Verzorging en onderhoud

 

 

Het beste is dat als U de gitaar niet gebruikt deze op te bergen in een koffer of hoes.

Wrijf na het spelen de snaren schoon met een droge doek om vet en eventueel zweet te verwijderen, dit zal resulteren in een langere levensduur van de snaren.

Voor het schoonmaken van klassieke gitaren kunt U beter geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Een goede manier van schoonmaken is met een vochtig doekje met wat azijn of citroenolie en vervolgens opwrijven met een droge, zachte lap. Met olie behandelde klankkasten moet U twee of drie keer per jaar met lijnolie inwrijven en schoonmaken. De lijnolie kunt U met heel fijne staalwol-met de draad mee-in het hout wrijven. U zou dat kunnen combineren met het opzetten van nieuwe snaren. Let er wel op bij het schoonmaken van de gitaar dat er geen krassen in zitten die tot het hout doorlopen, er kan dan schoonmaakmiddel in contact komen met het onbehandelde hout.

U kunt Uw gitaar het beste bij kamertemperatuur bespelen en opbergen. Vermijdt grote verschillen in temperatuur en vochtigheid. Klassieke gitaren zijn hier gevoelig voor omdat ze niet met een synthetische lak bewerkt zijn. Plaats een gitaar nooit te kort bij een centrale verwarming.

Als U de gitaar voor langere tijd opbergt is het raadzaam de snaren los te draaien.

Home