1999

  1 september woensdag
Slecht geslapen. Naar gedroomd. Weer beetje hoofdpijn. Diclofenac. Buiten hebben mensen tot 4.00 uur zitten praten (kermis in dorp).
Eerst naar kantoor geweest. De secretaris belde nog op om te overleggen hoe het met het bureau verder moest. Met name over de personele bezetting. Wat dacht ik daarvan? Had ik al ideeën? En wil ik met Lenny samenwerken? Meer naar "buiten" als directeur?
Om half één naar het station. Naar de participatiedag van Hersenwerk 2002. Zinvolle opmerking gemaakt. Met de terugweg in de trein pijn in bil/been (5). Ik was om 20.40 uur thuis, moe maar voldaan.
Met mama gaat het weer wat minder. Ze heeft weer overgegeven en had een erg opgewonden kleur.
Ontlasting 2x normaal en brei, krampen in buik.
Opvliegers: verschillende, niet bijgehouden.

  2 september donderdag
Goed geslapen. Wakker geworden van pijn in bil/heup (3), rechterschouder doet ook zeer (3), rug een beetje stijf. Diclofenac.
Vanmorgen naar ArboNed geweest. Ik blijf voorlopig nog 50% werken al ga ik er af en toe overheen. Ook eerst maar de uitslag van de MRI afwachten. Toen naar huis. Gegeten en naar ziekenhuis (14.00 uur) voor apd-infuus. Ik had graag even in de zon gezeten maar daar was geen tijd voor. Ik kreeg steeds meer hoofdpijn (3). Totdat ik thee had gedronken, toen ging de hoofdpijn even weg. Toen ik thuis kwam was het er weer (4). Nog maar twee thee gedronken. Toen ging het weer over. Zus en schoonzus gebeld.
Rechterschouder nog steeds (3). Diclofenac.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                    verschillende  o   o          o

  3 september vrijdag
Onrustig geslapen. Een paar keer er uit geweest, 2x om te plassen en 1x omdat ik het koud had. Dekbed gepakt. Om vijf uur/half zes werd ik wakker omdat ik dacht dat iemand (vrouw) mijn naam riep? Opvlieger. Nu, om 7.00 uur, weer opvlieger. Nog steeds last van heupen (3) en een beetje van mijn rug (2). Zere vingers. Zou dit toch iets te maken kunnen hebben met de apd. Ik heb het gevoel dat ik stijver ben dan anders.
Vandaag samen naar kantoor geweest.
De hele dag stijve vingers, benen, heupen en rug (2).
In de middagpauze buiten gezeten, heerlijk weer, 25o.
Vanavond nieuwe medicijnen gehaald. Nog brief geschreven naar homeopaat, nadat ik telefonisch de afspraak en behandeling geannuleerd had. Beetje tv gekeken. Meer zitten slapen. Ik ben doodmoe en in het weekend komt er ook niet veel van uitrusten. Misschien zondagmorgen. Maar hopen dat het dan nog mooi weer is. Nog een paar dagen en dan ..... vakantie.
Ik hoop dat ik maandag de uitslag hoor van de MRI en dat die geen narigheid aan het licht brengt.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                           o       o o o                                 o    o          o    o         o         o

  4 september zaterdag
Slecht geslapen. Vroeg wakker. Paar keer eruit om deken te wisselen. 6.30 uur opgestaan. Moest veel doen. 10.00 uur diclofenac.
Vandaag een paar keer een soort zwakte in mijn heupen. Die zijn zeer stijf (3). Door fietsen? Ik hoop dat ik maandag de uitslag krijg.
Jammer dat ik niet veel kan wandelen of fietsen in de vakantie. 'k Moet nog maar afwachten wat er uit de MRI komt. Als het werkelijk een hernia is mag ik misschien helemaal niet wandelen of fietsen of zwemmen. Dat zou toch triest zijn. We hebben de sleutel van de bungalow al ontvangen. Er zit geen routebeschrijving bij, dus hoe we moeten weten waar die bungalow precies ligt?
Ik ga nu gauw slapen. Ik ben doodmoe en val om. Moe. Stijf.
Buiten is het weer een hoop herrie.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                     o        o    o    o   o o        o    o    o   o o        o    o    o

  5 september zondag
Goed geslapen. Wel 2x eruit geweest. Vannacht en nu zere vingers en ik voel mijn linkerbeen en een beetje mijn rechterheup (3). Ik heb toch twijfels over een hernia. Zelf denk ik dat het iets met mijn heupbotten of met mijn spieren te maken heeft. Toch verkeerde schoenen? Ik heb ook zo'n "spierpijn" in mijn voeten (3). 10.00 uur diclofenac.
Vandaag kwam de familie bijeen om mama's verjaardag te vieren. Gelukkig was mama goed vandaag. Ze verslikte zich wel toen ze koffie dronk.
Heen en terug in de trein zitten slapen. Als ik wakker word heb ik zere vingers. Ik heb twee kleine keuteltjes geproduceerd, maar ik heb een heel dikke buik omdat ik al vier dagen geen ontlasting heb gehad. Dat gaat me toch wel dwars zitten. Daardoor krijg ik ook meer opvliegers. Ik hoop dat ik morgen goed bericht krijg van de MRI. Niet zo veel last van billen en been. Wel zere heupen en voeten (3). Toch verkeerde schoenen?

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                     o   o          veel te veel

  6 september maandag
Redelijk geslapen, al ben ik een paar keer wakker geworden door een mug. Ik heb liggen dromen vannacht. Over het inrichten van een aquarium. De vissen lagen uiteindelijk op de rand van het aquarium i.p.v. in het aquarium (?).
Zere vingers (3), beetje zere ribben (3) en schouder rechts (3). Ik moet nog steeds naar de wc. Zouden die pijnklachten van mij psychisch zijn? Misschien is het wel een kwestie van niet kunnen accepteren dat ik ziek ben.
Op kantoor toch nog wat gewerkt. Ik had mijn open veterschoenen weer aan, in de hoop dat dit goed zou gaan met mijn rug. Dat ging ook wel. Ik had wat minder pijn in de heupen, maar nu heb ik wel een zere bil.
Ik heb vanmorgen gemaild naar secretaris maar kreeg geen antwoord. Vanavond gemaild naar Lenny. Geen antwoord. Wat gebeurt hier ?? Als dit zo door gaat heb ik er geen zin meer in. Dit kost me te veel energie. Ik wacht nog af tot na onze vakantie en als het dan niet verandert dan kap ik er geloof ik alsnog mee. Ik kan hier niet zo goed meer tegen. Mijn moeder is niet meer aanspreekbaar. Mijn zus haakt ook af. Mijn vader ontwijkt alle gesprekken over gezondheid. Rob is alleen maar bezig met de vereniging. Sheila maakt er financieel een zootje van. Rens moet naar de gevangenis. Ans snapt niets van computers en de ledenadministratie en doet alles fout. Lenny en het bestuur laten niets van zich horen. Mijn lichaam zit me constant in de weg.
Nou zeg, kom op! Niet zo somber. Ga nu eerst maar slapen. Morgen ziet de wereld er weer anders uit.
2x diclofenac.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                o               te veel

  7 september dinsdag
Goed geslapen. Wel een paar keer wakker door snurken Rob. Stijve krakende heupen (3) en schoudergordel (3). Rug en ribben (2).
Zo dichtbij en toch soms zo ver weg. Dat is wat ik nu voel. Blijdschap dat er niets ernstigs is gevonden in de MRI, maar wel vervelend dat ik niet weet waar de pijn dan wel vandaan komt.
Droefenis omdat het heel slecht gaat met mama en het waarschijnlijk nog een kwestie is van een paar dagen. Die droefenis wordt alleen maar groter als ik merk dat jij Rob, juist nu ik je nodig heb, zo heel ver van me vandaan lijkt. Ik ben toch geen zak botten en bloed. Ik heb toch ook gevoel, emotie, binding met mijn vader en moeder en broer en zus, zwager en schoonzus. Als een afscheid dan zo dichtbij komt kan je toch niet zeggen:"Ajuh allemaal, ik ga met vakantie." Alsof het je allemaal helemaal niet interesseert. Ik snap jou niet. Dat doet me verdriet.

  8 september woensdag
Homeopaat afgezegd.
Mama overleden.
Hoofdpijn, rugpijn, zweten.

  9 september donderdag
Gisteren is mama overleden. Dit staat er heel koel. Zo voelt het niet. Ik heb zeer verwarrende gevoelens en gedachten. Toen mama zo lag te ademen, met moeite, heel oppervlakkig, toen dacht ik: laat hier een einde aan komen. Ik bad tot God of hij mama wilde komen halen. Ik zag een grote vogel voor me die neerdaalde en mama mee nam naar de hemel. Ik moest denken aan de aboriginals. Hoe zouden die er mee omgaan als een naaste familielid stervende was? Mijn broer ging met ons allen bidden. Ik heb daar toch veel moeite mee. Ik raak nog steeds erg in de war en van streek als ik met gebeden en bijbelteksten word geconfronteerd. Toen mama overleden was, rustig ingeslapen, kwam de ziekenhuispredikant, die ging ons voor in gebed.
Toen we bij papa thuis waren werd er gesproken over de uitvaartdienst in de aula. Mama werd opgebaard in de kamer. Ik kan me nog niet helemaal voorstellen dat mama nu echt dood is.
Ik ben erg moe. Vanmiddag nog gewerkt en me vreselijk boos gemaakt op de mensen op het werk. Alles werkt langs elkaar heen. Misschien is het ook wel afreageren van vermoeidheid en emoties. Ik weet wel dat ik de hele dag, bijna aan een stuk, vreselijk loop te zweten.
Vanavond laat gegeten. Nog een paar mensen gebeld. Om 23.30 uur ging ik even zitten. Een ijsje gegeten, om 24.00 uur naar boven.
Ik kan ook weer niet naar de w.c. Keihard. Ik voel me opgeblazen.
0.30 uur gaan slapen.
Opvliegers: veel, bijna constant.
22.00 uur diclofenac.

10 september vrijdag
Hele dag druk bezig geweest, eerst voor de vereniging.
Hoofdpijn (6), 2 paracetamol hielp niet.
Gestofzuigd, planten water, naar papa. Pijn in bil (3). Daar nog boodschappen gedaan. Laat gegeten. 's Avonds nog wat zitten kletsen en toen naar bed.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                      veel te veel                                             o    o   o o o    o    o    o

11 september zaterdag
Meubels verzet (ik niet, want ik til niet), koffie, thee, broodjes voor de familie die afscheid komt nemen van mama. Enkele neven weer gezien, dat deed me beseffen dat we best al oud worden.
Rob en ik ergeren ons een beetje aan mijn schoonzus die alles wil regelen. Rens is met ons meegegaan naar huis. Eenmaal thuis wilde hij nog op de fiets naar de stad om wiet te halen.
Ik ben moe en heb het even helemaal gehad. Ik heb de tranen heel hoog zitten. Ik weet niet precies waarom. Omdat mama dood is? Om Rens? Om mijn werk? Omdat er irritaties ontstaan door het bedisselen van mijn schoonzus? Doordat ik er tegen op zie maandag, de kerkdienst en de crematie? Omdat ik pijn in mijn rug (3) en linkerbil en heup (4) heb? Omdat ik kramp in mijn linkervoet heb? Van vermoeidheid?
Ik ga maar slapen, 23.00 uur.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                       veel te veel               buiten >30o                     o o o o o o o o

12 september zondag
8.30 uur opgestaan. Beetje hoofdpijn (2), 'stroomstootjes' door mijn hoofd. Pijn in heupen en rug (3) en nog steeds krampneiging in mijn linkervoet. Zere vingers. Kortom, overal pijn en stijf. Liggen dromen. Ik voel me ontzettend gespannen.
Ik heb de hele dag last van trillingen boven mijn rechteroog. Dit wordt hoofdpijn met felle pijnsteken. Zit er onweer in de lucht? Vanmiddag even in de stoel geslapen. Een uurtje. Ik was ver weg. Toen ik wakker werd had ik erge pijn in mijn vingers. En nog steeds hoofdpijn. 3 koppen thee hielpen niet veel. Om 1700 uur toch maar twee paracetamol genomen. Gegeten. Daarna nog 3 koppen thee. De hoofdpijn en de trillingen zijn wel minder, maar nog steeds niet weg. Ik ben nog steeds gespannen. Toch maar diclofenac genomen. Ik ben bang dat als ik het niet doe morgen ontwenningshoofdpijn heb. Bovendien heb ik nog steeds pijn in mijn rug/bil. Ook nog steeds neiging tot kramp in mijn linkervoet. Ik zou toch wel eens willen weten waar die pijnen vandaan komen.
Morgen moeten we vroeg op om op tijd bij papa te zijn. We gaan met de trein.

13 september maandag
Een hoop extra spanning doordat de trein een stuk niet reed en Sheila autopech kreeg. Toch allemaal op tijd aanwezig voor de crematie van mama. Alles erg emotioneel. Rens heeft hardop gebeden:"Vergeef ons onze schulden". Rob was daar zeer van ondersteboven.
Na de crematie naar huis, spullen gepakt en met vakantie.

16 september donderdag
Vannacht moest ik naar de wc en was ik erg duizelig. Ik dacht dat ik te snel was opgestaan. Maar vanmorgen ben ik nog steeds erg duizelig en ik herken dit als de voorbode van een aanval van Ménière. Ik raak hierdoor enigszins in paniek omdat ik geen medicijnen bij me heb. Ja, twee pilletjes domperidon tegen de misselijkheid. Ik wacht even af. Misschien gaat het nog wel over.
Ik baal ontzettend van al die kwalen. Ik zou moeten ontspannen door wandelen en fietsen maar dat kan niet door mijn rug en heupen. Ik zou willen zwemmen maar ben bang voor de legionella bacterie. Te meer omdat er geen toezicht is bij het zwembad. Alle artsen, psychologen en maatschappelijk werkers ten spijt helpt het niet om positief te blijven denken en te ontspannen. De spanningen komen er toch uit door allerlei lichamelijke ongemakken! Maar goed! De zon schijnt en ik ga maar rustig buiten zitten. Als het tenminste warm genoeg is.
Het was inderdaad warm genoeg en we hebben de hele dag buiten gezeten. Ook een stukje het bos in gewandeld. 's Avonds steeds zitten slapen voor de tv.

17 september vrijdag
Vanmorgen vroeg werd ik wakker met behoorlijk pijn in de rug en liezen en ribben. Ik werd daar een beetje wanhopig van. Als ik nu de rest van mijn leven steeds pijn heb? Hoe moet ik daar mee omgaan? Zelfs als ik op mijn rug lig doet het pijn. Nog een uurtje blijven liggen (op mijn zij).
Toch maar even gedoucht. Nu gaat het weer redelijk.
Rob had last van zijn maag (door het water?). Morgen water halen.

18 september zaterdag
Slecht geslapen. Steeds wakker door mug. Daardoor steeds opvliegers en koud. Afwisselend. Dan lig je niet lekker en ga je liggen dromen en piekeren. Mijn heupen deden ook behoorlijk zeer. Je ligt ook veel te krampachtig.
Vandaag is het mooi weer. Ik heb het nog wel koud. Het (vele) lopen ging langzamer en ik moet goed opletten waar en hoe ik mijn voeten neerzet. Ik heb veel spierpijn maar verder gaat het goed. Mijn nek kraakt wel bij elke beweging.
's Avonds tv gekeken. Een film over slangen. Ik heb er niet van gedroomd.

20 september maandag
Wel goed geslapen, maar vroeg wakker en dan ga ik toch weer liggen piekeren. Last van mijn heupen, daardoor wist ik niet hoe ik moest liggen.
We zouden gaan kijken waar nog meer bungalowparken zijn om nog een week langer te blijven. Maar Rob zei vanmorgen, wat ik ook al had overwogen, we worden steeds onrustiger als we langer wegblijven dus kunnen we misschien maar beter vrijdag toch gewoon naar huis gaan. Wat gaan we dan doen vandaag? We besloten te gaan wandelen naar het Drielandenpunt. Toen we met onderweg waren vroeg ik me af of dit wel goed voor mijn rug en been/bil was. Ik had kramp in mijn linkerdijbeen en bil en mijn heupen deden zeer. Toch doorgelopen. Bij het Drielandenpunt aangekomen begon het weer te regenen. We hebben daar koffie/thee gedronken. Toen naar boven met de lift. Weer beneden hebben we poffertjes gegeten en zijn toen aan de terugweg begonnen. Die ging veel vlugger omdat we met de heenweg een eind zijn omgelopen. De weg ging omhoog en omlaag. Ik dacht net dat ik door het moeilijke punt heen was (ik had geen pijn meer in mijn been en heupen) toen ik enorme pijn in mijn knie kreeg. Ik moest behoorlijk op Rob steunen om door te kunnen lopen. Maar ik heb het gehaald. Een half uurtje op de bank met mijn benen iets omhoog doet wonderen.
Naar Vaals gereden. Een paar boodschappen gedaan en ons tonnetjerond gegeten aan goulash en ijs met advocaat.

21 september dinsdag
Slecht geslapen. Veel liggen dromen en draaien.
Vanmorgen naar de wc geweest. Had het gevoel dat er meer moest komen. Hele dag winderig.
Beetje hoofdpijn. 's Middags bij de glasblazerij geweest. Is toch wel interessant en kunstig zoals die man van een klodder glas een vaas, schaal, olifant of paard maakt.
Toch maar 2 paracetamol genomen.
's Avonds tv gekeken. Hoofdpijn was over. Wel fluitend oor en veel opvliegers vandaag.

22 september woensdag
Weer slecht geslapen. Veel wakker. Paar keer ruzie met een mug. Ik pieker te veel over een pukkeltje hier en een vlekje daar, een pijntje zus en stijfheid zo. Nu de zorgen om mama weg zijn ben ik veel te veel met mezelf bezig.
We gingen wandelen. Ik wilde naar een kasteel, maar we zijn zo aan 't dwalen geweest dat we bijna 4 uur gewandeld hebben en het restaurant dat we tegenkwamen was dicht. Thuis een beetje uitgerust en toen nog een beetje gewinkeld en gegeten. Om 19.15 uur weer terug in het huisje.
Om 22.00 uur ging ik naar bed. Ik was zo moe en had slaap.
Vannacht wakker geworden met barstende hoofdpijn. Het regende hard en het onweerde.

23 september donderdag
Om 7.00 uur 2 paracetamol. Om 9.00 uur opgestaan.
Hoofdpijn bijna weg, maar wel het gevoel of je een lampje zou kunnen laten branden op de electriciteit in mijn hoofd. Huisje schoongemaakt. De zon schijnt vol op. Een strak blauwe lucht! Ik ga nu buiten zitten.

24 september vrijdag
Terug van vakantie. Het is allemaal erg goed gegaan in de vakantie. Weinig last van pijn in de rug en handen. Geen selenium en vitamine gebruikt. Wel een paar keer hoofdpijn en wat problemen met de stoelgang.
Nog veel te regelen. Fax van secretaris over het bestuur dat enkele besluiten heeft genomen en deze mee wil delen vóór de ALV (algemene ledenvergadering). Of ik eerder kon komen. Ik vond deze fax zeer verontrustend. Het is ze weer gelukt om tijdens onze afwezigheid van alles te regelen waar wij het niet mee eens zijn. Moet ik toch maar overal mee stoppen? Jeannette raadt dat wel aan, maar ik kan dat niet. Ik heb die afleiding nodig en ik weet niet of ik zo snel ander werk (vrijwilligers-) zou kunnen vinden. Zeker niet in mijn (gezondheid) situatie. Ik heb hier slapeloze nachten van en dat is ook niet gezond.

25 september zaterdag
Vergadering. Niet echt schokkende zaken. Wel leuk dat iedereen zo belangstellend was hoe het met ons ging. Maar er gebeuren toch vervelende dingen waardoor ik me zorgen maak over het voortbestaan van de vereniging.
Ik heb Sheila gebeld. Die vertelde dat Rens leuk nieuws voor ons heeft en bijna niet kon wachten tot wij terug waren. Toen ik hem probeerde te bellen was hij niet bereikbaar.

26 september zondag
Beetje hoofdpijn, slecht geslapen. Ook doen mijn vingers weer zeer.
Vandaag is papa hier geweest. Dat was fijn. Hij heeft het nog wel moeilijk hoor. Vanmiddag lekker in het bos gelopen. Ruim een uur. Dat ging allemaal goed. Rens belde vanavond. Hij heeft een vriendin, Carin! Het is eindelijk toch iets geworden. Hopen dat het blijvend is en dat ze geen domme dingen doen. Rens heeft ook een contract aangeboden gekregen op zijn werk. Zou hij nu toch eindelijk uit het dal komen? Zou er dan toch een God zijn die naar hem omziet? Ik hoop het zo. Ik ben alleen zo bang dat hij straks toch moet "zitten" en dat dan alles weer kapot is.

27 september maandag
Beetje onrustig geslapen. Enerzijds erg blij voor Rens, aan de andere kant erg bang voor als het uit gaat. Hoe zal hij dan reageren?
Heel hard gewerkt. Veel te lang doorgegaan (22.30 uur). Alles vanuit een innerlijke onrust. Toch weer veel verontrustende dingen gehoord van Lenny en Teun. Ik moet proberen me niet op te winden, maar dat gaat vanzelf.
22.45 uur doodmoe naar bed.
Ik heb weer selenium genomen, omdat ik toch weer zere vingers had. Dat maakt dus niet uit. Toch benieuwd waar die pijn vandaan komt. Zou iemand dat mij kunnen vertellen?

28 september dinsdag
Zeer onrustig geslapen. Vandaag komen ze de telefoon aansluiten. Ik ga dus maar gauw opschieten. Zere stijve voeten en een beetje zere vingers. Beetje rond lopen klungelen op kantoor. Kon eigenlijk nergens bij. Telefoon is aangesloten. Halverwege de morgen kwam de secretaris. Hij ging naar het Arbeidsbureau (?). Ik heb later gevraagd waarom. Omdat er personeel bij moet komen. Maar waarom dan geen overleg met mij? We zouden eerst in omgeving zoeken onder de leden. Toen Teun en Lenny en Ans er ook waren zat hij gewoon met Teun te praten alsof ik er niet was. Ik vond het zo bot, zo lomp van hem. Ik voelde het gewoon als een vernedering. Hij zal het zo wel niet bedoeld hebben maar toch!!
Om 14.15 uur naar huis. Er kwam een fax binnen van Jeannette. Ze was boos en verdrietig en zeer teleurgesteld over de gang van zaken bij de vereniging. Ze wil komen werken op kantoor om mij te helpen.
Het is nu 23.20 uur. Ik ben moe en ga naar bed. Spierpijn in billen en voeten. Spanning in nek. Daarom een borreltje (perzik/appel wodka) genomen.

29 september woensdag
Onrustig geslapen, liggen draaien. Soms koud soms warm. Opgestaan met beetje hoofdpijn.
Vannacht zere vingers. Vanmorgen stijve zere voeten en rechterschouder.
Vandaag weer veel te hard gewerkt en alles zat tegen. De printer werkte niet goed en gaf steeds lege blaadjes. De computer, een programma werkte niet, het kopieerapparaat liep steeds vast of kopieerde scheef. Ik word daar zo gestresst van. Als alles nu eens liep zo als het moet lopen wat zou dat een energie schelen. Ik ben echt doodmoe. Dat gaat niet goed zo.

30 september donderdag
Goed geslapen. Wel weer om 5.34 uur wakker. Elke morgen om precies dezelfde tijd.
6.10 uur opgestaan. Niet echt uitgeslapen. Zere vingers en stijve benen. Zere schouder.
Vroeg naar kantoor omdat ze de meubels zouden brengen. Ze kwamen dus vrij laat met de meubels. Toen bleek dat er drie poten van de bureau's ontbraken. Worden maandag gebracht. Dus moet ik maandag weer heel vroeg opstaan. Naar diverse zaken geweest. Ik was eigenlijk veel te moe en had een rot bui. Waarom weet ik niet. Rob had ook al nergens zin meer in.
Thuis nog een hoop lopen rommelen. Toen wilde ik net rustig naar de tv gaan kijken maar toen belde Emmie. Of ze mocht komen praten. Natuurlijk mag dat. Weer een hoop trammelant met haar man. Nou ja, ze ging weer een stuk opgeluchter naar huis. Ik ben doodmoe. Het is nu 0.20 uur.
Morgen ga ik zwemmen, apd-infuus en oncoloog.


1999

  1 oktober vrijdag
Goed geslapen. Weer vroeg wakker. Stijve zere vingers.
Gezwommen. Was wel weer fijn. Beetje post weggewerkt. Naar ziekenhuis voor apd-infuus (10.30 uur) en oncoloog (12.00 uur). Geen bijzonderheden gevonden. Geen hernia of ernstige beschadigingen. Waar de rug pijn en stijfheid dan vandaan komen is niet bekend. Wat is er aan te doen? Pijnstillers? Nee, dat wil ik niet. Ik mag fysiotherapie proberen. Heb een verwijskaart gekregen.
Ik heb nog steeds geen antwoord van de secretaris op al mijn vragen. Ook geen notulen. Ik krijg steeds meer het gevoel dat we buitengesloten worden. Ik voel me overbodig. Hier heb ik geen zin meer in. Ik denk erover om toch maar helemaal te stoppen. Dit gaat ten koste van mijn gezondheid. Tot overmaat van ramp voelde ik me vanavond ook bij Rob overbodig. Wat heeft dit leven voor zin? Ik word steeds depressiever, krijg steeds meer pijn in rug en benen/voeten en vingers. Als ik even gezeten heb kan ik bijna niet meer lopen.
Ik heb vanmiddag nog even geslapen in de stoel.

  2 oktober zaterdag
Redelijk geslapen maar erg vroeg wakker. Alles doet weer zeer, heupen (3), schouders, vingers.
Ik wil op korte termijn een gesprek met de voorzitter. Zo gaat het niet langer. Ik wil naar 75% werken, maar als het bestuur mij blijft negeren dan ben ik binnen de kortste tijd 100% ziek. Ik wil mijn zus eerlijk vertellen dat het nog helemaal niet goed gaat op het werk, maar ben bang dat dit een negatieve uitwerking heeft op haar herstel.
Vandaag post beantwoord maar nog niet opgestuurd. Een briefje naar de voorzitter gemaild dat ik een gesprek met hem wil op zeer korte termijn. Geen reactie. Vanavond eindelijk een reactie van de secretaris. Een emotionele, zielig doenerig verhaal dat het hoofdbestuur het zo moeilijk heeft en dat de penningmeester en secretaris zo'n zware verantwoordelijkheid op zich hebben genomen en bla bla bla. Toch een paar vragen beantwoord gekregen.
Vanavond heb ik pijn in mijn benen (5). Beide aan de achterkant. Nu ik dit opschrijf bedenk ik dat ik gisteren apd heb gehad. Zou dat er toch mee te maken hebben of komt het doordat ik in huis op sokken of sloffen loop?
De opvliegers blijven ook komen, maar zijn minder hevig nu het niet zo warm meer is buiten, 14o.

  3 oktober zondag
Redelijk geslapen. Wel vaak wakker geweest. Last (3) - (4) van heupen, handen en benen. Weet niet hoe ik moet liggen.
Op kantoor gewerkt. Etiketten voor brief aan leden in regio gemaakt. Morgen eerst een paar mensen bellen of ze bij ons willen komen werken, zo niet dan kunnen de brieven eruit.
Rob wordt hevig verkouden. Ik krijg ook al een droge keel. Kan er ook nog wel bij.
Vanmiddag een vrij lang gesprek met papa gehad. Hij laat mij toch iets milder tegen de zaken van de vereniging aankijken. Misschien maken wij ons wel veel te druk. Ik ga nu eerst slapen want ik moet er morgen om 6.00 uur uit.
Nog steeds opvliegers. Ook pijn (3) - (4) in handen, benen en voeten en heupen.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                               o                o    o    o                      o    o    o    o

  4 oktober maandag
Slecht geslapen. Veel wakker gelegen. Erg warm.
6.00 uur opgestaan. Moesten vroeg naar kantoor. Kwamen toch laat door files. Ik reed. 2x knakte mijn nek onderweg.
Zere benen (3), handen (3) en heupen (3). Hard gewerkt. Ook telefoondienst. Om 5.00 uur naar huis.
's Avonds nog mail naar bestuur. Moe, cola/wodka.
Krijg een beetje keelpijn. Rob is snipverkouden en ging niet naar de muziek.
Niet zo heel veel opvliegers, doordat het vrij koud was en de verwarming op kantoor het niet deed.
Hele dag last van heupen, benen en handen.

  5 oktober dinsdag
Redelijk geslapen. Wel warm. Weer zere stijve voeten (4) en handen (4) en beetje hoofdpijn (4).
Om 10.00 uur paracetamol genomen. Hielp niet echt. Pas na (13.30 uur) het eten ging hoofdpijn over.
Rob ging naar het kantoor. Ik heb thuis hard gewerkt. Weer de hele dag. Sheila belde. Had zeer positieve berichten over Rens.
Nog niets gehoord van fysiotherapie.
Nog steeds spierpijn in voeten (2) en handen (2). Toen ik vanmiddag even een beetje gebogen bij het bureau stond te werken kreeg ik meteen weer pijn in mijn ruggewervel (3). De opvliegers waren er ook weer.
Beetje keelpijn. Heeft Rob me aangestoken? Het pukkeltje jeukt ook weer.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                          o         o          o          o                o    o    o          o

  6 oktober woensdag
Onrustig geslapen. Warm. Iets minder zere handen (2) en voeten (2) en heupen (2). Dichte schoenen aan gedaan. Veel gewerkt, maar het gevoel dat ik niets heb gedaan.
Het ging vandaag allemaal niet lekker. Alsof er stroop door mijn aderen ging i.p.v bloed. Om 17.30 uur thuis.
Ik heb veel gestaan, een beetje gebogen en heb nu (21.00 uur) pijn in de ruggewervels (4) en handen en voeten (3). Ook veel opvliegers, ondanks dat het eerst koud was in het kantoor. Ik voel me nu een beetje grieperig. Rob heeft me zeker aangestoken.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                     o   o   o          o               o o              o    o    o          o          o

  7 oktober donderdag
Slecht geslapen. Veel wakker geweest. Zere heupen (3) en rug (3) en handen (3) en voeten (4), warm en onrustig dromen. Hoofdpijn (2). Na 2 paracetamol (12.00 uur) ging het over.
Dit was dus een uitgesproken rot dag. Ik moest werken, Rob was thuis. Ik ging met de trein. Kom ik in Elst, probeer ik of de telefoon goed is doorgeschakeld krijg ik de informatietoon. Ik probeerde Rob te bellen maar die nam niet op. Ook niet na 50 keer overgaan. Inmiddels deed onze eigen telefoon ook niets meer, ook de informatietoon. Telefoonstoring?? Toen deed Ans alles verkeerd. Ze moest gewoon kopiëren maar snapte maar niet welk blaadje je nu op het apparaat moet leggen en welk blaadje je moet invoeren. Toen ze het eindelijk door leek te hebben was de drumunit op. Toen belde een hulpverlener van Rens. Was ik weer een half uur verder. Alles afgesloten en opgeruimd en naar huis. 17.40 uur thuis. Doodmoe.
's Avonds custardvla gemaakt, is de melk aangebrand, dus dat was ook al niet lekker.
Hele dag zere heupen (3) en nu (23.00 uur) ribben (2).

  8 oktober vrijdag
Weer erg liggen draaien. Last van heupen (3) en schouder (3) (knappen), handen (4) en voeten (4).
Eerst gaan zwemmen. Daar knapte mijn schouder ook. Ik was trouwens alleen.
Daarna aan het werk. Veel kopieerwerk gedaan. Heel veel gebeld. Lang gesprek met Jeannette. Zij raadt mij aan te stoppen met werken voor de vereniging.
Last van rug (3).
Sheila is hier, gezellig.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                          o                     o                            o          o    o    o

  9 oktober zaterdag
Vannacht een andere matras op bed gelegd om uit te proberen of ik dan ook zo stijf ben. Maakt dus niets uit.
Gezellig met Sheila en Rob naar stad geweest. Kleren gekocht. Broodje gezond gegeten.
Rens belde nog op, die liep met zijn ziel onder de arm omdat Carin er niet was.
Papa belde op omdat hij wilde weten hoe het met ons ging. Hij maakt zich zorgen over ons omdat we ons zo druk maken over het werk voor de vereniging. Ondanks dit alles voel ik me toch een beetje verdrietig. Het vliegt me nog steeds af en toe aan dat ik ziek ben en niet meer beter zal worden. Ik wil daar helemaal niet aan denken maar door de opvliegers, de vermoeidheid en de pijntjes en stijfheid en ook door de onrust op het werk word ik er steeds aan herinnerd. Ik ga maar slapen. Morgen gaat het vast weer beter. Misschien ben ik nu wel somber doordat ik erg moe ben.
Voeten (4), hele dag. Soms handen (4) en heupen en rug (3).

10 oktober zondag
Vandaag had ik een sombere dag. Beetje keelpijn. Ik wilde kopiëren maar Rob maakte bezwaren dat ik op zondag ging werken en ergens heeft hij wel gelijk. Ik ben ook gek dat ik me te pletter werk terwijl het bestuur het toch niet waardeert. Toen ben ik maar gaan knopen en gaan fietsen (35 minuten), het waaide nogal. Poosje geslapen in stoel. Nog steeds opvliegers en erg warm, terwijl Rob het koud had. 's Avonds tv gekeken.

11 oktober maandag
Vandaag naar maatschappelijk werk geweest. Ze maakte mij duidelijk dat ik in mijn eentje niet de vereniging overeind kan houden. Dat klopt. Dat moet ik me meer realiseren. Ik moet aan de voorzitter vragen hoe het bestuur mijn functie ziet. Niet in de toekomst maar nu!!
Ik heb vanmorgen ook gezwommen. Weer alleen. Ik had weer veel last van stijfheid als ik een poosje had gezeten. Vervelend is dat. Ook opvliegers gaan gewoon door. Ik tel ze niet meer en schrijf ze ook niet op. Dan ben ik er veel te veel mee bezig.

13 oktober woensdag
Zeer slecht geslapen. Ik heb het gevoel dat ik de hele nacht wakker heb gelegen. Waarschijnlijk heb ik wel tussen 1.00 en 4.40 uur geslapen.
Om 12.00 uur was ik op kantoor. Gewerkt tot 16.00 uur. Daarna naar Utrecht voor een gesprek met de voorzitter en de bestuursvergadering. Gesprek verliep gewoon. Op enkele punten waren we het met elkaar eens. Op andere punten verschilden wij van mening. Ik erger me toch steeds weer aan de besluiteloosheid enerzijds en de bemoeizucht aan de andere kant. De vergadering daarna erg rommelig.

14 oktober donderdag
Ik heb wederom erg slecht geslapen. In ieder geval veel te kort. Toch weer naar kantoor geweest, ondanks dat ik al 23 uur gewerkt had deze week. Om 18.00 uur waren we thuis. Weer een dag van 7 uur. Ik ben echt doodop. Ik weet nog niet hoe dit verder moet. Jeannette heeft mij ook gefaxt over het gesprek en over de vereniging. Zij vraagt steeds of ik niet samen met haar een nieuwe vereniging zal opzetten? Ik denk dat ik daar de energie niet voor heb en dat ik dat dan niet af kan maken.
Om 23.00 uur naar bed, met de conclusie: misschien werk ik veel te hard en zie ik door vermoeidheid alles zo somber. Remedie: probeer je eens aan die 15 uur te houden. Morgen werk ik niet. Ik ga zwemmen en 's middags naar fysiotherapie.

15 oktober vrijdag
Dit slaat werkelijk alles! Heb ik een conceptbrief naar de voorzitter gefaxt (voor een vacature) die we naar de leden in omgeving kantoor willen sturen en nu mag die niet de deur uit. Weet je waarom niet? Hij is bang dat Ans die brief ziet zonder dat er eerst overleg met haar is geweest! Nou ja! Ik heb een vinnige brief teruggestuurd. Jeannette faxte waarom ze niets van mij hoorde. Ze was bang dat ik boos was of iets verkeerd had opgevat. Ik probeerde haar terug te bellen maar ze nam niet op. Ik heb ook geprobeerd Ans te bellen (voice-mail) maar ze belt niet terug.
Vanmorgen wezen zwemmen. Dat ontspande wel wat. De ramen gezeemd, naar fysiotherapie geweest. Die peut heeft zo hard op mijn wervels gedrukt dat ik nu behoorlijke pijn in mijn rug heb. Hoop nu maar dat dit overgaat en dat er geen schade is aangericht.
Mijn pukkeltje jeukt ook weer. Het zijn er nu trouwens twee.

16 oktober zaterdag
Redelijk geslapen. Wel liggen draaien. Vaak wakker. Nu ik die oefeningen doe heb ik helemaal pijn in de rug zeg. En mijn heupen en liezen. Mijn ribben gaan ook zeer doen. Echt veel pijn in de rug en liezen.
Vanmiddag wezen fietsen, 1 uur. Toen ik afstapte kon ik bijna niet meer rechtop staan. Ook toen ik vanavond tv had gekeken kon ik bijna niet lopen. Als ik eenmaal beweeg dan gaat het wel.
Emmie belde vanmiddag en ik heb papa gebeld. Verder niet veel gedaan vandaag. Was ook wel weer genoeg. Morgen ook lekker nog een rustige dag. Ik moet er niet aan denken wat er allemaal op kantoor ligt te wachten.
Het wordt morgen mooi weer, dus hoop ik een eindje te kunnen fietsen of wandelen.

17 oktober zondag
Redelijk goed geslapen. Vroeg wakker (gemaakt) door Rob.
In de loop van de dag teleurgesteld dat Rob niet mee ging wandelen. Ik had enorme pijn in rug en heupen en het waait te hard om te fietsen. Uiteindelijk ben ik maar alleen gaan wandelen, 1 uur.
Dat heeft me wel goed gedaan. Het wordt wat "losser" in mijn rug.

18 oktober maandag
Goed geslapen maar veel te kort. Vroeg wakker, drijfnat van het zweet. Toen kon ik niet meer slapen. Ik lag als maar te draaien. Dat deed weer zeer in mijn rug en heupen.
Vandaag naar kantoor geweest. Gesprek met Lenny en Teun gehad. Die waren het met me eens dat dit bestuur geen vertrouwen in ons (mij) heeft. De secretaris belde 's middags op en wilde een gesprek met Lenny en Teun. Ik moest weer behoorlijk voet bij stuk houden om hem ervan te overtuigen dat we eerst een werknemer in eigen gelederen moeten zoeken. Vanavond belde hij weer dat de afspraak woensdagmorgen 10.15 uur wordt. Dat wordt dan een lange dag. Morgen ga ik in ieder geval niet werken.
Ik ga nu slapen (23.30 uur). Ontlasting: 2x normaal, 2e keer iets dunner en wat kramp in de buik.
Rob bevordert mijn zelfvertrouwen niet doordat hij steeds zegt dat ik zwak ben en me teveel bezig houd met mijn ziekte. Ik probeer die ziekte juist zoveel mogelijk te negeren, ontkennen. Maar door de houding van het hoofdbestuur word ik er steeds aan herinnerd. Ik vraag me af of mijn ziekte de reden is dat ze mij niet serieus nemen. Daardoor krijg ik spanningen, daardoor word ik moe, daardoor word ik depressief, daardoor ga ik piekeren of die spanning niet te veel negatieve invloed heeft op mijn gezondheid. En zo is het kringetje rond.

19 oktober dinsdag
Onrustig geslapen. Veel liggen draaien. Op mijn rug liggen geeft pijn onder in de rug, op mijn zij liggen geeft pijn in de heupen.
Vanmiddag thee gedronken bij de buurvrouw. Over Rens gepraat. Dat het nu goed gaat. Wat hij in het verleden heeft gedaan en hoe daarover gekletst is.
Naar fysiotherapie geweest. De massage deed wel zeer, maar nog net te verdragen. Mijn heupen/liezen zijn nog stijf. Mijn rug gaat al beter.
Vandaag wel meer last van lin rechterschouder en arm. Ik moet goed onthouden hoe het met mijn rug gaat.
Vanavond bij het afwassen een zeurderig gevoel in mijn staartbeentje. Toen een paar uur geen last. Om 22.00 uur pijn in rechterlies/heup. Rustig aan doen.

20 oktober Woensdag
Slecht geslapen. Veel gedroomd. Last van mijn rug en billen. Koud als ik op mijn rug lag en een zeurderig gevoel onder in de wervels, in mijn heupen en liezen. Last van schouder en handen. Nu ik overeind kom voel ik mijn wervels wat hoger in de rug.
Sinds gisteravond toen ik naar bed ging een vervelende pijn rechts in de lies.
Ik ben nu echt doodmoe. Heb van 8.30 tot 21.30 uur gewerkt. Veel te lang. En veel te veel stress. Vanmorgen een bespreking over personeel. Het hoofdbestuur werkt zo tegen. Waarom laten ze het bureau niet aan ons over. Dat loopt wel. Waarom moet Jan en Alleman zich er mee bemoeien met wat voor programma wij werken en wie er aangenomen wordt als personeelsuitbreiding. Het vervelende is dat ik hier zo wantrouwig en agressief van wordt. Ik kan niet eens meer normaal converseren. Voel me steeds meteen in de verdediging gedrongen. Ik voel me een nul die niets kan en alleen maar een grote mond heeft. Ik kan alleen maar het beleid afkraken terwijl er toch heus wel positieve zaken in zullen zitten. Ik zie ze alleen niet (meer). Kan alleen nog maar negatief over alles denken.
Vanavond had ik diarree.
Mijn rug is stijf en mijn heupen en billen en beetje pijnlijk.

21 oktober donderdag
Ik stond op in een zeer depressieve bui. Dat wordt niet veel beter in de loop van de ochtend. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ontslag nemen? Nee, dat is het domste dat ik kan doen. Ziek melden? Dit overweeg ik serieus. Zowel Jeannette als Lenny en Teun raden dit aan. Poosje afstand nemen van alles, maar ik weet niet of ik dat wel aan kan. Uiteindelijk werkt Rob wel gewoon door tijdens mijn afwezigheid, dus word ik er toch steeds mee geconfronteerd.
Doorwerken dan maar en proberen alle problemen naast me neer te leggen? Dat werkt niet. Ik heb al zo vaak geprobeerd me bij de feiten neer te leggen en gewoon alleen mijn werk te doen. Maar als het bestuur zich steeds overal mee bemoeit bots ik toch steeds tegen de problemen op. ArboNed inschakelen dan? Heeft dat nut? Die kunnen toch niets voor me doen! Het bestuur wil reorganiseren en daarbij vallen koppen. Ik kan dus alleen mijn degradatie accepteren en gewoon doorwerken. Wil ik dat? Alleen als er uitzicht is op een positieve wending. Die is er niet. Zelfs niet als de vereniging te gronde gaat. Dan heb ik waarschijnlijk toch niet meer de energie om alles overeind te trekken. Kortom, ik weet het niet.
Komt dit nu allemaal doordat ik ziek ben? Of was dit ook allemaal gebeurd als ik niet ziek was geworden? Dat zal niemand kunnen beantwoorden. Ik ben natuurlijk wel gevoeliger en heb minder rek veerkracht dan een gezond iemand en daardoor zie ik het misschien allemaal wat somberder.
Ik had hoofdpijn en heb 2 paracetamol+ genomen. Dat hielp niet echt. Toen heb ik een diazepam genomen om wat te ontspannen. Nu ga ik mijn oefeningen doen en dan even slapen. Mijn rug doet zeer ter hoogte van de tailleband van de broek. En mijn rechterschouder. Mijn bilspieren zijn te veel gespannen.
De hele dag depressief gebleven, wel iets minder na de diazepam. Ik vind het gewoon belachelijk dat ik me zo in de put laat trappen door mijn werkgever.
Vanavond gezellig samen met de buurvrouw gewinkeld. Was weer even wat anders. Hebben nog wel gelachen omdat we elkaar kwijt raakten op de parkeerplaats.
Om 23.00 uur naar bed. Ik ga nu gauw slapen want ik moet er morgen vroeg uit.
Ik heb na een lange dag en een stressvolle dag wat pijn in mijn ribben rug rechts achter en een beetje in mijn heupen.

22 oktober vrijdag
Een lange drukke dag. 6.00 uur opgestaan. 23.30 uur naar bed. Wel een leuke dag. De hele dag op de Publieksdag Hersenwerk 2002. Leerzaam, gezellig. Veel steun van Lenny en Teun.
Net is een mailtje binnengekomen van de secretaris en de voorzitter. Ik wordt toch uitgenodigd voor de werkbespreking van de vereniging. Toch een winstpunt.
Weinig klachten. Alleen mijn heupen. Minder opvliegers.

23 oktober zaterdag
Wakker geworden met hoofdpijn. Moest naar de wc maar kon bijna niet lopen van de stijve zere benen en voeten. 7.30 uur 2 paracetamol+. Het was nog vroeg, dus nog maar even terug in bed.
Vandaag naar papa geweest. Papa is toch nog wel snel emotioneel (en Rob trouwens ook). Papa vertelde enthousiast over zijn modelboot. Heeft het ook allemaal laten zien. Fijn te merken dat hij daar zoveel plezier in heeft. (11.30 Ascal poeder). Nog steeds hoofdpijn.
's Middags kwamen mijn zus en zwager. Even zitten praten. Ze is nog steeds erg stug. Volgens mij gaat het nog steeds niet echt goed met haar. Ze ziet er slecht uit en het lijkt wel of ze elke keer magerder is (kan dat nog?). Ze gaat volgend jaar niet met vakantie. Waarom niet? Is er iets wat ze niet wil vertellen?
Om 16.00 uur belde Rens dat hij op het station stond en hem konden ophalen. Hij vertelde dat hij maandag hulp krijgt van de IKB. Hij vertelde ook dat de ouders van Carin heel boos zijn dat Carin met Rens omgaat. Volgende week moet (?) Rens naar haar ouders. Ik hoop dat Rens met Carin de weerstanden kunnen overwinnen. Wat zou het nu fijn zijn als hij de straf niet meer zou hoeven uitzitten. Maar dat zal wel een utopie zijn.
De hoofdpijn is toch om 15.30 uur overgegaan.

24 oktober zondag
Redelijk geslapen. (Goed tot 3.30 uur). Erg liggen draaien door last van heup.
De dag een beetje door geklungeld. Ik ben erg moe en slaperig. Ik word steeds dikker en daar maak ik me dan weer zorgen over. Ik zal me ook eens niet ergens zorgen over maken! Kon ik me nu maar eens ontspannen. Als ik niet over Rens en Carin zorgen maak is het over het werk of over papa of over mijn zus. Ik zou soms willen schreeuwen:"Stop, laat me met rust! Laat me nu eens genieten van de dag!" Ik was wel blij dat Rens er was en dat we toch wat meer kunnen praten al gaat het nog moeilijk en komt het meeste nog van mijn kant. Ik hoop zo dat het allemaal goed komt met Rens. Als God Carin op Rens z'n weg heeft gezet dan mag ik er ook op vertrouwen dat het allemaal goed komt. Maar weet ik dat dit Gods wil is en niet weer een sluwe zet van de Satan die Carin ook mee naar beneden trekt? Is dit een kwestie van geloof? Met wie kan ik daar nog eens over praten? Met de pastoraal werkster? Met de dominee?

25 oktober maandag
Slecht geslapen. Lange tijd wakker gelegen, 1.30-3.30 uur. Toen om 6.30 uur weer wakker doordat Rob opstond. Ik moest naar de wc maar kon weer bijna niet op mijn voeten staan. Weer hard gewerkt. Erg moe toen ik thuis kwam. Doodmoe toen ik eenmaal in bed lag. Beetje pijn onder in de rug. Meer een vreselijk moe gevoel met pijn als ik me beweeg.

26 oktober dinsdag
Goed geslapen. Als ik mijn oefeningen doe doet dat nog steeds zeer in de rug. Vooral het bekken kantelen. Zere handen en voeten en rechterschouder.
Niets gedaan vandaag. Nou ja! TV gekeken programma over kanker, gefietst, fysiotherapie en salaris nagerekend. Klopt volgens mij niets van.

27 oktober woensdag
Niet zo goed geslapen. Naar kantoor. Heel hard gewerkt. Een hele stapel papieren weggewerkt.
De vergadering was verschrikkelijk, zo'n betutteling over het bureau. Dat slaat alles. Ik ben het zo zat! Ik heb hier helemaal geen zin in. Ik was om 22.45 uur thuis.
Ik heb jeuk aan mijn 'pukkeltje'. Ik ga slapen. Het is laat zat 1.00 uur.

28 oktober donderdag
Redelijk geslapen. Wel kort.
Om 10.00 uur met de trein naar kantoor gegaan. Gepraat met Lenny en Teun. Ik weet nog niet wat ik moet doen. Een brief schrijven naar het bestuur of maar afwachten en gewoon mijn gang gaan. Of me ziek melden en gewoon dingen gaan doen die ik leuk vind. Het vervelende is dat ik het werk op zich leuk vind, maar op deze manier met zo'n betutteling heb ik er geen zin meer in. Om 15.00 uur was ik weer thuis. Toch maar even gewerkt dus.
Om 15.30 uur naar fysio. De peut was voor het laatst. Ik had beloofd wat folders enz. mee te brengen, dus dat heb ik gedaan.
Borreltje genomen. 23.15 uur naar bed.
Pukkeltje jeukt nog steeds. Komt een 2e bij?

29 oktober vrijdag
Zeer slecht geslapen. Van 1.30 tot 2.30 uur wakker, van 3.30 tot 6.30 uur wakker, om 7.00 uur weer wakker. Tussendoor liggen piekeren over het werk. Daardoor zweten. Mijn rug en heupen waren redelijk ontspannen, dus daar had ik weinig last van.
Vanmorgen met oefeningen doen was mijn rug toch weer pijnlijk.
Doordat ik zoveel wakker was kon ik regelmatig mijn handen en voeten bewegen zodat ik daar ook niet veel last van had. Ik heb wel hoofdpijn. Neem maar meteen 2 paracetamol+. Nee, toch maar niet. Ik probeer het nog even zonder pijnstiller.
Mijn rug is behoorlijk gevoelig en mijn nek zit vast. Ik ga mijn schoenen aandoen, misschien helpt dat.
Om 10.00 uur toch 2 paracetamol+ genomen. Dat hielp wel. Ook tegen de pijn van het inbrengen van het apd-infuus (10.30 uur). Om 12.30 uur weer thuis. Van 13.00 tot 17.00 uur gewerkt. Thuis. Ook de telefoondienst gedaan. Het was niet druk aan de telefoon.
Ik loop veel te piekeren. Wanneer hou ik daar mee op? Als ik weer gewaardeerd wordt? Iemand zei wel dat ik onmisbaar was. Ik vraag me nog steeds af of ik een brief moet schrijven aan het bestuur. Of dat ik me ziek moet melden, of dat ik gewoon door moet gaan en m'n eigen gang moet gaan. Ik denk dat het laatste het beste is.
Het is nu 23.50 uur. Ik ga slapen.
Pukkeltje jeukt iets minder. Rug/heupen stijf en pijnlijk. Vreemd genoeg meer rechts (ribben) dan links.

30 oktober zaterdag
Goed geslapen. Wel een paar keer wakker geweest. Vanmorgen wakker geworden door pijn in rechterheup en schouder. Later pijn in rug rechts naast wervel in het midden (taille hoogte).
's Middags uurtje gefietst. Heerlijk. Prachtig weer, 20o, en dat voor eind oktober. Mooi in het bos nu met al die kleuren. Heerlijk ontspannend. Thuis half uurtje in de luie stoel. Rob is bezig de kamer "om te zetten". De tv aan de andere kant.
Nu wel stijve benen, net boven de knieën en heupen. Lichte pijn onder de ruggewervel. Vandaag heb ik dus alles gedaan wat ik moest.
Nu ben ik heel erg moe. Beetje zere ruggewervel ter hoogte van taille.

31 oktober zondag
Vanmorgen depressief. Ik kan helemaal niet meer seksueel opgewonden raken. Rob zegt:"Dat komt wel weer, je hebt nog je hele leven de tijd". Maar ik denk dan, wat is dat leven waard als het helemaal in het teken staat van angst en zorgen? Om mijn werk, mijn gezondheid. Ik kan bijna nergens van genieten. Alleen gisteren van het fietsen door de bossen met herfstkleuren. Maar dan vind ik het tegelijkertijd jammer dat Rob nooit mee gaat. Ik ben jaloers op hem dat hij zich wel kan ontspannen en kan genieten. Ik maak me zorgen. Als ik me omdraai heb ik het gevoel dat mijn wervels van elkaar zullen schieten. Ik heb ook steeds een zeurderig gevoel rechts in mijn onderbuik. Dan denk ik aan die ene eierstok waar ook tumorcellen waren gevonden en ben ik bang dat daar weer uitzaaiingen zitten. Maar dat zeurderige gevoel kan ook van mijn rug of heupen komen.
Mijn rechterschouder blijft ook vervelend.
Vanmorgen een uurtje gewandeld. Rob is mee geweest, zij het met tegenzin. Zitten slapen. Ik zak dan steeds helemaal weg in een scheve houding. Lijkt me niet best voor mijn rug. Als ik met mijn hoofd achterover zit en ik wil mijn hoofd weer optillen dan knapt het heel hard boven in mijn wervels. Ik vind dat toch maar eng hoor.
Op dit moment geen pijn. Wel heel moe.


1999

  1 november maandag
Onrustig geslapen. Met oefeningen bekken kantelen pijn onder in de rug. Ik hoop dat ik snel naar de wc kan. Volgens mij speelt dat ook een belangrijke rol bij de rugpijn.
2x ontlasting, vrij snel achter elkaar, 2e keer nogal pijnlijk in onderrug en bovenbenen.
Vandaag hard gewerkt op kantoor.
Ik voelde me vandaag iets minder depri. Misschien was ik wat meer uitgerust in het weekend. Of komt het doordat ik weer vitamine en selenium slik? Ik heb een lichte pijn onder in de rug. Mijn benen zijn erg stijf als ik even heb gezeten in de auto of thuis op de bank. Ik heb op kantoor wel veel gelopen omdat ik allerlei papieren op moest ruimen.
Sheila belde vanavond. Daar gaat alles goed. Nou ja, ze is al drie weken van het licht afgesloten. De videotheek krijgt ook een erotheek. Moet ze daar dan blijven werken? Rens schijnt gisteren toch naar de ouders van Carin te zijn geweest.
Ik heb en beetje keelpijn. 'k Hoop niet dat ik de griep krijg.

  2 november dinsdag
Onrustig geslapen. Heel lichte pijn bij oefeningen onder in de rug.
Op de fiets naar station gegaan, met de trein naar kantoor. Hard gewerkt. Om 16.00 uur weer naar huis. Op de fiets terug gereden, gewassen en naar Wehl naar fysiotherapie. Hij kan niets meer voor mij doen. Massage helpt niet echt. De klachten zitten ook door mijn hele lijf, van mijn tenen tot mijn kaken. Stijf, pijnlijk, maar als ik even beweeg gaat het weer goed. Startproblemen dus. Misschien voeding? Ik wou dat ik het wist. Ik voel me nu vaak een oude vrouw.

  3 november woensdag
Beetje onrustig geslapen.
Om 10.00 uur naar kantoor samen met Rob. Gewerkt tot 17.00 uur. Naar huis, heel moe en behoorlijk gestresst omdat ik nog niet alles klaar heb.
Toen ik naar bed ging was er een email van de secretaris. Het hoofdbestuur heeft toch besloten om voor elk HB lid een sleutel te laten bijmaken. Ik moet dan een journaal maken waarin iedereen invult die er geweest is, of alles afgesloten en/of uitgeschakeld is. Belachelijk!! Ik krijg het afwisselend warm en koud van al die besluiten waar ik het niet mee eens ben en van dat geklungel van dit bestuur waardoor de vereniging kapot gaat. Ik word hier best verdrietig van. Daar heb ik nu al die jaren zo hard voor geknokt samen met de oud- en overleden voorzitter en Jeannette. Droevig!
Mijn pukkeltje jeukt al weer twee dagen. Ik zweet nog steeds (opvliegers).
Stijve rug, beetje pijn onderin. Zeer stijve benen, rug en heupen als ik even heb gezeten. Vanmorgen bij het opstaan zere voeten en handen.

  4 november donderdag
Goed geslapen. Toen ik ging slapen voelde ik mijn rib rechts weer. Op de plek waar ik bestraald ben. Die rib is nu nog iets gevoelig. Vannacht erg stijf, nu gaat het wel.
Slechte dag geweest. Het was mooi weer en ik moest kerkblaadjes rondbrengen. Dat heb ik op de fiets gedaan. Rob ging weer naar kantoor om te zien of hij nu wat aan die computerverbinding kan doen.
Onze tv gaf geen beeld. Kabel lag er uit. Ik ben moe en depri en ik zoek papieren die ik niet kan vinden. Ik besluit het IKC (Integrale Kanker Centra) te bellen voor lotgenotencontact en vragen over voeding. Er is echter niemand die hetzelfde heeft als ik, d.w.z., uitzaaiingen in de botten en overgangsklachten. Ze bellen me terug. Nog niets gehoord. Ik probeer mijn zus te bellen om te vragen of ze zondag komen en blijven eten. Geen gehoor. Rob verwijt me dat ik te veel met mijn ziekte bezig ben. Huilen! Als hij elke dag zijn lichaam voelde zou hij er ook mee bezig zijn. Rob heeft meteen spijt. Hij kan er ook niets aan doen. Ook nog niets gehoord van de fysiotherapeut of van de huisarts. De plannen van het bestuur staan me ook niet aan. Iedereen een sleutel! Belachelijk! En dan moet ik een sleutelboek maken? Mijn loon klopt niet! Volgende week die sollicitanten gesprekken waar ik tegen op zie. Ik sneed in mijn vinger. Een stofzuiger die het niet doet omdat de zak er niet goed in zat (had ik zelf gedaan waarschijnlijk). Opvliegers bij de vleet. Ik ben moe en ik baal.
Nog zo'n dag en ik blijf de hele dag in bed!

  5 november vrijdag
Onrustig geslapen. Warm/koud. Zere heupen.
Vandaag gaan we een dagje er uit. Hebben we wel nodig.
Ik was weer erg stijf vandaag. Ik durf gewoon niet langer dan uur te lopen of te fietsen of stil te zitten/liggen. Daarna kom ik bijna niet meer in beweging.

  6 november zaterdag
Om 5.30 uur opgestaan. Naar Utrecht gegaan. Drukke dag (start week van de chronisch zieken). Moe maar voldaan naar huis. Rens en Carin waren er al. Fijn dat Carin zo open is. En dat ze een positieve invloed heeft op Rens. Ze wilden samen in Rens z'n bed slapen maar Carin zei er bij:"Als u het niet vervelend vindt". Nu vind ik 't persoonlijk niet zo leuk dat ze meteen met elkaar het bed in duiken maar ik vind het ook hypocriet om te zeggen dat ze niet bij elkaar mogen slapen als ze dat anders ook doen. Aan de andere kant vind ik het tegen over de ouders van Carin wel moeilijk. Nou ja, ik heb een bed opgemaakt voor Carin en dan moeten ze zelf maar zien of ze daar gebruik van maken of dat ze toch in één bed slapen. Dat is hun verantwoordelijkheid. Ze zijn beiden volwassen.
Ik ben moe. Lange dag geweest en morgen een drukke dag voor de boeg. Rob is morgen jarig.
Ik ga dus maar gauw slapen, 23.00 uur.

  7 november zondag
Onrustig geslapen. Zere armen en benen. Bij wakker worden ook zere handen. Beetje hoofdpijn. Het wordt een drukke dag vandaag.
Dat was inderdaad een drukke dag. Ik ben helemaal uitgevloerd. Het is 21.45 uur en ik ga naar bed. Het is wel gezellig hoor, maar ik ben doodmoe. Jammer dat ik het gevoel heb dat mijn broer en schoonzus wat afstandelijk zijn. Ze reageren zo bruut. Hij windt zich erg op als ik zeg dat er zoveel mensen alleen in de auto zitten. Volgens mij kunnen heel veel mensen best met de trein. En zij reageerde nogal bot toen ik iets over de vereniging en de voorzitter zei. Nou ja, laat maar, daar ga ik niet over in discussie. Het is trouwens wel eerlijk zo'n reactie. Beter dan met ons meepraten en iets anders denken.
Ik had vandaag vrij weinig last van stijfheid maar veel last van opvliegers. Ik zweet me de hele dag weer gek. Nu heb ik ook wel veel gelopen en gestaan, dus veel beweging = geen kans op stijfheid, maar die opvliegers waren weer hopeloos.

  8 november maandag
Vroeg wakker na een nacht van zweten. Pijn in mijn handen (7). Om 6.15 eruit gegaan. Kon niet meer slapen. Beetje hoofdpijn, maar ik dacht dat dat wel over zou gaan. Niet dus. Voordat ik op kantoor was had ik echt migraine. Darmen van streek, hoofdpijn links, niet kunnen concentreren, koud. Ik had geen Motilium bij me. Probeerde 2 paracetamol+, maar die hielpen niet. Om 12.00 uur een Ercycof. Om 14.00 uur begon het te zakken. Het ging bijna helemaal weg.
Ans was weer erg lang bezig met een brief en rekening. Ik had met haar willen praten maar mijn hoofd wilde niet. Met de terugweg kwamen Rob en ik op het idee om de computer van Ans naar kantoor te brengen. Ans kan dan daar oefenen en brieven typen en wij kunnen dan gewoon doorwerken. Ik weet niet wat Lenny hiervan vindt.
Ik ben teruggebeld door de fysiotherapeut. Die raadt mij aan contact op te nemen met de huisarts. Ik ben ook teruggebeld door het IKC. Blijkt dat apd wel degelijk de oorzaak kan zijn van mijn gewrichts- en spierpijnen. Ik heb gevraagd of ze de bijsluitertekst kunnen toesturen. Verder heb ik om een adres gevraagd waar ik lotgenoten kan vinden.

  9 november dinsdag
Goed geslapen. Wel een paar keer wakker met pijn in schouder en handen.
Naar kantoor geweest. Toch maar wel. Daar hebben we nog wat gewerkt. Toen ik thuis kwam belde de secretaris. De bespreking met het telefoonteam gaat niet door, de voorzitter is ziek. Ik vind dit toch niet erg. Nu kan ik de sollicitatie gesprekken met hem doen. Daarna heb ik even de tijd om op verhaal te komen en dan de bestuursvergadering.
Ik ben nu moe. Vanavond tegen etenstijd was ik ineens helemaal afgeknapt. Ik had het echt even gehad. Ik vind het jammer dat de papieren van het IKC er nog niet zijn over de bijwerking van apd. Anders kon ik morgenochtend naar de dokter. Nu moet ik maar even wachten tot donderdag.

10 november woensdag
Goed geslapen. Iets minder last van pijn in de handen. Wel weer een beetje hoofdpijn. 2 paracetamol+ en een Ascal hielpen wel, maar de hoofdpijn bleef latent aanwezig.
De sollicitatiegesprekken verliepen goed. Moeilijke keus. Gegeten bij een restaurant. Daarna vergadering. De voorzitter was er niet dus verliep de vergadering rustig. Ze gaan mijn loon narekenen. Mijn zus zegt per 1 januari definitief op.
Morgen naar de dokter?

11 november donderdag
Kort geslapen, 4.50 uur wakker. 7.30 uur opgestaan.
De dokter is er vandaag niet. Afspraak gemaakt voor morgen. Veel telefoontjes gepleegd. Lang met Jeannette gebeld. Die is gevallen en zit met haar been op een stoel.
Vanavond deed de tv weer rot. De kabel viel weer steeds weg. Toen de tv maar uitgezet. Ik zat toch half te slapen. Op internet info gezocht over uitzaaiingen in de botten. Kan ik niet vinden. Ze hebben het steeds maar over de lymfeklieren en evt. de eierstokken. Over chemokuren en bestralingen en hormonen, maar niet over apd en verder niets.
Ik word geloof ik verkouden.

12 november vrijdag
Redelijk geslapen. Wel een tijdje wakker gelegen en tegen de morgen weer in slaap gevallen.
8.30 uur naar de dokter geweest. Die kan ook niets voor me doen. Advies: pijnstillers slikken tegen de stijfheid en gewichtsklachten. Als je stopt met apd is de kans groot dat de botten snel slechter worden.
Ik heb ook nog met de lotgenotenlijn van het LCBB gebeld, maar die mevrouw was toch weer anders dan ik. Waarom is er niet meer informatie beschikbaar over uitzaaiingen in de botten? Ik heb deze vraag gemaild naar de infolijn kankerbestrijding. Deze behandelt ook de vragen in "Overleven". Wie weet krijg ik nog eens antwoord.
Vanmiddag een eind gewandeld. uurtje geslapen in stoel. Beetje gewerkt.
Ontlasting: 2x, zwart door dropjes. 2 paracetamol+ wegens beetje hoofdpijn.

13 november zaterdag
Goed geslapen. Beetje pijn rechts onder in de buik en in ribben. Komt de pijn weer terug?
Verder geen last van gehad vandaag.
Vanmorgen eerst mijn salarisberekening gemaakt en naar penningmeester gestuurd. Voor het eerst sinds lang in bad gelegen met een weekblad. Bad is wel hard aan rug en nekwervels.
Stijfheid viel wel mee vandaag. Geen pijnstillers gebruikt.

14 november zondag
Eerste deel van de nacht goed geslapen. Daarna wakker, liggen draaien. Pijn in heupen en onderrug en een beetje rechts onder in buik. Kon mijn draai niet vinden.
7.50 uur opgestaan. Heel lui geweest. Hoewel!! Papieren opgeruimd uit het archief. Ik ben nog steeds op zoek naar de brief met de nieuwe arbeidsovereenkomst. Heb hem niet kunnen vinden. Wel andere interessante dingen.
Gewandeld, 1 uur samen met Rob.
Opvliegers bij de vleet. Tijdens puzzelen pijn in ribben rechts. Tijdens wandelen spierpijn in linkerdijbeen. Zere, stijve, moeie heupen. De hele dag beetje hoofdpijn. Steeds getwijfeld of ik paracetamol zou nemen. Of tegen de hoofdpijn of tegen de spierpijn. Ik heb het niet gedaan. Ik kan niet zitten zoals ik wil, bv. met mijn benen onder me getrokken. Dat irriteert me, maar dan word ik boos op mezelf, dat ik zo zit te zeuren. Ik leef nog en ik kan nog zo veel. Waarom loop ik dan te klagen?

15 november maandag
Goed geslapen, 1x eruit. Vroeg wakker, voordat de wekker afliep om 7.00 uur. Pijn in de onderrug en handen.
Vandaag aardig doorgewerkt. Weinig last van stijfheid doordat ik steeds in beweging was van bureau naar bureau naar kopieermachine etc. Wel moe toen ik thuis kwam en veel dorst na het eten (te zout?).
Vanavond toch ineens weer wat pijn in de ribben rechts.
23.30 uur naar bed. Wekker op 6.30 uur.
Rob gaat morgenvroeg met de trein. Ik moet om 11.30 naar maatschappelijk werk en ga daarna naar kantoor.

16 november dinsdag
Slecht geslapen. Lange tijd wakker gelegen, over van alles en nog wat piekerend. Ik probeerde mezelf al te zeggen dat het geen zin had om me 's nachts zorgen te maken, omdat je 's nachts toch niets kunt doen, maar dat hielp niet. Uiteindelijk om 6 uur in slaap gevallen. Om 6.30 uur liep de wekker af. Dus hoofdpijn en nog moe.
Rob naar het station gebracht. Gestofzuigd. Naar maatschappelijk werk. Zij kon niet geloven dat ik mijn werk nog steeds doe om de mensen te helpen. Weliswaar komt daar bij dat ik ook werk als afleiding van zorgen om de kinderen, mijn moeder en mijzelf en misschien ook wel om Rob. Ik kan niet stoppen met werken, dan ga ik thuis zitten piekeren. Maar ik moet wel oppassen dat ik niet te veel en te lang werk en dat ik me niet teveel erger.
Ik had vanavond weer een beetje pijn in mijn ribben en ik had het afwisselend koud en warm.
Nog steeds opvliegers.
Ik ben moe en ga slapen. Om 10.30 uur 2 paracetamol+coffeïne.

17 november woensdag
7.00 uur opgestaan. Beetje hoofdpijn. Beetje stijf. Niet echt goed geslapen. Tijd wakker gelegen. Ik lig maar steeds te piekeren over het werk. Volgens mij heb ik te veel aan mijn hoofd. Ik kan het zelfs 's nachts niet loslaten.
Op tijd naar kantoor. Eerst wat "klusjes" afgehandeld. Tussen door de sollicitanten gebeld. Ik loop een paar keer te niezen. Word ik verkouden? Ik voel me wel zo. Onderweg gegeten. Om 18.45 uur thuis.
Er is een fax binnengekomen van de secretaris. Of ik het bestuur wil bellen in Elst. Ik heb die fax niet gezien. Rob zei dat pas om 22.30 uur. Toen was het waarschijnlijk al te laat om te bellen. Enerzijds breekt het zweet me uit dat ik niet gebeld heb. Anderzijds, als ik niet thuis was of als Rob niets gezegd had, had ik die fax ook pas na 22.30 uur gevonden. Ik moet leren mijn werk los te laten in mijn eigen tijd en niet altijd elke minuut van de dag vliegen voor het bestuur.
Om 19.00 uur 2 paracetamol met cafeïne wegens hoofdpijn. De hele dag wisselend tussen (2) en (4). Om 17.00 uur ineens erger (6). Na het eten weer iets minder (4).

18 november donderdag
Half zeven opgestaan. Redelijk geslapen. Rob moest vroeg naar kantoor.
Vandaag weer heel boos doordat de voorzitter naar de PTT Post was geweest om een antwoordnummer aan te vragen, zonder overleg! Ik heb een boze mail gestuurd.
Ik voel me moe en stijf. Misschien toch te gespannen? Het boek "Over ziek zijn" is zeer saai, dor en slaapverwekkend.
Vanavond dus niet veel gedaan, tv en toen gelezen (= geslapen). Ik wil geen chocola meer eten en geen drop. Kijken of ik me dan beter voel. Misschien minder opvliegers en minder stijf?
Naar de tandarts geweest. Hoeft niets te gebeuren.

19 november vrijdag
Opgestaan met alweer hoofdpijn. Zou dat van de kiwi komen of van het weer of van andere schoenen, sloffen. Maandag, dinsdag en woensdag loop ik de hele dag op mijn schoenen, donderdag op sloffen. Maar weer eens proberen om de hele dag schoenen aan te houden in huis.
9.30 uur 2 paracetamol+coff.. Daarna ca 2 uur in de tuin gewerkt. Vanmiddag even geslapen in stoel. Daarna naar de bieb geweest om "het borstenboek" aan te vragen. Die vrouw keek me zo glazig aan. Ze vond het maar gek. Nou ja, als ze zelf geen borstkanker heeft of iemand in haar naaste omgeving, dan zal ze daar ook nooit van gehoord hebben.
Vanmiddag aan tafel had ik behoorlijk last van aangezichtspijn. Links in mijn onderkaak en rechts bij mijn kaakgewricht, felle stekende zenuwpijn. Alsof er een gat in mijn kies zit en er chocolade in komt. Na een uurtje was het weer over.
Nog steeds opvliegers, vooral 's avonds als ik rustig zit (??).

20 november zaterdag
Onrustig geslapen. Vaak wakker. Opgestaan met beetje hoofdpijn en een sombere bui.
Niets gedaan vandaag. Paar keer gekeken of er een mailtje was. Niet wat ik verwachtte. Lijst getypt van werkzaamheden op het bureau met de tijd die we daarvoor nodig hebben.
's Middags zitten lezen, slapen, lezen, slapen, lezen slapen. Ik haat mezelf. Ik heb nog wel gestoft en gezogen en de vloeren van gang, kamer, keuken en bijkeuken gedweild.
's Avonds tv aan, slapen, lezen, slapen, kijken, slapen, lezen. Wat heb ik toch? Nog steeds beetje hoofdpijn, maar ik wil geen pijnstiller nemen. Ik ben stijf doordat ik steeds zo in elkaar zak als ik zit te slapen. Ik heb nog steeds aangezichtspijn. Hoe zou mijn lichaam er van binnen uitzien? Ik ben wel benieuwd naar de uitslag van het bloedonderzoek. Donderdag moet ik aan de apd en dan wordt er bloed geprikt.

21 november zondag
Redelijk geslapen. Wel een paar keer en poosje wakker gelegen. Toch nog een beetje hoofdpijn (2) bij het opstaan en zeer stijf. Ik kon bijna niet de trap aflopen. Ik had ook niet gedoucht. Vannacht ook zere handen (5). Het botje in mijn voet doet ook erg zeer (5) vanmorgen. Heupen (4) en rug (2).
I.v.m. het komende bezoek aan de oncoloog ga ik weer even de opvliegers bijhouden.
Nog steeds 11 opvliegers. De een wat heviger dan de ander. Ook veel last van stijfheid in handen, voeten, heupen, rug, schouders, nek en kaken. Alles knapt.
Ik heb een beetje gelezen een beetje gewandeld ( uur), een hele tijd geknoopt en tegelijk naar muziek geluisterd. Een beetje geslapen in stoel.
Ik voel me eenzaam en verdrietig vandaag. Waarom word ik door iedereen genegeerd? Waarom word ik getroffen door zoveel mankementen? Waarom ben ik niet met een normale man getrouwd? Wat heb ik in mijn vorig leven misdaan dat ik nu zo gestraft word? Of zie ik dat verkeerd? Te somber? Ik voel me moe, waardeloos, eenzaam, verdrietig, moe van het vechten tegen alles en iedereen. Maar moet ik dan de moed opgeven? Scheiden? Ontslag nemen? Stoppen met vechten? Dat kan toch niet de bedoeling van het leven zijn?
22.30 uur naar bed met hoofdpijn (3). Heupen (5), handen (3) en voeten (5). Hele dag last van rug (2).

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                o             o                o    o    o    o                o    o    o    o    o

22 november maandag
Goed geslapen. Wel paar keer wakker en last van heupen (2), handen (4), voeten (3) en opvliegers.
Hard gewerkt vandaag en weer heel boos geweest op de voorzitter. Hij heeft toch een formulier ingevuld voor een wijziging antwoordnummer, terwijl ik daar al mee bezig was. Dat hoort allemaal bij de verhuizing. Vanmiddag belde hij me op. Het antwoordnummer blijft nog even in Beek. Dat kan zo snel niet overgezet worden. Dat had ik dus al gemaild dat we dat nummer gewoon nog kunnen gebruiken.
Het is ontroerend hoe bezorgd het bestuur is over mij. Hoe komt het toch dat ik me overal zo over opwind. Komt dat toch door mijn ziekte? Of heb ik gelijk? Of komt het door Rob of door Jeannette of door Lenny en Teun of door allemaal? Ik wou dat ik het werk los kon laten.
Vandaag behoorlijk veel last van stijfheid en heupen (3), handen (2), voeten (3).
Ik ben moe.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                 o                                                                o                o    o    o    o    o    o

23 november dinsdag
Beetje onrustig geslapen. Naar ArboNed geweest. Bedrijfsarts kon geen advies geven of ik 20 uur moest gaan werken of 100% ziek melden. Dat laatste raadde hij af omdat het dan veel moeilijker zou worden om terug te komen. 20 uur gaan werken? Het is de vraag of ik dat volhoud. Dus nog maar een poosje op 15 uur blijven met uitbreiding naar eigen inzicht.
Om 9.30 uur waren we al op kantoor. Wat klusjes gedaan die er al een tijd lagen. Vanmiddag kwam er iemand van het onderzoeksbureau. Toch wel een aardig gesprek gehad. Pas om 18.30 uur thuis. Ik heb besloten morgen maar thuis te blijven.
Nu pijn in bovenste wervels door typen. En spierpijn in dijbeen.

24 november woensdag
Tot ca. 3.00 uur goed geslapen. Daarna liggen woelen. Ik moet nog zoveel klusjes doen die zijn blijven liggen, maar ik wil niet naar kantoor omdat mijn uren er al lang opzitten. ArboNed heeft immers gezegd dat ik nog op 15 uur moet blijven. Volgende week wordt het nog druk genoeg en morgen apd en vrijdag naar het pijncongres in Leiden.
Ik probeer wat klusjes thuis te doen en vraag of Rob de stapel tijdschriften van kantoor mee naar huis neemt dan kan ik in het weekend "spitten"!!
Vannacht een beetje pijn rechts in zij (blinde darm)? Ga ik weer van voren af aan beginnen? Hoop ik toch niet.
Vandaag toch de hele dag bezig geweest voor de vereniging. Bellen en regelen, druk zitten praten. Ik was vanavond erg duizelig. Bij het uitkleden kreeg ik ineens pijn in mijn ribben rechts, direct onder mijn borst.
Morgen apd. Toch zien of ik nog wat kan werken. In ieder geval wat tijdschriften doorspitten.
Aardig wat opvliegers, maar vanmiddag had ik het ook heel koud (??).

25 november donderdag
Weer onrustig geslapen, vanaf 3.00 uur. Steeds last van heupen en handen.
10.00 uur apd-infuus.
Vanavond film gekeken die ik gisteravond heb opgenomen. Veel herkenbaar van de gevoelens die de vrouw heeft als ze hoort dat ze borstkanker heeft, maar erg oppervlakkig.
Nog even met post bezig geweest, vóór en na het eten.
22.30 uur naar bed, moe. Morgen moet ik er vroeg uit.
Behoorlijk stijve benen en voeten. Benen vooral bovenbenen en liezen.

26 november vrijdag
5.30 uur opgestaan. Met de trein naar Leiden, Pijncongres. In Utrecht Lenny getroffen, zat toch in de zelfde trein. Congres interessant, hoewel er ook veel verteld werd wat we al wisten.
Door het lange zitten steeds meer pijn in mijn benen, achterkant bovenbenen.
's Avonds niet meer te harden (7). 1 zetpil paracetamol 1000 mg toen ik naar bed ging. Hielp niet zo heel goed.
Ik word steeds angstiger. Heb af en toe pijn in "mijn blindedarm", zere benen en het gevoel of ze heel heet zijn. Ik weet niet wat er gebeurt in mijn lijf. Dat maak me angstig. Ook toename van pijn in benen bij drukken voor ontlasting.

27 november zaterdag
8.00 uur opgestaan. Beetje hoofdpijn (3). Behoorlijk pijn in de benen en beetje bij blindedarm.
Na het ontbijt een diclofenac genomen.
Pas vanavond ging mijn hoofdpijn over. Af en toe wat pijn in de maag of "blindedarm" (2). Pijn in de benen wordt nu minder (3). Is nog niet helemaal weg.
Erg moe. Behoorlijk veel opvliegers.

28 november zondag
Toen ik wakker werd voelde ik me goed. Geen hoofdpijn of pijn in de benen. Wel een beetje in de heupen (2).
Nu is het bijna 11.00 uur en heb ik weer erge pijn in de benen (7). Ik loop op sloffen en ga mijn schoenen aandoen. Misschien helpt dat. En een diclofenac nemen.
Vanmorgen post gelezen. Soep gemaakt en 1,5 uur gefietst. Dat was eigenlijk te veel. Het waaide nogal en ik was helemaal op toen ik thuiskwam. In de luie stoel uur onderuit. Toen thee gedronken en weer verder gelezen.
Morgen veel te doen op kantoor. Ik heb al naar Jeannette gefaxt of zij de telefoon kan doen. Ik weet niet of ik daar zelf tijd voor heb. Ik ben moe.
Ik heb een heel dikke buik. Weeg al >60 kg. Ik vind dat ook maar eng. Zou dat komen doordat ik veel minder fiets en zwem? Of door de overgang? Of eet ik ongezond? Of te veel of te vet? Ik wil toch proberen minder te eten en te snoepen.

29 november maandag
7.00 uur opgestaan. Ik was al een tijdje wakker. Kon niet meer slapen door last van heupen (3). Erg warm. Na ontbijt 1 diclofenac.
Toen ik vanmorgen naar mijn werk ging voelde ik me helemaal niet lekker. Warm, moe en pijn in heupen en benen en onderbuik. Een zeurend gevoel. Later op de dag ging dat weer over. Ik voel me wel opgejaagd vandaag. Er ligt nog zoveel werk wat eigenlijk allemaal vóór 1 december gedaan moet zijn, maar ik zie er geen kans toe. Vanavond doe ik niets meer. Morgen weer een dag. Als ik me niet beheers houd ik het niet vol.
Ik had een adres gekregen van LCBB en ik ging dat hoopvol bellen. Zou ik eindelijk een lotgenoot kunnen spreken die hetzelfde heeft als ik? Nee dus. Die mevrouw had wel een amputatie en pijn in haar arm en rug maar geen apd, geen uitzaaiingen, geen opvliegers. Dus daar had ik niets aan.
Die opvliegers worden weer steeds heftiger lijkt het. Komt misschien doordat ik moe ben. Te veel hooi op mijn vork? Ik heb het idee dat ik nooit klaar ben met mijn werk. Vandaag 7 uur gewerkt. Plus een half uur thuis.
22.45 uur naar bed. Weer erg warm.

30 november dinsdag
Om 8.40 uur met de trein naar Elst. Rob moest nog boodschappen doen. Ik ben vergeten diclofenac te nemen, maar heb niet veel last van pijn. Ik had tot 3.50 geslapen. Daarna liggen draaien en zweten. Schaapjes tellen hielp niet.
Hard gewerkt op kantoor. Veel weggewerkt, dankzij steun van Lenny en Teun en Rob.
Ik kon vanavond het boek ophalen wat ik had besteld bij de bieb, Het borstenboek. Staat veel informatie in, niet allemaal even opwekkend.
Ik werd gebeld door penningmeester. Hij faxte mijn loonstrookje van december waar te veel was uitbetaald? Wordt zomaar ingehouden onder het mom van "te veel betaald". Ik baal hier vreselijk van, maar wil er aan de andere kant niet over nadenken. Ik zie nog wel.
Rob voelt zich niet lekker. Ik ga morgen alleen naar kantoor.
Ontlasting: aan de dunne kant.


1999

  1 december woensdag
Erg slecht geslapen, heel onrustig. Rob was ook onrustig. Ging weer uit bed, kwam er weer in (niet gemerkt) lag te snurken.
Naar kantoor geweest met de trein, want Rob ging niet mee. Voordat ik wegging een diclofenac genomen. Hele dag brieven ingepakt (10.30-16.00 uur). Ik voelde mijn ribben en rug. Ik weet niet of ik meer pijn gehad zou hebben als ik geen diclofenac had genomen. Mijn loon klopt echt niet. Ik heb alle papieren aan Teun meegegeven. Misschien kan hij er wijs uit worden.
Ik heb nog wat zitten lezen in "het borstenboek". Wel allemaal precies zoals de oncoloog heeft verteld. Enerzijds niet hoopgevend, aan de andere kant een geruststelling, dat ik wel goed behandeld wordt.
23.20 uur naar bed, moe. Ontlasting normaal, iets aan de dunne kant.
Mijn plas was vanavond wat aan de donkere kant. In de gaten houden maar.

  2 december donderdag
Goed geslapen. Wel een poosje wakker gelegen. Wakker geworden door vervelend gevoel in rechterheup/zij (3). Toen heb ik en poosje liggen draaien. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen gedaan. Toen ben ik weer in slaap gevallen. 8.00 uur wakker. Beetje hoofdpijn (2). Rechterschouder nog steeds gevoelig.
De hele dag hoofdpijn gehouden (3). 's Middags 2 paracetamol+ genomen. Hielp niet. Pijn in schouder (3). Eind gewandeld. Soms het gevoel of mijn benen niet mee willen. Bij terugkomst erg moe. Ik heb vandaag toch weer steeds aan de telefoon gezeten. Moest weer veel regelen en bellen, standbemanning voor de Nursing. En zo was ik toch weer de hele dag met het werk bezig.
Ik heb af en toe weer pijn in de ribben rechts (2), net onder mijn borst. Zou alles weer van voren af aan beginnen? Hoofdpijn over.
Ik vind het "borstenboek" wel goed hoor. Er staan veel dingen in die herkenbaar zijn of die antwoord geven op vragen die bij mij leven.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                                           o          o    o                o    o          o    o    o    o

  3 december vrijdag
7.30 uur opgestaan. Ik had al drie opvliegers achter de rug. Ik was om 6.20 uur wakker en wist niet hoe ik moest liggen. Weer zo'n zeurderig gevoel in mijn onderbuik (2), rechts in mijn heup (2) en zij (2) (blindedarm), handen (2) en voeten (3). Eigenlijk dezelfde verschijnselen als begin vorig jaar. Geen pijn waarvoor je pijnstillers gebruikt, maar gewoon een vervelend gevoel. Ik word daar erg onrustig van (vandaar die opvliegers?).
Ik heb een grote rode plek op mijn rug, net onder de sluiting van mijn bh. Die doet pijn als je er op drukt.
Ik had vanmiddag naar Scheveningen gewild omdat het lekker stormt, maar het regende ook steeds, dus dan is het niet zo leuk. Vanmorgen dus een beetje met mijn ziel onder mijn arm. Ik voelde me gespannen en opgejaagd en moe en verdrietig en bang. Ik moest er even uit. Uiteindelijk zijn we toch nog even weg geweest. Daarna thuis zitten lezen in het borstenboek en toen belde Rens op. Het gaat goed, hij heeft een huis toegewezen gekregen. Hij is nog steeds erg blij met Carin. Hij (en wij) hoopt dat het aan blijft en wil Carin niet meer missen.
Nog wat zitten navelstaren en om 22. 20 uur naar boven.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                o  o o                                    o    o    o    o    o                      o

  4 december zaterdag
Vrij vroeg wakker, maar redelijk goed geslapen. Ik kon niet meer slapen, doordat ik niet wist hoe ik moest liggen. Toch was het minder erg dan gisteren. Misschien toch iets meer uitgerust? Pijn handen en voeten (3).
Ik lag te bedenken dat er nog steeds een persbericht gemaakt moet worden en een brief voor de relaties. Moet ik dat doen of is dat een taak voor de PR? Eigenlijk wel. Ik kan daar natuurlijk wel bij proberen te helpen.
Ik ben aldoor zo moe! Ik probeer positief te denken, maar mijn gevoel zegt heel iets anders. Ik ben moe, depressief en heb steeds overal spierpijn en soms pijn in de ribben (3). Ik heb veel last van winderigheid. Ik ben bang! Waar is mijn vertrouwen? Mijn opgewekte humeur? Ik heb ook elke dag hoofdpijn (2). Word ik ook niet vrolijker van.
Nou ja, eerst maar slapen. Morgen voel ik me vast weer beter.
Ontlasting normaal, iets bleek en een beetje last van aambei.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                     o              o          o          o                                  o

  5 december zondag
Laat opgestaan. Slecht geslapen. Veel wakker gelegen. Heupen (2). Stijf bij opstaan, hoofdpijn (2). Na douchen beter.
Veel gelezen vandaag. Hele stapel uitgezocht. Een uur gewandeld.
Vanmorgen handen (1) en voeten (3).
Vanavond ribben (2) , handen (2) en voeten (3).

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                    o o o   o          o    o          o                            o          o    o

  6 december maandag
Slecht geslapen. Heel lang wakker gelegen. Last van heupen. Stijve handen en voeten. Paar opvliegers. 6.30 uur liep de wekker af. Om 9.00 uur waren we op kantoor. Gewerkt tot 17.00 uur. Erg druk. Telefoon, post gehaald, salaris wat niet klopt, kerstpakketten.
Vanavond niets meer gedaan. TV gekeken en zitten lezen in boek "over ziek zijn". Dus toch wel wat gedaan. Ik moet wat doen anders ga ik piekeren.
Het ging vandaag wel goed geloof ik. Weinig klachten, af en toe een opvlieger en erg moe.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
            o        o       o o                 o                o    o    o                          o o  o

  7 december dinsdag
7.00 uur opgestaan met hoofdpijn (3). Om 3.52 uur wakker, daarna niet meer geslapen. Toen had ik al hoofdpijn (3). Ik lag me weer veel te veel op te winden over mijn loon en mijn werk. Ik probeerde te ontspannen door oefeningen maar dat lukte niet goed. Ik neem nog maar geen paracetamol. Misschien gaat de hoofdpijn vanzelf over. Ik heb ook een opgeblazen gevoel en last van winderigheid. Vannacht ook pijn in de handen (3).
Vandaag heel veel gelopen. Van garage naar stad, van stad naar ziekenhuis, van ziekenhuis naar stad, van stad naar ziekenhuis, van ziekenhuis naar garage. De auto repareren kost erg veel geld. Misschien toch een nieuwe? Nachtje over slapen. Er staat een leuke voor ons klaar. Voor 14 januari beslissen.
14.10 uur oncoloog. Die was zeer tevreden en blij voor mij dat het zo goed gaat. Het bloed was nog beter dan de vorige keer. Ik mag voorlopig stoppen met de apd infusen i.v.m. de bijwerkingen (spier- en gewrichtspijnen). In maart terug komen. Wat ben ik blij en opgelucht ! ! Thuis de hele familie afgebeld met het goede bericht!
's Avonds toch paracetamol+.

  8 december woensdag
Toen ik eenmaal in bed lag voelde ik hoe moe ik was. Alles deed zeer. Ik zweette als een gek. Om 2.30 uur werd ik wakker en toen had ik nog steeds hoofdpijn. Bovendien had ik het gevoel dat ik koorts had. Mijn armen en benen en rug deden zeer. Ik dacht dat ik zware griep kreeg. 's Morgens wakker geworden toen het al aardig licht was.
8.15 uur opgestaan. Ik voelde me al beter, maar nog wel en beetje gloeierig. Temperatuur 36.5o.
Niets aan de hand dus. Ook geen hoofdpijn meer.
Om half elf naar kantoor vertrokken. Hard gewerkt. Tussendoor veel telefoontjes voor het bureau, dus steeds afgeleid. 's Avonds vergadering, ik moet deze keer notuleren. Ik kreeg 's middags al hoofdpijn maar wilde geen pijnstiller nemen.
Om 23.30 uur thuis. Koppijn. Het was geen vervelende vergadering. Althans dat viel wel mee. Alleen een beetje ergernis over een opmerking van 2e secretaris dat ik niet wist naar wie de post moet (!?!).

10 december vrijdag
Hele nacht hoofdpijn. 7.38 uur opgestaan. Pijn in handen (3), hoofdpijn (4). Motilium genomen en Ascal. Een uur later 2 paracetamol. Toen ging de hoofdpijn helemaal weg. Hard gewerkt vandaag. Veel telefoontjes afgewerkt en de notulen uitgewerkt. Alles afgekregen.
Af en toe een opvlieger. Pijn in rechterschouder (3).

11 december zaterdag
Goed geslapen. Wel een paar keer wakker geweest en last van mijn heupen.
Een beetje rondgelummeld.
's Middags kreeg ik weer hoofdpijn. Niets ingenomen. Moet vanzelf maar overgaan. Wel veel opvliegers vandaag. Toch is het niet warm. Het stormt weer (oorzaak hoofdpijn).
Negatieve gedachten gaan door mijn hoofd. Zou het bestuur met het GAK gesproken hebben omdat ze mij er uit willen werken? Waarom dan? Ik ben toch een goedkope kracht? Weet ik veel. Ik moet niet zo zeuren. Gewoon doorwerken.
22.45 uur naar bed. Pijn in rechterschouder en bovenarm en in oksel (2) en hoofdpijn (2).

12 december zondag
Goed geslapen. Wel paar keer wakker en liggen draaien. Opvliegers. 8.45 uur opgestaan. Ik wou dat ik weer eens "ouderwets" kon vrijen.
's Middags bericht van secretaris dat hij de lezingen niet kan doen wegens ernstige rugklachten waardoor hij het bed moet houden. Ik ben dus maar aan het zoeken gegaan Veel patiënten gebeld. Hij heeft inmiddels de sheets gefaxt. Rob heeft daar nieuwe sheets van gemaakt. Uiteindelijk iemand bereid gevonden, anders had ik zelf de lezing gegeven. Dan zonder ervaringsverhaal.
22.00 uur naar bed. Wekker op 5.00 uur. Ik ben doodmoe en heb pijn in de rug/ribben in het midden. Komt misschien door andere bh, of vermoeidheid.
Opvliegers 7. Nek kraakt.

13 december maandag
Zeer drukke dag. 5.30 uur opgestaan. 6.30 uur vertrokken naar Utrecht. Stand opgebouwd (8.00 uur). Ik Nursingstand Het was best druk. Ging allemaal goed. Om 19.30 uur thuis. Pannekoeken gegeten. Email gekeken, Lenny gebeld.

14 december dinsdag
Slecht geslapen. Te druk geweest, te veel gestaan en in de auto gezeten. Te moe. Beetje hoofdpijn (2). Zere heupen.
Nursingdagen in Utrecht. Ik telefoondienst. Hard gewerkt op kantoor. Moe. Om 11.00 uur 2 paracetamol+ wegens hoofdpijn.

15 december woensdag
Zeven uur opgestaan. Goed geslapen.
Om 8.00 uur de deur uit. Met de trein naar Utrecht. Hele dag op de beurs in Nursingstand gestaan. 's Middags een uurtje achter de standwand zitten rusten. Ik was ineens helemaal afgedraaid. Misselijk, warm, duizelig. 's Avonds onderweg gegeten bij een restaurant. Daarna naar Jeannette. Gezellig. Sneu voor haar dat haar knie nog zo dik is en dat het lang zal duren eer ze haar been weer kan buigen. Ze blijft optimistisch (aan de oppervlakte, maar ik denk dat ze zich erg rot voelt).
We waren pas om 2.00 uur thuis.
2.15 uur in bed.

16 december donderdag
9.20 uur wakker. Ik was om 5.00 uur ook wakker en was nog zo moe dat ik niet wist hoe ik moest liggen. Zere schouders, armen, heupen, rug. Ik kon alleen op mijn rug liggen. De hele dag erg moe.
Naar maatschappelijk werk geweest en naar de kapper.
Ik was vandaag nog erg moe. Heb nog even een half uurtje in de stoel gezeten. Vanmiddag steeds pijn in de ribben en ruggewervel. Komt dat door vermoeidheid of .... ? Toch weer die angst. Ik moet echt rustiger aan doen. Als ik zoveel uur blijf werken vermindert mijn weerstand te veel.

17 december vrijdag
Tot ca. 5.00 uur goed geslapen. Daarna weer liggen malen. Ik voel me niet goed. Pijn in armen, benen, heupen, nek. Dat maakt me onrustig. Waarschijnlijk is het gewoon vermoeidheid. Ik moet echt een beter evenwicht zien te vinden tussen werk en ontspanning.
In de loop van de dag werd ik weer iets vrolijker. Ik kreeg alleen hoofdpijn, dus maar weer 2 paracetamol+.
Er was regen en veel wind. Ik heb een tijd achter de computer gezeten.

18 december zaterdag
Weer opgestaan met hoofdpijn (3). Om 5.30 uur een poos wakker gelegen. Zere armen, schouders.
Opgestaan om 8.30 uur.
Vanmorgen 2 Ascal poeders, vanmiddag 2 paracetamol+. Vanavond na het eten ging mijn hoofdpijn pas over. Wel steeds opvliegers en pijn in mijn maag/ribben. Donkere (bijna zwarte) ontlasting. Door dropjes en boerenkool?? Ik voel me niet echt lekker. Toch te veel gedaan de afgelopen twee weken. Ik moet nog steeds een taakomschrijving maken, de notulen opsturen, een verzekering regelen, een onkostennota maken. Dat doe ik allemaal maandag en dan is het echt op. Dan houd ik echt vakantie.
Ik wil ook proberen te stoppen met pijnstillers voor de hoofdpijn. Volgens mij krijg ik er alleen maar een maagbloeding van.

19 december zondag
Goed geslapen. Stijve vingers en zere schouder. Lichte pijn in ribben rechts.
Na het ontbijt even tv gekeken, film over Australië. Het is mooi weer, de zon schijnt en er ligt een laagje sneeuw. Ik ga wandelen. Jammer dat Rob nooit mee gaat. Het zou goed voor hem zijn. Hij wordt ook steeds dikker en ziet wat grauw. Echt een binnenkleurtje.
Vanavond naar muziek geluisterd. Naar ouverture 1812. Ik krijg altijd tranen in mijn ogen als ik deze muziek hoor.
In de loop van de middag kreeg ik weer een beetje hoofdpijn (2). Toen ik even geslapen had was het weer over. Vanavond kreeg ik weer een beetje hoofdpijn (2), dus ga ik maar vroeg naar bed, 22.30 uur. Sneeuw in de lucht.
Vanavond kraakte mijn schouder (rechts). Ik had daarvoor pijn achter mijn borst en daarom ging ik verzitten. Krak! Er zit iets niet goed in mijn botten. Ik maak me nog steeds ongerust over pijntje hier, krak daar, moe.
Veel rust nemen maar en als het even kan wandelen. Dan voel ik me goed.

20 december maandag
Vannacht verschrikkelijke hoofdpijn. Ik had me voorgenomen geen pijnstillers meer te nemen tegen de hoofdpijn, maar vanochtend was ik zo ziek van de migraine (9) dat ik een halve ercycoff heb genomen.
Om 10.00 uur werd ik wakker omdat de fax stond te bellen. Ik heb de telefoon doorgeschakeld. Ik ben zo sloom, zo stijf (4), zo moe. Ercycoff helpt wel goed, maar je voelt je zo rot. Nou ja slijt wel weer. Mijn hoofdpijn is nagenoeg weg. Rustig aan doen maar. In de loop van de dag toch wat opgeknapt. Wel loden armen en benen. 's Middags nog in de stoel geslapen. Daarna kerstboomspullen gekocht. 's Avonds de kerstboom opgetuigd. Rob was naar de muziek.

21 december dinsdag
8.30 uur opgestaan. Wel stijf, maar verder goed. Wat last gehad van mijn heupen (2). Handen en voeten (2).
In de loop van de morgen weer hoofdpijn achter in de nek, die snel erger werd (5). Na het eten heeft Rob zachtjes gemasseerd. Daarna ging ik boodschappen doen. Toen ik thuis kwam was de hoofdpijn bijna weg (1), maar kwam weer terug . Boek naar bieb gebracht en 2 brieven op de post gedaan. Thee gedronken, even geslapen in stoel. Toen was de hoofdpijn weer bijna weg (1). Ook af en toe beetje pijn in ribben rechts (2). De hoofdpijn is vrijwel weg. Nog wel steeds gevoelige ribben rechts en achter mijn borst (rechts) en achter mijn schouderblad rechts, het gevoel of er "iets scheef zit wat op z'n plaats moet knappen".
Opvliegers: een stuk of 6 ? ? ? Gewicht 60 kg. 2 dropjes.

22 december woensdag
Erg onrustig geslapen door pijn in schouder (2) en stijve heupen (2). Handen en voeten (2). Paar opvliegers.
Vanmorgen ook veel last van schouder en rechterarm (2).
Hele dag last van gehouden van heupen, borst, schouder (2). Ik word daar angstig van.

23 december donderdag
Weer heel slecht geslapen. Elke keer liggen draaien, opvlieger, koud, pijn in heupen/rug (3) - (2), omdraaien, opvlieger, koud, pijn in rug/heupen (3) - (2) enz. Ik word hier zo bang van. Moet ik naar de dokter? Naar de specialist? Gewoon doorlopen? Ik weet het niet. Het bloed was goed, de scan gaf geen verslechtering, toch voel ik me niet goed. Ben ik toch de laatste weken te druk geweest? Is er iets met mijn baarmoeder? Ruggewervel? Als dit zo blijft kan ik dan nog wel blijven werken? Moet ik meer op mijn voeding letten? Moet ik weer gaan zwemmen of juist niet?
Ik was erg depressief vanmorgen. Kas geteld en afgesloten.
Samen met Rob meubels gaan kijken. Eerst uur gewandeld.
Om 17.00 uur thuis. Ik was erg moe, heel zere zware benen en pijn in ribben (3) rechts en heup links.
Dagboek van februari, maart, april 1998 gelezen. Uiteindelijk om 23.45 uur gaan slapen. Pijn in ribben. Duizelig. Morgen moet ik boodschappen doen. Overmorgen is het Kerst.
Gewicht 59,5 kg. 1 appelflap.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                                   afwisselend warm koud        o   o o  o    o          o    o

24 december vrijdag
Goed geslapen. 2x eruit om te plassen. Het duurde even voordat ik sliep, nadat ik de eerste keer er uit was geweest (1.00 uur). Alles deed zeer (2). Ik had het een beetje benauwd, alsof er "luchtbelletje in mijn hart" zaten. Heel erg op mijn ademhaling geconcentreerd. Toen toch in slaap gevallen. Ik voel me wat meer uitgerust en heb geen pijn in mijn ribben of handen/voeten. Wel een beetje hoofdpijn (2). Ik ga maar snel opschieten want ik moet boodschappen doen en het huis aan de kant ruimen. Het is nu 8.00 uur.
Toch niet helemaal zonder gewrichtsklachten (2). Stijfheid in rug en linkerbil.
Eerst boodschappen gedaan. Toen in de tuin gewerkt. Hiervan kreeg ik pijn in mijn handen (snoeien), rug en heupen. Om 11.00 uur gestopt (1 uur). Gezeten, gestoft en gezogen en kamer opgeruimd.
Toen in luie stoel geslapen ( 1 uur). Alles deed pijn. Alsof ik een heel strakke, dikke jas aan had. Later zakte dat wel weg. Van 6.00-17.00 uur voelde ik mee heel goed. Na het eten tv gekeken.
Om 22.30 uur naar bed. Beetje last van ribben (2) en stijfheid.
Ontlasting: beetje. Gewicht 59 kg.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
            o                                             o                o    o          o    o          o          o

25 december zaterdag
Goed geslapen. Om 4.45 uur een poosje bij Rob gelegen. Hij was onrustig en wilde eruit. Het stormt hard en het onweert. Ik slaap nog even verder.
7.30 uur opgestaan. Spierpijn (2), handen en voeten stijf (3). Verder goed.
Ik ben weer een beetje verdrietig. Tijdens het ontbijt kwam het onderwerp gezond eten ter sprake en toen zei Rob weer:"Wat is nu gezond eten? Als je gezonde voedingsbodem hebt groeien kankercellen juist". (Rob: ik werd gelijk van repliek gediend:"Wat moet ik dan doen? Ik wil zo graag tegen mijn ziekte vechten. Nou heb ik het idee dat ik nog wàt doe"). Ik word daar zo verdrietig van. Ik probeer, door op mijn voeding en beweging te letten, zo gezond mogelijk te leven en zoveel mogelijk weerstand tegen de tumorcellen op te bouwen. Dat is het enige wat ik actief kan bijdragen. Als Rob daar dan zo negatief over doet weet ik het niet meer. Ik voel me al zo in de steek gelaten door mijn lichaam. Zo verraden. De onderzoekers zullen dat toch ook niet allemaal uit hun duim gezogen hebben? Het zal toch onderhand wel wetenschappelijk bewezen zijn dat een bepaalde levensvorm en voedingspatroon meer weerstand geeft tegen tumorcellen. Natuurlijk kan een gezonde voeding geen kankercellen voorkomen en veel bewegen in de buitenlucht geen botontkalking voorkomen. Maar ik denk dat het wel kan bijdragen tot een zo hoog mogelijke weerstand en een redelijke kwaliteit van leven.
Stijve heupen en nek door te lang zitten op bank.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                      o                  o                stuk of 8

26 december zondag
Onrustig geslapen. Veel liggen dromen. Over kantoor. Eerst een mooi kantoor met veel ruimte en schitterende bureaus. Toen ik terug kwam zaten we op een andere etage van de flat met bureaus die beschadigd waren. Ze hadden het als handenarbeid lokaal gebruikt. Ik moest een drukke straat oversteken en stond midden op de kruising tussen alle verkeer. Wist niet welke kant ik uit moest. Ik had mijn (leren) jasje binnenste buiten aangetrokken en kreeg hem niet meer uit. Ik wilde een fles schilderen met kleurtjes en de verf werd er steeds afgespoeld.
8.00 uur opgestaan. Zere heupen (2). Handen en voeten (2).
Naar Sheila geweest. Rens en Carin waren er ook. Jammer dat Rens weer geen werk meer heeft. Maar hij zal waarschijnlijk wel weer snel ander werk hebben. Overal zit men te springen om lager geschoold personeel.
De hele dag beetje pijn in rug (2), onder rechterschouderblad. Als ik daar drukte deed het in mijn rib aan de voorkant, onder mijn borst, zeer. Af en toe beetje keelpijn. Ga ik verkouden worden?
Opvliegers 6 tot 8?

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                                                     o                 stuk of 6                                              o

27 december maandag
Wat ben ik toch een raspiekeraar. Zodra ik wakker word begin ik weer te malen. Wat moet ik met mijn lijf? Wat moet ik met mijn werk? Hoe moet het met de WAO keuring? Hoe krijg ik al het werk op tijd klaar? Jaarverslag, verzekering, afscheid van mijn zus, Rens, huishouden, gezondheid en zo maalt het maar door.
Ik heb nog steeds last van mijn heupen (2) en dat zal ik moeten accepteren, want het zal wel niet meer overgaan. Hoe doe ik dat? Dat accepteren? Hoe pas ik dat in mijn leven en werken in? Al dat gepieker geeft weer meer opvliegers en dat zorgt er weer voor dat ik nog meer met mezelf en mijn ziekte word geconfronteerd.
13.30 uur, net even een half uurtje geslapen. Vanmorgen een half uurtje gefietst en boodschappen gedaan. Ik moest een kaart hebben voor Rens voor zijn nieuwe woning maar kon geen mooie vinden.
Ik heb nog steeds last van mijn ribben (2) en een beetje van mijn ruggewervels (2). Het laatste sinds het fietsen. Rob is ook al zo hangerig en moe. Ik maak me soms best zorgen om hem. Hij eet ongezond, beweegt veel te weinig en is erg snel moe vind ik.
Gestofzuigd. Daardoor beetje pijn in ruggewervel ter hoogte van taille, net links van de wervels.
Nog steeds verschillende opvliegers.
De hele dag pijn in ribben rechts (2) gehad en vanaf vanmiddag zere wervel. Vanavond jeukt mijn pukkeltje weer.
Ik heb vanavond een mevrouw gebeld waarvan ik het telefoonnummer kreeg van de kankerbestrijding, maar ook deze mevrouw heeft geen uitzaaiingen en geen apd. Ik vind dit vervelend, vooral voor die mensen, want nu druk ik hun met de neus op de feiten dat het ook na 5 jaar nog terug kan komen of uitzaaiingen kunnen ontstaan. Ik durf zelf niet Marianne (van lotgenotencontact op internet) te bellen. Bang dat zij er al slechter aan toe is dan ik. Of omgekeerd en dat ik haar daarmee angstig maak.

  0   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24
                      o        o   o                                o          o    o                     o o  o    o

28 december dinsdag
Opgestaan met beetje hoofdpijn (2). Handen en voeten (2). Wel goed geslapen. Verder geen pijn. Later toch wat gevoelige ribben rug (2).
Gezellig met Rob wezen winkelen. Mooie bank gezien, maar weet nog niet of we hem kopen. Moeten we eerst nadenken hoe we de kamer verder inrichten. Onderweg koffie/thee gedronken en 2 paracetamol+ ingenomen tegen de hoofdpijn. Ik werd heel duizelig en naar, maar dat trok wel weer weg. Pas om 14.30 gegeten bij een restaurant. Om 18.00 uur waren we thuis. Om 20.00 uur een paar sneetjes kerststol gegeten en een banaan. 's Avonds video gekeken, een videofilm die we hebben gekocht. Wel leuk en lekker ontspannend. Ik heb wel wat ontspanning nodig, want ik word weer steeds zenuwachtiger naarmate we dichter bij het nieuwe jaar komen. Ik weet niet wat ik moet doen als ik een oproep krijg voor de herbeoordeling van de arbeidsongeschiktheid. Het bestuur van de vereniging vindt dat moeilijk, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn, maar ik vind het ook heel moeilijk. Ik weet niet waar ik op moet aansturen. Meer werken? Minder werken? Of op 50% blijven? Ik weet niet wat ik aan kan. Zowel lichamelijk als psychisch. Ik voel me lichamelijk niet altijd even goed. Heb het idee dat het wat minder wordt. Regelmatig voel ik mijn rib en mijn ruggewervel. En psychisch ben ik nog steeds zeer onevenwichtig. Ik voel me vaak opgejaagd of depressief. Dan kan ik er geen werkdruk bij hebben. Ik zou willen dat iemand mij daarin kon adviseren. Maar ik moet uiteindelijk zelf aangeven wat ik wil.

29 december woensdag
Beetje onrustig geslapen. Ik kan me niet goed ontspannen, doordat de vereniging me dwars zit. Ze stellen steeds allerlei vragen waarvan ik geen zin heb om ze te beantwoorden, omdat er zo weinig vertrouwen uit blijkt en zo weinig waardering. De vragen die ik stel krijg ik ook geen antwoord op.
Er is nog zoveel te doen en dat kan nooit binnen die 15 of evt. 20 uur. Toch maar aan de nieuwe dag begonnen. Na het ontbijt het logeerbed in orde gemaakt. Spullen gehaald om oliebollen te bakken. Vanmiddag zijn we even langs de auto dealer gegaan. Die had een nieuw model staan, een mooie, waar we wel oren naar hebben.
Ik heb nu steeds op dezelfde plekken pijn (2), links naast mijn ruggewervel, ter hoogte van mijn taille. Mijn borst doet weer steeds zeer en mijn rechterschouderblad, bovenarm en soms mijn sleutelbeen. Handen en voeten (3). Ik vind dat toch wel eng.

30 december donderdag
Onze trouwdag 1970.
Redelijk geslapen. Paar keer wakker door snurken Rob. Vanmorgen sinds lange tijd orgasme. Doet achteraf zeer bij plassen. Jammer is dat. Beetje hoofdpijn (2). Klein beetje in rug en rib (1). Handen en voeten (2). Na het eten hoofdpijn over.
's Avonds wijn gedronken!!!
0.15 uur naar bed. Heerlijk ontspannen.
Weer: zwaar bewolkt, af en toe een beetje zon, 3o.
Garage belde of we nog vragen hadden n.a.v. offerte. Waarschijnlijk kopen we die auto wel. Rens belde om ons te feliciteren. Sheila belde. Ze heeft weer ruzie gehad met Erik. Hoelang gaat dat nog goed? Het lijkt een leuke knul, maar gebruikt hij niet teveel wiet? Nou ja, dat is niet onze zorg.
Ik heb nu een beetje pijn in de rug (3). Heel veel slaap. Ik hoop dat ik morgen niet al te veel hoofdpijn heb. Nou ja, dan neem ik maar een pijnstiller. Moet toch af en toe ook kunnen genieten.

31 december vrijdag 1999
Vannacht even er uit geweest om wat te eten. Dit om te voorkomen dat ik een kater zou hebben. Verder goed geslapen. Wel een paar keer wakker geweest. Nu zere schouder, stijf, spierpijn en toch een beetje hoofdpijn. Ik ga toch maar opstaan anders word ik duf (8.10 uur). Ik heb veel last van winderigheid.
Boodschappen gedaan. Vader opgehaald. Vanmorgen aan het ontbijt had ik het ineens te kwaad, omdat we oudejaarsavond vieren zonder mama. Ik weet niet hoe ik met het bidden en de bijbel om moet gaan. Zie er eigenlijk erg tegenop.
17.00 uur. Inmiddels al drie keer ontlasting gehad. Ik heb nu behoorlijk pijn in mijn ribben rechts (3).
02.00 naar bed.
Opvliegers om de twee uur.
Weer: bewolkt, droog, weinig wind, 6.

< INDEX > < VERDER >