Kan voeding migraine uitlokken?

Carla Nugteren-Kornman, 'oud secretaris' van de voormalige vereniging van migrainepatiënten:

Ja, maar dit geldt zeker niet voor alle migrainepatiënten. Het is echter de moeite waard om eens te onderzoeken of dit in uw geval wel zo kan zijn.

Op zeer jonge leeftijd was ik zo nu en dan zo maar ineens een dag erg ziek; raar in mijn hoofd, misselijk, buikpijn. Kortom: algehele malaise.
In de pubertijd kwam er een vast patroon in, drie aanvallen per maand. Eén bij de ovulatie en twee tijdens de menstruatie. Toen kreeg ik te horen dat het om een migraine ging, waarmee de neuroloog bedoelde dat het om klassieke migraine (migraine met aura) ging.
Dit speelde in de oorlogsjaren in Amsterdam en het was toen beslist geen vetpot en was er beslist geen sprake van voedselintolerantie.

Pas na de oorlog, toen er weer van alles op de markt kwam, kreeg ik steeds meer aanvallen, wel zo'n acht tot negen per maand. Drie waren dus te wijten aan de menstruatie, maar waar kwamen die andere aanvallen van?
Opmerkelijk was wel dat ik binnen een half uur na het eten van spinazie een knallende aanval kreeg. Wat later leek het ook wel of ik niet tegen sinaasappelen kon.
Een bevestiging dat het wel eens door voedsel veroorzaakt kon worden, kreeg ik door een artikel in het PAROOL van de hand van mevrouw Dr.Margaret Danby. Zij was zelf migrainepatiënte, had veel connecties in Engeland waar men met onderzoek op het gebied van migraine veel verder was dan in Nederland.
Zij beweerde dat voedingsmiddelen zoals oude kaas, bittere chocola, citrusvruchten, rode wijn en sommige soorten noten een aanval kunnen uitlokken.

Mevrouw Danby was huisarts in Amsterdam en mede-initiatiefneemster tot de oprichting in 1981 van de Nederlandse Vereniging van Migrainepatiënten.
Het artikel van mevrouw Danby en een jaar later het boekje 'Uw migraine de baas' van John B.Brainard - dat helaas niet meer in de handel verkrijgbaar is - waren voor mij een openbaring.

Door eliminatie van de citrusvruchten, kaas en chocola verminderden mijn aanvallen. Het bleek toen ook dat ik rogge niet kan verdragen. Dat alles bracht wel met zich mee, dat ik steeds goed moest opletten met producten zoals volkorenbrood waarin rogge was verwerkt, knäckebröd met rogge of ontbijtkoek met rogge.

In onze moestuin verbouwden we paprika's, prachtige grote paprika's. Dus aten wij paprika in de sla, gevulde paprika, chips met ...., vult u zelf maar aan. Een verschrikkelijke uitlokker voor mij!
Op de markt verschenen allerlei exotische vruchten, waaronder kiwi. Daar ik nooit meer sinaasappelen at, dacht ik dat ik de kiwi's wel eens kon proberen, maar dit bleek helaas ook een verkeerde keuze te zijn. Later las ik dat de kiwi een astma-aanval kan uitlokken bij mensen met CARA.

Telkens wanneer er op een product staat 'vernieuwd', lees ik eerst wat er dan wel in zit, bijvoorbeeld bij het meergranenbrood, pannenkoekenmeel enz.. Ook sommige zoetstoffen kunnen migraine uitlokken. Mijn 'zwarte lijst' is tamelijk lang.

Voor sommige migrainepatiënten kan het maar om één voedingsmiddel gaan, zoals bij iemand die thuis tegen koffie kan, maar op zijn werk weer niet, omdat daar in de koffieautomaat een heel ander merk wordt gebruikt.

Het blijft puzzelen en een diëtiste kan dan een goede hulp daarbij zijn.


Dr. M.D.Ferrari, neuroloog:

Als we kijken naar voedsel, dan staat chocola hoog op de lijst van 'veronderstelde' uitlokkende factoren. Het is absoluut onbewezen dat die relatie bestaat. In de waarneming van patiënten is chocola een uitlokkende factor. Maar er zijn grote verschillen wat patiënten hierover denken en wat de opvatting van artsen hierover is.
Vrij weinig patiënten, zo'n 25 %, melden dat ze migraine krijgen van alcohol. Maar 70% van de artsen denkt dat die relatie bestaat.

De conclusie over de relatie voedsel-migraine is deze: migraine kan in sommige gevallen bij sommige patiënten uitgelokt worden door sommige bestanddelen die in bepaald voedsel voorkomen. De nadruk moet liggen op sommige.

Met andere woorden: voedsel als uitlokker is uitermate zeldzaam. Het is volstrekt zinloos om allerlei diëten te gaan volgen.


Dr. Eveline K.Lugard, gepromoveerd op het proefschrift:
'De effecten van een eliminatiedieet op spanningshoofdpijn en migraine'
:

Een van de belangrijkste uitkomsten van haar onderzoek is dat patiënten met SPANNINGSHOOFDPIJN veel minder pijnklachten hebben als zij een dieet volgen zonder koffie, thee, suiker, chocola, zoete melkproducten, kaas, varkensvlees, pinda's, overmatig zout en rode wijn.
Op MIGRAINE-patiënten heeft een dergelijk eliminatiedieet geen effect.

Het optreden van spanningshoofdpijn is met medicijnen nauwelijks te voorkomen. Ter voorkoming van migraine zijn verschillende medicijnen voorhanden, maar geen enkele kan volkomen verhinderen dat migraine optreedt.

Een opvallend verschijnsel is de verergering van de hoofdpijn gedurende de eerste week van de voedingsverandering. In de natuurgeneeskunde komt deze zogenaamde 'beginsverergering' vaker voor.

Het is niet bekend of alle genoemde voedingsmiddelen verantwoordelijk zijn voor de verandering. Misschien kan hetzelfde effect worden bereikt als slechts één of enkele uit het dieet verwijderd worden.

migrainepagina