Feike Asma
(1912-1984)


Aan het orgel van de Groote kerk te Maassluis is onverbrekelijk de naam van Feike Asma verbonden.

Feike Asma werd in 1927 in zijn geboortestad Den Helder opvolger van zijn vader als organist van de Gereformeerde kerk. Daarna hoorde Leiden hem van 1933-1943 als organist van de Hooglandse kerk. Het volgende orgel waarop Feike Asma organist werd was dat van de Evangelisch Lutherse kerk in Den Haag. Daar heeft hij 22 jaar de diensten opgeluisterd en vele concerten gegeven. In 1965 kwam Feike Asma naar Maassluis waar hij tot aan het einde van zijn leven het majestueuze Garrels-orgel in de zondagse kerkdiensten en in vele concerten bespeelde.

Op de laatst uitgebrachte grammofoonplaat typeert Jan Quintus Zwart de organist en mens Feike Asma als volgt.

"Meer dan een halve eeuw heeft de orgelmeester Feike Asma een geheel eigen plaats ingenomen in de Nederlandse organistenwereld. Met zijn vele concerten trok hij jaren achtereen een grote schare van bewonderaars naar zijn concerten die hij in geheel Nederland gaf op grote en kleinere orgels. Maar ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika trok hij vele belangstellenden voor zijn orgelconcerten.

Feike Asma, leerling van de legendarische organist en historicus Jan Zwart, nam mede door zijn virtuoze spel een zeer bijzondere plaats in. Groot was de schare bewonderaars, maar ook de kritiek kwam veelal in volle lagen over hem heen. Feike Asma, zijn hart verpand aan het orgel met diep daarin een grote liefde voor het symfonie orkest, was de organist die de grote romantische werken het volle pond schonk.

Reger, Liszt, Widor en Franck ontbraken niet op zijn programma's. Maar ook ontbraken de koraalbewerkingen bij hem niet op zijn concert programma's".

"Ik ben een mens die door de genade van God muziek mag brengen en daarom ben ik blij dat ik kan en mag spelen". Deze uitspraak van Feike Asma mag de gedrevenheid van werken verklaren die hem in zijn leven kenmerkte.


Geluidsfragment "Dankt, dankt nu allen God" in MP3-formaat

 


Links:

OfficiŽle site Feike Asma
Feike Asma stichting


Terug naar Orgel Groote kerk te Maassluis

Versie 19 mei 2005