Kaasfondue

Diverse soorten kaasfondue:

kaasknop.gif (1438 bytes)
Neuchatel


Leerdammer


Kernhem

 
Pittige

kaasknop.gif (1438 bytes)
Kruiden

Wetenswaardigheden
Het beroemdste warme kaasgerecht in Zwitserland is zonder twijfel de kaasfondue. Lekkerbekken en kaasliefhebbers zijn er dol op. Een genot dat voor veel plezier zorgt en je in een opperbest humeur brengt, een heerlijke schotel voor een stemmingsvol etentje met vrienden of familie. In Zwitserland zegt men dan ook “Fondue is fijn en brengt de vrolijke stemming erin”.

Benodigdheden: De fonduepan, in Zwitserland carquelon genaamd, is van aardewerk, geëmailleerd gietijzer of staal
De fonduevorken zijn langer en smaller dan onze normale vorken. Aan deze fonduevorken kan het brood goed geprikt en door de saus geroerd worden.
De klaargemaakte fondue zet men op een réchaud met alcohol-, spiritus- of gasbrander, met regelbare vlam. Men kan ook, als men geen réchaud bij de hand heeft, een verplaatsbare elektrische kookplaat gebruiken of campinggaz., maar deze moeten warm genoeg zijn om de fondue zachtjes te laten sudderen, wat bij een waxinelichtje niet mogelijk is.

Het brood moet zorgvuldig worden gekozen. Het moet krokant zijn met veel korst, want het wordt in kleine blokjes gesneden en elk blokje moet een stukje korst hebben. U kunt rekenen op ongeveer 200 gram brood per persoon. Snij dit brood in stukken voor u de fondue klaarmaakt. Aan tafel legt elke gast een handje vol brood op zijn bord.

Het is de taak van de “gastheer” om de wijn, kirsch of brandewijn in te schenken en ook om de “crouton” te verdelen. De “crouton” is de knapperige korst die zich op de bodem van de fonduepan vormt als de fondue opraakt. Giet er een beetje kirsch over, steek deze aan en verdeel deze lekkernij onder de aanwezigen.

Aantal bezoekers van deze pagina

Deze pagina is gemaakt door
Cor van Noord, Meppel

Diverse soorten kaasfondue:


Hollandse


Denemarken


Bier


Wales

kaasknop.gif (1438 bytes)
Normandië