geslapen, 2x er uit. Lichte hoofdpijn.
Papieren opgeruimd. Hoofdpijn werd erger, dus 2 paracetamol.
's Middags een uur geslapen. Post opgehaald en weggewerkt.
's Avonds geen pijn! Wel vrij veel gesnoept, bonbons en dropjes.

28 november zaterdag
Goed geslapen. Geen pijn. Toen Rob vanmorgen op mijn ribben duwde deed dat wel behoorlijk zeer, maar dat trok al snel weer weg.
Vandaag rustig aan gedaan. Er was niet veel post. Gefietst. Dat leverde wel wat pijn in de benen op.
Morgen ga ik met Emmie naar de Kerstmarkt bij een tuincentrum.

29 november zondag
Slecht geslapen. Veel wakker gelegen en liggen draaien. Mijn lijf doet zeer. Komt dat nu alleen door dat stukje fietsen? Dan is mijn conditie echt slecht. Daar moet ik dan toch wat aan gaan doen. Het probleem is dat ik snel te veel doe of te intensief.
Met Emmie naar een Kerstmarkt geweest. Veel gelopen (geslenterd). Het werd al snel zeer druk daar. Ik werd een beetje bibberig op de benen.

30 november maandag
Niet goed geslapen. Weer steeds liggen draaien. Om 7.00 uur opgestaan omdat ik wil gaan zwemmen.
Het zwemmen deed behoorlijk zeer in ribben en heupen. Na 5 minuten had ik zoiets van: ik ga er uit. Toch half uur vol gemaakt. Rustig aan. Met de terugweg medicijnen voor Rob gehaald en een afspraak gemaakt bij de huisarts voor woensdagmorgen 8.00 uur.
Krant gelezen. Wat gelezen voor de vereniging en twee brieven beantwoord. Verder niets gedaan.
's Middags uurtje geslapen in stoel. 's Avonds geknoopt.
Die mevrouw van het GAK is weer geweest. We hadden toch bezwaar moeten maken tegen hersteld verklaring! Wat een gezeur!
23.00 uur naar bed. Erg moe en gevoelige armen, ribben, borstbeen. Vermoedelijk door 't zwemmen.


1998

  1 december dinsdag
Onrustig geslapen. Veel liggen draaien, 2x eruit. Alles knapt en knoerpt. Pas tegen de ochtend in slaap gevallen en om 8.00 uur wakker geworden.
Huis een beetje opgeruimd. Weer hoofdpijn (5). 12.30 uur 2 paracetamol.
Vanmiddag kwam de dominee. Hij was iets spraakzamer dan de vorige keer en was verbaasd dat er in 2 maanden al weer zoveel was gebeurd. Hij heeft nagevraagd of begraven in dorp mogelijk is. Dat kan en daar ben ik heel blij mee.
Gisteravond bij het naar bed gaan zeer gevoelige ribben en bovenste ruggewervels. Vandaag gaat dat weer redelijk goed op wat gekraak en geknars na. Wel vanmorgen een paar opvliegers achter elkaar en de laatste duurde vrij lang. Vervelend is dat. Af en toe ook duizelig. Ik heb nog steeds hoofdpijn.
Vanavond de was gestreken en de bonte was opgehangen. Toch een beetje pijn in de ribben (2).

  2 december woensdag
Slecht geslapen. Opgestaan met nog steeds hoofdpijn (5). Ik had het koud en was daardoor te veel gespannen, 2x eruit. Om 6.00 uur kwam Rob bij me liggen. 7.00 liep de wekker af. moest naar dokter.
8.00 uur huisarts Die vond het bobbeltje in mijn nek niet om ongerust over te zijn. Hij heeft ook naar mijn ruggewervel en heupen gekeken. De bovenste wervels waren wat drukgevoelig.
De hele dag last gehouden van een drukkend gevoel op die wervels (2). Mijn ribben en wervels kraken nog steeds. Ik moet simpele oefeningen doen. Manuele therapie kan niet vanwege het gevaar van botbreuk(en). Het bobbeltje was wel een opgezette klier, maar geen reden om eerder naar de oncoloog te gaan.
Toch heb ik het gevoel dat het langzaam weer minder goed gaat. Afwachten maar wat het bloedonderzoek en controle bij de oncoloog oplevert.
's Avonds tv gekeken en geknoopt en Sheila gebeld. Daar gaat het ook nog steeds niet zo denderend mee.
Om 23.00 uur naar bed. Ontlasting: 1x normaal, 1x dun (zenuwen voor de dokter). Ik heb er nu een sprei bijgelegd. Als ik nog last blijf houden van mijn ribben/wervels dan ga ik maar weer een zetpil nemen voor het slapen (paracetamol).
Hoofdpijn ging in de loop van de morgen vanzelf weg.

  3 december donderdag
Opgestaan met hoofdpijn (4). Wel iets beter geslapen. Ik vertrouw alleen mijn eigen lichaam niet zo.
Beetje pijn in maagstreek (ribben (3)).
Om 7.00 uur liep de wekker af. Dat was niet de bedoeling. Eigengereid ding!
Om 8.30 uur opgestaan.
Hoofdpijn werd hevig (7).
10.00 uur 1 Aleve genomen. Hielp totaal niets. Ik deed alles verkeerd. Internet wilde ook niet lukken. Toen ik klaar was met de post en diverse mensen gebeld had ben ik beneden in de stoel gaan hangen.
Pas om 16.00 uur begon de hoofdpijn af te nemen (4).
's Avonds gewoon gegeten ('s middags niets).
Om 20.00 uur was de hoofdpijn vrijwel weg (1).
Om 23.00 uur naar bed. Het kraakt en knoerpt nog steeds.
Hele dag last van ribben/wervels gehad (2).
Vanaf 3 december 21.00 uur opvliegers genoteerd.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                      o   oo                                               o       o     o       o     o                              o

  4 december vrijdag
Redelijk geslapen, 2x eruit. Wel wat liggen draaien. 8.00 uur opgestaan. Geen hoofdpijn.
Eerst post gehaald en boodschappen gedaan, vóór de sneeuw en gladheid.
Kon vanmiddag niet goed ontspannen in stoel. Verder gegaan met kerstkaartjes.
's Avonds geknoopt en vader en moeder gebeld.
Nog steeds knobbeltje in nek. Ook mijn bovenste wervels zijn hele dag behoorlijk gevoelig .

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                o              o     o    o                        o      o      o      o      o      o      o     o o

  5 december zaterdag
Goed geslapen. Toch nog moe bij het opstaan.
Samen boodschappen gedaan en post gehaald. Leuke kantoorruimte gevonden op internet. Tenminste! We denken dat het en leuke ruimte is. Maandag maar kijken. Eerst bericht van de makelaar afwachten.
Er lig een pak sneeuw en ook vandaag sneeuwt het af en toe. Vanmiddag kaartjes gemaakt.
Vanavond tv gekeken. Rob heeft en overzicht gemaakt wat we nodig hebben in een kantoor.
Ik houd bij wanneer ik opvliegers heb. Dat is toch wel vaak.
Vanmorgen wat pijn in de heupen (2). Blijft hele dag bij een hinderlijk gevoel en gekraak.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                          o    o          o                 o      o      o      o                      o      o              o     o      o

  6 december zondag
Goed geslapen. Wat meer uitgerust. 8.15 uur opgestaan. Ribben en heupen gevoelig (3).
In de loop van de dag werd de gevoeligheid van ribben en wervels minder maar in de avond werd het weer erger (4).
Vanmiddag even weg geweest. Tijdens het auto rijden, met optrekken en remmen, het gevoel of mijn wervels elk moment kunnen verschuiven. Komt misschien door het knutselen en knopen aan tafel. 'k Zit misschien toch in een verkeerde houding. Of doordat ik gisteren op platte schoenen heb gelopen. Ik ben in ieder geval nu (23.00 uur) doodmoe.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                                  o           o     o               o              o      o      o      o      o     o      o o           o

  7 december maandag
Goed geslapen. Redelijk uitgerust. Wel een beetje pijn in ribben en nek (rechts) (3).
Gisteravond toename van pijn maar dat is nu weer terug bij "normale" niveau. toen ik eenmaal lag trok dat weg.
's Middags pijn in rechterlies (3) en in rechterribben (2), alsof bh te strak zit. Hoofdpijn (1).
Vanmiddag naar maatschappelijk werk geweest. Alles verteld wat er is gebeurd. Van Rens, Sheila, Rob z'n werk, mijn ziekte. Volgende week nieuwe afspraak.
Vanavond niets gedaan. Beetje gepuzzeld en tv gekeken. Ik had vanmorgen al genoeg gedaan.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                            o    o    o     o      o      o              o              o                      o      o      o      o      o

  8 december dinsdag
Goed geslapen, 2x eruit. Begin van de nacht naar gedroomd. Dat Rob ineens dood bleef achter het stuur van de auto.
Opgestaan met klein beetje hoofdpijn (2). Vervelend, want ik wilde naar de kapper. Nou, misschien gaat de hoofdpijn wel over als ik heb gegeten. Er ligt nog sneeuw. Het heeft vannacht gevroren, het mist. Vandaag zou de temperatuur gaan stijgen en vanavond of morgen gaat het ijzelen.
Vanmiddag in diverse plaatsen naar kantoorruimtes gekeken. Wel aardige ruimte gevonden. Nu wachten tot bestuur kan kijken.
Af en toe een poosje behoorlijke pijn in de ribben (rechts) (4). Even later trekt dat weer weg (2).
Ik ben best bang voor eventuele bestraling of chemokuur. Die bult in mijn hals vind ik ook maar eng. Ik hoop niet dat dit iets met die tumor te maken heeft. Stel je voor dat ik daaraan geopereerd zou moeten worden! Ik moet er niet aan denken. Morgenochtend eerst maar bloed laten prikken, als het tenminste niet spekglad is. Dan probeer ik ook of ik bij de kapper terecht kan om een stukje van mijn haar te laten knippen. Het is nu 23.06 uur en ik ben moe. Heb vanmiddag niet geslapen.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                            o                         o              o                                      o      o

  9 december woensdag
Onrustig geslapen. Toen ik ging liggen pijn in ribben en ruggewervel (3). Ook vanmorgen bij het opstaan en bij het ontbijt deed mijn ruggewervel zeer (3).
Nu (9.15 uur) gaat het wel weer beter (2). Ik zou bloed laten prikken, maar het is spekglad. Komt vrijdag wel in het ziekenhuis.
Vandaag ineens zeer druk doordat Jeannette in het ziekenhuis ligt en zij voor de komende week nogal wat afspraken had staan. Veel heen en weer gebeld en gefaxt.
Vanavond rond etenstijd aangezichtspijn (5), op drie plaatsen in mijn onderkaak pijnscheuten. Later op de avond werd dat minder (2).
De papieren voor het reisje naar Londen zijn binnen. Nu maar hopen dat we kunnen gaan.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                            o    o    o     o      o                      o      o

10 december donderdag
Nogal onrustig geslapen. Weer een beetje hoofdpijn (2) bij het opstaan en pijn in ribben (1).
Na en hele morgen gewerkt te hebben had ik behoorlijke pijn in ribben (rechts) (4).
Een poosje slapen in de stoel hielp wel (2).
's Middags ook nog gewerkt. Tegen de avond weer meer pijn in de ribben (4).
Vader belde dat moeder in het ziekenhuis ligt wegens hartklachten. Dat is wel weer schrikken. Toch verbaast het me niet echt.
Vanavond nog wat tv gekeken en geknoopt.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                          o          o                o                                     o      o      o      o      o      o      o      o

11 december vrijdag
7.30 uur opgestaan. Beetje opgeblazen gevoel in hoofd (1). Goed geslapen.
In de loop van de dag werd de hoofdpijn erger (5).
's Middags Rob naar arbeidsbureau en ik heb even kaarten gekocht en bloed laten prikken.
's Avonds toch weer meer pijn in ribben (2), wat later weer wegtrok. Het gevoel alsof mijn wervels van elkaar zullen schuiven. Ik zal blij zijn als ik bij de oncoloog ben geweest.
In loop van avond hoofdpijn weg.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                o    o          o                           o     o o            o      o      o      o             o      o

12 december zaterdag
Goed geslapen. Geen hoofdpijn meer. Rob lag te draaien en te sniffen. Ik was vroeg wakker en kreeg meteen een opvlieger. Mijn bovenste wervels zijn gevoelig (2). Ik voelde nogal warm aan en heb weer eens temperatuur opgenomen, 36.5, dus niets aan de hand.
Ontlasting zacht, beetje bloed (aambei?).
Vanmiddag bij mama op bezoek geweest. Ik ben erg geschrokken van de situatie. Mama herkende mij helemaal niet. Ze keek Rob en mij aan alsof we vreemden waren. De dokter of zo. Ze praatte ook allemaal wartaal. Later draaide dat gelukkig wat bij. Papa ziet er ook erg slecht uit.
In de loop van de middag kreeg ik weer een beetje hoofdpijn, wat 's avonds erger werd (4).
's Avonds naar tv gekeken. Te moe om nog iets te doen. Ik word ook zo moe van die opvliegers.
Om 22.15 uur naar bed gegaan.
In de trein knapte mijn nek een paar keer. Alles zit steeds vast. Ook hele dag wat last van de heupen (2).

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                          o    o    o    o    o    o     o      o                      o      o                      o      o      o      o      o

13 december zondag
Slecht geslapen. Steeds wakker en bang voor de storm. Om 3.30 uur een 1 Aleve en om 6.30 uur 2 paracetamol tegen de hoofdpijn (6). 8.15 uur opgestaan. Hoofdpijn is wel minder, maar nog niet weg (2). Wel knappende gewrichten, maar niet echt pijn.
Om een uur of 10 is mijn hoofdpijn toch weg. Ik heb wat met kerstkaartjes zitten knutselen. Af en toe even gevoelige ribben (2), maar over het algemeen gaat het goed vandaag. Alleen die opvliegers! Ik kan er bijna de klok op gelijk zetten.
Vanavond belde mijn zus. Zij vertelde dat mama toch nog erg verward was, terwijl papa belde om te zeggen dat het stukken beter ging.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
  o    o          o                                  o    o      o      o      o     o o                    o      o      o      o      o      o      o      o

14 december maandag
Goed geslapen. Vroeg opgestaan. Om 5.00 uur wakker met opvlieger. Om 6.00 uur opvlieger, om 7.00 uur opvlieger, 8.00 uur opvlieger. Na het ontbijt wat pijn in rib rechts (3). Ontlasting vrij stevig.
Kaartjes afgemaakt. Naar maatschappelijk werk geweest. Zij gaat proberen te helpen. Misschien kan ze iets voor Rens doen en als het GAK nog moeilijk doet voor Rob een brief opstellen.
Ik word doodmoe van de opvliegers. Echt elk uur. Ik kan op deze manier nooit even vergeten dat ik ziek ben.
Vanmiddag 20 minuten geslapen en vanavond, voor de telefonische vergadering, ook nog eens 20 minuten. Toch ben ik moe.
Ik had vandaag geen hoofdpijn. De pijn in mijn ribben viel ook wel mee (2). Nauwelijks last van gehad. Vanavond na die vergadering een beetje pijn in linkerbil, maar misschien heb ik verkeerd gezeten.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                          o    o    o o       o    o             o      o      o              o      o     o o            o      o      o      o      o

15 december dinsdag
Pas om 8.30 uur opgestaan. Paar keer wakker geweest door warmte (opvliegers). Verder wel goed geslapen. Beetje hoofdpijn (2), door te lang slapen? Ik ga maar snel eten. Beetje pijn in de schouders en onder in de rug (2) en mijn billen/heupen.
's Middags uurtje geslapen. Ik voelde me niet lekker. Vervelend gevoel in nek en billen en beetje hoofdpijn. Om 14.30 uur 2 paracetamol. Daarna voelde ik me iets beter. Naar bieb en winkel gefietst door de regen. Bieb was dicht.
's Avonds tv gekeken en gepuzzeld. Mijn bovenste wervels gaan weer gevoeliger worden (2).

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
        (o   o    o?)                              o o           o      o      o      o      o      o      o      o      o              o      o      o

16 december woensdag
Onrustig geslapen.
Vanmorgen eerst gewerkt, post. Om 12.00 uur in de tuin gaan werken. Onkruid en oude planten eruit en bolletjes en knolletjes erin. Wat gepuzzeld en tv gekeken en geknoopt. Ik denk dat ik morgen mijn bed niet uit kom van de spierpijn door het werken in de tuin. Zolang ik buiten was had ik niet veel last van opvliegers. Binnen wel dus. Ik hoop dat daar toch wat aan te doen is zonder al te veel bijwerkingen. Hele dag weer gevoelig (2).
Mama mag morgen naar huis. Ik weet niet of we daar nu zo blij om moeten zijn.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
  o                o                o    o    o    o     o      o                                      o      o      o      o     o o            o      o

17 december donderdag
Goed geslapen. Vroeg wakker, door opvlieger? Ik lag op mijn rug. Toen ik op mijn rechterzij ging liggen deed mijn rib zeer(2).
Vanmiddag kwamen mijn zus en de penningmeester naar de kantoorruimte kijken. Ze vonden de ruimte wel mooi maar hij begon te zeuren over de locatie. Het was veel te veel een uithoek. Dat gaf mij een schuldgevoel dat ik mijn zus 3 uur per dag wil laten reizen. Maar wat moet ik anders? Mijn werk neerleggen? Ik word daar helemaal wanhopig van. Elke keer als het bestuur een besluit neemt wordt dat even later weer teruggedraaid. Onder het mom van "de situatie is gewijzigd, dus moeten de plannen aangepast worden". Maar de situatie is toch niet gewijzigd t.o.v. een maand geleden?
Rob stelde vanavond voor om het komende half jaar te gebruiken voor verhuizing en inwerken van nieuw personeel, daarna kan mijn zus thuis werken (ledenadministratie). De rest gebeurt op het bureau. Maar dan zit je juist met een extra belasting/werkdruk het komende half jaar. Ik ben bang dat zij en ik dat niet aankunnen. Ik denk dat ik eerst maandag af moet wachten (mijn bezoek aan de oncoloog). Zo lang moet ik het maar van me af proberen te zetten.
Ik krijg steeds elk uur een opvlieger. Ik heb het vandaag niet precies bijgehouden. Ik ben stijf door het in de tuin werken maar de pijn valt mee (2). Morgen ga ik zwemmen.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                          o   o o        o   o o                 o      o                    niet  bijgehouden ?

18 december vrijdag
Ondanks de spanning redelijk geslapen. Wel wat last van ribben en ruggewervel (2).
Ik heb vreselijk de pest in dat ik me zo liet gaan gisteren. Maar ik ben zo gespannen dat ik overweeg een diazepam te nemen straks na het zwemmen. Ik kijk eerst wel hoe het zwemmen gaat. Vannacht twee opvliegers gehad.
Behalve spierpijn van het zwemmen en in de tuin werken en een beetje hoofdpijn (3) (storm komt er aan en winterse buien) gaat het goed vandaag. Ook maar weinig opvliegers.
Vanavond weer wel opvliegers, maar niet zo hevig. Wel weer elk uur.
Beetje pijn in wervels onder rug (2) en heupen. Kan ook spierpijn zijn door zwemmen en fietsen.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
  o                                  o          o           o      o              o                                    o o                   o o             o      o

19 december zaterdag
Redelijk geslapen. Paar keer wakker geschrokken. Veel angstdromen. Mijn rib is behoorlijk gevoelig (3). Komt dat door 't zwemmen? Ik heb ook nog een stukje gefietst gisteren om kerkboekjes rond te brengen.
Bij het ontbijt meer pijn in rib (4). De hele dag het gevoel dat ik heel voorzichtig moet zijn met bewegen. Alsof mijn wervels van elkaar zullen schuiven.
Hele dag weer een klein beetje hoofdpijn (1), of liever een heel zwaar hoofd en af en toe wat duizelig. Allemaal spanning en het slechte weer. Veel wind en regen.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                      o                o     o              o              o              o      o      o      o      o      o      o      o

20 december zondag
Slecht geslapen. Overal pijn (3), ribben, nek/schouders, heupen, ruggewervel. Als dit spierpijn is dan is dat toch niet normaal? Ook een paar keer wakker door warmte en door "knallen" verwarming. Hele nacht hoofdpijn (2).
De hele dag last van gehouden van hoofdpijn (1), pijn (3) in bovenste wervels en in heupen en een druk op het borstbeen. Ook veel opvliegers. Vanavond zelfs om het half uur.
's Morgens wat kopieerwerk gedaan. 's Middags gewandeld, geprobeerd te slapen in stoel maar dat ging niet. Ik ben te onrustig. Gelukkig een fax van Jeannette gehad. Die is weer thuis.
Vanavond geknoopt en gelezen.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                   o          o         o    o          o     o    o o                  o    o o    o      o    o o   o o   o    o o    o

21 december maandag
Slecht geslapen. Veel keren wakker door opvliegers, zere ruggewervel (3) en ribben (3). Kon me niet goed ontspannen. Vanmorgen wakker met pijn in rechterheup/lies. Na het douchen ging dat wel weer.
Vanmiddag naar de oncoloog geweest. Eerst een apd infuus gehad. Rob moest naar de oogarts en was helaas niet op tijd terug. Ik heb de oncoloog verteld van de pijn en mijn bobbeltje in de nek en de opvliegers. Woensdag worden er weer foto's gemaakt en een scintigram (botscan). In januari gaan ze bestralen. Tegen de opvliegers mag ik Farmosan proberen, een homeopathisch middel. Ik zie best tegen die bestraling op, maar iemand zei dat ze geen last had van bijwerkingen, alleen vermoeidheid. Nou, afwachten maar. Eerst maar lekker de feestdagen en Londen.
Vanavond heb ik nog steeds beetje pijn in wervels (3) en ribben (3) waar de oncoloog nogal hard op heeft gedrukt. Hij raadde aan om toch pijnstillers te gebruiken. Ik heb nu toch maar 1 paracetamol tabletje genomen, anders slaap ik vannacht misschien weer niet.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
        o          o          o    o    o    o    o     o      o                              o      o      o      o      o      o      o

22 december dinsdag
Iets beter geslapen. Wel vaak wakker. Toen ik pas in bed lag behoorlijk last van rib (3). Een paar zeer pijnlijke steken (5). Ook druk op bovenste wervels. 1 para'tje doet niet veel.
7.30 uur opgestaan. Ik moet veel doen vandaag. Ook Farmosan en verwijskaart voor Rob halen. Ik hoop dat het niet al te glad is buiten. Gisteren wel.
Heb ik weer! Heb ik Farmosan gehaald staat er op de bijsluiter "niet gebruiken als beide eierstokken zijn verwijderd." Daar heb ik dus niets aan.
Vandaag hard gewerkt. De agenda voor de bestuursvergadering moest de deur uit. Die is nog niet weg. Morgen maar. Dan moet ik ook foto's en een scintigram laten maken. Hebben we het dus wéér druk.
Vanmiddag wel even in de stoel gedoezeld, uurtje. Wel hele dag steeds beetje pijn in wervels en rib (3). Vanavond een zetpil genomen. Kijken of ik dan beter slaap.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                o          o          o                                     o     o o            o             o o                    o      o      o

23 december woensdag

Begin van de nacht goed geslapen, na een zetpil paracetamol. Om half 5 wakker, toen kon ik niet meer slapen. Ik voel me opgejaagd en angstig. Ik zie de vereniging afbrokkelen en daarmee mijn werk in gevaar komen. Ik maak me zorgen over Rens die met oud en nieuw alleen is. Ook over mijn ouders maak ik me zorgen, dat ze helemaal niet meer meeleven met anderen.
Nog steeds last van rib en nekwervels (3).
Vandaag de halve dag in het ziekenhuis doorgebracht. Eerst prik voor scintigram, toen foto's van longen, toen naar de stad boodschappen gedaan, toen naar ziekenhuis voor botscan.
Gelukkig, dat is achter de rug!
's Avonds gelezen.
22.45 uur naar bed. Ik heb niet zoveel pijn, dus probeer het maar zonder een zetpil paracetamol.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                          o          o    o    o    o

24 december donderdag
Twee of 3 opvliegers gehad. Opgestaan met pijn in ribben . Wel redelijk goed geslapen.
Ik voelde mij vandaag erg moe. Lome benen.
Vanmorgen boodschappen gedaan en gewerkt tot 13.00 uur.
Toen ik 's avonds eten ging koken werd de pijn in mij rib van voren ineens vrij ernstig. Later trok dit weer weg . Op internet gekeken naar radiotherapie, uitdraai gemaakt.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                o          o    o    o             o      o      o              o     o o            o      o              o              o     o o

25 december vrijdag
Goed geslapen tot 6.00 uur. Pijn ribben (3).
Ik vraag me af of ik niet beter 's nachts, als ik wakker word, een zetpil paracetamol kan nemen. 's Morgens heb ik het meeste last van mijn ribben. Dan weet ik vaak niet hoe ik moet liggen.
Vandaag heel rustig aan gedaan, veel zitten lezen en even geslapen. Vanavond tv gekeken. Als ik zo weinig doe heb ik ook weinig pijn en opvliegers. De opvliegers die ik heb zijn ook veel minder hevig.
Toch krijg ik in de loop van de avond weer meer pijn in mijn rib (2). Misschien weer te véél gezeten. Maar ja, het is ook rot weer. Vanmiddag had ik nog wel even willen wandelen, maar het miezert de hele dag al al en nu is het ook nog hard gaan waaien. Morgenavond komt er storm.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                          o          o    o    o                                   o      o                                              o      o

26 december zaterdag
Goed geslapen. Wel een paar keer wakker door snurken van Rob of een opvlieger. Om 2.45 uur een paracetamol zetpil genomen. Om 8.00 uur opgestaan. Erg stijf in de rug maar niet veel pijn (1).
De hele dag bijna geen opvliegers gehad. 's Middags en 's avonds een paar kort achter elkaar, maar niet hevig.
Sheila en Erik en Rens zijn niet geweest. Sheila is ziek. Griep of verkouden, maar ze had vreselijke hoofdpijn. Ze was erg verdrietig. Ik heb Rens even gebeld om het door te geven. Nu komen ze maandag of volgende week zondag. Emmie heeft ook gebeld. Het gaat niet goed met haar broer.
We hebben vanmorgen om 10.00 uur al gewandeld. Het was toen nog mooi weer (nu stormt en regent het). De rest van de dag weer heel lui geweest. Toch heb ik wel voor mezelf besloten dat als de kantoor ruimte niet doorgaat ik toch maar stop met werken. Ander werk wil ik niet en als ik niets doe heb ik ook weinig pijn (1).

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
  o          o                                                               o                             o o            o      o     o o    o      o

27 december zondag
Nogal onrustig geslapen vanaf 5.00 uur. Daarvoor goed geslapen. Beetje last van ribben, maar niet erg genoeg om een zetpil te nemen (2).
Vanmorgen deed het behoorlijk zeer toen Rob met zijn elleboog langs mijn bovenste wervels schoof. Een paar keer wakker geweest doordat ik het zo warm had (opvliegers). Vanmorgen nog rustig aan gedaan. Sheila gebeld, die is gelukkig weer wat opgeknapt. Naar ouders geweest. Met mama gaat het ook een stuk beter. Chinees gegeten. Om 19.30 uur naar huis.
Om 23.00 uur naar bed, doodmoe. Ik heb ook een droge keel. Als ik nu maar geen griep krijg of verkouden word.
Tijdens lange autorit "zat mijn nek vast" en kreeg ik pijn (2) in linkerbil en rib rechts. 's Middags had ik een beetje hoofdpijn (2) maar dat ging vanzelf weer over.

  0    1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24
                                                                                      o o           o o    o                      o      o      o      o       o

28 december maandag
Slecht geslapen. Te warm. Rob lag te snurken en ik lag zijn afgewerkte lucht in te ademen. Ik had al een droge keel en gisteravond te veel gegeten. Ook doet mijn rib zeer (3) (op andere schoenen gelopen). Vannacht een zetpil paracetamol genomen.
De hele morgen gewacht tot het droog zou worden. Dat gebeurde niet. Toen vanmiddag toch maar boodschappen gedaan. We stonden net met de jas aan toen de kinderen kwamen. Snel boodschappen gedaan. Toen gezellig thee gedronken en gegourmet.
Vandaag toch nogal wat opvliegers gehad.
Rob z'n darmen zijn van streek. Hopen dat het morgen over is. Ik vind het nu toch wel spannend worden die reis naar Londen.

29 december dinsdag
Goed geslapen. Weinig klachten. Veel liggen denken vanaf 5.15 uur.
Vertrek naar Londen.

30 december woensdag
Trouwdag 1970.

< INDEX > < VERDER >