banner-a1w.gif (10038 bytes)banner-a2w.gif (16228 bytes)

 

De snaren

 

Vroeger werden snaren gemaakt van kattendarmen, maar in werkelijkheid waren die ‘kattendarmen’ meestal schapendarmen.

Tegenwoordig worden de snaren van Spaanse gitaren van nylon gemaakt.

Van de zes snaren zijn de eerste drie ‘kaal’, de vierde, vijfde en zesde snaar zijn omwikkeld.

Het materiaal wat gebruikt wordt voor deze omwikkeling kan variŽren. Wit of zilverkleurig roestvrij staal, nikkel, nikkellegering en verzilverd koper komen in aanmerking, maar ook geel of goudkleurig brons, koper en andere legeringen.

De meeste gitaristen geven de voorkeur aan koperen of bronzen snaren.

In de meeste gevallen zijn de nylon snaren ‘roundwound’ snaren, dit in tegenstelling tot ‘flatwound’ en ‘groundwound’ snaren.

De omwikkeling van de nylon kern geschiedt machinaal, hierbij wordt een lange doorlopende ronde metalen draad gebruikt.

Rounwound snaren leveren een redelijk volume op en een goede toon.

Het volume van nieuwe snaren is het grootst, maar naarmate ze ouder worden wordt dit minder.

Oorzaak hiervan is aanslag van vuil, vet en zweet afkomstig van de vingers, en bij goedkoperen snaren treedt er na verloop van tijd bij de omwonden snaren oxidatievorming op.

Goed schoonhouden van de snaren zal daarom het volume en de geluidskwaliteit zeker ten goede komen.

Een manier om vuil en stof die tussen de windingen van de omwonden snaren zit te verwijderen is de snaar omhoog trekken en met een klap op de toets te laten terug springen.

Hoe lang snaren meegaan hangt natuurlijk af van het onderhoud, de frequentie waarmee gespeeld wordt en het gebruik van het register (wel of niet in hogere posities spelen).

Ook klankvoorkeur speelt een rol. Er zijn gitaristen die meer van het geluid van oudere snaren houden dan van de vaak iets metalige klank van nieuwe snaren.

De doorsnede van een snaar wordt uitgedrukt in gauge, meestal aangegeven in inches, of beter gezegd fracties daarvan. Klassieke nylon snaren zijn verkrijgbaar in verschillende gauges en spanningen wat resulteert in verschil van toon en action. Alles puur een kwestie van voorkeur.

Home