Baseball & Softball Headlines

Storks viert 50-jarig jubileum
(door Marco Stoovelaar)

DEN HAAG - Honkbal- en softbal club Storks uit Den Haag maakt zich op voor de viering van het 50-jarig jubileum. De vereniging werd opgericht op 15 januari 1952 door Henk Wortel, Cor Endlich, Jan Kieft en John Oosterbroek, die later Penningmeester van het Bondsbestuur van de KNBSB werd. Aanstaande zaterdagavond, 12 januari, viert de vereniging het jubileum met een receptie in haar clubhuis. Storks heeft voor elke maand een jubileumfestiviteit gepland, waaronder een groots opgezette renie op 27 juli, die het hoogtepunte van het jaar moet worden. In de afgelopen vijftig jaar zijn zo'n 4000 personen lid van de club geweest. En van de bekendste leden is Tweede Kamer VVD-fractievoorzitter Hans Dijkstal, voormalig Minister van Binnenlandse Zaken.
In 1967 werd het honkbalteam van Storks het eerste uit Den Haag dat in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwam. In dat seizoen, gecoached door de vorig jaar overleden Max Rietbergen, eindigde Storks op de vierde plaats. 1967 was het eerste van negen seizoenen in de hoogste honkbal-afdeling, waarvan de eerste zeven op rij (1967-1973), de overige twee waren in 1975 en 1979. Storks speelde 237 wedstrijden in de Hoofdklasse.
1970 was het beste seizoen, waarin Storks op de tweede plaats eindigde achter landskampioen Haarlem Nicols. In dat seizoen leidde Hudson John de Hoofdklasse in slaggemiddelde, homeruns, binnengeslagen punten en honkslagen en werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. John werd toen ook n van slechts vijf spelers in de Hoofdklasse-geschiedenis die de Triple Crown won.
In de negen Hoofdklasse-seizoenen kwam een aantal van de beste Nederlandse spelers uit voor Storks, waaronder Roy Blijden, Ron Renooy, Rudi Dom, Ton de Jager, Fokke Jelsma, Ton Bodaan (die nog steeds actief is als ervaren Hoofdklasse-umpire), n van de beste korte stops ooit Roy v.d. Dungen Gronovius en pitcher Win Remmerswaal, die de eerste in Nederland geboren en opgegroeide speler werd die de Amerikaanse Major League bereikte als werper bij de Boston Red Sox. Al deze spelers kwamen ook uit voor de Nederlandse honkbalploeg. In 1973 gooide Remmerswaal een No-Hitter. Ton de Jager werd later coach van de honkbalploeg en won in 1990 de Coach of the Year Award.
Later werd ook een aantal talentvolle jeugdspelers gehuldigd, zoals Lou Halkema, Jeroen Kwakernaak en Geza Kovacs, die nu deel uitmaakt van de mannensoftbalploeg van Storks, dat vorig jaar voor het eerst in de clubgeschiedenis de landstitel veroverde.
Met 350 leden is Storks de grootste vereniging van Den Haag en de vijfde van het land.
Grand Slam * Stats & News feliciteert Storks met haar jubileum!
(7 januari)


Update: 7 januari 2002
Copyright © 2002 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.