Aromatherapie & Adoptiekinderen
 

Na het lezen van de algemene informatie  heeft u waarschijnlijk wel begrepen dat aromatherapie voor iedereen uitermate geschikt en plezierig kan zijn.
Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat de aromatherapie voor adoptiekinderen kan betekenen.
Er vanuit gaande dat degene die deze site bezoekt te maken heeft met adoptie, zal het woord hechting u niet onbekend voorkomen.

Hechtingsproblemen

Er kan sprake zijn van  onveilige hechting (vaste verzorgers maar zonder structuur) en
"geen" hechting bij wisselende verzorgers en alle mogelijke ellendige gevolgen van dien.
Wanneer het kindje in het gezin is gekomen kan het zeer op verschillende manieren reageren;

Bij baby's kan je passiviteit/apathie waarnemen, ze huilen niet of nauwelijks en tonen weinig emoties, ze ondergaan alle gebeurtenissen als een pop.
Het kunnen ook zogenaamde huil, beter gezegd, krijsbaby's  zijn. Beide gedragsvormen hebben
een dieper liggende reden, de apathische baby heeft 'afgeleerd' te huilen omdat men er toch niet op (heeft ge-)reageert. De krijsbaby heeft respons gehad op zijn/haar gekrijs en 'denkt' nu dat dit normaal is om geholpen te worden.

Bij oudere kinderen zijn de symptomen van een niet-gehecht kind
(bron lezing prof. Hoksbergen);
* charmante maar oppervlakkige contacten
* gebrek aan oogcontact
* allemansvriendjesgedrag
* kan geen liefde geven en/of ontvangen
* Destructief gedrag
* lieggedrag (met open ogen liegen, het kind weet dat het liegt
  en dat u dat weet)
* sterk impulsief gedrag
* snel afgeleid, slechte concentratie
* gebrek aan gewetensvorming
* abnormaal eetgedrag; hamsteren, stelen, schrokken
* gebrek aan relatievorming met leeftijdgenoten ( geen 'echte' vrienden)
* non-stop praten/brabbelen, een abnormale manier van praten
* vastklampen aan ouders en ongepaste manier van aandacht vragen

Wanneer het kindje meer dan 5 van deze symptomen heeft moet men zeker bedacht zijn op hechtingsproblematiek en stappen ondernemen.
Als adoptieouder kunt u zich behoorlijk  machteloos voelen. U zou een methode willen hebben om de hechting te bevorderen en zelfs problemen willen voorkomen. Hiervoor kan  aromatherapie een uitstekend hulpmiddel voor zowel vader als moeder zijn.
 

Aromatherapie

De toepassing van aromatherapie kan geschieden door het gebruik van verzorgingsprodukten, het verdampen van de mix in de omgeving van het kind en het belangrijkste onderdeel het toepassen van massage.

Babymassage wordt ook toegepast bij 'gewone' kinderen. Baby/kindermassage is een natuurlijke manier om, zonder woorden, met elkaar te communiceren en elkaar te leren kennen. Daarnaast heeft het masseren van een baby een goede uitwerking op het slaap-, eet- en huilgedrag. Babymassage verbetert de spijsvertering, de baby slaapt regelmatiger en krijgt een groter besef van geborgenheid. Tijdens een cursus babymassage leren ouders met hun kind te communiceren door middel van huidcontact.

Bij adoptiekinderen is het belangrijkste aspect dat de ouders deze massage uitvoeren omdat u natuurlijk wilt dat het kindje aan U hecht en niet aan de aromatherapeut.
Speciaal samengestelde mixen van etherische oliën voor de bovengenoemde klachten zijn de basis voor de behandeling bij adoptiekinderen.

Indexpagina Volgende pagina home