2001

  1 mei dinsdag
Vanmorgen vroeg wakker geworden met behoorlijk pijn in zij rechts (6), onder de ribben, boven de heup (lever?).
Voordat we naar papa vertrokken met de trein moest ik opeens heel nodig naar de wc. Het was veel, maar brijig dun. Verder vandaag goed gegaan.
Vanavond na het eten nog een keer ontlasting. Hetzelfde als vanmorgen.
Doordat we vanavond de trein misten waren we pas om 23.15 uur thuis. Nog even wat krantjes doorgekeken zodat in die tijd het water, wat ik moest drinken bij de medicijnen, kon doorstromen.
Om 0.10 uur naar bed, heel moe (8).
Het GAK belde. Binnenkort krijg ik een oproep voor een herbeoordeling. Geen telefoon van de oncoloog, dus ga ik ervan uit dat de heupen goed zijn.

  2 mei woensdag
Vanmorgen vroeg werd ik wakker doordat ik (droomde dat ik) een harde bal of een bonk klei tegen mijn achterhoofd gegooid kreeg? Het kan zijn dat Rob weer eens snurkte en een implosie veroorzaakte.
Hele dag moeie benen (andere sokken) en opvliegers. Het is warm vandaag met veel wind, waardoor hooikoorts. Beetje stijf en pijn in ribben rechts (4) en in mijn heupen rechts (4) en links (3). Moe (5).
Geen bericht van de oncoloog en niet van de meubelzaak. De oude bank is opgehaald. De huisartsen staken 3 dagen. Beetje bezorgd om Inez, die is wel erg hijgerig. Afspraak gemaakt bij dierenarts voor de inenting.

  3 mei donderdag
Na een half uurtje slapen werd ik wakker en had pijn in mijn ribben (5). 1 paracetamol genomen. Redelijk goed verder geslapen.
Vanmorgen met Inez gewandeld. Het was erg warm en er waren veel mensen met honden in het bos. Gezellig.
22.45 uur naar bed. Pijn in ribben rechts (5) en sleutelbeen rechts (5), alsof er iets knaagt.
1 paracetamol genomen voor het slapen gaan. Rob snurkt al, letterlijk! Ik ga ook maar gauw naar bed.
Had veel last van hooikoorts.

  4 mei vrijdag
Vannacht wakker geweest en toen zag ik licht langs de muren flitsen. Ik wist niet wat het was. Nog een paar keer wakker geweest en nog steeds flitste het.
Ik heb bij het opstaan (pas om 8.15 uur) nog steeds pijn in ribben en rug en sleutelbeen, dus nog maar een paracetamol.
Inez uitgelaten en toen zag ik wat dat flitsen geweest is. Het zwaailicht van de brandweer. Er is een huis uitgebrand.
Vanmiddag nog steeds pijn in sleutelbeen (5) en ribben rechts (5). Gestofzuigd.
Vanavond eten gekookt, Inez uitgelaten, tv gekeken en gecomputerd. Weer zitten slapen.
23.10 uur naar bed. Eerst weer paracetamol. Moe (4).
Ik voel me langzamerhand een beetje schuldig omdat ik eigenlijk nodig de keuken verder moet schoonmaken en vooral de bijkeuken, maar ik heb er de fut niet voor. Ik loop maar wat rond te lummelen. Nou ja, misschien kan ik morgen wat doen.

  5 mei zaterdag
Vroeg wakker. Ik hoorde de vogels fluiten. Weer weggedoezeld. Toen ik weer wakker werd was het licht buiten en scheen de zon. Ik overwoog of ik de keuken verder schoon zou kunnen maken. Ik voel me wel erg stijf en heb nog steeds pijn in ribben (4), maar als ik het nou rustig aan doe? Steeds een half uurtje poetsen, afwisselen met een half uurtje rust? Zou dat dan lukken? Ik rek me uit en krijg meteen een pijnscheut in mijn schouder. En dat wil de keuken poetsen? En met Inez wandelen?
Nou ja, eerst maar eens rustig opstaan, aankleden en Inez uitlaten. Eerst een mooie grote hoop gedaan. Dat lucht op.
Vanmorgen de keuken verder schoongemaakt en de ramen van keuken en kamer (achter buiten) gezeemd.
Om 14.00 uur nog een paracetamol.
Ook nog met Inez gewandeld en Kerkepraat rondgebracht. Steeds een uur actie een half uur uitrusten. Verschillende keren op internet gekeken of er een mailtje binnen is en of mijn vraag al beantwoord is.
Ik voel me niet lekker. Heb pijn in mijn ribben rechts (5) en in mijn schouder/sleutelbeen rechts (7) en een beetje in mijn rechterenkel (3). Is dat artrose of botten? Ik weet het niet en ben bang. Ondanks de paracetamol heb ik pijn. Kan ik dan helemaal geen huishoudelijk werk meer doen? Wie moet het dan doen?
Ik heb ook weer last van opvliegers en van hooikoorts.
Vanavond heb ik mijn schouder ingewreven met reumazalf en een paracetamol genomen. Hopen dat het helpt. Moe (4).

  6 mei zondag
Vannacht een paar keer wakker geworden. Ik wist niet goed hoe ik moest liggen. Mijn schouder, rib of heup ging steeds meer zeer doen.
Om 7.00 uur hield ik het niet meer uit in bed. Even op internet gekeken, maar er was nog geen mail binnen en de borstkankersite is niet bereikbaar. Nog verschillende keren geprobeerd vandaag.
Om 7.00, 11.00, 15.00, 19.30 en 23.00 uur een paracetamol.
Mijn ribben (boog (4)) rechts (6) en links (3) doen pijn en mijn schouder rechts (6) en mijn heup rechts (3).
Vanavond bij het naar bed gaan doet mijn heup links ook een beetje vervelend (3). De pijn wordt wel steeds even minder na een paracetamol. Ik voel me een beetje depri door die pijn en doordat er nog steeds geen antwoord is op internet.

  7 mei maandag
Om 6.00 uur wakker, daarna niet echt meer geslapen.
7.00 uur belde Emmie dat ze niet ging zwemmen. Ik heb wel gezwommen.
Nog steeds pijn in ribben rechts (6) en sleutelbeen rechts (4), 's avonds (5).
Om 7.00 - 14.00 - 18.30 en 22.45 uur paracetamol.
Stichting patiëntenbelangen gebeld. Ze sturen marihuana op. Misschien heb ik het morgen al.
Vanmorgen met de hond gewandeld. Rob ging ook mee.
's Avonds ook last van enkel rechts (3). Moe (4).

  8 mei dinsdag
Niet zo lekker geslapen, vaak wakker, 3x eruit geweest. Ik kan alleen op mijn rug liggen en dan gaat mijn nek zeer doen en mijn handen slapen. Ik heb een beetje duf hoofd en ben moe.
Om 7.30 uur opgestaan en gekeken of er een mailtje was. Ja, van Hettie (van lotgenotencontact op internet) met foto. Foto teruggestuurd van Rob en mij bij de Hunebedden. Grote was gestreken. Ik heb ook pijn onder in mijn rug en een vervelende keel. Kou gevat of komt dat van het op de rug slapen? Vanmiddag met Inez gewandeld. Daarna in de tuin gezeten en wat rondgehangen. Nog steeds geen antwoord op mijn vraag.
Ze kwamen de oude bank halen, dus zat ik vanavond de hele avond op een eettafelstoel. Kreeg 'k wel een beetje pijn in mijn ribben van. Hettie belde mij. Gezellig zitten kletsen. Leuk mens.
22.15 uur hond uitlaten en naar bed.
Om 7.30-14.00 en 22.30 uur paracetamol.
Bij het opstaan pijn in onderste ruggenwervels (5) en in ribben rechts (5) en sleutelbeen (5). Door paracetamol onderdrukt naar (3).
Vanavond weer toename van pijn in rug en sleutelbeen (5). Hele dag keelpijn (3).

  9 mei woensdag
Vannacht voelde ik me wel heel vervelend. Om 0.00 uur werd ik wakker. Ik had wat pijn onder in de rug. Eruit geweest. Terug in bed probeerde ik op mijn linkerzij te liggen, maar dat leverde pijn op in rechtersleutelbeen en ribben. Algeheel naar gevoel. Tot 1.30 uur liggen draaien. Op rechterzij liggen gaf het gevoel of ik op een knikkerbed lag. Van mijn sleutelbeen tot en met mijn heupen deden zeer (5). Ik werd ook misselijk. Had echt het gevoel of er iets met mijn lever niet goed gaat. Is dat zo of is dat alleen de angst? Ik weet het niet, maar als ik komende nacht weer zo naar word ga ik morgen de oncoloog bellen. Hij moet me dan maar goed (laten) onderzoeken. Botscan, echo lever en onderbuik en foto's van ribben en sleutelbeen. Vervelend dat het personeel van de ziekenhuizen staakt. Absoluut onaanvaardbaar vind ik dat. Acties waar de patiënten de dupe van worden!!
Vanmiddag kreeg ik hoofdpijn, maar dat ging vanzelf weer over. De pijn in mijn ribben (6), en vooral in mijn sleutelbeen (6), wordt steeds erger naarmate de paracetamol is uitgewerkt (7.30 en 17.30 uur).
Vanavond van de nieuwe bank genoten. Om 22.15 uur marihuanathee gezet en een theeglas gedronken. Volgens het recept kan ik een liter thee maken van 1 gram marihuana en daar moet ik dan elke avond een mok van drinken. Dan doe je vijf dagen met een liter. Ben benieuwd of ik nu beter slaap.
Afgelopen nacht droomde ik dat Inez weggelopen was en vanmorgen was ik Inez echt kwijt, dus was ik helemaal in paniek, maar Rob had haar alweer binnengelaten.
Begonnen met marihuanathee.

10 mei donderdag
Ik heb redelijk goed geslapen. Toch wel 2x eruit geweest. Als ik opsta ben ik wel erg stijf en zijn mijn rug en sleutelbeen en ribben pijnlijk (4). Ik ga zwemmen en besluit maar even niets in te nemen.
Zwemmen ging goed. Daarna even op internet. Nog steeds geen antwoord op mijn vragen. De buurvrouw komt vragen of ik haar even naar de dokter kan brengen. Dat doe ik natuurlijk wel. Dan moet Inez maar even wachten hoor. Daarna gaan we even wandelen met Inez. Ik krijg weer steeds meer pijn in mijn schouder/sleutelbeen (5) en ribben rechts (4). Thuisgekomen eerst even slapen in stoel. Ik doezel een paar keer weg, maar word wakker doordat mijn mond open zakt. Gegeten. Rob gaat weg. Ik wil in de tuin zitten, maar verbrand te veel en zie overal vrouwenmantel en paardenbloemen staan waar ze niet horen, dus probeer ik die eruit te trekken. Dat levert me flinke pijn in mijn schouder (6) en rug (5) op. Ik stop en neem een paracetamol.
Ook nog even de nieuwe bank in de bescherming gezet. Later nog boodschappen gedaan voor zondag en Inez uitgelaten, daarna meer pijn in schouder (6).
Marihuanathee gedronken, theeglas.
23.00 uur naar bed. Pijn in schouder (5), ribben (3), heup (2). Moe (4).

11 mei vrijdag
Weer aardig goed geslapen zonder pijn. Wel 2x eruit geweest. Klein beetje hoofdpijn (2) bij het wakker worden, maar dat gaat straks denk ik wel over. Zodra ik overeind kom voel ik mijn ribben en schouder wel weer (2) en heb ik een trekkerig gevoel bij mijn rechterheup (blindedarmstreek). Mijn rechterhand is stijf en mijn ringvinger zit op slot, maar ook dat is meestal na 5 minuten over. Af en toe een steek in mijn ribben of schouderblad, maar verder weinig klachten.
Rob ging ramen zemen en ik kon het niet laten om te helpen. Ik stootte daarbij mijn sleutelbeen aan het raamkozijn en dat deed wel even pijn. Gelukkig niet blijvend.
Vanmorgen met Inez naar het bos geweest. Daar heb ik even op een bankje zitten genieten van de vogels en van Inez die om me heen scharrelde.
Vanmiddag even zitten lezen in het puppyboek, iets over een 2e hondje, zodat ze met elkaar kunnen spelen. Dat vind ik toch wel een leuk idee.
Boodschappen gedaan en naar de bieb geweest. Weer boeken aangevraagd.
Ik voelde me vandaag dus goed, maar durf niet al te hard hoera te roepen en ook niet direct weer een heleboel te gaan doen. Dan ben ik morgen of zondag (moederdag) misschien weer geen cent waard. Vervelend dat je daar steeds rekening mee moet houden. Ik vind mezelf dan zo'n zeur. Ik had er ook al zo'n moeite mee om een ander te zien poetsen in mijn huis, ook al is het Rob. Moeilijk om te accepteren dat ik het niet meer kan.
Vanavond weer thee gedronken. Nu ga ik slapen (23.35 uur).
Pijn in mijn schouder (3), ribben (2), heup (3). Ontlasting normaal.
's Middags weer even hoofdpijn (4) gehad. Ging vanzelf over na eten. Moe (4).

12 mei zaterdag
Weer goed geslapen, 2x eruit. Wakker geworden met hoofdpijn (3) en zeer stijf. Ook weer trekkerig gevoel in blindedarmstreek en pijn in de rug (3). Geen pijn in ribben gehad. Wel af en toe in heup (3). De hoofdpijn bleef (4), dus om 11.30 uur 2 paracetamol. Toen ging de hoofdpijn een poosje weg, maar kwam ook weer terug (3). Veel thee gedronken toen ging het weer over.
Gestofzuigd en vogelkooi schoongemaakt, boodschappen gedaan, vloeren gedweild.
Vanavond tv gekeken. Antwoord op internet: chemo, radionucliden, Aredia. Ik moet me dus toch maar voorbereiden op chemo. Misschien valt het allemaal wel mee. Ik heb nog wel steeds een vervelend gevoel in de blindedarmstreek. Ik ben alleen bang dat de vakantie in het gedrang komt. Nou ja, nog maar niet wanhopen.
Hoofdpijn (4), heupen (2), rug, blindedarmstreek (3), opvliegers. Moe (3).
1 kopje thee.

13 mei zondag
Weer goed geslapen. Wel wat vroeger wakker. Ik moet me 's morgens wel heel voorzichtig bewegen en omdraaien anders doen mijn ribben en wervels zeer. Moe (5).
Een drukke maar gezellige dag zonder pijn. Deze dag kon niemand mij afnemen.
1 kopje thee. Sinds woensdagavond drink ik 's avonds een kopje marihuanathee voor het slapen gaan en dat gaat tot nu toe goed. Ik slaap beter en heb minder pijn. Ik durf geen hoera te roepen, maar ben voorzichtig optimistisch.

14 mei maandag
Wel goed geslapen, maar vroeg wakker met hoofdpijn (3). Ik had het erg warm vannacht.
Ontlasting ging moeilijk. Een half uur later nog een keer en dat ging makkelijk.
Gezwommen. Nog steeds hoofdpijn (3), mogelijk door komende weersverandering. Er is onweer en afkoeling voorspeld.
Bedden afgehaald en beddengoed in de wasmachine gedaan.
Hoofdpijn wordt iets erger (4). 2 paracetamol. Helpen niet.
's Middags in stoel gehangen, maar werd steeds zieker. Weer een migraineaanval. Erg misselijk, 2x gebraakt, 3e keer bloedbraken. Alles wat ik deze dag gegeten heb is er weer uit. Dat braken erbij had ik in geen jaren gehad, maar dit was de derde keer in 7 weken tijd.
Om 17.30 uur naar bed. Erge hoofdpijn (8). Weet niet hoe ik moet liggen. Voel me zo beroerd. Hoe moet dat morgen met het bezoek aan het GAK? Nog niet aan denken. Zien we morgen wel.

15 mei dinsdag
Slecht geslapen, vaak wakker. Alles doet zeer, ribben (5), rug (5). Hoofd wordt langzamerhand iets beter (4).
Bij het opstaan (6.30 uur) hoofdpijn bijna over, maar ik voel me wel slap. Even iets opgezocht op internet over radionucliden en strontium.
Als Rob niet had gereden had ik het GAK afgebeld.
Thuis tweemaal ontlasting, 2e keer waterdun. Bij het GAK aangekomen moest ook meteen weer naar de wc.. Weer waterdun. Ik voel me ook nog niet lekker. Moe (5).
Het gesprek ging wel goed. Alles blijft bij het oude, d.w.z. 100% WAO, maar ik kan nog wel een oproep of een telefoontje van de arbeidsdeskundige verwachten.
Met Rens is ook goed gegaan. Waarschijnlijk werkstraf + therapie.
Het is nu bijna 16.00 uur en ik voel me nog steeds niet 100%. Heb ook pijn in mijn nek (links (4)). Nog steeds vervelend in mijn buik/maag en een dreigende hoofdpijn. Geen vlees gegeten, geen eetlust.
De pijn in mijn nek wordt erger tot ernstig (8). Ik kan mijn hoofd niet draaien of optillen. Ik word hier helemaal wanhopig van. De hele tijd hier pijn of daar pijn, pilletje zus pilletje zo, komt het hierdoor of komt het daardoor? Gek word ik ervan.
Nieuwe marihuanathee gezet. Helpt het nog?

16 mei woensdag
Vannacht echt vreselijke pijn in mijn nek gehad (8). Ik wist niet hoe ik moest liggen en kon me ook bijna niet omdraaien.
Om 6.30 uur opgestaan. Beetje internetten. Even bij Rob gaan liggen totdat hij tegen mijn hoofd duwde. Ik gaf een gil van de pijn (9). (Rob: Ik wilde alleen haar hoofd een beetje recht leggen omdat die scheef was gezakt naast haar kussen). Ik besloot om naar de dokter te gaan. Gelukkig kon ik meteen komen nog voordat hij op cursus ging. Ik heb verteld dat ik me zo wanhopig voel. Hij zal met de oncoloog overleggen. Eventueel kan er een foto van de nek gemaakt worden. Morgen om 17.00 uur hem even bellen. Voorlopig naproxen gekregen tegen de pijn. Ik heb ook nog steeds last van mijn maag.
Het is nu bijna 17.00 uur . De pijn is een stuk minder (6), maar ik heb nog steeds last van mijn darmen. Steeds diarree. Bovendien voel ik me erg moe (7) en slap. Ik heb de hele dag nog niets gedaan. Alleen met de hond gewandeld, een email verstuurd en wat zitten slapen en puzzelen. Eigenlijk zou ik naar de kapper willen want mijn haar zit zo woest, maar ik durf niet omdat ik steeds naar de wc moet. Ik geloof dat ik morgen ook maar niet ga zwemmen.
Nu is de pijn in mijn nek gereduceerd tot een stijve nek (4), maar wel m.b.v. naproxen. Ik heb weer een half kopje thee genomen en hoop dat ik kan slapen. Ik durf bijna niet te gaan liggen vanwege de herinnering aan de afgelopen nacht. Nou ja, ik heb nu natuurlijk wel een pijnstiller op, dus zo erg kan het niet meer worden.
Vanavond had ik wel af en toe een steek in mijn linkerheup (3).
Na 17.00 uur geen ontlasting meer gehad, maar nog wel een "rare" buik. Ook maar weinig gegeten en het smaakte me helemaal niet. Geen vlees gegeten. Wel vanmiddag een haring op brood.

17 mei donderdag
Opgestaan met weinig pijn. Nog steeds niet echt rustig in mijn darmen, iets meer eetlust.
Beetje pijn in ribben (2), heupen (3), rug (2) vandaag.
Ontlasting 2x keuteltje. Moe (4).
2x naproxen. 1 kopje thee.

18 mei vrijdag
Goed geslapen. Beetje last van heup rechts (2) en ribben (2). Ontlasting: 5 kleine keuteltjes.
Blijf een vervelende buik houden, alsof ik aandrang heb.
12.00 uur naar de oncoloog. Die is niet echt positief. "Hoop op het goede maar bereid je voor op het slechte." Wat ik vertel geeft hem reden om te zeggen dat het niet goed klinkt. Echo lever, foto's longen en nek, botscan en bloedonderzoek laten doen. Foto's en bloedonderzoek kunnen meteen, botscan en echo dinsdag. Maandag over een week terugkomen voor de uitslagen en overleg hoe nu verder.
We moeten nog een paar boodschappen doen in de stad en heb een grote zak drop gekocht.
Inmiddels ben ik doodmoe (8) en heb pijn in mijn gehele rug (6) (andere sokken?). Thuis eerst nog naar de bieb en dan even zitten, maar ik ben te moe en te druk in mijn hoofd om te slapen. Misschien slaap ik dan vannacht beter.
Vanavond een lang gesprek met Hettie. Over kanker, maar ook over geloof, kerk en relaties. Dat doet me goed.
Ik heb wel aardig pijn in de rug (6) en af en toe steken in de heup(en) (4).
22.15 uur Inez uitgelaten, thee gedronken en naar bed. 1x naproxen.

19 mei zaterdag
Redelijk geslapen. Wel weer vroeg wakker. Hele tijd liggen draaien en malen. Beetje pijn in borstkas links tot achter de schouderbladen (3) en uitstralend naar oksel en arm (2).
Om 7.15 uur ga ik er maar uit. Ik houd het niet meer uit in bed. Niet van de pijn, maar van het piekeren.
Piekeren over van alles. Over mijn leven, over Rob, de kinderen, oudlid met slokdarmkanker, het gesprek met Hettie, geloof, enz. enz..
Waarom krijg ik geen antwoord van Willy B.? Zou het niet goed gaan met haar?
Toch antwoord. Het gaat goed met haar. Ze gaat stoppen met de chemo. (Deed dat oudlid ook en een paar maanden later is hij dood).
Ik ben de hele dag moe (5). Veel gezeten. Ik heb nog steeds last van mijn darmen.
Af en toe steek in zij (4) (ribben rechts achter) of heup (4).
Vanmorgen naproxen. Erg moe, ondanks veel zitten.
Vanavond weer misselijk. Ik had het gevoel dat als ik een tweede kop thee zou drinken dit eruit zou komen. Later zakte het wel weer.
Wisselende gevoeligheid van de ribben rechts en links (3).

20 mei zondag
Hoera, goed geslapen zonder pijn en dat zonder naproxen! Wel marihuanathee gedronken. Vroeg wakker (5.45 uur). Rob was ook vroeg wakker en ging eruit. Ik weet niet precies wat er allemaal door zijn kop maalt. Weet ook niet zo goed hoe ik daar achter kan komen. Hij zei vrijdag wel dat hij denkt dat we er toch aan moeten wennen dat ik niet zo lang meer zal leven als we gedacht en gehoopt hadden, of zoiets dergelijks. Hoe moeilijk heeft hij het ermee?
Vandaag voelde ik me goed. Vanmorgen een beetje ontlasting gehad.
Vanmiddag soep gegeten, met Inez gewandeld, buiten in de zon gezeten, beetje zitten doezelen. Kaart gemaakt, papa gebeld. Ik heb maar gewoon eerlijk verteld aan papa hoe het ervoor staat. Wat hij er verder mee doet moet hij zelf maar zien. Hij zei wel dat hij blij was te horen dat ik toch wel optimistisch bleef, of moet ik zeggen opgewekt? Nou ja, wat heeft het voor nut om te gaan zitten piepen? Wordt het daar beter van? Nee, voor niemand. Ik wacht maar af wat de onderzoeken opleveren. Ik voelde me vandaag in ieder geval goed. Maar een beetje pijn in de ribben rechts (3) en mijn nek (2) kraakt wat. Ik heb helemaal geen pijnstiller gebruikt, alleen marihuanathee.

21 mei maandag
Goed geslapen. 2x eruit geweest en vroeg wakker. Lichte pijn in ribben rechts (2) en rug en nog steeds een enigszins krakerige nek (2). Het gevoel of ik elk moment hoofdpijn kan krijgen vanuit mijn nek achter.
Vanmorgen vroeg kramp in linkervoet. Nu 12.15 uur weer kramp in voet.
Gezwommen, gewandeld met Inez, sanitair schoongemaakt, uurtje in de tuin gewerkt.
Vanavond gestreken. Sheila en schoonzus belden. Hele verhaal van nekpijn enz. verteld.
Toen ik in de tuin bezig was en voorzichtig overeind kwam had ik een felle pijn in mijn rechterheup (5).
Vanavond bij het strijken pijn in ribben (3) en pijn in rechterheup (3).
Thee.

22 mei maandag
Goed geslapen. 7.30 uur opgestaan (6.30 uur wakker).
9.30 uur echo lever. De echo van de lever deed een beetje zeer, d.w.z. het gedruk op mijn ribben. De arts en de radiologe waren met elkaar aan het overleggen en ik hoorde zoiets van "een afwijkend beeld". Ze wilden deze keer ook niets zeggen over de uitslag. Komt misschien omdat ze het dossier niet hadden.
11.00 uur prikken, 14.30 uur botscan.
De scan verliep ook een beetje vreemd. De assistente (leerling) gaf twee keer aan dat ze iets verkeerd had gedaan. Niet echt geruststellend als je daar op die tafel ligt! Nou ja, afwachten maar.
Ik ben nu erg moe (7) en heb pijn in ribbenboog (4) en een beetje in mijn sleutelbeen (2). Ik was ook doodmoe van het geslenter in de stad.
Vanmorgen bij het opstaan ontlasting: normaal. Voordat ik wegging een beetje ontlasting: zacht. Vanavond 17.30 uur ontlasting: vrij dun.
In de loop van de avond krijg ik steeds meer pijn en op steeds meer plaatsen. Ribben links (waar borst zat) (5), ribbenboog (4), bovenarm rechts (4), sleutelbeen (3), heupen (3). Ik hoop dat de marihuanathee voldoende helpt, maar leg voor alle zekerheid vast een naproxen klaar.
23.00 uur naar bed. Heel erg moe (7).
Thee.

23 mei woensdag
Ondanks dat ik wel redelijk heb geslapen voel ik me allesbehalve uitgerust. Na een uurtje slapen werd ik wakker en heb toch een naproxen genomen.
Vanmorgen planten gesnoeid en een kwartiertje onkruid gewied. Daarna met Inez gewandeld. Toen was ik echt heel moe (7). Eerst even buiten gezeten, maar dat werd me te heet, dus binnen in de stoel gezeten, 20 minuten geslapen. Gegeten en naar de bieb geweest.
Voordat ik wegging voelde ik me helemaal niet lekker. Ik was bang dat ik weer een migraineaanval kreeg. Koude rillingen een beetje hoofdpijn (2) (vanuit mijn nek) en pijn in mijn ribbenboog (4). Toch nog maar een naproxen genomen. Dat hielp wel. 's Middags was ik wel ineens weer even heel duizelig.
Thuis gegeten, Inez uitgelaten, in boek gelezen. Hierin staat veel herkenbaars, over vermoeidheid en problemen op je werk.
Ik kreeg weer pijn in mijn ribben rechts (3) en links (4) alsof mijn bh te strak zit.
Toen ik even naar de tuin was gelopen en weer binnenkwam ging de telefoon, maar ik nam net te laat op. Het zal toch niet het ziekenhuis geweest zijn? Wel nee, die staken.
Ik ben er niet helemaal gerust op dat we met vakantie kunnen eind augustus. Stel dat ik een derde hormoonkuur krijg en hij slaat niet aan. Dan voel ik me alleen maar rotter en loop ik misschien ook meer kans op botbreuken. Als ik aan de chemo moet ben ik misschien veel te moe of misselijk om zo lang in de auto te zitten of daar te wandelen. Misschien zelfs klimmen. Nou, nog maar niet over piekeren. Wacht eerst maar maandag af.
Ga weer slapen met naproxen op het nachtkastje.
Ik heb trouwens wel weer veel opvliegers nu het buiten warmer wordt.

24 mei donderdag
Goed geslapen en redelijk uitgerust wakker geworden. Even geïnternet en daarna hondje uitgelaten en gegeten. Als ik een poosje rondloop krijg ik toch weer "loden benen" en wat pijn in de ribben rechts (3) en sleutelbeen (2).
Vannacht geen pijnstiller nodig gehad.
Ik wil zo graag zelf een stuk gras uit de tuin halen en daar nieuwe plantjes neerzetten, maar ik ben bang dat ik dat niet kan, dat is te zwaar werk voor mij. Wat toch moeilijk om accepteren.
Ondanks de pijn in mijn ribben (3) toch een half uur in de tuin gewerkt, onkruid gewied. Daarna met Inez gewandeld, gezeten in de tuin, later binnen omdat ik het te heet had.
Vanmiddag kreeg ik weer hoofdpijn (2) en pijn in de nek, maar ik heb niets ingenomen en na de thee was het over. Ik voelde me verder aardig goed. Beetje pijn in ribben (2) en leverstreek (2) en vanavond een paar opvliegers. Moe (5).
Ik word wel steeds zenuwachtiger voor de uitslag van de onderzoeken, al probeer ik dat nog maar voor me uit te schuiven tot maandagmiddag. Ik kan er toch niets aan veranderen.
Vanavond weer even duizelig.
Thee.

25 mei vrijdag
Heel onrustig geslapen, 4x eruit geweest. Ik voel me niet zo lekker bij het opstaan, beetje misselijk. Gaat misschien wel over als ik gegeten heb of als ik naar de wc ben geweest.
Ik ga nog een beetje in de tuin werken. Ik loop te denken dat ik iets wil regelen dat we goed bereikbaar zijn in de vakantie, maar bovenal dat we zelf kunnen bellen in geval van nood. Het is niet ondenkbaar dat er iets gebeurt tijdens een wandeling of zo. Als we al met vakantie kunnen gaan, dat hangt van de uitslag af.
Al een paar dagen steeds opkomende hoofdpijn vanuit mijn nek (2). Meestal gaat het weer over als ik gegeten heb of thee gedronken heb. Vanavond niet, dus toch maar naproxen genomen. Ik ben doodsbang dat ik morgen hoofdpijn heb en niet naar Sheila kan.
Vanmorgen weer uur in de tuin gewerkt, vervolgens Inez uitgelaten (gewandeld).
Vanavond auto gewassen en gestofzuigd (in huis).
Vanavond elk half uur opvlieger. Thee. Hoofdpijn blijft hangen (3).
Tijdens het werken in de tuin pijn in heupen (3).

26 mei zaterdag
Om 5.30 uur wakker geworden. Ik lag op mijn rug. Ik had hoofdpijn vanuit mijn nek/achterhoofd (3) en was een beetje misselijk. Ik dacht meteen: o jé, hoe moet dat nu, straks ben ik weer doodziek en ik wil zo graag naar Sheila en Erik. Zal ik nu een naproxen nemen of een motilium + naproxen, of een stukje Ercycoff? Of zal ik nog maar even aankijken? Ik besloot tot het laatste, ging naar de wc (ontlasting normaal) en op mijn zij verder slapen. 6.30 uur wakker, 7.30 uur wakker, maar de pijn werd al minder. Al had ik niet veel trek in eten, toch gewoon gegeten. De pijn achter in mijn nek bleef hangen (2). Met Inez gewandeld toen was de pijn over.
's Middags ook niet veel trek, maar toch twee boterhammen (gebakken ei, pasta) en een banaan gegeten. De pijn in mijn hoofd (3) en nek (2) kwam weer terug. Wat nu? Uiteindelijk toch motilium genomen. Die kon ik 10 minuten erin houden en toen moest ik echt naar de wc. Een half uurtje later, onderweg naar Sheila, een naproxen genomen. Die werkte pas na 4 koppen thee. Toen ging de pijn over. Verder normaal gegeten bij Sheila. Ik vond Rens erg stil. Zeker zenuwachtig voor de uitspraak van de rechter dinsdag. Carin wist nog niets van mijn onderzoeken en Rens dus ook niet. Ik heb het aan Carin verteld. Met Rens durf ik er nog steeds niet over te praten.
Ik schrok vanmorgen wel toen ik moest plassen. Ik had al diverse glazen water gedronken, maar toen ik moest plassen was het zo geconcentreerd. Heel donker geel. Zou mijn lever wel goed werken, dacht ik meteen. Morgen maar nòg meer drinken.
1x domperidon + 1x naproxen + thee.
Moe (8).

27 mei zondag
Goed geslapen, al duurde het even voordat ik sliep. Ik was te moe om te slapen en kon moeilijk ontspannen. Paar keer eruit geweest.
Vanmorgen wakker geworden met zere schouder (3) en pijn in mijn ringvinger van de rechterhand. Die pijn is gebleven. Af en toe had ik weer hoofdpijn vanuit de nek (2), maar ook dat ging steeds vanzelf over.
Ik had niet veel trek in eten vandaag en een beetje last van zuur branden, oprispingen. Verder ging het goed vandaag. Geen pijn. 2x ontlasting: normaal (2e keer wel wat krampen).
Niet veel gedaan vandaag. Gewandeld met Inez. Nog even de vloeren afgenomen. Moe (3).
Thee.

28 mei maandag
Redelijk geslapen. 7.00 uur opgestaan. Gaan zwemmen. Inez uitgelaten, gegeten, boodschappen, thee gedronken en even gezeten.
Ik krijg opeens weer veel pijn in mijn ribben (6), ter hoogte van de bh rand. De pijn wordt zo hevig dat ik maar een naproxen neem. Ook mijn schouderbotten (aan de achterkant) doen zeer (3). De naproxen helpt niet echt, of de pijn is zo hevig (7) dat het lijkt alsof het niet helpt.
Een paar boodschappen in stad gedaan, daarna veel te vroeg naar het ziekenhuis. Om 17.00 uur naar binnen gegaan, terwijl we om 17.30 uur een afspraak hadden.
Als je nu denkt dat je antwoord krijgt op al je vragen en duidelijkheid over het vervolg dan heb je het mis:
- botscan: geen verandering.
- nekfoto's: verdichting in botweefsel 2e nekwervel.
- echo lever: geen uitzaaiingen, wel een onregelmatigheid.
- longfoto: longen zijn schoon, wel "iets" aan wervelkolom.
- bloed: stijging tumormarkers en bezinking.
Wat gaan we nu doen? Overleg met team, woensdag word ik gebeld:
- ? chemokuur: 3 tot 9 maanden of hormoonkuur.
- bestraling nek: eenmalig.
- ? nader onderzoek lever, CT of MRI?
Al die onzekerheid, word ik ook doodmoe van, maar ik kan me voorstellen dat de oncoloog heel voorzichtig is met het verschieten van kruit. Toch nog maar afwachten dus.
Gewicht 58,5 kg.

29 mei dinsdag
Redelijk goed geslapen. Toch voel ik me niet uitgerust. Ik heb nog steeds pijn in de ribbenboog (3) en in mijn nek/achterhoofd (2). Ik voel me verdrietig. Wat moet ik toch met dat lijf aan? Ik probeer me goed te houden voor Rob. Ik wil niet de hele tijd zeuren en zielig doen. Ondanks al die mensen om me heen, die met me meeleven, voel ik me zo vreselijk alleen.
Toch maar een beetje in de tuin gewerkt, daarna met Inez gewandeld en boodschappen gedaan, gegeten, even gerust. In bad gegaan. Ik dacht dat ik me dan wat meer zou kunnen ontspannen, maar dat lukte dus niet. Mijn wervels doen zeer (4) en mijn ribben rechts (4) (leverstreek?) en ik zweet me gek. Dus maar weer eruit. Sheila had ook nog gebeld voor de uitslag en ik heb zelf Rens gebeld. Die had nog niets gehoord van zijn advocaat. Schiet dus ook lekker op.
Vanmiddag na het eten toch maar een naproxen genomen wegens nek- en achterhoofdpijn (4).
Ik voelde me vandaag gewoon vervelend, steken in buik (4).
Met wandelen deed mijn rechterheup zeer (3).

30 mei woensdag
Vanmorgen om 5.00 uur wakker geworden van de pijn. Mijn hele bovenlijf doet enorm zeer (7). Weer net als 3 jaar geleden, voordat de uitzaaiingen werden vastgesteld. Het is alsof mijn botten in brand staan en de pijn bonst op mijn hartslag. Ik weet niet meer hoe ik hiermee om moet gaan. Ik heb een naproxen genomen, maar die helpt niet voldoende. Zou die pijn komen doordat ik gisteren in de tuin heb gewerkt? Dat was maar een uurtje. Kan ik dan helemaal niets meer doen? Maandag na het zwemmen had ik ook al meer pijn.
Ik weet niet meer hoe De hele dag vervelend van de pijn. Ook onder in de rug en in mijn taille. Een misselijkmakende pijn. De hele dag in de buurt van de telefoon gebleven omdat de oncoloog kon bellen. Om 17.30 uur zelf maar gebeld, maar hij was nog met het ziekenhuis bezig.
18.30 uur kwam de huisarts. Die vertelde dat er niets zou veranderen. We gaan gewoon nog een maandje met dezelfde medicijnen door. Ik was hierdoor zeer verrast en verward. Hoe zit het dan met de afwijking van de leverecho? En met de nek? Hier wist hij allemaal geen antwoord op. Ik was in eerste instantie ook heel boos. Waarom zei oncoloog dan maandag dat er op de foto's en de echo allerlei dingen te zien waren die niet te verklaren waren? Waarom heeft hij niet eerst met het team overlegd en dan pas aan mij verteld wat de uitslagen waren? Hoe kan ik erop vertrouwen dat ze niet weer iets over het hoofd zien? Net als de uitslag van het borstweefsel en de onderzoeken 3 jaar geleden?
Later, als alles is bezonken, kan ik er toch wel vrede mee hebben en ben ik toch eigenlijk wel blij dat ik (nog) niet aan de chemo hoef. Al met al heb ik nog steeds pijn, dus nog maar een naproxen.
(Vanmorgen toen de dominee kwam heb ik nog een paracetamol zetpil genomen).
Ik krijg nu ook een beetje hoofdpijn (3). Hopenlijk zet dat niet door, want ik wil morgen toch wel gaan zwemmen. Nou ja, eerst maar slapen. Het was ook wel een enerverende dag.
Rens weet nog steeds niets van zijn advocaat. Ook weer zoiets stoms.
Moe (6). 2x naproxen + 1 zetpil paracetamol 1000.

31 mei donderdag
Goed geslapen. Beetje hoofdpijn (3). Toch gaan zwemmen.
Af en toe steken in mijn ribben (3).
Gegeten, met Inez gewandeld. Moe, uurtje geslapen in stoel. Daarna beetje zitten puzzelen. Ik kon niet langer stilzitten, dus toch maar 20 minuten in de voortuin gewerkt. Moe, moe, moe, moe, moe (9). Eten gekookt. Inez uitgelaten, 20 minuten. Nu ben ik zo moe dat ik mijn benen bijna niet meer op kan tillen. Ik kan wel huilen van vermoeidheid (8). Ik voel me zo overbodig. Ik loop alleen maar in de weg en ben lastig met al mijn pijntjes en vermoeidheid. Ik zou zo wel in bed kunnen kruipen, maar ik ga eerst naar tv kijken. En ik moet vanavond om 22.15 uur Inez nog uitlaten. Ik hoop dat ik daar de energie nog voor heb. Hele avond zo vreselijk moe! Mijn huid brandt bij aanraking. Mijn heupen doen zeer (3).
23.00 uur naar bed.
's Avonds na het eten een naproxen genomen.
Ontlasting: 5x niet dun.


2001

  1 juni vrijdag
Goed geslapen. Wakker geworden met zeer hoofd, maar dat ging al snel over. Wel doet mijn bovenlijf (middenrif) weer zeer (4) en mijn schouders (met name rechtersleutelbeen (4)). Daardoor voel ik me nog steeds moe en een beetje misselijk.
Na het ontbijt maar een naproxen genomen, misschien voel ik me straks dan wat beter.
Ik wil een adressenlijst maken in de computer voor eventuele gebeurtenissen waar iedereen bericht van moet hebben (overlijden bv.). Ik weet alleen niet precies hoe dat moet.
Ik voelde me dus steeds beroerder worden. Steeds meer pijn in mijn bovenlijf (7), ruggewervel (4) en rechterheup (5). Ik heb ook totaal geen trek in eten. Als dat mijn verdere leven zo blijft hoeft het voor mij niet meer. Ik word hier echt depressief van.
De hele dag zitten hangen en slapen. Alleen Inez op tijd uitgelaten, mijn medicijnen opgehaald en boeken weggebracht. En een poosje achter de computer gezeten.
Vanavond was het helemaal bar en boos. Ik had ook koorts 38,2. Heb ik nu weer hetzelfde als 3 jaar geleden? Maar toen was er duidelijk wel iets te zien op de botscan. Zou die deze keer toch niet goed gemaakt zijn?
Vanavond alleen een sneetje gemberkoek gegeten en een glas sinaasappelsap.
Pas vanavond voor het naar bed gaan kreeg ik een beetje trek en heb ik een mueslibol gegeten.
Om 18.00 uur 1 paracetamol 500 mg tablet genomen. Daarna ging de koorts zakken en ook de pijn (3), temp. 37.2, rechterschouder (4). Ontlasting: 1x. Gewicht 58 kg.

  2 juni zaterdag
Goed geslapen, maar erg vroeg wakker (5.45 uur). Ik had nog geen zin om eruit te gaan, bovendien ging Rob er wel uit, dus de computer was al bezet.
Ik heb een paar zeer pijnlijke plekken in de ribben en rug. Mijn rug doet zeer ter hoogte van mijn middenrif (4). En weer een beetje hoofdpijn (2), maar dat gaat hopelijk over als ik in beweging kom en eet. Dat ga ik dus maar eens proberen. Geen koorts. 37,4.
De temperatuur liep vanmiddag iets op naar 37.8. 's Avonds weer 37.5.
Ik heb een paar plekken die behoorlijk zeer doen. Rechterschouder (4), ribben rechts, net boven taille (6). Ik kan de ribben echt niet aanraken. 3x paracetamol genomen (500 mg). Wel weer normaal gegeten. Ik hoop dat ik kan slapen met die pijn in de ribben. Als ik lang stil zit krijg ik pijn in de nek, dus af en toe loop ik rond. Moe (4).

  3 juni zondag
Goed geslapen. Nog steeds pijn in mijn ribben (5). Ik weet niet hoe ik moet liggen. Het lijkt wel of mijn ribben gebroken of gekneusd zijn, vervelend.
In de loop van de dag wordt die pijn weer erger en word ik ook rillerig. 's Middags steeds moeier en meer pijn.
Vanavond 1 witte boterham gegeten en een paar aardbeien.
3x paracetamol (laatste bij het naar bed gaan).
Pijn (rechterschouder en ribben). Stoot ik ook nog eens heel hard mijn knie aan de punt van het bed.
Vanavond 3 brieven geschreven en tv gekeken. Daar kan je toch geen pijn van krijgen? Of toch wel?
Temp. vanavond 37,96.

  4 juni maandag
Vanmorgen voelde ik me iets beter, d.w.z. minder pijn (4).
Vanmiddag na de thee kon ik ineens bijna niet meer lopen. Vreselijke pijn in mijn rechterheup (8). Ik kon mijn been niet optillen om een pas te maken. Ik probeerde nog om een poosje rond te blijven scharrelen, want misschien moesten de spieren gewoon loskomen, maar het deed zo'n zeer. Ik nam nog een naproxen, maar die hielp niet. Ik ging op de stoel een beetje zitten slapen. Hielp ook niet. Eerst werd ik heel verdrietig. Wat nu weer? Hoe komt dit? Gaat het nog weer over? Later werd ik boos. Natuurlijk kan ik lopen, eten koken, tafel dekken. Natuurlijk gaat het morgen een stuk beter! Vanavond op de bank gezeten en een beetje heen en weer gestrompeld naar de wc. Rob heeft Inez uitgelaten en hielp bed opmaken.
2x paracetamol, 2x naproxen.
Als ik been gebogen optil en weer terug zet knakt het ergens.

  5 juni dinsdag
Goed geslapen. Wel vaak er uit geweest, 4 of 5 keer. De laatste keer ging het lopen al beter, met minder pijn. Vanmorgen bij het wakker worden geen pijn. Als ik opsta en ga lopen voel ik het wel, maar niet zo erg als gisteren. Wel oppassen dat ik niet meteen te veel ga lopen. Zou dit nu "normaal" zijn en bij mijn ziekte horen? Kan ik zulke geintjes vaker verwachten?
Samen met Rob met Inez gewandeld. Wel met de auto naar het bos gereden. Vanmiddag weer zelf Inez uitgelaten. Naar bieb geweest op de fiets. Het lopen gaat weer prima. Soms voel ik nog iets (2). Ook af en toe de ribben (2). Ik kreeg weer een beetje hoofdpijn vanuit de nek (3). Eerst veel thee gedronken. Hielp tijdelijk, maar het kwam weer terug. Daardoor vanmiddag geen trek in eten. Toch maar een muesli bolletje. 's Middags ook weer thee gedronken. Toen ging het over.
2x paracetamol 500 mg en 1x naproxen.

  6 juni woensdag
Heel goed geslapen, 8.05 pas wakker. Ik voel me goed. Hond uitgelaten, gegeten.
Samen met Rob en Inez gewandeld. Wel een beetje last van heup. Toen ik thuis kwam boodschappen gedaan. Daarna kreeg ik opeens weer hoofdpijn (4). Dat werd snel erger, dus 2 paracetamol. Hielp niet. Wel gewoon gegeten. Ik had geen trek in vis, dus maar niet. Ik word echt wel heel verdrietig. Wat moet ik nu met mijn leven aan? Hoe kan ik mijn leven weer zin geven? Nu leef ik van het ene pijntje naar het andere en van het ene pilletje naar het andere pilletje. Waarom laat God dit toe? De tranen lopen over mijn wangen. Rob snapt er niets van.
De hoofdpijn wordt steeds erger (7). Ik vraag aan Rob hoe ik mijn leven zin kan geven. Hij zegt:"als de tijd daar rijp voo Wachten tot je eraan toe bent". Maar volgens mij kom ik daar nooit aan toe als ik me aldoor zo beroerd voel. Misschien wordt het zelfs alleen maar erger.
Ik hou het niet meer uit. Ben heel misselijk. Neem een domperidon en probeer wat te doen met de CD 'met kanker kan je leven'. De misselijkheid wordt weer zo erg dat ik moet braken. Alleen komt er niets. Ik ga naar bed.
De hele middag, avond en nacht liggen draaien. De hoofdpijn wil maar niet weg.

  7 juni donderdag
Om een uur of vijf lijkt het toch wat minder geworden. Ik ga er een poosje uit achter de computer. Willy B. heeft een mail gestuurd als reactie op mijn oproep aan Assiagoli. Ik ga toch maar weer terug naar bed. Lig nog een beetje te soezen. Om 7.00 uur ga ik de mail van Willy beantwoorden. Daarna kleed ik me aan. Mijn hoofdpijn is bijna weg (2), maar ik voel me gebroken. Ik overweeg om toch de dominee maar te bellen. Misschien kan hij mij wat opbeuren.
Jeannette heeft ook een fax gestuurd. Het schijnt nog steeds een zooitje te zijn in de vereniging. Ook Jeannette stelt voor om eens naar haar te komen. Ik wil wel, maar ik weet niet of ik het kan trekken. Ik weet ook niet of ik dan met de auto moet gaan of met de trein. Ben wel bang dat ik onderweg ineens niet meer verder kan. En dan??
Voelde me vandaag vrij goed. Alleen wat slap door de migraineaanval en te weinig eten.
Vanmorgen met een GAK formulier geworsteld.
's Middags na het eten gewandeld met Inez ( uur).
's Avonds, bij Inez uitlaten, ineens weer heel misselijk. Toch maar marihuanathee gedronken. Half kopje.
23.15 uur naar bed. Geen pijnstillers.

  8 juni vrijdag
Goed geslapen. Nog steeds een beetje weeïg. Ik zou zo graag de ramen beneden zemen maar durf er niet goed aan te beginnen en wil het eigenlijk ook niet aan Rob vragen. Die is opgestaan met hoofdpijn. We kunnen beter even rustig aan doen, want vanmiddag (15.00 uur) moet ik naar de stad voor een nieuwe prothese (verwijskaart niet vergeten) en ik wil voor een jas kijken en nog wat boodschappen.
Met Inez gewandeld, half uurtje gezeten (geslapen), naar stad geweest. Veel gelopen. Erg moe toen ik thuis kwam. Rustig gezeten, Inez uitgelaten (20 min.). Daarna was ik zo moe dat ik niet meer op mijn benen kon staan. Geld vakantie overgemaakt. Op hoop van zegen.
23.00 uur naar bed na een laatste blik op de computer.
Geen pijnstillers.
Klein beetje pijn in linkerheup (2). En beetje in linkerborst. Door nieuwe prothese?

  9 juni zaterdag
Goed geslapen. Wakker geworden met wat pijn in de ribben rechts (3).
Inez uitgelaten, gegeten, 20 minuten gefietst, uur gewandeld met Inez, gegeten, uitgerust. Langzamerhand wel meer pijn in linkerheup (4) en rechterschouder (4). Later stijve nek rechts. Door fietsen of door nieuwe prothese?
Ik wil morgen eigenlijk naar de kerk (Pinksteren), maar weet nog niet of dat lukt. Als ik op de fiets kon gaan zou de "drempel" voor mij minder hoog zijn. Maar het wordt morgen slecht weer, dus dat zit er niet in. Eerst maar gaan slapen, 23.00 uur.
Geen pijnstillers. Er ligt wel een naproxen klaar op mijn nachtkastje.

10 juni zondag
Onrustig geslapen door pijn in nek/schouder (5) en heup (4). Vroeg wakker, 7.00 uur eruit en gaan douchen. 1 paracetamol.
Met Inez gewandeld. Geen succes wegens bosloop o.i.d. Veel zitten puzzelen. Eerst een uur internet. De pijn in mijn schouder wordt steeds erger (7). Vervelend is dat.
Vanmiddag was gestreken. Verder niets gedaan vandaag.
's Middags en 's avonds bij het naar bed gaan nog een paracetamol 500. Ik hoop dat ik kan slapen. Morgenochtend wil ik toch proberen te gaan slape zwemmen.

11 juni maandag
7.00 uur opgestaan. Nog steeds pijn in nek/schouder, dus misschien beter om maar niet te gaan zwemmen?
Waarom voel ik me toch steeds zo eenzaam in de strijd om mijn kanker te accepteren. Rob lijkt zich alleen maar druk te maken over andere dingen. Is dat schijn? Afleidingsmanoeuvre?
De vragen op de discussiepagina zijn weer bijgewerkt, maar op mijn vraag over pijn bij uitzaaiingen heb ik nog geen duidelijk antwoord: kan ik dat nu wel of niet vaker verwachten?
Ik voel me vandaag, ondanks de pijn in mijn nek, aardig goed en opgewekt.
Vanmorgen met auto even weggeweest. Thuis boterham gegeten en schaaltje aardbeien. Even geslapen in stoel. Inez uitgelaten en weer 20 minuten gefietst. Heerlijk! Daarna boodschappen gedaan (heel lekkere dropjes meegebracht). Thee gedronken.
Vanmorgen wel een naproxen tegen de pijn in mijn nek genomen en de nek ingewreven met reuma zalf.
Vanavond Inez uitgelaten, tv gekeken. Lekker onderuit gezeten, want ik was opeens heel moe. Wel een goede dag geweest.

12 juni dinsdag
Goed geslapen. Opgestaan met lichte hoofdpijn (2). Pijn in schouder/nek is vrijwel weg.
Vloeren afgenomen, sanitair schoongemaakt, uitgerust, gewandeld met Rob en Inez in bos (met auto). Gegeten, uitgerust, 20 minuten gefietst.
Alleen tijdens fietsen wat meer last van schouder/nek. Verder gaat het goed. Opgewekt.
Vanavond tv gekeken en gelezen. Ik probeer Rens te bellen, maar dat lukte niet.
23.00 uur naar bed, temp. 37.7, gewicht 57,5 kg.

13 juni woensdag
Nogal onrustig geslapen. Liggen dromen dat we een tijger achter in de auto mee moesten nemen en over een paspoort voor Rens (??). Wakker geworden met hoofdpijn (3). Ik hoop dat dit weer overgaat als ik heb gegeten. Zo meteen eerst maar even bloed laten prikken.
8.30 uur ontlasting normaal, hoofdpijn over.
Samen met Rob en Inez heerlijk gewandeld in bos (met auto gegaan). Daarna uitgerust. Eindje gaan fietsen. Ik wilde weer ongeveer 20 minuten fietsen, maar reed verkeerd. Toen werd het 45 minuten. Doodmoe thuis. Thee gedronken. In stoel geslapen (niet echt, maar wel uitgerust).
Foto's zitten kijken. Ik word toch een beetje verdrietig als ik zie hoe mijn zus, broer en ik lief op een foto staan en dan bedenk hoe de verhoudingen nu liggen. Het lijkt of alles wat Rob en ik doen (m.n. Rob) niet goed is in de ogen van mijn zus en zijn broer. Al het werk voor de vereniging en bij het overlijden van mama. Jammer is dat toch. Wel een reden voor mij om de contacten hier in het dorp en de kerk wat aan te halen. Als het minder goed gaat met mij zal ik die mensen harder nodig hebben dan mijn familie. Bah, wat klinkt dat allemaal somber. En dat terwijl ik me zo goed voel. Ik heb alleen de angst dat het niet zo lang duurt, dat het goed gaat. Soms denk ik, als ik me zo goed voel moet het bloedonderzoek (de uitslagen) ook goed zijn. Dat kan toch bijna niet anders. Maar dan denk ik meteen aan wat de oncoloog zei:"Hoop op het goede, maar bereid je voor op het slechte". Alleen .... hoe doe je dat?
Ik heb trouwens nog wel steeds verhoging (37.5).

14 juni donderdag
Goed geslapen. Om 7.00 uur opgestaan. Ik was nog wel moe en erg bezweet. Achter de computer even de krant gelezen en nieuwe vragen en antwoorden bekeken. Gegeten. Ik ben best nog moe. Toch wil ik proberen ook vandaag een stukje te fietsen en natuurlijk met Inez te wandelen. Het is nu nog mooi weer.
Dus eerst met Inez gewandeld, zonder Rob. Daarna poosje in de tuin gezeten, uitgerust.
Ik krijg steeds meer hoofdpijn (4) en mijn ogen doen zeer. Weersverandering?
Om 20.00 uur 2 paracetamol, hielpen dus niet.
De hele avond tv gekeken met de ogen dicht.
22.00 uur Inez uitgelaten, thee gedronken en om 22.50 uur naar bed.
Ontlasting: geen (daardoor gewicht 58 kg?).
Hoofdpijn bij naar bed gaan (5).
Rens heeft ook nog gebeld. Fijn om weer eens iets van hem zelf te horen.

15 juni vrijdag
Redelijk geslapen maar nog steeds hoofdpijn. Nu echt aan de linkerkant rond mijn oog (7). Ik neem een naproxen en kruip nog even terug in bed.
Om 10.00 uur ga ik eruit. Het is iets gezakt (4). Ik probeer wat te eten, een beschuitje met suiker en een bruine boterham met abrikozenjam, 2 kopjes thee met een beetje suiker. Ik hoop dat het er allemaal in blijft. Ik neem ook nog mijn vitaminepil en selenium.
Om 12.00 uur nog een naproxen.
Om 14.30 uur was de hoofdpijn over.

16 juni zaterdag
Goed geslapen. Wel vrij veel gedroomd en een paar keer wakker. Als ik me omdraai knapt het steeds in mijn nek en bovenste wervels en die zijn ook wat gevoelig. 's Morgens bij het wakker worden heb ik wat pijn in mijn borstbeen tussen de borsten (3) en mijn lin rechteroog is wazig.
Vanmorgen met Inez gewandeld. Daarna in de tuin gezeten.
Ik krijg meer pijn in mijn borstbeen (5), of mijn longen erachter?
Om 18.40 uur medicijnen ingenomen. Nu ik dat schrijf krijg ik steken in rechtersleutelbeen.
Ik vind die pijn in mijn borst wel eng hoor. Als het maar niet in mijn longen zit!
is nu 23.50 uur. Ik heb behoorlijk pijn in mijn linkerborst rib (6). Trekt helemaal door naar sleutelbe schouderblad.
Ik heb twee biertjes op dus durf geen marihuanathee te nemen. Toch maar proberen te slapen.

17 juni zondag
Gisteravond hadden we buurtfeest. Ik had de hele dag al last van pijn in linkerborst (oparatiegebied) en dat was vannacht wel erg vervelend. Veel pijn gehad (7). Paar keer wakker door geworden. Omdat ik gisteravond ook een biertje had gedronken durfde ik voor het slapen geen marihuanathee te nemen. Dat helpt best wel. Ik slaap beter en (meestal) zonder pijnstillers.
Tegen de morgen toch weer in slaap gevallen en om 8.20 uur wakker. Snel opgestaan om Inez uit te laten. Nog steeds pijn ook in rechterheup achter (4). Ook beetje misselijk. Inez uitgelaten, beesten eten gegeven en zelf gegeten. Naproxen genomen.
Kerkepraat getypt. Toen wilde ik met Inez wandelen, maar mijn schoen was kapot en het begon te regenen. Klein rondje gelopen op andere schoenen. Inez eten gegeven.
Soep gemaakt. Ik heb geen trek, maar eet toch maar een kopje. De pijn zit nu in mijn hele lijf. De pijnscheuten schieten aan alle kanten door mijn lijf. Een soort kiespijn (zenuwpijn). Ik voel me vreselijk. Zit maar wat te hangen, dan weer te cryptogrammen, dan loop ik weer wat rond. 'k Zit mezelf vreselijk in de weg.
Om 17.00 uur houd ik het niet meer uit en ga toch maar met Inez wandelen. Regen of niet. Paraplu mee. Om 17.45 uur ben ik weer terug toch een klein beetje opgemonterd. Ik ga eten koken.
Na het eten ben ik weer even vervelend als vanmiddag. De vlagen van pijn wisselen elkaar af met zweetaanvallen (opvliegers). Wanneer houdt dit nu eens op?? Misschien wel nooit meer. Vanmiddag had ik nog een paracetamol genomen en vanavond weer naproxen.
Nu (21.00 uur) zit de pijn weer voornamelijk rechts in de ribben.

18 juni maandag
Vroeg wakker door vlieg. Wel goed geslapen.
Nu weer pijn in mijn rechterbovenbeen buitenkant en onderbeen binnenkant (3). Komt misschien doordat ik gisteren even op andere schoenen heb gelopen. Na het eten een paracetamol 500.
Pijn in ribben rechts (5). Ik word hier chagrijnig van.
Totaal 3x 1 paracetamol.

19 juni dinsdag
Vaak eruit geweest. Opgestaan met heel lichte hoofdpijn (1) en beetje pijn in ribben en heup (3).
1 paracetamol (500).
In de loop van de morgen meer pijn in borstbeen en boven in ruggenwervels (4).
Na middagboterham weer 1 paracetamol (500).
Vanmiddag voelde ik me steeds vervelender. Hoofdpijn (2), pijn in bovenlijf (6), moe (8), zere ogen. Ik ben bang dat ik morgen migraine heb.
Ik heb vanavond (22.40 uur) temperatuur opgenomen, omdat ik het aldoor maar zo koud heb, 38.29!!
Vanavond na het eten de 3e paracetamol genomen en nu net de marihuanathee. Hopen maar dat het helpt. Eerst maar gaan slapen. Misschien voel ik me morgen beter.

20 juni woensdag
Vannacht voelde ik me erg beroerd. Hoofdpijn, misselijk, pijn in ribben, zweten. Een migraine-aanval met toeters en bellen. Toen had ik even iets van: zo hoeft het niet meer voor mij.
Toen ik opstond voelde ik me een stuk beter.
Met Inez gewandeld. Naar redactievergadering geweest.
16.15 uur naar de oncoloog geweest. Nu moet ik toch aan de chemokuur. Heel vervelend, maar aan de andere kant misschien toch een opluchting. Misschien heb ik straks minder pijn en voel ik me minder beroerd.
Ik heb nu (23.10 uur) weer koorts 38.37. Nog hoger dan gisteren dus. Prikkende ogen, zere ribben (alsof bh veel te strak zit), beetje hoofdpijn (3).
Ik moet bekijken hoe ik de chemo kan combineren met de geplande vakantie. Dan zou ik nog bijna 4 weken moeten wachten met starten. Dat lijkt me niet verstandig. Maar even het telefoontje van de dagbehandeling oncologie afwachten.
Geen Ostac, geen Femara.

21 juni donderdag
Bijna de hele nacht wakker gelegen van de pijn in mijn rechterborstkas. Van borstbeen tot schouderblad en arm (7). Om 3.00 uur eruit geweest. Beker melk warm gemaakt met anijs. Plakje kaas en naproxen. Hielp helemaal niets. Uurtje achter de computer gezeten. Toen maar weer naar bed. Uurtje geslapen, tijd wakker en nog een uurtje geslapen. Bij het opstaan is de pijn nog steeds heel hevig (7). Een zetpil paracetamol 1000 genomen. Hielp niet.
Met Inez gewandeld. Mijn hoofd stond er niet naar om de Kerkepraat te typen. Nu heeft Rob dat gedaan. Ik heb nog Sheila en papa gebeld en de oncoloog om te vragen of ik wel door moet gaan met de Ostac totdat ik overstap op de apd infusen. Ik zou teruggebeld worden, maar heb niets meer gehoord (misschien was ik in gesprek). Ik heb ook het ziekenfonds gebeld voor adressen van pruikenleveranciers.
De hele dag pijn gehouden. 's Middags nog een naproxen.
Vanavond ging ik medicijnen ophalen en toen zei de huisarts, neem maar 2 paracetamol + naproxen. Als het niet helpt moet ik morgen bellen. Misschien krijg ik dan iets met codeïne. Rob heeft vanavond Inez uitgelaten.
Om 23.00 uur naar bed.
(2 paracetamol + naproxen om 22.00 uur ingenomen). Toch een uur later temp. 37.44.
Wel Ostac, geen Femara.

22 juni vrijdag
Goed geslapen. Wakker geworden om 7.00 uur met weer behoorlijk veel pijn (6).
Afspraak gemaakt met de dokter (11.30 uur). Hem op de hoogte gebracht van de stand van zaken. Verder (nog) geen nieuwe pijnstillers gekregen.
Vanmiddag was ik heel boos en overstuur door een brief van het ziekenfonds over de vergoeding van de prothese of liever gezegd over het niet vergoeden van de eigen bijdrage.
Totaal 6x 2 paracetamol en om 22.30 uur 1x naproxen. Temp 36.6.
Geen Ostac en geen Femara meer.

23 juni zaterdag
Redelijk geslapen. Ik heb wel onrustig liggen dromen.
Opgestaan met beetje hoofdpijn (2) en nog steeds beetje pijn in borst, maar dat wordt al minder (5).
De hoofdpijn ging even weg na het wandelen met Inez, maar 's middags kwam het in alle hevigheid terug. Ik werd misselijk en wist niet meer wat ik in kon nemen om te voorkomen dat het heel hevig zou worden. Uiteindelijk heb ik een Ercycoff genomen. Ik werd daar wel even vervelend van, maar het hielp uiteindelijk wel. Ik moest nog naar redactie Kerkepraat en Rob is meegegaan en heeft gereden. Eerst nog gestofzuigd en thee gedronken. Ik had inmiddels al geslikt: 1 paracet. 500, 1 naproxen, Cafergot.
23.40 uur naar bed. Ik ben moe.
Vanavond nog 2 paracetamol 500 en bij het naar bed gaan 1 naproxen en 1 paracetamol 500 wegens pijn in linkerborst en oksel (5). Ik voel me nu wel opgeblazen. Toch weeg ik maar 57,5. Ontlasting: 3x. Temp. 37.18.

24 juni zondag
Goed geslapen. Wakker geworden om 8.00 uur, met pijn in linkerborstkas en oksel. Er zit daar echt een heel zere plek. Wat is dat nu weer?
Het wordt waarschijnlijk mooi weer vandaag met 25o. Ik hoop dat ik buiten kan zitten, maar misschien is dat te warm.
Op dit moment heb ik geen hoofdpijn.
Redelijk goede dag geweest. Gewandeld met Inez, in de tuin gezeten, gefietst. Daarna wel wat pijn in ribben (4). 1 paracetamol. 4 wassen gedraaid. 's Avonds gestreken. Vreselijk staan zweten.

25 juni maandag
Goed geslapen. Ik had het zelfs een beetje aan de koude kant, doordat ik geen dekbed op had en de ramen en deuren tegen elkaar open staan.
Ik heb vandaag in mijn overmoed weer teveel gedaan. Vanmorgen voelde ik me goed en ging de wc schoonmaken. Toen ging ik vanzelf door met de hele badkamer. Daarna met Inez in het bos gewandeld (met auto naar het bos). Toen even gezeten, maar ook wat onkruid uit de tuin gehaald. Gegeten, boodschappen gedaan, vloer afgenomen, gefietst.
Nu heb ik pijn in borstkas (5), rechterschouder (5), middenrif (5), ruggewervel (5) (boven tot middenrif). Zal ik een para zetpil nemen? Ik leg hem klaar op het nachtkastje.
Temp. (37,2). Gewicht 57 kg (56,5).

26 juni dinsdag
Goed geslapen, maar ik heb het wel weer voor mekaar. Mijn hele lijf doet zeer (6). Vannacht 2 paracetamol genomen.
Ik voel me vandaag echt heel vervelend. Pijn in mijn borstbeen en achter in de wervels en steeds een erg vervelend misselijkmakend gevoel in mijn maag/leverstreek. Ook voor en achter. Bah! En dat allemaal doordat ik gisteren te veel heb gedaan? Kan ik echt nog wel drie weken wachten voordat ik aan de chemo ga? Hou ik dat nog vol? En dan? Voel ik me dan nog beroerder?
De hele dag behoorlijk wat pijn gehad (7). Ik heb niets gedaan vandaag. Alleen maar met de hond gewandeld en boodschappen gedaan. Verder buiten in de tuin zitten puzzelen, lezen en slapen. Het is net of er steeds een dolk in mijn borst (hart) wordt gestoken, die er van achteren via mijn ruggewervel weer uitkomt. Soms trekt de pijn in mijn rechterarm naar mijn pols. Ik hoop dat de pijn morgen een stuk minder is en dat ik zaterdag gewoon mee kan naar een verjaardag.
Totaal 4x 2 paracetamol 500 mg en om 22.00 uur ook naproxen. Temp. 36.9. Gewicht 57.5.
Ik heb sinds lang vanavond weer met smaak gegeten (macaroni en sla).

27 juni woensdag
Goed geslapen. Nog vage pijn in rechterzij en heup.
In de loop van de dag moe, slaperig, zere schouders en ribben. Ik verveel me te pletter. Kan niets doen omdat ik bang ben weer pijn te krijgen en ik wil het weekend goed zijn.
Vanavond weer rillerig en koorts 38.25.

28 juni donderdag
Onrustig geslapen. Overal pijn en gloeierig van de koorts of door het benauwde weer. Er is nog niet veel onweer uitgekomen.
Vanmorgen om 5.30 uur een zetpil paracetamol genomen (temp. 37.95). Toch nog even weggedoezeld. Toch doet alles zeer. Ik hoop dat het wel over gaat en dat ik morgen en het weekend nog iets waard ben. Ik vind het wel eng hoor, aldoor maar koorts.
Zou het echt wel verstandig zijn om nog 3 weken te wachten met de chemo? Ik ben zelf steeds bang voor uitzaaiingen in de hersenen omdat ik zo vaak hoofdpijn heb bij het opstaan. En dan ben ik weer bang voor mijn lever. Er zijn ook andere dingen waar ik me zorgen over maak. Gisteren heb ik geprobeerd dat nog een keer aan te kaarten bij Rob. Ik wil zo graag dat de bijkeuken een goede beurt krijgt en de ramen moeten nodig weer gezeemd worden. Omdat ik het niet steeds wil vragen aan Rob krijg ik de neiging om het toch maar zelf te doen, maar als ik eraan denk hoe ik me dinsdag voelde, nadat ik maandag de badkamer had uitgesopt en een beetje onkruid uit de tuin had gehaald, zie ik er toch maar vanaf. Dit vind ik dus ook erg moeilijk om daar mee om te gaan. Dan maak ik me zorgen over Rob, hoe hij zich zal redden als ik er niet meer ben.
Rob ging uit zichzelf de bijkeuken schoonmaken en de ramen zemen. Ik heb de relaxstoel schoongemaakt, gezogen en vloer afgenomen en de Kerkepraat rondgebracht.
Ik voel me erg beroerd vandaag. Koorts, pijn in schouders en armen (5) en een zeer zwaar hoofd. (temp. 38.3).
Om 16.00 uur nog een keer 2 paracetamol (500 mg) genomen. Ik kan de hele dag wel slapen.
Ook nog een stukje in het bos gelopen.
Hoofdpijn wordt steeds erger (6). 2 paracetamol + naproxen.
De hele avond zitten slapen. Om 22.45 uur naar bed (temp. 37.56).

29 juni vrijdag
Goed geslapen. 7.00 uur wakker en opgestaan. Ik voel me beter dan gisteren. Wel stijf. Ga maar even douchen.
Toch mee geweest naar de stad. Leuk jack gekocht. Wel moe toen ik thuis was. Wilde even slapen, maar dat lukte niet. Ik kreeg weer kippenvel en had weer koorts, 38.12. Weer twee paracetamol + 1 naproxen genomen. Even naar de bieb geweest. Ik had het steeds erg warm. Het zweet liep langs mijn hoofd en mijn t-shirt was helemaal nat.
's Avonds Inez uitgelaten. Daarvóór had ik ineens veel slaap, dus even met de ogen dicht gezeten.
Om 22.30 uur nog even marihuanathee gedronken en weer 2 paracetamol + 1 naproxen genomen. Ik heb zere schouders en ruggenwervel. Verder vind ik het erg benauwd, maar dat komt misschien door het weer, 26o en bewolkt.
Temp 37.30. Weinig geplast. Door warmte?

30 juni zaterdag
Vrij onrustig geslapen door de benauwde warmte. Wakker geworden met beetje hoofdpijn. Misschien gaat dat wel weer over na het eten. Dat hoop ik maar want straks gaan we op visite. Dat wordt dus een drukke dag. Ik moet ook nog even boodschappen doen.
Dat was een drukke dag. Best wel vermoeiend. Nog even een emotioneel gesprek gehad met Carin. Eerst over Rens en de moeite die ik heb om hem iets over mijn ziekte te vertellen als ik weet dat hij alleen is. Vrijdag waren Carin en Rens nogal overstuur geweest. Ze willen misschien iets eerder gaan trouwen dan dat oorspronkelijk de bedoeling was. Voor een groot deel vanwege mij, zodat ik het mee kan maken en er als echt bij kan zijn. Dat vind ik heel lief, maar ik ben ook bang dat ze de zaak gaan forceren. Donderdag willen ze er met Carins ouders over praten. Carin zei wel dat ze liever vandaag dan morgen zou trouwen.
's Middags vroeg mijn zus nog of ik iets afgesproken heb voor de dagbehandeling. Sheila vroeg of ik al een pruik had uitgezocht. Ik kreeg ook een klein boekje van Sheila en Erik. Lief, erg lief. Maar ik vind het allemaal wel moeilijk en emotioneel om er over te praten. Misschien bel ik de dominee van de week nog wel op.
Ik voelde me niet echt lekker vandaag en naarmate de vermoeidheid toenam nam ook de pijn toe (schouders, ruggenwervel), beetje hoofdpijn door het benauwde weer.
2x paracetamol 500 + naproxen genomen.


2001

  1 juli zondag
Onrustig geslapen. Af en toe kramp in voet, hypercalciëmíe? In de gaten houden. Wel wat uitgerust. Nog beetje pijn in schouder links (3).
Nu ik weer twee uurtjes op ben krijg ik meer pijn in linkerschouder (4) en in ruggewervel (3). 2 paracetamol + naproxen.
In de loop van de morgen ook weer hoofdpijn in achterhoofd (3). Ik durf niets meer in te nemen. Laat maar komen.
's Middags zitten slapen en lezen in groene relaxfauteuil. Toen belde Emmie. Na een lang gesprek was mijn hoofdpijn over. De lucht begint ook wat op te klaren.
's Avonds wel weer steeds meer pijn in linkerbovenarm (6). Om 21.45 uur 2 paracetamol + naproxen.
Al met al toch een goede dag.

  2 juli maandag
Goed geslapen. Paar keer eruit geweest. Vroeg wakker. Beetje pijn in linkerbovenarm (3) en in "linkerborst" (3).
In de loop van de morgen meer pijn in bovenlijf (4). 2 paracetamol + 1 naproxen.
Met Inez gewandeld in bos (met auto).
Vanmiddag een uur gefietst, boodschappen gedaan. 1 paracetamol wegens pijn in bovenarm (6).
Vanavond tv gekeken (zitten slapen). Inez uitgelaten, 2 paracetamol +1 naproxen, thee.
23.15 uur naar bed.
Gewicht 57,0 kg ('s morgens 55,5 kg), temp. (17.00) 36.6.

  3 juli dinsdag
Goed geslapen, wel gedroomd. Wakker geworden met wat pijn in de ribben (4) en borsten (3) (stekende pijn). 1 paracetamol +1 naproxen.
Afspraak gemaakt bij de kapper. Met Inez gewandeld in bos, thuis gezeten (lezen en slapen). Naar de stad, nieuwe hakken onder schoenen en ik had al pijn in mijn ribben!! (met sokken/zonder sokken, andere schoenen). Daarna naar kapper voor een pruik. Hij adviseert een andere coupe. Morgen eens vragen bij de kapper hier.
Ik ben erg moe en heb behoorlijk pijn in ribben (6), rechterborst (6), rug . 2 paracetamol + 1 naproxen. Dat wordt wat morgen. Dan moeten we naar Carin's verjaardag. Nou ja, we zien wel. Vandaag heb ik toch wel alles kunnen doen wat ik wilde.
Temp. 37.83 (ondanks pijnstillers een uur geleden).

  4 juli woensdag
Redelijk goed geslapen. Weer een paar keer eruit geweest. De stijfheid valt mee. Beetje in nek links en in ribben rechts (2) en moe gevoel in rug.
Inez uitgelaten, ontbeten, naar de kapper geweest. Mijn haar is nu heel kort. Enerzijds vanwege het warme weer, maar ook als voorbereiding op de chemokuur. Daar heb ik het toch wel een beetje moeilijk mee (en Rob ook denk ik). Hij zei niet veel over mijn korte koppie, alleen dat het bovenop nog te bol is. Maar dat kan volgens de kapper niet anders doordat mijn haar zo sterk krult.
Bijna een uur met Inez gewandeld. Rob ging niet mee. Nu ben ik erg moe.
's Middags naar Carin. Daarvan waren we om 23.30 uur terug. Doodmoe, maar ik heb het weer volgehouden. Inez uitgelaten. 2 paracetamol + naproxen en thee en dan naar bed.
Pijn in linkerschouder, borst en arm (5). En moe, moe, moe.

  5 juli donderdag
Goed geslapen. Wat pijn in borstbeen links (3). Nieuwe vragen op internet gelezen. Een vraag over iemand die chemo heeft gehad met succes. Tumormarkers en pijn namen af. Maar nu, 4 maanden later, beginnen de tumormarkers alweer te stijgen. Is dat ook mijn voorland? En dan? Nieuwe chemokuur? Dan is het einde toch zoek? Nou ja, niet aan denken maar.
Iets wat ik nog steeds niet snap: mijn tumormarkers zijn gestegen tot 2695. Op de borstkankersite lees je waarden van rond de honderd. Wordt er met verschillende parameters gemeten?
Rob heeft vannacht gedroomd dat ik helemaal radeloos was omdat er niets meer hielp.
Met Inez gewandeld, in de tuin gewerkt (15 minuten), boodschappen gedaan. Planten in achtertuin water gegeven (met slang). Gegeten (slaatje, nog steeds geen trek in vlees). Inez uitgelaten en naar bed.
Ik heb het gevoel dat het iets beter gaat, maar dat kan ook zo lijken doordat ik nu niets meer doe (niet zwemmen, geen huishoudelijk werk, nauwelijks in de tuin) en doordat ik regelmatig pijnstillers neem.
's Avonds nog steeds verhoging, 37.86. Ik kan het niet zo goed meten door de aambeien, maar ik voel me dan weer rillerig.
Voordat ik vanavond de pijnstillers innam had ik al pijn in mijn bovenarmen (4). Ben benieuwd hoe het morgen gaat nu ik weer even in de tuin heb gerommeld.
Heel erg warm buiten 32o. Kan vannacht gaan onweren.

  6 juli vrijdag
Goed geslapen. Voel me goed. Ik begin te twijfelen of ik dinsdag naar de dokter zal gaan om te vragen of ik nog een keer bloed kan laten prikken voordat ik aan de chemokuur begin. Misschien zijn de tumormarkers toch al een eind gedaald.
Met Inez gewandeld, gestoft en gezogen en vloeren gedweild, boodschappen gedaan.
Vanmorgen toch iets teveel gedaan en pijnstillers te laat ingenomen (pas na het middageten). Toen had ik pijn in linkerschouder (5). Verder voel ik me goed vandaag, alleen last van de warmte (36o in de schaduw). Niet rillerig geweest.

  7 juli zaterdag
Goed geslapen. Vanmorgen bij het wakker worden lag ik te denken aan de kerk en aan de brief die ik ooit eens heb geschreven aan de dominee. Ik heb die brief opgezocht en eigenlijk ben ik nog niets verder dan toen (1995). Ik kwam ook wat correspondentie met Sheila tegen. Zij voelde zich in haar jonge jaren hier in dorp niet thuis. Hoe zou dat komen? Was dat de pubertijd? Of hebben we als ouders echt alles verkeerd gedaan. Als ik nu kijk hoe de kinderen terecht zijn gekomen denk ik dat het allemaal wel meevalt met die verkeerde opvoeding.
Het is nu 16.00 uur en ik voel me niet lekker. Beetje hoofdpijn (4), 2 paracetamol. Beetje pijn in linkerschouder (4). Door andere bh? Die is inmiddels weer uit de was, dus die ga ik weer aantrekken.
Ik krijg steeds meer hoofdpijn (7) en word misselijk. Vanavond toch geprobeerd brood te eten, 2 boterhammen en een kopje thee.
Op de bank zitten hangen. Om 21.00 uur gaan douchen en marihuanathee gedronken en om 22.00 uur naar bed. Inmiddels zweet ik weer net zo hard als voor het douchen.
Mijn hoofdpijn wordt niets minder, in tegendeel. 1 naproxen.

  8 juli zondag
Hoofdpijn is over.
Weinig klachten, alleen een beetje pijn in mijn schouders (3).

  9 juli maandag
Onrustig geslapen. Misschien omdat ik vandaag van plan ben naar de dokter te gaan om te vragen of er nog een keer bloed geprikt kan worden voordat ik aan de chemo begin?
Af en toe kramp in mijn voeten. Beetje pijn in rechterschouder (3).
9.30 uur naar dokter geweest. Hij zal overleggen met de oncoloog.
1x naproxen.
Met Inez gewandeld, boodschappen gedaan, gegeten, geslapen in groene stoel. Wakker geworden met beetje hoofdpijn, dat werd snel erger (7). Ook misselijk, rommelig in darmen. Misschien doordat er een bui aankomt? Ik voel me vervelend. Hoop dat het snel weer overgaat als bui voorbij is.
Dat gebeurde gelukkig inderdaad. Vanavond was de hoofdpijn en misselijkheid weer over.
Om 17.00 uur dokter gebeld. Hij belde mij terug. Heeft overlegd met de oncoloog, die belt mij morgenochtend. Ik ben benieuwd. Wel vervelend dat ik dan weer de hele morgen op een telefoontje moet wachten. Ik hoop dat het niet voor niets is.
Gewicht 57.5 kg.

10 juli dinsdag
Goed geslapen. Geen klachten.
Met Inez gewandeld in het bos (met auto). Gelezen, gepuzzeld, gegeten. Ineens heel erg duizelig. Ik was bang voor Ménière. Even boven op bed gaan liggen. Maar ik moest de huisarts bellen als ik niets van de oncoloog had vernomen. Hij zal overleggen met hem. Hij moet toch naar het ziekenhuis.
Vanavond om 20.30 uur belde hij. Morgen kan ik bloed laten prikken. Alleen duurt de uitslag waarschijnlijk een hele week. Als ik toch aan de chemo moet kom ik misschien in de knoop met de vakantie. Wat heb ik mezelf nu weer op de hals gehaald? Weer een hoop onzekerheid en wachten. De duizeligheid is vrijwel over. Vanmiddag en vanavond wel meer pijn in armen, schouders (5), ruggewervel (4) en ribben (4).
22.50 uur naar bed. Moe!

11 juli woensdag
Vannacht een tijd waker gelegen. Liggen piekeren. Ik had op verschillende plaatsen pijn. Voornamelijk in armen (5) en ruggewervel (4) ter hoogte van middenrif. Waar komt die pijn vandaan? Toch van de botten? Heeft bloed prikken dan geen zin? Gaat het toch steeds slechter met mij? Hoe moet dat met de chemo en de vakantie? Allemaal vragen waar ik over lig te malen. Het helpt niet echt of ik nu tegen mezelf zeg: ga toch slapen, dit los je midden in de nacht toch niet op.
Van half vier tot half zes wakker gelegen. Tussen half zes en half zeven even weggedoezeld.
Om half zeven opgestaan. Bloed laten prikken (bloedde nogal).
1 naproxen + 1 paracetamol.
Tegen twaalven kreeg ik weer hoofdpijn boven op mijn hoofd. Dat ging na een poosje slapen in stoel en twee koppen thee weer over. Inmiddels was het ook al gaan regenen. Het waait behoorlijk.
's Middags zitten lezen en puzzelen.
Nog steeds pijn in ribben rechts (5) en schouders en borst links (4).
's Avonds 1 naproxen + 1 paracetamol en marihuanathee. Gewicht 56.5 kg.

12 juli donderdag
Rustig geslapen. Weinig klachten. 7.30 uur opgestaan.
Hele dag huishoudelijk werk en met Inez gewandeld. Van 16.00-17.00 uur verveeld! Ik kan mijn ei niet kwijt. Ben zenuwachtig voor de chemokuur of die nu wel of niet doorgaat volgende week. Heb het een beetje koud. Vanmorgen scheen de zon en waaide het heel hard. Nu regent het af en toe en is de lucht grijs. Ik heb weer een beetje zwaar hoofd en weinig trek in eten. Ga een vest aantrekken.
Vanmorgen 1 naproxen + 1 paracetamol 500mg.
Vanavond (23.00 uur) 1 naproxen + 1 paracetamol, thee.
Beetje pijn in rechtersleutelbeen (3) en rechterpols (3).
Gewicht 57 kg.

13 juli vrijdag
Beetje onrustig geslapen. Ik moest er elk 1 uur uit. Bij het wakker worden voel ik me goed. Vannacht wel kramp in voet gehad.
Ik voel me zo nutteloos en heb veel te veel tijd om te piekeren. Aan de andere kant, als ik niets doe heb ik ook vrijwel geen klachten.
Vanmorgen en vanavond wel 1 naproxen + 1 paracetamol 500 genomen.
Vanavond had ik het koud. Nu weer heel warm. Temp. 37.82 (1 uur na naproxen + paracetamol.).

14 juli zaterdag
Goed geslapen. Wel liggen dromen, 2x eruit geweest. Wakker geworden met beetje hoofdpijn (2). Dat ging na het eten over.
's Morgens en 's avonds 1x naproxen.
Vanavond bleek er een teek in mijn linkerheup te zitten. Gelukkig alleen zijn kop. Rob heeft hem verwijderd, opletten of ik rode plek krijg.
Vanavond rillerig en dan weer warm. Ik word steeds zenuwachtiger voor volgende week de chemo? Of niet?
Morgen naar papa dat geeft wat afleiding.

15 juli zondag
Beetje onrustig geslapen. Begin van de nacht vaak eruit geweest. Toen had ik ook weer een beetje hoofdpijn. Zonder klachten opgestaan.
Naar papa gereden. Daar was het gezellig druk. Alle kinderen en kleinkinderen met partner en bekenden waren er. 's Avonds best veel gegeten, vissalade en huzarensalade en stokbrood met kaas. Om 19.45 uur wilde ik naar huis, want ik was opeens doodmoe. Iedereen wenste me sterkte voor de komende weken. Toen we eenmaal in de auto zaten kreeg ik de neiging om heel hard te gaan huilen. Waarom? Ik weet het niet. Omdat mama er niet bij was of uit angst of van vermoeidheid??
Vanmorgen en vanavond 1 naproxen.

16 juli maandag
Redelijk geslapen. Af en toe wakker. Beetje hoofdpijn (1).
Ik heb eerst hard gewerkt in huis. Ik moest de secretaresse van de oncoloog bellen maar durfde niet. Uiteindelijk toch gedaan. Helaas zijn de tumormarkers nog weer verder toegenomen (van 2695 naar 2948). Dat betekent dus toch morgen aan de chemo beginnen. Rob en Inez en ik moesten alle drie even huilen. Toen gingen we maar wandelen en werden we weer wat rustiger. Ik heb ook de huisarts gebeld om de uitslag door te geven. Gelukkig voel ik me steeds vrij goed. Dat is de positieve kant van de zaak.
Vanmiddag even buiten gezeten. Ik ben 'tig keren naar boven gelopen om te zien of er nog mailtjes binnen waren. Vanavond tv gekeken. Pas toen ik naar bed ging was er een mailtje van mijn zwager. Dat heb ik nog even beantwoord en nu ga ik naar bed.
Vanmorgen en vanavond naproxen.

17 juli dinsdag


2001

17 juli dinsdag
Vandaag begin ik op een nieuwe bladzijde. Symbolisch? Misschien wel. Ik moet beginnen met de chemokuur en vraag me af hoe ik hier op ga reageren en of alles ooit weer "gewoon" wordt. Nee, natuurlijk niet. Ik heb een ernstige ziekte die nooit meer over gaat. Tenzij er een wonder gebeurt natuurlijk. Hoe ingrijpend zal die chemo mijn leven veranderen? Ik ben bang. Ik probeer steun te vinden in mijn geloof van vroeger, maar het lukt niet echt. Daar ben ik nog het meest verdrietig over. Ik denk dat ik toch nog maar eens met de dominee moet praten.
14.00 uur infuus, begin chemokuur.
Zo, de kop is eraf. Het ging allemaal prima. Het inbrengen van het infuus en de chemo. Allemaal geen probleem. Ik voel me verder goed. Alleen wat moe, maar dat kan ook wel van de spanning zijn. Ik heb meteen bij het infuus een middel tegen de misselijkheid gekregen. Van dit middel kan je even last krijgen van een branderig gevoel aan je vagina of een dag een rood hoofd.
's Avonds lekker gegeten. Sperziebonen met tartaar. Wel een beetje prikkende ogen.
TV gekeken, om 22.00 uur Inez uitgelaten en naar bed, want morgen moet ik er vroeg uit. De auto moet naar de garage en we gaan dan even winkelen.
2x naproxen.

18 juli woensdag
Vannacht dacht ik even, dat wordt niets met naar de stad gaan. Ik kreeg een beetje hoofdpijn en was bang dat ik dan ook misselijk zou worden.
Vanmorgen was de hoofdpijn over, maar ik was wel een beetje bibberig op de benen. Besloten om toch maar te gaan. Het geeft ook wat afleiding. Om 13.30 uur waren we thuis. Wel moe, maar geslaagd en dus tevreden. Blij dat ik het kon, een hele morgen winkelen en blij omdat ik nieuwe schoenen heb.
Nog steeds last van prikkende ogen.
Wel typisch dat ik 's morgens bijna nooit hoef te plassen en 's avonds en 's nachts zo vaak. Ik ga nu eerst even rusten.
Na het rusten een beetje lopen lanterfanten. Een uurtje mijn nieuwe schoenen aangehad in huis om ze in te lopen.
Ik heb wel een beetje 'n rood hoofd. Dat kan komen van de dexamethason. Mijn ogen prikken. Dat is wel vervelend, want nu kan ik niet zo goed tv kijken of lezen. Dan blijft er niet zo heel veel over wat ik wel kan doen.
Toch heb ik vanavond, nadat ik Inez heb uitgelaten, een uurtje zitten lezen en even tv gekeken. Nog even de papieren uit het KWF Koffertje doorgekeken.
2x 1 naproxen (14.00 en 22.00 uur). Gewicht 57,5 kg. Temp.36.56.

19 juli donderdag
Goed geslapen. Beetje "loden" armen en benen. Toch eind in bos gewandeld, ondanks de regen.
Ik voelde me vandaag iets minder goed. Beetje pijn in de mond, af en toe hoofdpijn, af en toe misselijk. Bovendien ben ik de hele dag in een sterk wisselende emotionele stemming. Paar keer op andere schoenen gelopen, waardoor weer meer pijn in ribben.
Leuk kaartje van mijn zus en zwager gekregen.
Vanavond hele avond zitten lezen met Inez op schoot.
Gewicht 58 kg.
1x naproxen (alleen 's avonds).

20 juli vrijdag
Toen ik opstond voelde ik me goed, maar toen ik even rondliep werd ik wat vervelend in mijn maag en een "raar" gevoel in mijn armen en benen. Alsof je de chemo in al je botten voelt werken.
Inez uitgelaten, gegeten en een hele tijd zitten lezen. Ik wilde mijn boek uit hebben en het was toch rot weer. Tegen elven klaarde het op en gingen we wandelen in het bos (met auto).
Ik voelde me steeds vervelender. Ook emotioneel. Toen ik nog geen chemo kreeg voelde ik me goed en nu niet. Als ik me realiseer dat de 2e cyclus meestal zwaarder is dan vraag ik me af waar ik aan ben begonnen. Maar Rob zegt:"Je had geen keus. Als je
niets zou doen dan gaat het steeds verder en het zit toch ook in je hele lijf".
's Avonds tegen vijven overweeg ik om een Primperan te nemen. Ik probeer eerst nog maar een biscuitje en zowaar het helpt. Papa belde nog op om te horen hoe het met me gaat. Die wil ik niet al te ongerust maken. Toch redelijk gegeten (rode kool).
Om 21.30 uur nieuwe marihuanathee gezet. Inez uitgelaten en en om 22.40 uur naar bed.
Gewicht 56.5. 1x naproxen.
Beetje hoofdpijn, pijn in ogen en vervelend in maag.
Temp. 37.62. Ik ga maar gauw liggen en slapen.

21 juli zaterdag
Vandaag voelde ik me vrij goed. Om 8.00 uur opgestaan. Inez uitgelaten, gegeten en eerst maar met Inez gaan wandelen ( 1 uur).
Ik was wat minder misselijk dan gisteren, maar vanavond voelde ik me weer wat minder goed.
Geen pijnstillers. 2x ontlasting, 2e keer dun. Gewicht 57 kg.

22 juli zondag
Om 7.00 uur opgestaan. Gedoucht, Rob heeft Inez uitgelaten. Ontbeten, met Inez gewandeld (auto).
In de loop van de middag kreeg ik een beetje hoofdpijn (2) dat werd steeds erger (4).
's Avonds hevige zweetaanvallen en steeds misselijker. Paar biscuitjes hielpen niet, evenmin wat drinken.
22.00 uur Inez uitgelaten, marihuanathee gedronken, nog even tv gekeken.
22.45 uur naar bed. Straal misselijk en hoofdpijn, prikkende ogen en pijn in ribben rechts. Ik had het idee dat alleen een pijnstiller niet zou helpen, dus neem ik maar even niets. Er ligt Primperan klaar op mijn nachtkastje.
Gewicht 56,5 kg. Geen pijnstillers. Temp.37.22.

23 juli maandag
Vanmorgen vroeg wakker geworden van de pijn in mijn rechterzij (ribben?).
Om 6.00 uur eruit gegaan. Een beschuitje en een kopje thee gemaakt.
Ik heb iedere keer van die zweetaanvallen. Dan word ik misselijk en het zweet loopt langs mijn hoofd. Daarna krijg ik het koud. Door dat zweten kan ik eigenlijk niet goed make-up gebruiken, dat vind ik heel vervelend. Als ik me een beetje kan opmaken voel ik me wat zelfverzekerder.
Tijdens de zweetaanvallen heb ik ook heel zware armen en benen.
Ik werd weer heel misselijk. Wat druiven gegeten. Later nog een paar biscuitjes, marihuanathee + biscuitjes. 1 naproxen.
23.00 uur naar bed. Gewicht 56 kg. Nog steeds misselijk en nu weer erg warm en bezweet.
Als ik nu maar wat kon eten was ik misschien minder misselijk, maar de biscuitjes komen nu al de strot uit. Meer drinken, dan moet ik ook meer plassen.

24 juli dinsdag
Ik moest weer elk uur plassen. Als ik terug in bed ging had ik pijn in mijn rechterzij (ribben?) en wist niet hoe ik moest liggen. Toch nog wel redelijk geslapen. Vanmorgen wat last van mijn ogen.
Gisteravond eerst maar een plakje kaas gegeten omdat ik toch wel misselijk was. Dat duurt wat langer voordat het verteerd is.
Ik weet nu niet wat ik moet doen tegen de pijn in mijn zij? Moet ik nog weer 2x per dag naproxen nemen of juist niet?
7.00 uur opgestaan. Gegeten. Weer even heel vervelend na het innemen van de pilletjes. Met Inez naar bos (auto), toen naar ziekenhuis voor infuus (11.30 uur). In stad frietje gegeten. Ik werd ineens helemaal slap en duizelig dus moest iets eten. Pas om 14.30 uur thuis. Moe. In de tuin gezeten.
Ik kon niet slapen in de tuin, Inez wilde steeds spelen. Later boodschappen gedaan. Binnen geprobeerd te slapen, maar ik voel me te onrustig.
Vanavond macaroni gegeten, best wel veel. Toch in de loop van de avond weer misselijk. Nog druiven gegeten en marihuanathee en een witte boterham met pindakaas. Toch ben ik nog misselijk. Misschien moet ik toch een Primperan nemen? Hij ligt klaar op mijn nachtkastje.
1 naproxen. Gewicht 56,5 kg. Prikkende ogen en keel.

25 juli woensdag
Ik had gisteravond een uurtje geslapen toen ik bezweet wakker werd en vreselijk misselijk was.
Uiteindelijk toch maar een Primperan genomen. Het duurde wel even voordat deze hielp, maar verder ben ik de nacht goed doorgekomen.
Vanmorgen voelde ik me wel weer iets beter. Alleen een beetje wiebelig op de benen en wat pijn in mijn rechterzij (4).
Het is erg warm. Het wordt vandaag 27o.
Beetje in de tuin gerommeld. Daarna een flinke wandeling gemaakt met Rob en Inez. In stoel buiten gezeten, nog steeds onrustig. Ik wil de dominee bellen voor steun, maar ben steeds zo geëmotioneerd. Toch afspraak gemaakt voor morgen.
Slaatje gehaald. Hele avond vol gevoel. TV waardeloos, zitten slapen.
22.15 uur Inez uitgelaten. Geen marihuanathee, alleen beetje citroen ijsthee.
's Middags 2 paracetamol wegens hoofdpijn (3). Dat is nu over. Wel 1 naproxen. Gewicht 57 kg.

26 juli donderdag
Vanmorgen eerst heerlijk met Inez gewandeld. Daarna een emotioneel gesprek met de dominee. Ik was na afloop helemaal "leeg". Kreeg tijdens het gesprek nog een bloedneus.
Vanmiddag voelde ik me erg vervelend. Krampen in de buik. Was al twee keer naar de wc geweest. Zeer zware armen en benen. In de tuin zitten hielp niet. Later een poosje binnen zitten slapen. Absoluut geen trek in eten. Uiteindelijk een beetje gebakken aardappelen, appelmoes, schaaltje yoghurt met suiker en beschuit. Later op de avond een gekookt ei en een beetje ijsthee. Voor het naar bed gaan twee plakjes kaas, 5 druiven, klein beetje marihuanathee en een paar biscuitjes. Ik voelde me heel ietjes beter. Nog steeds erg slap.
Ik ben bang dat ik de kuur niet vol zal houden als ik me nu al zo naar voel. Ook bang dat ik zaterdag niet naar Sheila kan. Nou ja, eerst maar afwachten en nu naar bed.
Geen naproxen.

27 juli vrijdag
Redelijk geslapen. Wel vroeg wakker. 6.30 uur eruit.
Beschuitje gegeten. Inez uitgelaten. Ontbeten. Voel me redelijk. Nog iets opgeblazen maag, maar toch leeg.
Sheila gebeld voor haar verjaardag. 's Middags gewoon gegeten. Daarna geslapen in stoel.
Mijn maag/darmen zijn nog steeds in opstand, wel iets minder dan gisteren. Ik moet steeds naar de wc en daardoor gaat mijn bilspleet helemaal kapot. Dat doet zeer.
's Avonds 2 crackers (kaas en aardbeien) en een schaaltje yoghurt gegeten. Dat smaakt goed, maar ik had de hele avond weer een opgeblazen gevoel. Voor het naar bed gaan toch een half glaasje marihuanathee gedronken en wat biscuitjes gegeten. Geen naproxen.
Ik heb het steeds weer zo heet. Alsof ik uit elkaar zal klappen. Mijn zus stuurde een lief mailtje. Beantwoord.

28 juli zaterdag
Slecht geslapen. Steeds wakker door snurken Rob. Om 7.00 uur opgestaan om de krant te tezen. Kopje thee met beschuitje. Later bij het ontbijt muesli, beschuitje en kopje thee. Ik neem maar geen sinaasappelsap. Misschien is dat te zuur voor mijn slijmvliezen.
Na het ontbijt staat mijn maag weer in brand. Zal wel door de pilletjes komen. Nog twee dagen en dan heb ik 2 weken rust.
Het is vandaag best heel goed gegaan. Vanmiddag naar Sheila geweest. Onderweg in de auto wel misselijk, maar dat ging bij Sheila weer over. Vrij normaal gegeten. Maar vanavond, sinds ik weer thuis ben, voel ik me weer zo raar. Misselijk, opgeblazen en toch leeg. Paar zoutjes gegeten, marihuanathee gedronken en 2 kaneelbeschuitjes. Helpt allemaal niet. Ik ga maar slapen en hoop dat ik me morgen beter voel. Deze middag kan niemand me meer afnemen.
Gewicht 56,5 kg. Geen naproxen.

29 juli zondag
Vandaag voelde ik me weer een stuk minder goed. Veel krampen in de buik en diarree. Misschien toch een beetje te druk geweest gisteren. Ondanks dat toch gisteravond een biefstukje gegeten. Voor het naar bed gaan nog een paar kaneelbeschuitjes en een stukje kaas en marihuanathee.
Ontlasting: 4x diarree (1x normaal). Gewicht 56,5 kg.

30 juli maandag
Goed geslapen. Om 7.00 uur opgestaan. Kopje thee met beschuitje. Het is weer warm en zonnig.
Als ik Inez uit wil laten wordt het weer zwart voor mijn ogen en krijg ik weer heel zware armen en benen en gaat mijn hart weer tekeer. Zou ik bloedarmoede hebben? Op dit moment zie ik niet echt wit?
Het ging best aardig goed vandaag. Wel twee keer kramp in buik, maar er kwam niet veel. Vanmorgen wel een normale hoop gedaan.
Vanavond toch weer geen trek in eten, 2 sneetjes knäckebröd en schaaltje yoghurt.
Om 21.00 uur 2 kaneelbeschuitjes en om 22.20 uur een stukje kaas en marihuanathee.
Nu lekker 2 weken uitrusten. Ik heb wel rode vlekken in mijn gezicht. Te veel buiten gezeten? (Niet in de zon).

31 juli dinsdag
Dit wordt een 'dag met een gat'. Rob stond om 6.45 uur op en was beneden aan het rommelen. Ik ging om 7.00 uur eruit met de bedoeling een beschuitje te eten, even rustig internetten. Maar nee hoor, de koel/vrieskast is kapot. Inez loopt steeds te spugen. Het schiet dus allemaal niet op.
Het is bewolkt en zeer benauwd weer. Ik ben weer erg kortademig, maar minder dan gisteren.
We zijn toch gaan wandelen in het bos (met auto). Daarna even rustig gezeten, paar keer op internet gekeken of er nog mailtjes waren. Ja, een van Carin. Hoera, gezellig. Meteen antwoorden.
Ik maak me een beetje (te veel) zorgen over de vakantie. Ik heb graag dat het doorgaat en dat we er alle drie van kunnen genieten, maar ik ben bang dat ik veel last zal hebben van de kuur. Ik voel me nu ook weer even helemaal niet lekker. Misselijk en warm (soms koud). Ik heb overal jeuk. Misschien gewoon door de warmte? Het is 30o en benauwd. Vooral boven. Het waait helemaal niet door. Beneden wel.
Vanavond nog een mailtje van Willy B. en van mijn zus. Toch weer lichtpuntjes.
Ontlasting: geen. Gewicht 56,5 kg (ik val dus niet meer af).


2001

  1 augustus woensdag
Vanmorgen voelde ik me weer zo moe en benauwd na het eten. Net alsof mijn bloed het niet aankan om én het voedsel te verteren én te bewegen, dus de bloedvaten spieren van zuurstof te voorzien. Het is vanmorgen niet zo heel erg warm, dus daar kan het niet van komen. Nou, ik kijk het nog even aan en anders ga ik even naar de dokter.
Ik kreeg ook meer pijn in de ribben (4). Gelukkig heb ik Inez en Rob anders was ik vandaag op een stoel blijven hangen. Nu heb ik weer lekker in het bos gewandeld. Daarna een cracker met aardbeien en een glas karnemelk genomen.
Ik wil zo graag iets om handen hebben waar ik niet te veel lichamelijke inspanning voor nodig heb, maar wat wel afleidt. Had ik mijn werk voor de vereniging nog maar! Wel fijn dat er mensen zijn als Willy (van lotgenotencontact op internet), die ondanks haar eigen sores toch altijd weer een ander weet op te beuren. Ik ga geloof ik maar eens wat patronen zoeken om kleren te maken. Misschien heb ik volgende week genoeg energie om naar de markt te gaan om stof te kopen.
Vanmiddag had ik ineens behoorlijk pijn in de onderbuik. Ik dacht even aan blaasontsteking, maar het is al weer over. Vanavond vrij normaal gegeten, sla, aardappelsalade en hamburger. Daardoor had ik toch weer een beetje draaierige maag. IJsthee gedronken en een schaaltje yoghurt met suiker.
22.30 uur marihuanathee met twee kaneelbeschuitjes. Daarna toch weer een beetje misselijk. Ik ga maar gauw slapen, dan krijgen mijn ogen ook rust. Die prikken behoorlijk.
Af en toe kramp in de linkervoet, waar ik wakker van word.

  2 augustus donderdag
Zeer slecht geslapen, 2x eruit om te plassen. Om 2.30 uur wakker door Inez. Ze zat heel zielig te piepen. Ik ben eruit gegaan, heb haar even naar buiten gelaten. Ik heb honger, dus ga ik er weer uit om iets te eten. Slapen kon ik niet meer. Ik had ook naar gedroomd. Twee mannen wilden Inez gijzelen en ik begon heel hard te roepen en te huilen want ik kan Inez helemaal niet missen.
Vanmorgen om 7.30 uur opgestaan, een kopje thee en een beschuitje genomen. Met Inez gewandeld in het bos. Zij had weer gespuugd en spuugde onderweg nog een keer wit schuim. Er zat ook bloed bij haar poep. Alleen een witte boterham te eten gegeven.
Inez heeft niet meer gespuugd.
Ik voelde me vandaag aardig goed. Ook weer warm eten gegeten. Ook psychisch gaat het weer een stuk beter.
23.30 uur naar bed. Het onweert na een zeer hete dag. Het is nog heel zwoel buiten.
Momenteel aandrang en jeuk in gezicht.

  3 augustus vrijdag
Ik lag net bed toen het begon te onweren en regenen. Dat ging er goed op. Weer de aardlekschakelaar eruit en, naar vanmorgen bleek, ook geen telefoon, geen fax, geen e-mail.
Ik heb vanmorgen alleen met Inez gewandeld.
'k Zie nog steeds zwart voor de ogen als ik opsta. Ik heb wat zitten puzzelen en lezen maar heb nogal veel last van mijn ogen, dus doe ik ze regelmatig dicht (en val dan in slaap).
Vanavond een mail gestuurd naar mijn zus en tv gekeken.
23.00 uur naar bed. Beetje misselijk en hoofdpijn (5). Heb al 2 paracetamol genomen, maar dat helpt niet echt. Komt er vannacht nog meer onweer?
Ik heb vanavond weer gewoon warm eten gegeten (bospeen en vissticks).
Veel jeuk in gezicht. Krijg ik een baard?

  4 augustus zaterdag
Goed geslapen. Gegeten, gewandeld, gezeten.
Gegeten (1 bruine en 1 witte boterham, gebakken ei en pindakaas). Dat ging allemaal goed.
Vanmiddag stond Emmie ineens voor de deur. Die was even weggelopen van huis. Ik wilde dat ik haar kon helpen.
Gegeten, 2 bruine boterhammen met 1 kroket.
De hele avond weer last van mijn maag, 2 bruine boterhammen is kennelijk te veel voor mijn maag.
1 glas ijsthee en kopje marihuanathee + stukje kaas.
Vandaag nog steeds last van mijn ogen, aambei en van duizeligheid, of liever gezegd dat het steeds zwart wordt voor mijn ogen. Dat vind ik toch wel eng hoor. Misschien ga ik maandag toch maar even naar de dokter.

  5 augustus zondag
Vandaag was een goede dag. Vannacht een paar keer wakker geweest en dan lag ik even aan de problemen van Emmie te denken, maar ik kon wel meteen weer slapen.
Van de kerk kwamen ze een bos bloemen brengen.
Toen ik met Inez ging wandelen kwam ik iemand tegen die belangstellend vroeg hoe het nu met mij ging. Hij vertelde wel het trieste bericht dat een kennis op 54-jarige leeftijd is overleden aan slokdarmkanker.
Vanmiddag even geslapen, eten gekookt. Het eten ging ook goed.
Wel last van mijn ogen en ook steeds een geïrriteerde neus. Allergie of word ik verkouden?
Net voordat ik naar bed ga zie ik dat er een mailtje is van Hettie. Morgen maar eens even bellen. Gezellig.
Ik heb pijn in mijn mond. Niet leuk.

  6 augustus maandag
9.40 uur naar de dokter geweest wegens prikkende ogen en een aambei die steeds meer pijn gaat doen. Zinkzalf en druppels gekregen. Later bleek dat de brandende ogen waarschijnlijk worden veroorzaakt door een verkoudheid. Mijn ogen branden nog steeds, maar mijn neus loopt ook en wordt al helemaal schraal. Ik heb er maar wat uierzalf opgedaan.
Samen met Rob aan Kerkepraat bezig geweest. Vanavond Hettie gebeld. Gezellig even bijgekletst.
Ik heb geen thee gedronken.

  7 augustus dinsdag
Opgestaan met pijn in mijn gezicht (kaken). Temp. 37.5.
Ik wil graag naar de markt om stof te kopen, maar is dat verstandig?
Toch naar de markt gegaan. Leuke stof gekocht en sokken en rits en knopen en sinaasappels en grapefruits.
Ik was vandaag al af en toe snotterig en soms ook niet. Raar hoor. Ben ik nu verkouden, allergisch of komt het door de chemokuur? Mijn ogen prikken nog steeds.
Vanavond i.p.v. marihuanathee limonade met rum (soort breezer) gedronken. Wel lekker fris.
23.00 uur naar bed. Erg moe.

  8 augustus woensdag
Onrustig geslapen. Weer pijn in mijn kaken. Vanavond toch maar weer marihuanathee drinken. Om 6.30 uur opgestaan. Kopje thee met beschuitje. Om 7.15 uur nog even bij Rob gekropen. 8.00 uur opgestaan.
Vanmiddag gegeten, lekker haring op brood.
Met Inez gewandeld, maar niet zo lang omdat er een donkere lucht aankwam. Thee gedronken. Half uurtje geslapen. Rob heeft Inez uitgelaten. Ik heb vloeren gedweild (gang en keuken).
's Avonds tv gekeken. Rob heeft Inez weer uitgelaten en ik heb marihuanathee gezet.
23.30 uur naar bed. Erg moe en behoorlijk veel pijn in mijn mond. Ik ga toch maar wat minder poetsen hoor. Wel spoelen met zout water.

  9 augustus donderdag
Om 6.30 uur opgestaan. Goed geslapen.
Internet, thee + beschuitje, Inez uitgelaten, gegeten.
Kreeg vanmiddag hoofdpijn. 2 paracetamol.
k voelde me vanavond ineens heel raar. Zweterig, misselijk, slap. Komt dat doordat ik dinsdag weer aan een kuur moet beginnen? Ik stoot me ook 100 keer. Ik ga maar slapen. Misschien voel ik me morgen beter. Of heb ik teveel dropjes gegeten?
Ontlasting: normaal (in twee keer met kramp in buik).

11 augustus zaterdag
Naar een verjaardag geweest. Wel gezellig, maar druk en vermoeiend. We waren pas om 22.45 uur thuis. Ik had om 21.00 uur thuis willen zijn en ben nu doodmoe. Marihuanathee gedronken en naar bed.
Ontlasting: 3x. Gewicht 57,5 kg.
Vanmiddag erg geschrokken toen ik moest vaststellen dat mijn haar erg begint uit te vallen. Ik weet dat het kan gebeuren en toch ben ik er verdrietig over. Misschien moet ik volgende week toch een pruik halen?

12 augustus zondag
Goed geslapen. 7.45 uur opgestaan. Gedoucht en haren gewassen. Ik schrok echt van de hoeveelheid haren die uitvielen. Echt met bosjes tegelijk.
Heel rustig aan gedaan vandaag. Een uur gewandeld met Rob en met Inez in het bos. Ik was nog erg moe van gisteren.
Vanmiddag 2 paracetamol wegens opkomende hoofdpijn.
Veel gesnoept (zak spekkies) door innerlijke onrust.
Ik weet dat ik zoveel heb om blij mee te zijn, maar ik zie vreselijk tegen de komende twee weken op en tegen het moment dat ik een pruik op moet. Met sjaaltjes werken lijkt me ook niet fijn. Ik draag nooit sjaaltjes, dus dat valt teveel op.

13 augustus maandag
Vanmorgen naar de tandarts geweest. Die heeft niets gedaan, alleen gekeken. Toen bloed laten prikken, daar heb ik niets van gehoord, dus kan ik morgen aan de 2e kuur beginnen.
Lekker in het bos gewandeld.
Ik maak me zorgen over mijn haar. Wel of geen pruik? Morgen maar aan de kapper vragen.
Gewicht 58 kg!!! (Ik snoep en eet veel).

14 augustus dinsdag
9.30 uur oncoloog.
Dat was dus weer een tegenvaller! Mijn Hb is aan de lage kant en nu wordt er geadviseerd om bloed te geven, zodat ik minder moe ben. Maar ik ben daar een beetje huiverig voor. Eerstens wegens besmetting met HIV of Hepatitis, maar ook uit principiële overwegingen. Is dat nu allemaal wel Gods bedoeling: die transplantaties en bloedtransfusies? Nou ja, ik heb nog een week om er over na te denken. Ik heb al gevraagd of bloed van Rob kan krijgen, die heeft dezelfde bloedgroep als ik. Maar ik vraag me toch af of dat verstandig is. Rob is ook vaak moe (gek he, met al die spanningen).
De volgende tegenvaller is dat de kapper met vakantie is. Ik zou dus moeten wachten tot dinsdag 20 augustus. Dat wil ik niet, omdat ik dan inmiddels helemaal kaal ben en omdat ik dan in de knel kom met de vakantie. Nu kwam vanmiddag zijn broer. Die had een paar stalen en een boek bij zich. Hij bestelt een paar proefexemplaren en voor het einde van de week heb ik een pruik. Dat is ook wel nodig als het zo hard uit blijft vallen. Vanmorgen een vuist vol haren, vanmiddag een vuist vol en een badkamervloer vol.
Gewicht 58 kg.
Het was vandaag erg warm, 30o en zonnig.

15 augustus woensdag
Vandaag heb ik een pruik gehaald. Het ging echt hard dat uitvallen. Het is wel wennen hoor! Aan Rob z'n gezicht zag ik dat hij het er ook even moeilijk mee had. Ik heb toch maar niet mijn hoofd kaal laten scheren. Dat komt vanzelf wel.
Rob is naar de kapper geweest. We hebben ook nog in het bos gewandeld en ik heb in de tuin gewerkt. Veel zitten lezen.
Nu (23.00 uur) heb ik barstende hoofdpijn (7), maar het onweert ook in de verte en het was bloedheet vandaag, 33o. Die hoofdpijn kan natuurlijk ook komen door de emoties. Ik ga maar gauw slapen. Misschien neem ik straks wel een Primperan en 2 paracetamol. Ik ben wel een beetje misselijk.
Gewicht 57 kg.
Het onweerde de hele nacht met hevige regenbuien.
Vannacht toch Primperan en 2 paracetamol genomen.

16 augustus donderdag
Nog steeds een duf hoofd .
Even genaaid, knoopsgaten lukten niet, dus maar weggelegd. Met Inez wandelen, maar er kwam een zeer donkere lucht aan, dus weer naar huis. Ik moet echt wennen aan die pruik. Hij blijft niet helemaal goed zitten. Vanmiddag genaaid, boodschappen en geslapen.
Vanavond ben ik echt heel moe en ook weer en beetje misselijk. Wat nootjes gegeten.
Na het eten nog even met Rob en Inez naar het bos geweest.
Ik zag er vreselijk tegenop om boodschappen te gaan doen en medicijnen te halen, maar moet daar toch doorheen.
Gewicht: 57.5.
De hoofdpijn is eindelijk weg.

17 augustus vrijdag
Af en toe behoorlijk misselijk en moe.
Morgen komen Sheila en Erik. Mijn hoofdhuid doet een beetje zeer.

18 augustus zaterdag
Vanmorgen een beetje zitten hangen. Met Inez in het bos gewandeld.
Rens en Carin kwamen ook vandaag. Sheila vindt de pruik heel mooi. Erik, Carin en Rens zeiden er niets over. Rens keek bewust een beetje langs mij heen.
's Avonds kinderen weer naar huis. Rob en ik erg moe. Bij vlagen ben ik misselijk en heel slap.
Ik had vanmorgen een teek in mijn buik verwijderd en met betadine ontsmet.
Gewicht 56 kg.

19 augustus zondag
Om 7.45 uur wakker geworden door Inez die zich aan 't krabben was. Mijn hoofd wordt steeds kaler. Daar heb ik het best nog moeilijk mee.
Inez uitgelaten, gegeten (geen sinaasappelsap). Toen kwam Rob inmiddels ook beneden.
Vanavond normaal gegeten (biefstuk, snijbonen, frietjes en caramelvla).
Mijn billen gaan weer zeer doen en mijn ogen ook een beetje.
Ik hoop niet dat Rob verkouden wordt of grieperig (hij vertoont wel die verschijnselen).

20 augustus maandag
Nog minder haren over. Inez uitgelaten, gegeten, naar ziekenhuis om bloed te prikken.
Af en toe zwart voor de ogen en mijn ogen prikken weer.
Plak ontbijtkoek en glas sinaasappel/grapefruitsap.
Beet rond gelummeld. Langzamerhand moeten we de spullen klaar gaan maken voor de vakantie. Ik aarzel nog.
Vanmiddag met Inez en Rob in bos gewandeld. Daarna thee gedronken en een half uurtje gerust. Ziekenhuis gebeld. Het bloed is vanzelf al iets beter geworden, Hb 6,6. Dus waarschijnlijk geen bloedtransfusie nodig. Morgen nog maar even overleggen. Mijn ogen gaan weer meer prikken.
Vanavond warm gegeten (snijbonen, aardappelen, tartaar en caramelvla).
Inez uitgelaten.
Ik kam weer een heleboel haren weg en ga naar bed.

21 augustus dinsdag
11.00 uur naar ziekenhuis voor infuus. Toch nog een beetje twijfelen of ik bloed wil. Maar niet gedaan.
Voelde me vandaag goed. 's Middags uurtje geslapen. Naar bieb geweest, boodschappen gedaan. Beetje gepuzzeld. Eten gekookt (sla, vissticks, vla). Goed gegeten, smaakte ook goed. Maar na het eten misselijk en zweterig. Ik zie tegen de redactievergadering op morgen. Ben bang dat ik moet spugen. Ik kan natuurlijk van te voren een Primperan nemen.
Gewicht 56,5 kg (56).
Ik heb een paar blauwe plekjes die ik niet thuis kan brengen. In mijn elleboogholte naast de plaats waar het infuus heeft gezeten en op mijn linkerbeen net boven de knie.

22 augustus woensdag
Ik voelde me vandaag redelijk goed. Wel moe en mijn darmen gaan te keer alsof er een baby schopt in mijn buik.
Het is nog steeds erg warm weer 27o. Morgen wordt het nog heter.
Ik had vandaag wel een rood hoofd. Waarschijnlijk door de medicijnen. De pruik is erg warm en kriebelt.
Gewicht 57 kg (56,5).

23 augustus donderdag
Flink in huis bezig geweest. Spullen vakantie verder ingepakt of klaargezet. Ik was erg moe.
Nu (22.50 uur) ben ik misselijk van vermoeidheid en van de warmte.
Gedoucht, haren gewassen (wat er van over is). Ik kan nu al een babykrul maken.
Ontlasting normaal (eindelijk na hele dag pruttelen en winden laten).
Nog maar vier dagen pillen slikken en dan weer rust!

24 augustus vrijdag
Vandaag vertrek vakantie. Nog veel op te ruimen en in te pakken, maar ik voel me goed.
Tegen de tijd dat we vertrekken ben ik erg moe. Rob rijdt. Het is erg warm >30o. Inez heeft het niet meer. Paar keer verkeerd gereden. Om 16.00 uur op plaats van bestemming. Leuk huisje.
Ik voelde me goed, wel af en toe misselijk van vermoeidheid en warmte en de pruik jeukt.
In het huisje doe ik hem af.

25 augustus zaterdag
Goed geslapen. Wel een paar keer wakker. Dan hoor je van alles in en om het huisje.
's Morgens fris, maar het wordt al snel weer erg warm, ca 33o. Beetje kramp in buik. Al 3x ontlasting.
's Avonds broodjes met hamburger gegeten. Naar bed, na 2 glaasjes wijn + popcorn.
Ik was 's avonds wel wat misselijk.

26 augustus zondag
Goed ingeslapen, maar midden in de nacht wakker ( 1.30 uur). Hele tijd wakker gelegen. Eindelijk ingeslapen. Toen werd ik wakker door Rob die tegen het plafond tikte met bezem om beesten te verjagen. Ik schrok wakker en kon niet meer slapen.
5.30 uur opgestaan en buiten gaan zitten kijken naar het licht worden.
7.00 uur stond Rob op. Ontbeten (broodjes, muesli, eitje).
8.45 uur gaan wandelen. 7 kwartier gewandeld. Wat ben ik toch een goudhaantje dat ik ondanks de kuur zo lekker kan wandelen. Koffie/ijsthee gedronken en lekker op veranda zitten. De enige irritatie is de jeuk van de pruik, die doe ik dus maar af.
Poosje zitten lezen en slapen en mij afvragen wat ik zal eten en waar. Ik heb last van mijn ogen. Druppeltjes gekregen van Rob. Buiten gezeten tot het helemaal donker was. Een stukje kaas en wat popcorn gegeten, 2 glaasjes wijn.

27 augustus maandag
Vannacht voelde ik me vervelend. Rillerig, pijn in mijn maag, pijn in mijn benen en borstbeen, binnenkant scheenbeen t.h.v. knieën.
Vanmorgen al weer een stuk beter. Het is heel mistig.
Ontbeten (2 thee, knäckebröd, muesli), glas water voor laatste pilletjes van deze kuur. Nog steeds prikkende ogen en vanmorgen een bloedneus.
Inmiddels regent het, maar de mist lost op. Het is wel een stuk frisser buiten. In het huisje is het aangenaam. Inez wil niet eten. Mist ze de poes? Inez gekamd.
Vanmiddag een flinke wandeling gemaakt. 2 uur weggeweest. Daarna beetje zitten puzzelen en uitrusten. Ik was wel erg moe en maakte me een beetje zorgen of ik mezelf niet teveel vermoeide. Uiteindelijk heeft mijn lichaam het echt zwaar te verduren.
Mijn neus loopt een beetje. Had ik vorige cyclus ook aan het einde van de kuur, geloof ik.
Vanavond gewoon brood gegeten met kaas en jam, beetje karnemelk en stukje koek.

28 augustus dinsdag
Vaak eruit geweest. Vanavond toch maar wietthee maken, dan slaap ik rustiger. Rob ook en zijn ontlasting wordt dan weer beter.
Gewinkeld en toen naar huis. We waren beiden moe. Achter het huisje gezeten in de zon. Beetje zitten slapen. Om 17.15 uur naar binnen toen werd het te koud. Alles bij elkaar toch nog veel gelopen.
's Avonds nog even een beetje soep met boterham gegeten. Spelletje gedaan.
Marihuanathee gemaakt en naar bed.

29 augustus woensdag
Allebei beter geslapen. Rob z'n ontlasting is ook beter. Ik heb nog wel last van mijn ogen (gisteren nog gedruppeld).
Het was vandaag lekker weer. Alleen 's morgens is het hartstikke koud en nu, vanavond, wordt het ook weer kil. Ik heb al een trui aan. Rob heeft de kachel even aan gedaan. Ik ben erg kouwelijk de laatste tijd. Komt dat door de kuur?
Wat spelletjes gedaan, thee gedronken.
Ik heb langzamerhand behoorlijk hoofdpijn (4), dat wordt vanavond nog erger (7).
Ik ga naar bed in de hoop dat het overgaat.

30 augustus donderdag
Om 5.00 uur toch maar 1 paracetamol + coff. genomen. Rob ligt de hele nacht te snurken. Inez ook.
Om 7.30 uur opgestaan. Hoofdpijn bijna weg. Na het eten helemaal over.
Even gewinkeld, mutsje gekocht voor mijn kale kop. Dat is warmer en zachter, ook voor 's nachts.
16.30 uur thuis, gepuzzeld, gelezen.
22.00 uur Inez uitgelaten.
22.15 uur naar bed. Na marihuanathee en 2 crackers met kaas.

31 augustus vrijdag
Onrustig geslapen en liggen dromen. Ik heb steeds angsten dat de kuur niet aanslaat en wat dan?
Elke keer als ik mezelf zie in de spiegel schrik ik van mezelf. Ik probeer mezelf te dwingen om niet verder dan één dag vooruit te denken, anders raak ik in paniek. Als ik zie hoe ik er uitzie en denk dat de kuur misschien niet aanslaat raak ik in paniek.
Ik heb steeds weer een beetje pijn in mijn ribben rechts en in mijn heupen, maar dat kan natuurlijk ook spierpijn zijn. Rob is nu even alleen gaan wandelen. Ik zat te lezen, maar krijg moeie ogen.
Ik heb ook weer krampen in mijn buik, maar er komt alleen lucht. Dat wordt misschien nog wel erger nu ik een gevulde pannekoek heb gegeten met allerlei groenten die gasvormend zijn (broccoli, bloemkool, paprika, ui, champignons). Rob heeft een biefstuk met uien gegeten. Ik vond dat nog te veel voor mij. Heb de pannekoek ook niet helemaal opgegeten.
Zitten lezen en puzzelen tot ik pijn in mijn ogen kreeg. Beetje soep en vla gegeten en sinaasappel/grapefruit geperst.

< INDEX > < VERDER >