Grand Slam
Honkbal
World Cup ® 2005
Compiled and Copyright © 1997-2003 by Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
KNBSB, IBAF tekenen overeenkomst WK 2005
English
ROTTERDAM - De officiŽle organisatieovereenkomst voor de World Cup ® 2005 is op woensdag 17 december ondertekend aan boord van de 'James Cook' in Rotterdam.
Het 36ste Wereldkampioenschap zal plaatsvinden van zaterdag 6 augustus tot en met zaterdag 20 augustus in de steden Almere, Amsterdam, Eindhoven, Haarlem en Rotterdam.
...Rotterdam's Burgemeester...
...Ivo Opstelten...
...spreekt de gasten toe...
(Foto: Marco Stoovelaar)
President Aldo Notari en Executive Director Miquel OrtŪn vertegenwoordigden de International BAseball Federation (IBAF) en namens de Koninklijke Nederlandse Baseball & Softball Bond (KNBSB) tekende Voorzitter Theo Reitsma. Rotterdam's Burgemeester Ivo Opstelten was gastheer van de ondertekenings-ceremonie, die het hoogtepunt vormde van een prima georganiseerde middag aan boord van een schip op de Nieuwe Maas in Rotterdam.

Rotterdam's Burgemeester Ivo Opstelten memoreerde de mondiale groei van de populariteit en commercialisering van honkbal.
,,Het WK is erg belangrijk voor Nederland. Het is een promotie voor de sport en het zal een enorme impuls en stimulans zijn voor kinderen de sport te gaan beoefenen'', aldus Opstelten. ,,2005 wordt een speciaal jaar voor Rotterdam. Het is het Jaar van de Sport, waarin we grote, internationale evenementen zullen organiseren. Bovendien is Rotterdam in 2005 de Europese Sporthoofdstad.''
In 2001 was het de heer Opstelten die het organiseren van een WK honkbal voorstelde aan Bondsvoorzitter Theo Reitsma tijdens de toen gehouden Koninkrijksspelen in Rotterdam. Sinds dat jaar startte de KNBSB met de ontwikkeling van plannen en stelde zich tijdens het WK in november 2001 in Taiwan officiŽel kandidaat. Op het IBAF-Congres in november 2002, voorafgaande op het toernooi om de Intercontinental Cup in Cuba, werd het WK 2005 toegewezen aan Nederland.

Bondsvoorzitter Theo Reitsma keek tijdens zijn speech terug op de prachtige Summer of Baseball.
...KNBSB Voorzitter Theo Reitsma, IBAF President Aldo Notari...
...en IBAF Executive Director Miquel OrtŪn...
...ondertekenen de World Cup ® 2005 overeenkomst...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Reitsma: ,,We hebben een prachtige zomer achter de rug. Het Nederlandse team won de Europese titel en plaatste zich voor de Olympische Spelen in Athene. En nu heeft Nederland een plaats veroverd op de internationale kalender.

,,Dit is een belangrijke dag voor het internationale honkbal'', stelde Aldo Notari, President van de IBAF.
,,Nederland heeft bewezen een goede organisator te zijn, zoals we hebben kunnen constateren tijdens het Europees Kampioenschap en Olympisch Kwalificatie Toernooi eerder dit jaar. Ik ben er van overtuigd dat Nederland opnieuw een succesvol toernooi zal organiseren.''
Later op de dag benadrukten de heer Notari en Executive Director Miquel OrtŪn ook de geschiedenis van de World Cup. ,,De World Cup heeft een rijke geschiedenis. Dit wordt de 36ste keer dat om de wereldtitel wordt gespeeld. Het is een erg belangrijk evenement.''

De drie bestuurders ondertekenden hierna de overeenkomst die van de World Cup ® 2005 officiŽel een door Nederland te organiseren evenement maakt.

In augustus 2005 zullen zestien nationale ploegen deelnemen aan het 15 dagen durende evenement, die samen 68 wedstrijden zullen spelen. Rotterdam wordt de centrale organisatie- en speelstad waar de Openings- en Sluitingsceremonie zullen plaatsvinden, net als de Finale.
Tot nu toe hebben acht landen zich reeds gekwalificeerd voor de World Cup 2005, namelijk de vertegenwoordigers uit Europa en AziŽ. De Europese ploegen zijn Nederland, Griekenland, Zweden en Spanje. De Aziatische ploegen zijn Japan, Taiwan, Zuid-Korea en China.
De deelnemende ploegen uit Afrika (1), OceaniŽ (1) en Amerika (6) komen uit de Kwalificatie-toernooien die in 2004 zullen plaatsvinden.
(17 december)

...KNBSB Voorzitter Theo Reitsma, IBAF President Aldo Notari...
...en IBAF Executive Director Miquel OrtŪn...
...bekrachtigen de ondertekening van de World Cup ® 2005 overeenkomst...
(Foto: Marco Stoovelaar)


Thank you for visiting.

Mail your suggestions and questions to stoov@wxs.nl

Last Update: 17 december 2003
Copyright © 1997-2003 Marco Stoovelaar.