Wat is aromatherapie ?
 

Aromatherapie is een holistische therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van etherische, of
ook wel genoemd, essentiële oliën. Holistisch wil zeggen dat er bij een behandeling gekeken wordt naar zowel het lichaam als de  psyche. Vaak zijn lichamelijke klachten een verlengde van psychische klachten (denk aan spanningshoofdpijn).

Etherische olie kan simpel gezegd gezien worden als het zweet van een plant. De geur van een bloem wordt veroorzaakt door de etherische olie van de plant. Bloemen  geuren met name 's avonds  omdat ze zich dan herstellen (zweten) na een warme dag. Etherische olie wordt uit verschillende planten(bomen)delen gewonnen. Een herkenbaar  voorbeeld van etherische olie is het schillen van een sinaasappel. Wanneer men de schil samenknijpt springt er vocht uit de schil (prikt in de ogen) dat is de etherische olie van de sinaasappel.
Etherische olie is een kostbaar produkt omdat er heel veel materiaal nodig is voor het uiteindelijke flesje pure etherische olie. Bijvoorbeeld voor 300 gram rozenolie heeft men 1000 kg rozenblaadjs nodig. U begrijpt dat de geurende flesjes van de drogist synthetisch (kunstmatig gefabriceerd) zijn en derhalve geen therapeutische werking hebben. Voor de echte oliën zult u zich moeten vervoegen bij een holistische aromatherapeut.

Etherische oliën hebben een sterk effect op de psyche. Het is bekend dat 2 zenuwbanen direct van het reukzintuig naar het limbische systeem lopen (dit is het deel van de hersenen dat betrokken is bij het geheugen en de emoties). Een voorbeeld uit het dagelijks leven is dat men een geur waarneemt en weer aan vroeger moet denken (associatie).
 

De algemene toepassingsmethoden van de aromatherapie zijn;

    Massage

   Verdampen

   Lichaamsverzorging (zalven, cremes, lotions, bad/doucheprodukten)

   Lokale baden

   Pakkingen & kompressen

   Inname

Indexpagina Volgende pagina home