De veiligheid van windturbines wordt altijd afgedaan met het standaard antwoord; Ze voldoen of moeten voldoen aan de norm. Dat er nogal wat fout gaat ziet u op deze pagina. Dit is nog maar het topje van de bekende ijsberg, er gebeurt veel meer en wij pleiten dan ook voor de invoering van een meldingsplicht van incidenten en ongelukken. Hiermee kunnen we de onveiligheid van deze machines in kaart brengen en voorstellen doen om veiligheidszones te eisen. Tot nu is het aantal slachtoffers beperkt gebleven tot 1, hoeveel moeten er nog volgen?

Indien u meer weet over zaken die misgaan, wij horen en plaatsen ze graag.

Het is ook in uw belang om de waarheid boven te krijgen


 

16/01/2004
Windmolen door bliksem getroffen

Experts zijn bezig de schade te onderzoeken aan een grote windturbine aan het Goese Sas bij Wilhelminadorp. Die molen is tijdens het hevige onweer in de nacht van woensdag op donderdag drie wieken kwijtgeraakt doordat de bliksem erin sloeg.

Volgens de Vereniging Zeeuwind, die de molens beheert, kan dat ondanks de bliksemafleiders bovenop altijd gebeuren. Door de hitte van de bliksem zijn de holle wieken met een grote knal uit elkaar gespat.

(omroep Zeeland


Leeuwarder Courant 30 oktober 2000

Windmolen op hol

Kubaard - De windmolen van Roel van der Hoek aan de Leane bij Kubaard is vanmorgen door de storm op hol geslagen. Het transformatorhokje van de molen vloog in brand en de beveiliging trad daardoor buiten werking. De politie zette tegen elf uur de weg af voor het verkeer. De vrees bestond dat onderdelen van de molen naar beneden zouden komen.


30 oktober 2000

Rotorblad afgebroken bij een Tacke-TW600

Utgast/LK Wittmund.

Het naar bovenstekende rotorblad is door orkaankracht afgebroken en de delen van het blad lagen verspreid over een akker. Sommige delen lagen meer dan 100 meter van de turbine. In de nabijheid van de afgebroken delen bevindt zich een gasleiding. Indien dit bij tegenovergesteld windrichting was gebeurd waren de delen op de direkt langs de turbine gelegen weg terechtgekomen. De per telefoon ingelichte persvertegenwoordiger werd door Tacke (Enron) medewerkers gehinderd bij het maken van foto's.

Opmerkelijk is dat de turbine, samen met een paar anderen in het park, ongeveer 4 weken geleden gerepareerd was aan de rotorbladen. Ondanks windstoten van 12 Beaufort bleven de machines draaien.

Inlichtingen: Manfred Knake, 26427 Esens-Holtgast/Ostfriesland Tel: 04971 4095. Email: mhknake@foni.net


N v/h N 3 augustus 2000

(Marcel Jurian de Jong)

Bliksem verwoest windmolen

Een gepelde banaan? Een hangoorkonijn? Een dode plant? De door de bliksem getroffen windmolen van Esent in Vierhuizen (bij Spijk, Gr) laat de fantasie gemakkelijk op hol slaan. Deze hoogste windmolen in de provincie Groningen (40 meter) werd gisteren totaal vernield door blikseminslag. Daarbij werden brokstukken tientallen meters in het rond geslingerd. De metalen mast is weliswaar voorzien van een bliksemafleider, maar de kunststof wieken zijn onmogelijk te aarden. Een van de wieken, met een lengte van 27 meter, werd over de hele lengte gespleten. De windmolen werd zes jaar geleden gebouwd, maar was al enige tijd buiten bedrijf wegens problemen met de tandwielbak. Essent probeert van de gemeente Delfzijl vergunning te krijgen voor de bouw van een nieuwe windmolen op deze plek.

* Foto's op de rampplek zijn gemaakt door Pieter J. van der Weij


Anzeiger für Harlingerland vom 29. Mai 2000

28 mei 2000

-hph- Norderney / Wittmund

Rotorbladen en generator komen naar beneden

Een hevige storm tot windkracht 12 raasde gisteren over de Oostfriese kust en zorgde voor behoorlijke schade.

Op het eiland Norderney kwamen de rotorbladen en de complete gondel van een draaiende Enercon windturbine naar beneden nadat de machine door zijn remmen was gelopen. 1 rotorblad sloeg door een 24 cm dikke kalkzandsteen muur en daarna door een houten vloer. De turbine staat op een afstand van ongeveer 100 meter, 3 andere staan nog dichterbij. Noch de gemeente, noch de firma Enercon hebben zich bij de eigenaar gemeld. De verzekering van de familie Zilles zou alles wel betalen. De heer Zilles wijst dit van de hand omdat hij niet de veroorzaker is van de schade. De familie Zilles maakt al jaren bezwaar tegen de molens i.v.m. het vele lawaai die ze teweeg brengen. In de zomer kunnen we geen raam open hebben en de heer Zilles is sinds enige tijd onder behandeling van een arts. Er waren geen persoonlijke ongelukken te betreuren. De schade aan de molen was alleen al DM 150.000


Groninger Dagblad 8 april 2000

Groninger windmolens staan maanden stil na mastbreuk

Van onze verslaggever Arend van Wijngaarden

Groningen/Scheemda - Het overgrote deel van de windmolens in de provincie Groningen staat al maanden stil vanwege gevaar voor het afbreken van de wieken. Sinds 15 februari staan alle vierenveertig Lagerwey-turbines in de provincie stil omdat op die datum de mast van een Lagerwey-molen in Wehe den Hoorn afbrak. Van de 180 molens in Groningen draaien er momenteel maar zeventig.

De Lagerwey molen is een ouder type windturbine, herkenbaar aan de blauwe kap. Er staan er 12 bij Scheemda, 12 bij Harkstede en tientallen alleen of in kleine groepjes verspreid over de provincie. In de nacht van 15 op 16 februari brak de mast van zo'n molen bij de rioolwaterzuivering in Wehe den Hoorn. Het materiaal van de mast bleek in de loop der jaren zo achteruit te zijn gegaan dat het zomaar kon breken. Energiebedrijf Essent heeft meteen uit voorzorg alle Lagerwey-molens stilgezet. Rondvliegende wieken zouden levensgevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving. Sindsdien worden alle molens onderzocht of er een kans bestaat op ongelukken. Essent rekent erop dat onderzoek half mei is afgerond waarna de molens weer kunnen draaien. De schadepost is nog niet bekend.

Een vergelijkbaar probleem speelt al langere tijd bij de 94 Kenetech-turbines bij de Eemshaven. Het verschil is dat er maar weinig woningen bij die molens in de buurt staan. De Kenetech-molens hebben al sinds de bouw ervan grote problemen. Essent heeft al miljoenen gestoken in reparatie, onderhoud en onderzoek. Toch braken enkele maanden geleden weer de wieken af van een van die molens. Het bleek dat de bouten waarmee de wieken aan de mast zitten te lang waren. Sindsdien worden de molens een voor een hersteld. Momenteel draaien alweer bijna 35 van deze molens. Naar verwachting draaien ze halverwege mei weer allemaal. Het park met 40 Micon-molens, naast het Kenetech-park, kent daarentegen al jaren nauwelijks problemen. "Het is vreemd dat we juist in Groningen steeds zoveel problemen hebben met de windturbines", zegt woordvoerder Hennie van der Sligt.


Dagblad voor West Friesland

13 maart 2000

Windmolen finaal afgebroken

Een van de negentien windturbines tussen Wieringerwaard en Kolhorn is vrijdagnacht vanaf de voet afgebroken. Persoonlijke ongelukken deden zich daarbij niet voor. Het windturbinepark is eigendom van energiebedrijf Nuon en wekt sinds 1997 duurzame stroom op. De omgevallen reus van dertig meter hoog werd in de vroege ochtend ontdekt door een omwonende. In de loop van zaterdag werd de gevelde molen, met een waarde van een half miljoen gulden, afgevoerd naar leverancier Newinco in Rhenen. Die gaat onderzoeken wat de mogelijke oorzaak geweest kan zijn. Het is voor de eerste keer dat Nuon, dat verspreid over tien plaatsen in Nederland honderden windmolens exploiteert, wordt geconfronteerd met een omgevallen turbine.

Naschrift redactie:

Naar aanleiding van dit ongeluk zijn ook de overige turbines stopgezet en zullen er eerst grondige onderzoeken plaatsvinden naar de oorzaak.

In de nabij gelegen Groetpolder in de gemeente Nieuwe Niedorp staan momenteel ook 19 stuks Micon 600Kw stil. Smeltende aansluitmoffen in de bekabeling zorgen hier voor kortsluiting en dus gevaarlijke situaties.


10-2-2000

4e turbine breekt binnen 8 weken

Toeval of toch onveilig!

Donderdag 10 februari is er weer een windturbine afgebroken. Deze keer was het in Wittmund, Ost Friesland. Het betreft een 10 jaar oude turbine, een Enercon-32,  die door nog onbekende oorzaak compleet door midden is gebroken. De gondel en de rotorbladen lagen in duizenden delen verspreid over de grond. Gelukkig waren er weer geen slachtoffers te betreuren maar hoelang dit nog duurt is maar de vraag.

Foto: Heikens


29-1-2000

Weer een complete turbine gebroken.

Deze turbine brak afgelopen weekend in Denemarken, de turbine staat bij Aalborg, bijzonderheden volgen binnenkort.


21-1-2000

Vandaag is er in Denemarken een complete gondel met wieken van een turbine gebroken. Een van de wieken is ingeslagen in een zwembad op 200 meter afstand, een andere wiek vloog ongeveer 600 meter ver. Er waren wonder boven wonder gelukkig geen slachtoffers te betreuren.

Naar aanleiding van dit zoveelste incident is besloten om samen met onze Duitse, Deense en Zweedse collega's een internationale incidentenpagina op te zetten. Binnenkort hoort u hier meer over.


Windturbine was niet bestand tegen storm

Berliner Morgenpost  22-12-1999

De Hamburger Atlas Windanlagen GmbH wordt door pech achtervolgd. Wat de storm van afgelopen weekend van een van de drie windturbines, naast de autobahn A24 bij Neuruppin-Sud, overgelaten heeft lijkt niet meer op een molen. Treurig hangen de delen van de rotorbladen naar beneden. De storm met kracht negen heeft de rotorbladen uit gelamineerd kunsthars tegen de mast gedrukt en totaal vernield. Uit veiligheidsoverwegingen is rondom de mast een groot gebied afgebakend. Over een afstand van 50 meter rondom de mast liggen delen van de versplinterde rotorbladen. Na een eerste inspectie blijkt dat de 29 ton zware gondel en de 1,6 ton zware rotorbladen geheel moeten worden vervangen. Hier komt nog bij dat delen van de mast moeten worden gerepareerd i.v.m. deuken. De schade van ongeveer 1,1 miljoen komt in de buurt van de nieuwprijs van de turbine. De turbine draaide ongeveer 3 weken.

Info: Herr Wunsche in Oranienburg, tel: 0049- 331- 597712


Blikseminslag bij Leeuwarden

Uit de Leeuwarder Courant van 25-12-1999

Een vleugellamme windturbine van aannemer Bokma aan de Newtonweg. Blikseminslag heeft enkele weken geleden een van de wieken getroffen. Een duits bedrijf repareert de ontstane scheur. In de tweede helft van januari zal de turbine weer draaien als vanouds


Het voortijdige einde van een windturbine

Na een blikseminslag in een rotorblad en in de gondel heeft deze turbine zichzelf geveld. (Voorlopige vermoedens) Delen van de rotorbladen van 46 meter vlogen ongeveer 200 meter ver weg.

in Asseln bij Lichtenau /Paderborn

Uit Westfalen Blatt 18-12-1999

Na ongeluk met windturbine worden omheiningen geëist.

Lichtenau (WB) Na het afbreken van een 60 meter hoge windturbine in Lichtenau (Kreis Paderborn) heeft de Bundesverband Landschaftsschutz vrijdag omheining van windturbines met een veiligheidsafstand van 300 meter geëist. Turbines die dichter bij wegen en paden staan zouden afgebroken moeten worden zegt woordvoerder Dieter Krämer die verwijst naar talrijke ongelukken. Het is puur toeval dat er tot nu toe geen slachtoffers zijn gevallen.

In de nacht van zondag op maandag is er in Lichtenau een mast van een windturbine van het type "Südwind S46" op 10 meter boven de grond omgeknikt, de oorzaak wordt door de TÜV onderzocht. De bedrijfsleiding van het park neemt aan dat blikseminslag in 1 van de rotorbladen de oorzaak is geweest. De in de buurt wonende Heinrich Tegethoff, machinebouwer, is van mening dat het een constructiefout is. Zelfs een blikseminslag in zo'n stevige mast kan niet de oorzaak van het knikken zijn zegt hij.

De "Bundesverband Landschaftsschutz" (BLS) geeft aan dat de afgelopen 2 jaar in Duitsland ongeveer 20 ongelukken zijn gebeurd (bekendgemaakt) met windturbines. In de meeste gevallen betrof het afgebroken rotorbladen en/of delen hiervan die over honderden meters in de grond ingeslagen zijn. Maar er waren ook dramatische zaken;

Krämer; hierbij komen nog de vele gevallen waarbij ijsbrokken over meerdere honderden meters worden weggeslagen. Zo is er in januari in het district Frankenberg nog een eisbrok door het dak van een cabriolet geslagen.

Johannes Lackmann, bedrijfsleider van "Asselner Windkraft GmbH & Co KG" in Lichtenau, vindt omheiningen om windturbines niet praktisch, dan zou landbouw rondom de turbines bijna niet meer mogelijk zijn. Verder geeft hij aan dat de meeste ongelukken bij zware storm plaatsvinden, " dan zijn er toch geen boeren of wandelaars in de buurt". De windenergietechniek is een nieuwe techniek en is nog niet perfect. " We leren van onze fouten en verbeteren constant onze parken" en als je kijkt naar het aantal tubines valt het allemaal wel een beetje mee, aldus Lackmann.

Er komt toch ook niemand met het idee om autowegen te omheinen omdat auto's gevaarlijk zijn zegt Lackmann nog. In Ostwestfalen-Lippe staan momenteel meer als 400 windturbines met een geïnstalleerd vermogen van 200 MW. Hiermee staan er hier 43% van alle turbines van NRW. De meeste (stand van zaken van januari 1999) staan in de Kreis Paderborn (171) gevolgd door Höxter (72) en Minden-Lübbecke (67).


Windpark Eemsmond stilgelegd

Vandaag 7 december 1999 is het windpark Eemsmond in de Eemshaven i.v.m. veiligheidsrisico's stilgelegd en gaat het eerder aangekondigde bescheiden feestje weer nit door. Nadat het park al ongeveer 3 weken op halve kracht draaide vanwege een eerder afgebroken wiek van een pas renoveerde windmolen was het vanacht weer raak. Alweer een wiek afgebroken, gelukkig zonder schadelijke gevolgen voor derden maar dit had ook heel anders kunnen aflopen. Een groot aantal van de molens staat namelijk heel dicht op de openbare weg waar dagelijks het nodige verkeer langs komt. Vorige week donderdag, tijdens de hoorzitting in het kader van het geplande windturbinepark Delfzijl, werd het veiligheidsaspect nogal gebagatelliseerd. Volgens de initiatiefnemers van het park zijn windturbines zo veilig dat je ze wel in je achtertuin zou kunnen neer zetten. Als voorbeeld werd er trots aangehaald dat er in Nederland zelfs grote windturbines in de middenberm van druk bereden rijkswegen staan en er nog niets was gebeurd.

Als gevolg van de nieuwe afslag is het park nu gelukkig stilgelegd en naar het zich laat aanzien zou dit wel eens voor een langere periode kunnen zijn. De Stichting Windhoek ziet hierin wederom de stelling bevestigd dat windturbines gevaarlijke en onvoorspelbare risicobronnen zijn die zeker niet thuis horen in de buurt van mensen en gebouwen. Hopelijk zullen deze ernstige problemen, bij vele "misleidde" beleidsmakers, de ogen openen en het ophanden zijnde volproppen van Groningen en de rest van Nederland met deze apparaten worden voorkomen. Dus buiten de al bekende zeer slechte rendementen, de enorme landschapsvervuiling, blijkt ook de onveiligheid een feit.


Deel van rotorblad vliegt weg

In de nacht van 3 op 4 december 1999 is er bij Langen-Sievern een deel van een rotorblad van een windturbine meer dan 200 meter weggevlogen. Er loopt een openbaar pad op ongeveer 10 meter van de turbine.


Afdekplaat vliegt weg

Bij Bochold-Hemden vloog op 3 december 1999 een ongeveer 15 kilo zware afdekplaat van een windturbine. Het deel is over de openbare weg, die op 30 meter van de turbine ligt, gevlogen.


23-11-1999

Weer gebrek aan wieken windmolens Eemshaven

Eemshaven - Het Windpark Eemsmond heeft opnieuw te maken gehad met een tegenslag. Een van de nieuwe wieken die onlangs werd aangebracht, heeft losgelaten toen er vermoedelijk een montageprobleem optrad bij de aandrijfas.

volgens woordvoerder Dick Honnef van eigenaar EDON Duurzaam is de wiek ter plaatse volledig gedemonteerd en is er geen schade ontstaan. Wel draaien sommige windturbines uit voorzorg op halve kracht. "Daarmee willen we alle mogelijke risico's uitsluiten", zegt Honnef.

Het Energiecentrum Nederland (ECN) onderzoekt momenteel wat de exacte oorzaak is van het probleem en geeft deze week uitsluitsel. Aanvankelijk dacht de EDON dat de wiek had losgelaten vanwege een probleem met de software die stond afgesteld op de situatie in Amerika. Maar omdat de wind in Nederland regelmatig van richting verandert, kan die afstelling funest zijn. Honnef zegt dat niets er op wijst dat de wiek om deze reden los is geraakt.

Renovatie

EDON is in maart begonnen met een noodzakelijke renovatie van de 94 windmolens in de Eemshaven. Vanaf de ingebruikname van het park in 1995 zijn er al problemen met de turbines en de wieken. Zeven windmolens kregen last van vroegtijdige slijtage in de tandwielkasten en van twee andere molens braken bij een storm de wieken af. Bij de 10 miljoen kostende vernieuwing werden de wieken en bladlagers vervangen en moesten de turbines enkele aanpassingen ondergaan. Deze werkzaamheden hebben door het huidige probleem met een wiek nauwelijks vertraging opgelopen, laat Honnef weten. Het geheel gerenoveerde windpark wordt vermoedelijk in de eerste week van december geopend. Vanaf dat moment moet het park volledig operationeel zijn. "Als het zover is, vieren we een bescheiden feestje" aldus de EDON-woordvoerder.


20.9.1999

Ausgebrannte Windkraftanlage bei Grafschaft/Friesland am Zielenser Weg. Brandursache war wahrscheinlich ein heißgelaufenes Lager in 50 m Höhe. Außer Sicherungsarbeiten konnten die Feuerwehren aus Accum und Schortens mit ihrer 30-Meter-Drehleiter nichts ausrichten


Persbericht

Bundesverband Landschaftsschutz (BLS) e.V.

Pressemitteilung vom 7. Märtz 1999

49 Windkraftanlagen aus Sicherheitsgründen abgeschaltet

Der Bundesverband Landschaftsschuts (BLS) wiederholt seine Forderung nach ausreichenden Sicherheitsabständen zwischen Windkraftanlagen und Strassen und Wegen. Es müsse im dringenden öffentlichen Sicherheitsintresse ein Bereich von über 300 m durch Einzäunung für die Allgemeinheit unzugänglich sein. Anlagenteile und Eisbrocken seien über 300 m, sogar bis über 400 m, gesleudert worden.

In het persbericht worden verder minimaal 5 incidenten, de locaties en de mankementen van de molens genoemd. Dus windmolens veilig??? Ook hier is het wederom bewezen van niet!!