Biografie van Abe Lenstra

ABE LENSTRA: EEN VOETBALLEGENDE UIT FRIESLAND

Abe Lenstra (27 november 1920-september 1985) een voetbalgenie, dat zich al heel jong openbaarde. Hij was een markant voetballer en behoort, mits in vorm, tot de allerbeste van Nederland. Met een fluwelen techniek, een grandioos inzicht, een flitsend schot, plus een paar schijnbewegingen verschalkte hij zijn tegenstanders. Abe was een merkwaardige speler, die soms de indruk wekte dat hij te weinig aan het spel deelnam, maar ineens in een flitsend moment vriend en vijand versteld doet staan door een vlijmscherpe pass, een handige truc of een dodelijk schot. Abe Lenstra stond samen met Faas Wilkes en Kick Smit model voor de wondermidvoor KICK WILSTRA.     

Hij was geniaal, maar een genie met remmingen. Zelfs in het Friesland had men soms problemen met hem, al bleef men zijn gedrag tegenover de Hollanders steevast verdedigen. De eigenzinnige Fries weigerde zijn provincie te verlaten toen Inter Milaan hem een blanco cheque aanbood. Van andere buitenlandse clubs (o.a. Fiorentina en Rot Weiss Essen) kreeg hij aantrekkelijke aanbiedingen, maar elke keer sloeg hij de financiele verleidingen af met het argument dat hij zichzelf niet als slaaf wilde verkopen.Als je prof wordt, heb je niks meer te vertellen en kan de club met je doen wat ze wil aldus Abe. Naast het voetballen had hij een baan op de gemeentesecretarie, afdeling Bevolking. Hij had vele hobby's: kaarten, biljarten, schaatsen, dammen en schaken. Ook in die hobby' s toonde hij zich vaak een uitblinker.

HET NEDERLANDS ELFTAL

Ook als international was Abe Lenstra wispelturig. Als hij geen zin had, meldde hij zich gewoon af. Toch heeft hij nog 47 wedstrijden voor het Nederlands elftal gespeeld. Samen met Faas Wilkes en Kees Rijvers vormde hij in Oranje een voetbaltrio dat de geschiedenis is ingegaan als het Gouden Binnentrio. Lenstra neemt met 33 doepunten de derde plaats in op de huidige ranglijst van topscores Nederlands elftal.

In zijn twaalfde jaar ontving hij van Britse trainer Syd Castle het voetbaltechnisch diploma en twee jaar later kreeg hij een aanbieding om in Engeland voor Huddersfield te gaan spelen. Zijn vader blokkeerde deze overgang. Op 28 februari 1943 maakte Abe Lenstra op zestienjarige leeftijd zijn voetbaldebuut voor de Pompeblede uit Friesland. In zijn eerste wedstrijd voor Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland presteerde hij alle vier Nederlandse doelpunten te maken.

Natuurlijk kwam hij, als eerste Fries, voor het Nederlands Elftal in aanmerking. Hij debuteerde maart 1940 in Rotterdam tegen Luxemburg. Nederland verloor die wedstrijd met 4-5. Al gauw vormde hij met Faas Wilkes en Kees Rijvers een beruchte aanvalslinie. Ze werden ook wel genoemd Het Gouden Binnentrio. Ruim 19 jaar later sloot de gekuifde Lenstra zijn interland carriere af in de westrijd Nederland-Belgie. Deze Derby der Lage Landen eindigde in een gelijkspel (2-2) en Abe Lenstra scoorde in de 73 minuut het tweede doelpunt van Nederland. In totaal kwam hij op 47 interlands, door de onderbreking van de oorlog bleef een record uit. Jaren later na zijn afscheid als international scandeerde het publiek bij een slechte wedstrijd van het Nederlands elftal nog altijd zijn name Abe, Abe, Abe, Abe, enz...

DE BESTE VOETBALLER DIE FRIESLAND OOIT HEEFT GEKEND

Hij was lang toegewijd aan Heerenveen (in die tijd ook wel 'Abeveen' genoemd) behaalde talloze afdelingskampioenschappen, maar nimmer de landstitel. Abe Lenstra verhuisde in zijn latere periode naar SC Enschede en profiteerde nog even van het betaalde voetbal in Nederland.

De historische wedstrijd op 7 mei 1950 tussen Heerenveen en Ajax is nog steeds bij iedereen bekend. In die wedstrijd stond Heerenveen een half uur voor het einde nog met 1-5 achter om toch nog met 6-5 van Ajax te winnen. Abe Lenstra de held van de Friese jeugd scoorde de eerste twee doelpunten en had een groot aandeel in de andere doelpunten. Abe werd na deze wedstrijd gevierd als de koning van Friesland. En Ajax..., Ajax verloor hierdoor het kampioenschap. In 1995 werd in Heerenveen in de naar hem genoemde voetbalstadion (Abe Lenstrastadion) een theaterstuk over deze historische wedstrijd opgevoerd: het spektakelstuk 'Abe'.

Ondanks zijn prachtige carriere is Abe Lenstra nooit landskampioen geweest. Op zondag 15 juni 1958 was hij er dichtbij. Zijn club Enschede en de voetbalclub DOS hadden evenveel punten en een beslissingsduel moest de landskampioen aanwijzen. Na drie minuten in de derde verlenging scoorde Tonny van der Linden voor DOS, en door deze nederlaag was voor Abe zijn laatste kans op een landskampioenschap verkeken.

In het voorjaar van 1977 werd Abe Lenstra getroffen door een hersenbloeding en zou hij de laatste acht jaar van zijn leven aan een rolstoel gekluisterd blijven. In september 1985 overleed hij door een acute hartstilstand. Abe Lenstra wordt gezien als de beste voetballer die Friesland ooit heeft gekend.