mijn laatste vijf levensjaren met bo(rs)tkankerlidi

Lidi is op 7 februari 2003 op 51-jarige leeftijd overleden aan borstkanker.

In november 1994 heeft ze haar ziekte zelf ontdekt. In december is ze daarvoor in het ziekenhuis opgenomen.Wat aanvankelijk een goedaardig gezwel leek te zijn bleek later toch een kwaadaardig gezwel te zijn.Lidi is twee keer binnen drie dagen aan haar linkerborst geopereerd. De eerste keer voor een borst sparende operatie. De tweede keer voor een amputatie. Het laboratorium had tijdens de eerste operatie een foute uitslag gegeven. Dit heeft haar zo een dreun gegeven, die ze nooit meer te boven is gekomen.

In juni 1998 kreeg ze klachten die ze niet thuis kon brengen. Pijn, koorts, misselijk. Dan weer wel, dan weer niet. Via de huisarts werd ze in juli weer in het ziekenhuis opgenomen. Binnen acht dagen werd duidelijk dat het om botkanker ging. Op de botscan waren op de botten van haar romp zogenaamde hotspots te zien. Niet op de ledematen en haar hoofd.Omdat het om hormonale kanker ging werden in augustus haar eierstokken verwijderd. Daar bleek achteraf ook al kanker in te zitten.Ze knapte hier iets van op. Kon nog enkele jaren redelijk functioneren. Alleen kwam ze ineens in de overgang, wat gepaard ging met tientallen opvliegers per dag.

De laatste jaren werden haar klachten, chronische vermoeidheid, ongemakken en pijnen steeds erger tot ondraaglijk, zodat ze niet meer kon functioneren. De chemokuur en zeker de taxol waren voor haar inderdaad het begin van het einde.

Ze is op haar wens thuis gestorven en opgebaard, temidden van haar man en de kinderen.

Stukken uit haar dagboeken zijn uitgewerkt om lotgenoten en hulpverleners te kunnen helpen. Hoewel kankerpatiënten over het algemeen niets van hun ziekte willen weten kan dit boek toch nuttige informatie verschaffen, want het is belangrijk om er wèl mee bezig te zijn. Te weten wat je te wachten kan staan, want de dood komt toch nog onverwacht. En voor de nabestaanden is het een hele verlichting als er met de zieke al veel geregeld kan worden.

 

< INDEX > < VERDER >