Het onderhoud van de frets

 

 

Normaal gesproken behoeven frets geen onderhoud. Het kan echter gebeuren dat een van de frets te hoog ligt ten opzichte van de andere frets. Wanneer dit het geval is zal deze fret bijgesteld moeten worden. Draai hiervoor de snaren los en verwijder ze van de gitaar. Plak de toets af met afplakband om deze te beschermen. Vervolgens kunt U de uitstekende fret verlagen door hem voorzichtig af te vlakken met een vijltje of een carborundum-steen. Werk in de lengterichting van de toets met gelijkmatige druk. De afgevijlde fret heeft nu een platte bovenkant die vervolgens afgerond moet worden. Dit kan U doen met een klein vijltje maar er zijn ook speciale kromme 'fret-vijlen' in de handel. Tot slot werkt U de fret af met een dot dunne staalwol.

Frets kunnen ook los gaan zitten, dit kan leiden tot kletterende of ratelende snaren.

Ze moeten vervangen worden of opnieuw geplaatst worden. Dit is geen eenvoudige klus maar kan met een beetje handigheid wel zelf gedaan worden.

De fret heeft in dwarsdoorsnede de vorm van een T met aan de steel van de T-vorm kleine tandjes die zich in de gleuf van de toets vastbijten. Daarna wordt met filler of lijm de ruimte tussen de fret en het hout opgevuld. Om een fret te kunnen verwijderen moet U de filler of lijm zacht maken m.b.v. stoom of een soldeerbout.

Daarna kunt U met een tangetje of een mes de fret voorzichtig verwijderen, hierbij is het belangrijkste dat de toets niet beschadigd wordt. Na het opruwen van de angel (het pootje van de T) kunt U de fret meestal opnieuw gebruiken. Smeer de angel in met witte lijm voordat U de fret op zijn plaats tikt. Als de fret zich niet vastzet in de toets moet U een nieuwe fret kopen.

Home