AMASON
GEEN AUTO MAAR EEN BEELDHOUWWERK


Snygg som en Pin-upp


volgens zijn ontwerper Jan Wilsgaard


40 jaar geleden in augustus 1956 werd de Amazon voor het eerst aan de VOLVO dealers voorgesteld.
De auto was het ontwerp van een jonge medewerker van VOLVO's ontwerpafdeling Jan Wilsgaard.

In juni 1950 als 20-jarige bij VOLVO in dienst getreden als vormgever, omdat Assar Gabrielsson, een van VOLVO oprichters, vormgeving bij het ontwerpen van auto's een van de meest essentiele zaken vond.
Een gouden greep want begin jaren 50 was Volvo na het onverwachtte export succes van de Katterug op zoek naar een nieuw model om deze te vervangen.

Jan Wilsgaard ontwierp enkele schaalmodellen volgens criteria vastgesteld door de Volvo direktie, maar geen van deze kon de goedkeuring van Assar Gabrielsson verkrijgen. Naast de binnen de gestelde strakke richtlijnen vervaardigde modellen had Jan in zijn vrije tijd in een hoek van de ontwerpafdeling aan een geheel eigen ontwerp gewerkt.
In korte tijd bouwde hij 2 kleimodellen en na een bezoek van Gustaf Larson en Assar Gabrielsson aan de ontwerpafdeling kreeg Jan 3 weken later de opdracht zijn voorstel verder uit te werken.

Dit was in 1953 en 3 jaar later kon Jan Wilsgaard, 26 jaar jong, zijn Zweedse schoonheid Amason ( pas later in 1957 bij de introductie van de eerste seriemodellen wijzigde de naam in Amazon) aan de dealers presenteren.

Voor Jan Wilsgaard is een auto niet alleen een vervoermiddel, een machine, maar een beeldhouwwerk in vorm en kleur. De Amazon was zijn grootste kunstwerk. Om in stijl van de 50er jaren te blijven " mooi als een Pinupp" en praktisch in gebruik. De Amazon was qua vormgeving zijn tijd ver vooruit en mag zonder twijfel de Volvo met het meest eigen karakter genoemd worden.

In het Volvo Museum op het terrein van Götaverken te Arendal bevindt zich een van de eerste Amazons. Een zwarte
4-deurs uitvoering met wit dak uit 1957. Een klassiek Zweeds kunstwerk.

Na tot voor enkele jaren als chef-designer aan alle modellen meegewerkt te hebben -de vormgeving van de Volvo FH 12-16 trucks was zijn laatste grote project- woont "beeldhouwer" Jan Wilsgaard nu op een oude herenboerderij buiten Göteborg.

Alhoewel uitgenodigd op het 25-jarig Jubileum van de V44 Vereniging in het Land van Ooit moest Jan helaas door ziekte gehinderd, verstek laten gaan.
Misschien een volgend keer?


terug naar homepage