Fuchsia

 

Intro

Ik beperk me tot botanische Fuchsia's, die ook winterhard zijn. Het winterharde houdt in, dat ze 's winters meestal tot de grond afvriezen, maar vÚÚr augustus tot bloei komen.

Herkomst en verzorging

Deze zeer bloeigrage planten uit met name Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Zijn een aanwinst in de subtropische tuin. Ze bloeien, van begin juli totdat de vorst invalt. Soms bloeien ze nog eerder als de planten niet al te diep zijn ingevroren. De kleur van de bloemen is meestal rood/paars of wit, maar ook een gele komt voor. In het najaar is het geven van een mulchlaag en een bladerdek verstandig. Eventueel afdekken met dennentakken kan ook geen kwaad. De planten moeten pas in het voorjaar gesnoeid worden, d.w.z. het dode hout snoeien tot vlak boven de grond of tot de plaats waar de takken zijn ingevroren. Verder verlangen ze in het voorjaar wat extra mest voor een rijkere bloei.

 

Fuchsia magellanica

De zuidelijke helft van Chili en een stukje van PatagoniŽ (ArgentiniŽ) is het verspreidingsgebied van de Fuchsia magellanica. Het gebied strekt zich tot in Vuurland uit en daar kan het behoorlijk koud zijn! Verder is het ook vochtig, dus dit klimaat lijkt wel enigszins op het onze. Deze fuchsia wordt bestoven door kolibri's in Nederland lukt dat helaas niet, maar 's avonds worden nachtvlinders aangetrokken door de fuchsia.

Deze Fuchsia houdt van een goed doorlatende maar wel vochthoudende bodem, die licht zuur mag zijn. En bij te veel zon verdorren de bladeren snel, de bloei zet wel door maar de schoonheid gaat er wel vanaf. Kies voor een licht beschaduwde plaats in uw tuin, zorg er in ieder geval voor, dat de plant niet middag op de dag in de volle zon staat.

Fuchsia magellanica komt is in veel vormen verkrijgbaar: (naam, bloei,...)

Er zijn nog meer soorten, maar deze geven in mijn ogen een aardige keuze om binnen deze Fuchsia soort naar hartelust te kunnen combineren.

 

Andere soorten/variŽteiten

Er zijn nog andere (soms iets minder)  winterharde soorten/variŽteiten in omloop, maar ik willen me beperken tot de "wilde"(botanische) planten, die het buiten goed doen zonder al te veel winterdek en redelijk op tijd bloeien:

Ik heb ook geŽxperimenteerd met F. boliviana en F. fulgens deze overleven een niet al te strenge winter, maar dan komen de bloemen erg laat of soms helemaal niet. Ook F. excorticata staat in de vollegrond. Maar zal net als F. colensoi waarschijnlijk niet bloeien. Ze komen uit Nieuw Zeeland en bloeien normaal gesproken in februari en dan heeft onze winter meestal zijn destructieve werk reeds gedaan. Met een goed winterdek zijn F. arborescens en paniculata ook buiten uit te proberen, de laatste wordt in Zuid-Engeland als heester uitgeplant. Prachtige seringachtige bloemen zijn de beloning!

fprocumbens.jpg (2645 bytes)

Fuchsia procumbens

Fuchsia fulgens

Andere toepassingen

Iedereen kent de Fuchsia waarschijnlijk van de enorme verzamelingen Fuchsia's in potten en daar liggen natuurlijk ook mogelijkheden. Trouwens ook tussen de kruisingen zitten verschillende Fuchsia's die winterhard zijn. De Nederlandse kring van Fuchsia vrienden experimenteert al jaren met winterharde Fuchsia's!

 

Stekken

Ja zuster, nee zuster heeft het stekkie van de Fuchsia beroemd gemaakt en het kweken uit stekken gaat heel eenvoudig. 

Neem een stengeldeel of stengeltopje met drie tot 5 knoppen, snijd de onderste bladeren af (verwijder bloemen/bessen) en steek het stekje in stekgrond. Na een week of vier in een kasje bij ca. 20 graden hebben de stekjes wortels.

Een in het voorjaar gestekt plantje zal meestal nog hetzelfde jaar bloeien. En stekjes van de Fuchsia magellanica soorten kunnen voor de zomer zelfs direct de volle grond in.

 

Zaaien

Ook zaaien behoort tot de mogelijkheden, let wel het zijn lichtkiemers, dus het zaad niet afdekken met zand! De nieuwe plant is echter niet soortecht, de Fuchsia staat bekend om het grote aantal kruisingen! De Fuchsia vereniging waakt tegen het in de handel/omloop brengen van niet "echte" Fuchsia's! Geef eigen zaailingen niet aan anderen!

Dus een zeer gemakkelijke en graag groeiende plant, tussen het vele groen en nog zeer goedkoop ook. De Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden u veel meer informatie geven, als u breder of dieper geÔnteresseerd bent.

terug